Sparkalkylator

 

På den här sidan kan du räkna hur mycket pengar ett månadssparande kan ge dig genom att spara på börsen (eller genom andra investeringar med en given årlig avkastning).

Genom att hålla musen över punkterna på linjen i grafen kan du se hur mycket pengar du har för respektive år. Skriv gärna i kommentarerna eller maila mig om du har några frågor eller funderingar.

Förklaring av hur ”sluta när vinst/månad är” fungerar: Om du sätter in 10 000 kr i den här rutan så kommer kalkylatorn att räkna ut när 10% utveckling per år är minst 120 000 kr (10 000 kr i månaden i 12 månader). Vid denna tidpunkt slutar du spara pengar och lever nu på vinsten. Portföljens värde kommer alltså inte att fortsätta växa.

Genom att klicka i “jämför med banksparande” kan du jämföra att investera på börsen jämfört med att ha pengarna på ett bankkonto. Ett annat tips är att du här kan ha två grafer med olika avkastning. Det behöver inte vara bankkonto. T.ex. om du vill se hur stor skillnad det blir om du får 8 % eller 12 % avkastning på börsen.

Stort tack till min bror Peter som hjälp mig utveckla kalkylatorn!