Pengamaskinen

Portföljuppbyggnad – Pengamaskinen

I pengamaskinen har vi i dagsläget tre konton med lite olika innehav på. Bakgrunden är att vi haft lite olika investeringsfilosofier som vi använt och därför har vi delat upp dem på tre konton. Listar dem nedan med strategin bakom:

 1. Basportföljen (ISK) – Tanken med den här portföljen är att den ska vara grundstenen i vår pengamaskin. Motorn om man så vill. Den ska vara stabil och förhoppningsvis kunna överprestera index något sett på lång tid. Basen ligger i en Global indexfond och svenska investmentbolag. Utöver det har vi några enskilda aktier också. Här ligger ca 65% av vårt totala innehav.
 2. Utdelningsportföljen (ISK) – Tanken med utdelningsportföljen är att investera i högutdelande fina bolag som förhoppningsvis kommer överprestera index mer än basportföljen. Det blir vår krydda som kan bygga långsiktig överavkastning. Målet är att innehaven ska ha en direktavkastning på minst 4,5% men den ligger lite lägre idag pga bra kursutveckling de senaste två åren. Här ligger ca 35% av vårt totala innehav.
 3. Buffertkonto (Aktie- o Fondkonto) – På buffertkontot har vi våra likvida medel, placerade i räntefonder. Målet är egentligen att vara fullinvesterad men när vi fått större belopp (arv t.ex.) så har vi delat upp inköpen över tid. Här ligger ca 2% av vårt totala innehav.

Nedan utklipp från Avanza är från 20171203 på alla våra innehav i pengamaskinen.

pengamaskinen 20171203

Strategi för 2018

 • Fortsätter att månadsspara som vanligt och fyller på i de aktier och fonder vi redan har. 20180331: Just nu lägger vi vårt månadssparande till budget för vår eventuella tjänstledighet under 2019.
 • Utforska andra investeringsalternativ utanför börsen som möjligen kan ge bättre och mer stabil avkastning. Framförallt högre direktavkastning/kassaflöde. T.ex. Better Globe, Tessin, Savelend, Trine etc.
 • Överskottet av pengar på buffertkontot ska in i basportföljen alternativt utdelningsportföljen så buffertkontot går ner till 50 000kr. Pengarna ska in i pengamaskinen och arbeta.
 • Vikten mellan basportföljen och utdelningsportföljen ska vara 70/30. 20180421: ligger nu på ca 63/37.

Andra händelser

 • 20180421 – Vi har bestämt oss för att plocka ut överskottet vi haft på buffertkontot för att investera utanför börsen. Har gått till Tessin, Trine och Savelend.
 • 20180421 – Alla utdelningar som vi kommer få under 2018 kommer vi ta ut från börsen och investera i alternativa investeringar.

12 thoughts on “Pengamaskinen

 1. Johan

  Angående fonderna.
  Har ni räknat på vad skillnaden blir mot en fond som går bättre men har högre förvaltningsavgift?
  Eller vill ni bara hålla förvaltningsavgiften så låg som möjligt?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan, bra fråga!
   Rent generellt tycker jag det är svårt att hitta en fond som överpresterar index på lång sikt. Statiskt sett är det mycket få fonder som lyckas med detta. Ofta beror det på att de har höga avgifter. Pga av avgifterna har förvaltarna en uppförsbacke redan den 1a Januari som de måste ta ikapp och gå om för att slå index. Av den anledningen är vi ganska avvaktande mot aktiva fonder med höga avgifter. För risken att de inte slår index är för hög enligt oss. Men hittar du rätt bland aktiva fonder så kan du såklart få bättre avkastning än index.

 2. Johan

  En fundering angående hur mycket pengar man behöver. Räknar ni med pensionen ? som jag uppfattar det så behöver ni x miljoner för att klara er då avkastningen förvänta täcka utgifterna. Men pensionen kickar ju in och borde sänka kravet på sparat belopp? Ligger ju mycket pengar och väntar där!

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Nej det gör vi inte. Eftersom vi räknar med att vara ekonomiskt oberoende så långt innan det är möjligt att ta ut någon pension från de allmänna systemen har vi valt att inte räkna med den. Men du har helt rätt att det kan vara sunt att ta med pensionen i kalkylen. Det går att räkna på minpension.se hur mycket pension man får om vi slutar jobba helt från 2024 t.ex. Vi ligger på runt 7 000kr var innan skatt i så fall. Vår tanke just nu är att den dagen vi kommer börja kunna ta ut pension så blir det som en bonus. Vi vill inte räkna på marginalen och ”precis” klara oss fram tills att vi kan börja ta ut pensionen. Utan då ser vi som sagt det mer som en bonus den dagen de pengarna börjar betalas ut.

 3. Johan

  Gällande uppdelning av basportfölj/utdelningsportfölj…
  Flera av de bolag ni valt till utdelningsportföljen har ju mycket lägre direktavkastning än vissa av de bolag ni har i basportföljen. Hur tänker ni där?
  Och en till fråga: Hur stor del av er hela pengamaskin är globala indexfonden?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Bra frågor och du har helt rätt. Så var inte fallet när vi köpte in bolagen i portföljen. Grundtanken är att de bolag som är i utdelningsportföljen ska ha en direktavkastning över 4% för att få vara en del av portföljen. Nu har vissa av bolagen (t.ex. Nolato och ABB) haft så bra kursutveckling att direktavkastningen sjunkit under 4%. Dock ligger vi på 3,83% i snitt i utdelningsportföljen idag. I och med att vi är långsiktiga så säljer vi inte av aktierna när du hamnat under 4%, men vi kommer följa utvecklingen. Nu till våren kommer de flesta bolagen att höja sina utdelningar (förhoppningsvis) så jag hoppas på ett lyft uppåt då!

   I basportföljen är det Axfood som ligger på ca 3,5% annars är alla andra bolag under 3% och snittet i basportföljen är 2,38% så betydligt lägre jämfört med utdelningsportföljen.

   Den globala indexfonden är ca 15% av hela vår pengamaskin.

 4. Johan

  Enkel fråga.
  Om ni vill köpa aktier från livsmedelsektorn eller byggsektorn.
  Varför inte köpa från flera olika bolag för att sprida risken?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan. Det är i grunden en väldigt enkel men bra fråga!
   Som du vet är vi långsiktiga och vill sprida våra risker för att kunna ha en långsiktigt bra avkastning. Samtidigt så är jag av uppfattningen att om du inte fokuserar så kommer du aldrig kunna bli bättre än ”genomsnittet”. Så vad jag menar med det är att vi självklart skulle kunna köpa in fler bygg och livsmedelsbolag men då kommer vi mer likna en indexfond som har äger lite av alla börsens bolag (överdrivet). Det är inte riktigt så breda vi vill vara i vår portfölj. Vi vill sprida riskerna mellan olika branscher men samtidigt försöka plocka det/de bästa företagen i respektive bransch för att kunna uppnå lite överavkastningen jämfört med index. I slutändan handlar det lite om vad du har för egen strategi hur du bygger upp din pengamaskin.

   Hoppas det var svar på din fråga!

 5. mr_gadget

  Hittade din blogg idag, kommer absolut att följa er framöver.
  Hur har ni löst det med att man bara kan stå som ensamägare på ett ISK? Jag och min sambo har en del gemensamma pengar som vi vill placera men har inte riktigt hittat formen för det. Ett alternativ är ju en vanlig depå men det lockar inte riktigt.

  Som sagt, hur har ni löst detta?

  1. Herr Oberoende

   Hej mr_gadget! Kul 🙂
   Det är en väldigt bra fråga!
   Vi har inte ”löst” det på något speciellt sätt faktiskt. Idag står endast jag på kontot men vi är också gifta så att alla våra tillgångar är gemensamma. På det viset är vi skyddade att kapitalet är gemensamt. När man är sambo gäller nog andra regler men jag är ingen expert på det. Kan vara att skriva ett avtal mellan er båda där ni reglerar ägandet av era gemensamma värdepapper på någons ISK. Men jag hade pratat med en jurist för att få koll på det. En annan väg kanske är att fråga kundtjänst på Avanza eller Nordnet, de kanske kan svara bättre hur ni bäst går tillväga.

 6. Patrik

  Hur ser ni på better globe som ni nämnde tidigare?

  1. Herr Oberoende

   Hej Patrik!
   Jag har skrivit ett inlägg om Better Globe, du får gärna läsa där. Om du har några frågor kan du skiva i kommentarfältet eller höra av dig till mig via mail.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *