Pengamaskinen

Portföljuppbyggnad – Pengamaskinen

I pengamaskinen har vi i dagsläget tre konton med lite olika innehav på. Bakgrunden är att vi haft lite olika investeringsfilosofier som vi använt och därför har vi delat upp dem på tre konton. Listar dem nedan med strategin bakom:

 1. Basportföljen (ISK) – Tanken med den här portföljen är att den ska vara grundstenen i vår pengamaskin. Motorn om man så vill. Den ska vara stabil och förhoppningsvis kunna överprestera index något sett på lång tid. Basen ligger i en Global indexfond och svenska investmentbolag. Utöver det har vi några enskilda aktier också. Här ligger ca 65% av vårt totala innehav.
 2. Utdelningsportföljen (ISK) – Tanken med utdelningsportföljen är att investera i högutdelande fina bolag som förhoppningsvis kommer överprestera index mer än basportföljen. Det blir vår krydda som kan bygga långsiktig överavkastning. Målet är att innehaven ska ha en direktavkastning på minst 4,5% men den ligger lite lägre idag pga bra kursutveckling de senaste två åren. Här ligger ca 35% av vårt totala innehav.
 3. Buffertkonto (Aktie- o Fondkonto) – På buffertkontot har vi våra likvida medel, placerade i räntefonder. Målet är egentligen att vara fullinvesterad men när vi fått större belopp (arv t.ex.) så har vi delat upp inköpen över tid. Här ligger ca 2% av vårt totala innehav.

Nedan utklipp från Avanza är från 20180911 på alla våra innehav i pengamaskinen.

pengamaskinen

Strategi för 2018

 • Fortsätter att månadsspara som vanligt och fyller på i de aktier och fonder vi redan har. 20180331: Just nu lägger vi vårt månadssparande till budget för vår eventuella tjänstledighet under 2019.
 • Utforska andra investeringsalternativ utanför börsen som möjligen kan ge bättre och mer stabil avkastning. Framförallt högre direktavkastning/kassaflöde. T.ex. Better Globe, Tessin, Savelend, Trine etc.
 • Överskottet av pengar på buffertkontot ska in i basportföljen alternativt utdelningsportföljen så buffertkontot går ner till 50 000kr. Pengarna ska in i pengamaskinen och arbeta. 20180911: Klart!
 • Vikten mellan basportföljen och utdelningsportföljen ska vara 70/30. 20180911: ligger nu på ca 63/37.

Andra händelser

 • 20180421 – Vi har bestämt oss för att plocka ut överskottet vi haft på buffertkontot för att investera utanför börsen. Har gått till Tessin, Trine och Savelend.
 • 20180421 – Alla utdelningar som vi kommer få under 2018 kommer vi ta ut från börsen och investera i alternativa investeringar.
 • 20180911 –  Vi valde att flytta hela vårt innehav i fonden ”Länsförsäkringar Global Indexnära” till ”Avanza Global”.

29 thoughts on “Pengamaskinen

 1. Johan

  Angående fonderna.
  Har ni räknat på vad skillnaden blir mot en fond som går bättre men har högre förvaltningsavgift?
  Eller vill ni bara hålla förvaltningsavgiften så låg som möjligt?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan, bra fråga!
   Rent generellt tycker jag det är svårt att hitta en fond som överpresterar index på lång sikt. Statiskt sett är det mycket få fonder som lyckas med detta. Ofta beror det på att de har höga avgifter. Pga av avgifterna har förvaltarna en uppförsbacke redan den 1a Januari som de måste ta ikapp och gå om för att slå index. Av den anledningen är vi ganska avvaktande mot aktiva fonder med höga avgifter. För risken att de inte slår index är för hög enligt oss. Men hittar du rätt bland aktiva fonder så kan du såklart få bättre avkastning än index.

 2. Johan

  En fundering angående hur mycket pengar man behöver. Räknar ni med pensionen ? som jag uppfattar det så behöver ni x miljoner för att klara er då avkastningen förvänta täcka utgifterna. Men pensionen kickar ju in och borde sänka kravet på sparat belopp? Ligger ju mycket pengar och väntar där!

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Nej det gör vi inte. Eftersom vi räknar med att vara ekonomiskt oberoende så långt innan det är möjligt att ta ut någon pension från de allmänna systemen har vi valt att inte räkna med den. Men du har helt rätt att det kan vara sunt att ta med pensionen i kalkylen. Det går att räkna på minpension.se hur mycket pension man får om vi slutar jobba helt från 2024 t.ex. Vi ligger på runt 7 000kr var innan skatt i så fall. Vår tanke just nu är att den dagen vi kommer börja kunna ta ut pension så blir det som en bonus. Vi vill inte räkna på marginalen och ”precis” klara oss fram tills att vi kan börja ta ut pensionen. Utan då ser vi som sagt det mer som en bonus den dagen de pengarna börjar betalas ut.

 3. Johan

  Gällande uppdelning av basportfölj/utdelningsportfölj…
  Flera av de bolag ni valt till utdelningsportföljen har ju mycket lägre direktavkastning än vissa av de bolag ni har i basportföljen. Hur tänker ni där?
  Och en till fråga: Hur stor del av er hela pengamaskin är globala indexfonden?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan,
   Bra frågor och du har helt rätt. Så var inte fallet när vi köpte in bolagen i portföljen. Grundtanken är att de bolag som är i utdelningsportföljen ska ha en direktavkastning över 4% för att få vara en del av portföljen. Nu har vissa av bolagen (t.ex. Nolato och ABB) haft så bra kursutveckling att direktavkastningen sjunkit under 4%. Dock ligger vi på 3,83% i snitt i utdelningsportföljen idag. I och med att vi är långsiktiga så säljer vi inte av aktierna när du hamnat under 4%, men vi kommer följa utvecklingen. Nu till våren kommer de flesta bolagen att höja sina utdelningar (förhoppningsvis) så jag hoppas på ett lyft uppåt då!

   I basportföljen är det Axfood som ligger på ca 3,5% annars är alla andra bolag under 3% och snittet i basportföljen är 2,38% så betydligt lägre jämfört med utdelningsportföljen.

   Den globala indexfonden är ca 15% av hela vår pengamaskin.

 4. Johan

  Enkel fråga.
  Om ni vill köpa aktier från livsmedelsektorn eller byggsektorn.
  Varför inte köpa från flera olika bolag för att sprida risken?

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan. Det är i grunden en väldigt enkel men bra fråga!
   Som du vet är vi långsiktiga och vill sprida våra risker för att kunna ha en långsiktigt bra avkastning. Samtidigt så är jag av uppfattningen att om du inte fokuserar så kommer du aldrig kunna bli bättre än ”genomsnittet”. Så vad jag menar med det är att vi självklart skulle kunna köpa in fler bygg och livsmedelsbolag men då kommer vi mer likna en indexfond som har äger lite av alla börsens bolag (överdrivet). Det är inte riktigt så breda vi vill vara i vår portfölj. Vi vill sprida riskerna mellan olika branscher men samtidigt försöka plocka det/de bästa företagen i respektive bransch för att kunna uppnå lite överavkastningen jämfört med index. I slutändan handlar det lite om vad du har för egen strategi hur du bygger upp din pengamaskin.

   Hoppas det var svar på din fråga!

 5. mr_gadget

  Hittade din blogg idag, kommer absolut att följa er framöver.
  Hur har ni löst det med att man bara kan stå som ensamägare på ett ISK? Jag och min sambo har en del gemensamma pengar som vi vill placera men har inte riktigt hittat formen för det. Ett alternativ är ju en vanlig depå men det lockar inte riktigt.

  Som sagt, hur har ni löst detta?

  1. Herr Oberoende

   Hej mr_gadget! Kul 🙂
   Det är en väldigt bra fråga!
   Vi har inte ”löst” det på något speciellt sätt faktiskt. Idag står endast jag på kontot men vi är också gifta så att alla våra tillgångar är gemensamma. På det viset är vi skyddade att kapitalet är gemensamt. När man är sambo gäller nog andra regler men jag är ingen expert på det. Kan vara att skriva ett avtal mellan er båda där ni reglerar ägandet av era gemensamma värdepapper på någons ISK. Men jag hade pratat med en jurist för att få koll på det. En annan väg kanske är att fråga kundtjänst på Avanza eller Nordnet, de kanske kan svara bättre hur ni bäst går tillväga.

 6. Patrik

  Hur ser ni på better globe som ni nämnde tidigare?

  1. Herr Oberoende

   Hej Patrik!
   Jag har skrivit ett inlägg om Better Globe, du får gärna läsa där. Om du har några frågor kan du skiva i kommentarfältet eller höra av dig till mig via mail.

 7. Lolo

  Mycket intressant upplägg alltihopa, blir inspirerad. Dock när jag kollar på aktierna som ni har ovan på Avanza, verkar ca hälften gått upp och hälften gått ner. Vissa investeringar ser ut att ha gått som tåget, dock svårt att veta med tanken på att jag ej vet hur mycket ni har i varje pott, men hur ser det ut idag för er egentligen nu. Vore superintressant med en uppföljning av Pengamaskinen 6 månader (7 kanske) senare, kanske lärdomar? eller har det gått bättre/sämre än förväntat?

  tack för en inspirerande blogg

  1. Herr Oberoende

   Hej Lolo! Du har helt rätt att vissa ”gått som tåget” och andra lite sämre. Det är också det som är tanken och syftet med att ha en portfölj med flera olika aktier. Hade jag bara haft en aktie hade det kunnat både gå väldigt bra eller väldigt dåligt. Viktigt med riskspridning enligt mig 🙂
   Jag tror att du kan gilla inlägget jag gjorde i början av Maj när jag utvärderade vår pengamaskin sett på flera år. Du hittar det här.

 8. pernille

  hej
  Tack för att du delar med dig och inspirerar!
  Som ny läsare och ny oerfaren sparare undrade jag varför Ni väljer investera mer i aktier än i fonder,,, är inte risken mycket större med ett så begränsad antal aktiebolag?

  Och vad gäller ISK framför Aktie-fondkonto; medveten om skillnaden i hur de beskattas vilket gör att ISK känns som ett konto som är bra i goda tider, men mindre bra när börsen faller. Med en eventuell större risk för fallande aktier de närmaste åren, är det inte olyckligt om man skall behöva betala ISK avgift varje år även om avkastningen är negativ..? Kan man fundera på att även här kanske sprida risken (50% på ISK konto, 50% på aktie-fond konto?)

  Med vänlig hälsning pernille

  1. Herr Oberoende

   Hej Pernille. Tack och kul med din feedback 🙂
   Det där med risk kan kräva ett stort inlägg men ska försöka svara lite kort.
   Enligt mig är det en stor risk att äga ett fåtal aktier då risken är stor att du får stora svängningar i portföljen. Både uppåt och nedåt. Därför har vi en portfölj på 12 olika aktier varav några av dem dessutom är investmentbolag som i sin tur äger flera olika bolag. Jag tycker det är en ”balanserad” risk.
   Risk med fonder beror på vad du menar, det finns nischfonder som fokuserar på specifika branscher, specifika länder etc som kan klassas som ganska hög risk, till och med högre risk än vår aktieportfölj. Men vill du minimera din risk och endast följa index är passiva billiga indexfonder antagligen det bästa.

   Vad gäller ISK vs Aktie-fondkonto. I grunden kommer det tillbaka till att det är omöjligt att veta hur det kommer gå i framtiden. Om börsen kommer gå upp eller ner. Dock är det generella tipset att använda ISK på lång sikt (även om du får betala skatt de år börsen går ner) då det i dagens läge fortfarande kostar dig mindre skatt jämfört med ett vanligt aktie-fondkonto. Vill du sprida din risk kan du dela upp det 50/50 men personligen kan jag tycka att det blir lite knöligt. Fördelen med ISK är också att det kommer in automatiskt på deklarationen och du behöver inte fylla i dina försäljningar manuellt eftersom ISK är schablonbeskattat på ditt totalbelopp.

 9. Oskar

  Angående trine och better globe.

  Hur hanterar ni valutaexponeringen, handlar ni valutaderivat som komplement till investeringarna som avkastar i EUR?

  Givet EURSEK på 10,30 kanske man inte är sugen på den valutaexponeringen tänker jag, framför allt inte om man söker stabil avkastning?

  Mvh
  Oskar

  1. Herr Oberoende

   Hej Oskar,
   Det är en intressant och bra fråga. Svaret är nej, vi handlar inga derivat för att täcka upp för valutaexponeringen. Jag försöker hålla våra investeringar så enkla som möjligt samtidigt som jag inser att det ”ingår” en valutarisk med de investeringar som vi handlar i Euro, TRINE och Better Globe. Dock på lång sikt så ser jag det inte som någon större risk utan precis som en globalfond eller svenska aktier som är beroende av dollar så blir det en del av vår totala riskprofil.

   Jag förstår dig att Euro-kursen ligger historiskt högt men precis som med månadssparande i aktier/fonder så kommer du runt detta genom att vara långsiktig och investera regelbundet. Då kommer du få en genomsnittskurs på alla de gånger du investerat och på det viset minska risken för valutaexponeringen.

 10. Henrik

  Varför egentligen ha en uppdelning mellan aktier och indexfonder? I fonderna återinvesteras ju ändå utdelningarna? Så varför ha en uppdelning och inte enbart en eller två indexfonder?

  1. Herr Oberoende

   Det är en bra fråga! 🙂 Grundanledningen till att vi inte bara har fonder är att vi vill kunna styra lite mer över vilka aktieinnehav vi har. Indexfonder är bra på det viset att de sprider riskerna genom att äga alla bolag i det index du investerar i. Men nackdelen är just att du har alla bolag, och alla bolag är inte bra. Även om jag funderat en del på det du säger, att bara ha pengarna i indexfonder och inte behöva bry sig så mycket, så vill vi fortfarande kunna styra våra aktieinnehav själva. Sedan finns det även studier som visat att de bolag som har hög direktavkastning har presterat bättre än genomsnittet.
   Det har gjort att vi byggt vår pengamaskin på det sättet som vi har nu. Men jag är inte främmande för att mer gå över mot passivt förvaltade indexfonder. Kanske kommer in mer på det framöver, vi får se!

 11. David

  Vad tänker ni om tex Sigmastocks som verkar fungera likadant som er modell men man betalar en avgift för tjänsten. Är det värt det om man som jag kanske är engagerad i början men kommer antagligen efter ett tag bara låta aktierna ligga som de är utan att byta ut dem. Eller tycker ni att de tar ut för höga avgifter?

  1. Herr Oberoende

   Vi har ingen personlig erfarenhet av Sigmastocks. Har bara hört om dem tidigare men läste på lite nu.
   Som jag förstår det skapar du en ”förvaltnings-strategi” med hjälp av deras verktyg. Verktyget väljer sedan ut vilka aktier som bäst passar med din strategi och skapar då din aktieportfölj baserat på detta. Mot att du får hjälp av deras verktyg betalar du en liten avgift (19/mån) verkade vara billigast för en portfölj. Jag har jättesvårt att uttala mig om det är rätt eller inte men som jag förstår det måste du fortfarande vara aktiv om du vill ändra på dina innehav men jag kan ha fel. Aktieplaceringar kräver ju generellt mer uppmärksamhet. Tanken är god för det underlättar för småsparare att komma igång med aktiesparande. Jag kanske ska prova Sigmastocks och utvärdera för att kunna skriva om det på bloggen längre fram, vi får se.

   Vad jag däremot hört en del gott om, och som jag nog kommer utvärdera själv framöver är fondroboten Lysa på lysa.se
   Genom att göra en ”investeringsprofil” så hjälper lysa dig att sätta ihop en fondportfölj som passar dig och sedan kan du månadsspara via deras plattform.

   Att överprestera index är enligt statistiken i princip omöjligt och jag har själv funderat på om vi framöver ska övergå till fondplaceringar för att inte behöva oroa oss om att vi inte slår index eller att något av våra innehav kraschar etc. Fondsparande är mer passivt och enklare. Jag ska skriva mer om detta framöver.

   1. David

    Tack för ditt svar. Som jag förstod det så kan man välja på sigmastocks hur många gånger per år man vill att de byter ut innehavet i ens portfölj. mellan 1 och 12 gånger tror jag det var och det är antagligen en avgift kopplat till hur många gånger man väljer. Tack för snabbt svar och tips om lysa. Ska kolla upp den jag med. Jag har inget mål att bli ekonomiskt oberoende på kort tid eller ens innan jag går i pension (jag är 39 år nu) då vi inte kan spara så mycket men jag tänker att om jag lägger upp ett bra månadssparande till barnen redan nu så kommer de få en ordentlig skjuts i framtiden. Idag har de fondsparande via banken med alldeles för höga avgifter.

 12. Christer

  Tja,

  vi har också en pengamaskin med blandade aktier och fonder och det går jättebra. Satsar på nästan uteslutande utdelningsaktier bland de aktier vi valt.

  Tanken är att även om börsen går neråt så får man ju utdelningar så vinsten består ju inte enbart i kursförändring.

  Vi har några aktier nu som snart närmar sig 100% i avkastning och då börjar man bli lite villrådig. Ska man sälja av och ta hem sådana vinster eller ska man bara behålla blint även om börsen viker av nedåt och bara fylla på ytterligare antal till rea-pris av en sådan aktie inför nästa uppgång ??

  1. Herr Oberoende

   Hej Christer,
   Ja precis så tänker vi också att utdelningarna ’står emot’ en eventuell börsnedgång och fortfarande ger kassaflöde.

   Den frågan är alltid svår vad man ska göra med aktier som gått upp. Men jag brukar använda en liknelse: de som planterar träd, hugger de ner träden som växer bäst eller de som växer sämst? Antagligen behåller de träden som växer bäst och har utvecklats bäst hittills 🙂 Kanske kan man tänka så med aktier också?

 13. Sanna

  Hej!

  Vill ni dela så att man får se fördelningen av era innehav på ovan? Dvs mer ingående hur många procent av respektive fond och aktier som utgör er basportfölj respektive viktade aktier i er utdelningsportfölj?

  Tack för fin blogg!

  1. Herr Oberoende

   Hej Sanna! Kul fråga. Får fundera på om jag kan lägga till den informationen i ovan utklipp. Nedan har jag listat fördelningen av våra innehav per idag:

   ABB: 5,44%
   Axfood: 4,87%
   Beijer Alma: 6,04%
   Castellum: 7,19%
   Hexagon: 5,95%
   Industrivärden: 9,09%
   Investor: 10,57%
   Kinnevik: 8,30%
   Latour: 6,32%
   Nolato: 6,00%
   Swedbank: 5,74%

   Avanza Global: 17,30%
   Spiltan räntefond: 1,61%

 14. P

  Hej!

  Kommer ni behålla era innehav som de är? Hur kan man i så fall följa om ni ändrar?
  Jag har självt börjar göra lite placeringar (är väldigt ny inom detta), och får höra delade meningar om att sälja allt och spara vid sidan av då börsen förväntas gå ner. Samtidigt har jag hört att man ska stanna kvar under nedgångar också för det kommer alltid gå upp långsiktigt.
  Hur är era tankar där?

  Tack för en trevlig blogg!

  1. Herr Oberoende

   Hej P! Jodå vi behåller våra innehav, skulle vi göra ändringar uppdaterar jag sidan direkt.
   Ja det där med att folk säger ’snart går det ner’ är lite klurigt. ’Experterna’ har sagt att börsen ska vända ner flera år nu. Det enda vi vet är att vi inte vet när den kommer göra det men förr eller senare händer det.

   Om du är ny och sparar regelbundet ser jag inga problem med att spara på börsen nu. Har du lång placeringshorisont är det inga problem. Det är omöjligt att tajma börsens svängningar så det är bättre att vara investerad och spara regelbundet!

   Tack och lycka till 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *