Pengamaskinen april 2018

Pengamaskinen april 2018

April är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen och månadens aktieinköp.

Pengamaskinen april 2018

April har varit en riktig raketmånad för svenska börsen. Våra portföljer gick upp 6,34% och index 5,91%.  Jag var tvungen att titta igenom mina äldre månadsrapporter och kunde glatt konstatera att vi har slagit index varje månad sedan September förra året. Vet inte om det bara är tur eller om innehaven i våra portföljer helt enkelt är grymma?! Det återstår att se, kortsiktigt är det ganska lätt att slå index med lite tur. Det är först på längre sikt som du kan se om det verkligen är du som är bra på att välja rätt aktier.

utveckling april

Jag tror inte jag har visat vår portföljutveckling på lite längre sikt tidigare så tänkte det kanske vore kul att se. Den portföljsammansättning och den kontostruktur som vi har nu har vi haft sedan november 2014. Därför har jag ”bara” statistik från det datumet. Men som ni kan se nedan så ligger vi drygt 10%-enheter bättre än index.

utveckling SIXPRI

Det index jag brukar jämföra med, SIXPRI (alla börsens bolag inklusive utdelning), är ett relativt svårt jämförelseindex. Vår portfölj är relativt stabil och innehåller mest stora bolag så en annan jämförelse vore att jämföra med SIX30 return index (börsens 30 mest omsatta bolag inklusive utdelning). Där har vi nästan dubbel avkastning på knappt fyra år enligt nedan graf. Ärligt talat vet jag inte riktigt vilket index som är mest rättvist att jämföra sig med för oss, men någonstans mittemellan vore inte orimligt. Sammanfattningsvis kan vi säga att det gått ganska bra för oss de senaste 4 åren.

utveckling SIX30 return

Månadens aktivitet

Ni som följer bloggen vet att vi just nu sparar vårt månadssparande till tjänstledighet under 2019 och vi har inte köpt några aktier den här månaden heller. Dock har det trillat in en hel del utdelningar. Dessa pengar skulle vi kunna använda för att köpa fler aktier. Det har vi inte gjort, utan vi har tagit ut pengarna från börsportföljerna.

Vårt tema för 2018 är att hitta alternativa investeringar utanför börsen. Mycket för att vi vill diversifiera oss och ha lite mer ”krockkudde” vid en eventuell större nedgång på börsen. Dessutom letar vi även investeringar med bättre kassaflöde jämfört med aktier. Aktier ger mellan 3-4% direktavkastning vilket är bra men om vi vill leva på vårt kapital framöver hade vi gärna sett att vi kunde ligga upp mot 6%. Skulle vi kunna gå från 4% till 6% betyder det också att vi behöver 33% lägre totalkapital innan vi kan kalla oss ”ekonomiskt oberoende” och sluta jobba. Tänk 4%-regeln fast med 6% istället.

Utdelningarna som vi plockat ut under April har vi investerat i Tessin, TRINE och Savelend. Jag har redan skrivit om TRINE på bloggen men jag kommer återkomma och även beskriva vad Tessin och Savelend gör och hur det fungerar senare i vår/sommar.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *