Kick-off Maj 2020

Kick-off Maj 2020

Förra helgen hade jag och fru oberoende kick-off för att gå igenom “vårt liv”. Vi diskuterade pengar, intressen, resor, jobb, vardagsaktiviteter, boende med mera.

Kick-off

Det här med kick-off börjar bli ett slags standardinlägg på bloggen. Även om de inte kommer så ofta så är har jag skrivit om det några gånger tidigare, här, här och här. För oss är kick-off numera ett standardevent i vårt liv som vi både tycker är roligt och som känns nödvändigt för att ta oss framåt i den riktning vi vill.

Vi har alltid årlig kick-off på nyårsafton, det är en stående tradition numera. Det passar väldigt bra för att summera årets ekonomi med utgifter och hur investerar ökat i värde med mera. Men det krävs oftast två kick-offer per år för det händer ganska mycket på 6 månader som gör att vi gärna vill diskutera igenom allt ordentligt och inte behöva vänta ett helt år.

Kick-offen vi hade förra helgen gjorde vi på en golfklubb i närheten som erbjuder konferenspaket. Vi betalade 325kr per person och då ingick fm fika, lunch, em fika och lokal. Absolut överkomligt. Vill du inte betala så går det bra att köra hemma men det blir lite annolunda när man kommer hemifrån och kan fokusera 100% på det man pratar om och jag tycker (kanske är nördigt) det känns mer på riktigt när man använder en projektor 🙂

Vad har vi kommit fram till?

Som vanligt brukar vi dela in kick-offen i olika kategorier. Den som tar absolut längst tid för oss att diskutera igenom är ekonomi. Men vi pratar även om utmaningar, personliga intressen, jobbsituation, träning, socialt umgänge, reseplaner, saker att göra på vårt hus t.ex.

Ekonomi

Anledningen att ekonomipunkten tar lång tid är att den innehåller många intressanta frågor. Vi jobbar ju mot ekonomiskt oberoende så mycket handlar om investeringar.

Vi har nu bestämt oss (och även genomfört) att sälja de sista aktierna vi har i pengamaskinen. Redan i höstas började vi övergången att flytta vårt aktiekapital in i fonder. Jag har skrivit mer om strategin och anledningarna här. Det innebär att vi nu inte äger några aktier för första gången på över 15 år. På ett sätt känns det konstigt och overkligt men samtidigt ganska skönt. Jag inser mer och mer att det vi gör med våra pengar och våra investeringar har varit en oerhörd resa (och kommer säkert fortsätta att vara). Men vi har i alla fall tagit sista steget och ryckt av plåstret helt och hållet nu. Första steget vi gjorde i höstas var mentalt väldigt utmanande men nu känner vi oss trygga i strategin att fortsätta med 100% fonder i vår börsportfölj.

Vår filosofi om att ha alternativa investeringar i pengamaskinen är fortfarande en viktig del, dock så har vi blivit lite mer försiktigt inställda då vi under senaste halvåret fått se lite problem med projekt hos både TRINE och Tessin. Även huset i USA blev en läxa över vad vi vill ha och inte ha i vår passiva investeringsfilosofi. Vi håller fast vid att vi vill ha ca 20-30% av våra investeringar i alternativa investeringar.

Vi gjorde en ordentlig analys av våra utgifter och det visar sig att våra matutgifter har ökat nästan 25% det senaste halvåret. Vår slutsats är att vi börjat handla mycket (!) mer ekologisk mat och mer frukt och grönt för att vi vill värna om både miljö och vår egen hälsa. Det är såklart trist att se att våra fasta utgifter ökar men samtidigt är det en medveten utgift och något som ligger i linje med våra värderingar så vi kommer inte göra “något åt det” utan vi kommer fortsätta att handla miljö/klimat-smart och hälsosamt.

Till sist brukar vi göra något som vi kallar för cashflow-analys. Vi tittar på vilka kassaflöden vi har från våra investeringar just nu och när vi kommer att ha ett kassaflöde som kommer täcka våra utgifter. Som det ser ut nu, om vi fortsätter spara som vanligt och våra investeringar ökar med ca 8-10% om året kommer vi att vara ekonomiskt oberoende under 2025. Men det är fortfarande många saker som påverkar utfallet. Får vi ytterligare fall på börsen flyttar horisonten längre bort. Får vi däremot en kraftig uppgång på börsen kommer det gå snabbare.

Fritid / personliga intressen

Den här punkten innehåller allt möjligt. Tänkte bara delge några saker. Vi har som återkommande läsare kanske känner till utmaningar i vardagen. Mycket för att “pressa” oss själva att testa nya saker och hela tiden utmana oss att bli bättre eller lära oss nya saker. Just nu är fokus mycket på mat och klimat. Vi är just nu på en resa där vi lär oss mer om hur olika livsmedel påverkar vår miljö och klimat. Kopplat till det ska vi prova att äta WWFs “One planet Plate” en vecka. Det här med klimat/miljö genomsyrar ganska mycket av det vi pratar om och gör här hemma just nu, det är ett område jag försöker lära mig mer inom för att förstå våra utmaningar med klimatet och vad vi kan göra åt det. Återkommer nog med något inlägg om detta under sommaren.

Vi ska också äta mindre snacks, max två kvällar i veckan (jag är oerhört svag för att äta något sött på kvällarna!). En kväll i veckan ska dessutom vara skärmfri med andra aktiviteter.

Ovan var gemensamma utmaningar. På det personliga planet har jag “bara” två utmaningar. Det första är att jag ska läsa 4 böcker fram till nyår. Den andra lite större punkten är att få min bok publicerad. Jag trodde jag skulle få min bok publicerad i början av året med ett förlag jag haft kontakt med sedan i April 2019, men kring årsskiftet fick jag reda på att de inte längre var intresserade. Nu har jag sedan februari varit på jakt efter ett nytt förlag men inte haft mycket lycka. Ett förlag kan tänka sig att publicera men jag måste betala 100 000kr för det vilket inte är så lockande. Så eventuellt ska jag titta på att självpublicera, blir lite av ett sommarprojekt att kolla upp hur det fungerar.

Från den förra kick-offen så införde vi “dejter”. Varannan månad så anordnar jag respektive fru oberoende en dejt. Det har varit väldigt lyckat och vi kommer fortsätta med det. Varje månad planerar vi också in en gemensam helgutflykt och en vardagsaktivitet.

Resor

Fru oberoende och jag gillar verkligen att resa. Vi har rest mycket de senaste 10 åren och förra året var vi tjänstlediga och reste en hel del då också. Dock bestämde vi redan förra hösten att vi skulle dra ner vår resebudget från 96 000kr per år (sparade 8 000kr i månaden) till 42 000 kr per år (sparar 3500kr i månaden nu). Nu har vi ju COVID-19 också så det kommer bli lite utflykter i Sverige till sommaren. Fru oberoende är också mitt i en utbildning och har inte mycket “semester” i sommar så vi sparar resebudgeten till vintern och kanske till nästa år.

Som många andra säkert också kommer att få uppleva i sommar så har Sverige mycket att erbjuda så jag välkomnar lite hemester.

Ja det var en liten sammanfattning och ett axplock av vad vi pratade om på vår kick-off förra helgen. Hoppas du tyckte det var intressant att läsa!

6 thoughts on “Kick-off Maj 2020

 1. Cecilia

  Inspirerande att läsa och att ni kommer kunna vara fria redan 2025! Bra jobbat, imponerande!
  Själva har vi testat kick-off, men engagemanget från min man är inte lika stort eftersom han är måttligt intresserad av att sätta och följa upp mål (något jag gillar). Vi får testa igen!

  1. Herr Oberoende

   Ja gör det. Så länge din man också kan se att han får ut något av det så borde det vara lättare 🙂

 2. Viveka

  Ha, ni ser verkligen ut att trivas tillsammans 🙂 Det är nog väldigt bra att diskutera igenom saker i en annan miljö. Annars blir det kanske inte av, om man inte verkligen sätter fokus på att få ut något av diskussionerna. Är ni alltid ensamma på era kick-offar? T ex att ni är två par som diskuterar? Kanske för att få lite mer input? Ja ni förstår nog vad jag menar.
  Vad handlar din bok om? Har du någon titel på den? Eller funderat på det?

  1. Herr Oberoende

   Ja vi brukar vara ensamma när vi har kick-off. Det är ju trots allt mycket som kretsar kring just vårt liv. Men samtidigt har du en poäng att det skulle kunna ge intressant input att höra vad andra diskuterar på sina kick-offs.

   Min bok är tänkt att heta “hur mycket pengar behöver man egentligen?”. Det är en bok där jag beskriver min/vår livsfilosofi och en del fokus på vad som är viktigt i livet. Jag har intervjuat en del olika finansprofiler, både inom bank men också andra bloggar inom FIRE-rörelser (även amerikanska). Sedan blandar jag in mina bästa tips och trixs för att bygga det liv som du själv vill ha 🙂 En riktigt bra bok om jag får säga det själv! Får återkomma efter sommaren hur det blir med utgivningen.

 3. Sandra

  Hej! Intressant läsning och kul att ni är så målmedvetna.

  Men (jag vet att frågan är känslig) men är barn i Inräknade om ni ska bli ekonomisk oberoende vid 2025? Det påverkar sparande en hel del. Jag följer ofta bloggar där familjen har barn och det är ju skillnad när man lägger upp den ekonomiska planen.

  1. Herr Oberoende

   Du får gärna utveckla hur du menar med att “det påverkar sparande en hel del”? 🙂
   Vi vet inte hur det blir med barn men vi har tänkt att om vi skulle få barn så skulle vårt resesparande gå ner ganska mycket och dessa pengar skulle kunna läggas på “barnbudget”. Sedan är ju kalkylen ganska stel medan verkligheten ganska flexibel så jag tror att det skulle gå att få till vid 2025 även med barn 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *