Hur du blir rik

När vi pratar om hur man blir rik behöver det nödvändigtvis inte bara handla om pengar. Du kan ha ett rikt liv med mycket tid, fokus och energi utan att för den sakens skull ha mycket pengar.

Dock så är den här bloggen främst inriktad på att skapa sig en pengamaskin, så låt oss diskutera hur du blir monetärt rik.

Komma igång med sparande

För att du ska kunna komma igång med att spara till en pengamaskin krävs det att du är beredd att se över din egen ekonomi och kanske göra vissa förändringar för att kunna nå framgång.

En första tumregel är att du helst ska spara minst 50% av din disponibla inkomst. Anledningen till att jag sätter 50% och inte lägre är att vid lägre sparkvot (andel av din disponibla inkomst) så tar det relativt lång tid innan du har lyckats bygga en pengamaskin som jobbar så hårt att du själv inte behöver jobba längre. Grovt räknat kan man säga att en sparkvot på 50% tar dig ca 10 år att uppnå en pengamaskin som är tillräckligt stor för att täcka dina utgifter. Sparar du mindre tar det längre tid och vise versa.

Utgifterna

För att kunna nå en sparkvot på 50% kan det vara så att du behöver gå igenom din egen utgiftsbild. Vad lägger du dina inkomster på? Sparar du redan en del av din inkomst? Finns det utgifter som du kan effektivisera eller ta bort?

I mångt och mycket handlar det om att våga ta beslut och prioritera bland sina utgifter. Frågan är om du behöver så stort och dyrt boende som du har idag? Kan du sälja bilen och transportera dig kommunalt och/eller med cykel? Hur mycket lägger du på mat och alkohol? Lägger du mycket pengar på nöjen, kläder och annan underhållning som du kan prioritera bort? Har du t.ex. båt eller sommarstuga som genererar en del kostnader trots att du inte hinner använda dem så mycket? Det går alltid att titta över elavtal, försäkringar, bolånerabatt t.ex.

Listan kan göras oändligt lång, det viktiga är att du själv ser över din egen ekonomi och hittar möjligheter till att spara mer.

Det kanske enklaste sättet att få en bild över sin ekonomi är att börja föra kassabok. Skriv ner alla inkomster och utgifter under några månader och gå sedan igenom och analysera vad det är som kostar mycket i ditt liv. Kanske upptäcker du saker som du inte trodde kostade så mycket.

Investera

När du väl kommit igång och börjat lägga undan pengar varje månad till din pengamaskin kommer frågan vad du ska göra med pengarna? Ska jag sätta dem på bankkonto, köpa aktier eller fonder, investera i guld eller fastigheter. Det absolut enklaste, mest tillgängliga för gemene man och kanske också mest effektiva är att investera pengarna på börsen. Antingen i aktiefonder eller direkt i aktier. För att investera i aktier krävs generellt ett lite större engagemang än om du handlar i fonder. Billiga aktieindexfonder (låga avgifter) kan vara ett bra sätt att investera för dig som inte är intresserad av att analysera företag, läsa årsredovisningar etc. Ett alternativ till fonder kan vara att investera i det som kallas investmentbolag på börsen. Historiskt har det visat sig att de klarat sig mycket bra och till och med överpresterat börsen. Exempel på investmentbolag är Investor, Industrivärden, Ratos, Kinnevik med flera.

Personligen har jag en blandning av fonder, investmentbolag och ”vanliga” aktier. Det som brukar nämnas som viktigt för att bygga en långsiktig och trygg portfölj är att sprida riskerna i olika branscher. På det viset minimerar du risken för stora fall i din portfölj och du kan sova gott om natten. Vanlig rekommendation är 8-10 aktier verksamma inom olika branscher. Köper du då investmentbolag sprider du riskerna ännu mer eftersom de i sin tur köper aktier i flera olika bolag. Vår pengamaskin ser ut så här.

En fråga är också var du ska ha dina pengar. Jag skulle rekommendera en nätmäklare som inte tar några avgifter. Jag använder Avanza till exempel. Nordnet är också en bra nätmäklare som jag kan rekommendera.

4 thoughts on “Hur du blir rik

 1. Raúl

  Hej, kul blogg. Säker på att ni kommer att lyckas. Vill tipsa om Inwido och även Nordea. Två helt olika företag som har det gemensamma att båda är väldigt nedtryckta med, som jag ser det, en intressant framtid.

  1. Herr Oberoende

   Hej Raúl! Tack för feedback 🙂
   Kul med tips. Vi är relativt inaktiva när det gäller inköp av ”nya aktier” (vi fyller på i de som vi redan har i vår pengamaskin). Dock är det alltid spännande om det går att hitta nya guldkorn. Hoppas du lyckas med dina investeringar! 🙂

 2. Bra oversiktsartikkel. Låter lett, men er vanskelig om man ikke har bestemt seg. Selv har jeg en sparerate på nesten 70 % nå, men under halvparten havner på børsen. Nå håper jeg at jeg er ferdig med annet småsparing for en stund(har giftet meg, fått barn, pusset opp leilighet og kjøpt bil siste 3 år). Gleder meg til å rette all sparing mot de langsiktige målene!

  1. Herr Oberoende

   Tack! Exakt, det är superviktigt att vara disciplinerad och uthållig för att nå långsiktiga ekonomiska mål. Låter som du har bra förutsättningar för att spara ihop till en fin pengamaskin, lycka till! 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *