Pengamaskinen april 2018

Pengamaskinen april 2018

April är förbi, jag tänkte uppdatera er om utvecklingen av pengamaskinen och månadens aktieinköp.

Pengamaskinen april 2018

April har varit en riktig raketmånad för svenska börsen. Våra portföljer gick upp 6,34% och index 5,91%.  Jag var tvungen att titta igenom mina äldre månadsrapporter och kunde glatt konstatera att vi har slagit index varje månad sedan September förra året. Vet inte om det bara är tur eller om innehaven i våra portföljer helt enkelt är grymma?! Det återstår att se, kortsiktigt är det ganska lätt att slå index med lite tur. Det är först på längre sikt som du kan se om det verkligen är du som är bra på att välja rätt aktier.

utveckling april

Jag tror inte jag har visat vår portföljutveckling på lite längre sikt tidigare så tänkte det kanske vore kul att se. Den portföljsammansättning och den kontostruktur som vi har nu har vi haft sedan november 2014. Därför har jag “bara” statistik från det datumet. Men som ni kan se nedan så ligger vi drygt 10%-enheter bättre än index.

utveckling SIXPRI

Det index jag brukar jämföra med, SIXPRI (alla börsens bolag inklusive utdelning), är ett relativt svårt jämförelseindex. Vår portfölj är relativt stabil och innehåller mest stora bolag så en annan jämförelse vore att jämföra med SIX30 return index (börsens 30 mest omsatta bolag inklusive utdelning). Där har vi nästan dubbel avkastning på knappt fyra år enligt nedan graf. Ärligt talat vet jag inte riktigt vilket index som är mest rättvist att jämföra sig med för oss, men någonstans mittemellan vore inte orimligt. Sammanfattningsvis kan vi säga att det gått ganska bra för oss de senaste 4 åren.

utveckling SIX30 return

Månadens aktivitet

Ni som följer bloggen vet att vi just nu sparar vårt månadssparande till tjänstledighet under 2019 och vi har inte köpt några aktier den här månaden heller. Dock har det trillat in en hel del utdelningar. Dessa pengar skulle vi kunna använda för att köpa fler aktier. Det har vi inte gjort, utan vi har tagit ut pengarna från börsportföljerna.

Vårt tema för 2018 är att hitta alternativa investeringar utanför börsen. Mycket för att vi vill diversifiera oss och ha lite mer “krockkudde” vid en eventuell större nedgång på börsen. Dessutom letar vi även investeringar med bättre kassaflöde jämfört med aktier. Aktier ger mellan 3-4% direktavkastning vilket är bra men om vi vill leva på vårt kapital framöver hade vi gärna sett att vi kunde ligga upp mot 6%. Skulle vi kunna gå från 4% till 6% betyder det också att vi behöver 33% lägre totalkapital innan vi kan kalla oss “ekonomiskt oberoende” och sluta jobba. Tänk 4%-regeln fast med 6% istället.

Utdelningarna som vi plockat ut under April har vi investerat i Tessin, TRINE och Savelend. Jag har redan skrivit om TRINE på bloggen men jag kommer återkomma och även beskriva vad Tessin och Savelend gör och hur det fungerar senare i vår/sommar.

4 thoughts on “Pengamaskinen april 2018

 1. Z-Mannen

  Var står ni när det gäller barn?

  Barn är ju vad liiiiveet gåååår uuut på.

  Var står Ni – barnen kan ju bli ny statsminister på sikt.

  Hans Consolidator Thulin lät sin fru föda barn i USA
  o sen kaxade han – min son kan bli president i USA det kan inte din.

  Å andra sidan är barn ett hot mot rikedom.

  Men vissa säger att barnen är deras rikedom-
  detta är dock inte så vanligt bland lågavlönade singelmamz.

  Farbror Fri (Oskar) o Fru Fri (Maribel) har barn.

  Onkel Toms Stuga likaså

  Så var Står Eric med Fru i barnfrågan?

  1. Herr Oberoende

   Hej Z-mannen!
   Tack för kommentaren. Du ställer en bra fråga. Just nu har vi inga planer på att skaffa barn men det kanske kommer i framtiden. Vet att många som har barn säger att det är vad livet går ut på men det finns också de som frivilligt avstår från att skaffa barn som är jättenöjda med det. Det finns nog två sidor av myntet 🙂

   Det jag skulle vilja ta upp när vi pratar om barn är att många säger att det inte går att spara när man har barn. Jag inser också att det kostar pengar att ha barn. Det som skulle hända för oss rent konkret är att vi antagligen skulle omfördela lite av vår resebudget. I dagsläget ligger vi undan 8000kr i månaden till vår resebudget. Skulle vi få barn skulle vi kanske halvera detta resesparande och lägga den andra halvan på barnet. Det innebär att vårt sparande till pengamaskinen skulle kunna fortsätta som vanligt! 🙂

 2. Z-Mannen

  Var står Ni exakt – det är inte sååå svårt för kvinnor att hitta män som INTE
  Vill Ha Barn.

  Men det är mycket svårt för män (som INTE vill ha barn) att
  hitta kvinnor som INTE Vill Ha Barn

  De kvinnor som INTE Vill Ha Barn Brukar Ändra sig vid typ 35
  för då är de rädda för (sperma)Skottsäkerheten som blir Evig

  Men som rik skall man så klart ha ett eller ett par barn.

  Detta visar sig även stämma om man kollar (med reservartion
  för Icke-Par och de som det är något feel på.

  1. Herr Oberoende

   Låt oss se vad som händer i framtiden, just nu står vi inte “exakt” någonstans 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *