TRINE – Impact investing

Sedan 2017 har vi haft som mål att hitta alternativa investeringar utanför börsen. Dels för att diversifiera oss men också för att öka andelen hållbart sparande. TRINE är en sådan möjlighet.

* Jag har ett samarbete med TRINE, blir du kund genom att klicka på mina länkar i inlägget får jag en liten ersättning. Om du vill bli kund hos TRINE kan du använda den här länken för att få 10€ gratis på din första investering.

TRINE – Crowdfunding

Erbjudandet som TRINE erbjuder oss investerare är väldigt intressant. Investeringen motverkar klimatpåverkan, förbättrar levnadsstandarden för lokalbefolkningen samtidigt som vi får avkastning på vår investering.

Jag kategoriserar TRINE som impact investing. De pengar jag investerar och får avkastning på gör samtidigt nytta för lokalbefolkningen samt gör världen till en bättre plats. En riktig win-win-win investering.

TRINE solpanel på tak

Hur fungerar TRINE?

TRINE hjälper människor i Afrika, Asien, Syd- och Centralamerika att få tillgång till solenergi. Via crowdfunding samlar TRINE in kapital till olika kampanjer, och kapitalet de samlar ihop lånas i sin tur ut till de lokala företagen som behöver finansiering. Partner-företagen säljer och distribuerar solenergiprodukter till lokalbefolkningen. I korthet kan vi summera de olika stegen enligt nedan:

  1. Du investerar i en kampanj genom TRINEs plattform.
  2. Du betalar och din betalning läggs i din ”e-wallet”.
  3. Kampanjen blir fullinvesterad och dina pengar lånas nu ut till partnerföretaget.
  4. Partnerföretaget säljer och distribuerar solpanelerna.
  5. Partnerföretaget betalar tillbaka pengarna plus ränta till dig löpande tills löptiden på kampanjen är slut.

Avkastningen som du får som investerare har historiskt legat mellan 5-8%. Avkastningen varierar mellan de olika kampanjerna som TRINE finansierar. I vissa kampanjerna har TRINE gett investerare som investerat 1 000 € eller mer 2%-enheter extra avkastning.

Löptiden på projekten kan variera mellan 1 till 4 år. Återbetalningsupplägget kan också variera. Vissa betalar endast räntan på lånet fram tills lånetiden löpt ut, andra amorterar löpande.

Lokalbefolkningen som köper från partnerföretagen får inte bara en solpanel utan oftast säljs det som ett paket med solpanel, LED-lampor, laddningsstationer för telefoner, laddningsbar radio, laddningsbar ficklampa t.ex. Varje kampanj (på TRINEs hemsida) beskrivs mer i detalj om vad det lokala partnerföretaget erbjuder. När TRINE startade sin verksamhet var de flesta projekten i östra Afrika men numera förekommer även projekt i Asien och Syd- och Centralamerika.

Anledningen till att TRINEs affärsidé fungerar så bra är att partnerföretagen har mycket svårt att få finansiering lokalt. Tack vare TRINE kan de köpa in större lager av solpaneler och öka försäljningen och expandera snabbare.

TRINE installera solcell

Impact investing

En investering genom TRINE anser jag är riktig impact investing. Med det menas att det inte bara är du som investerare som tjänar på att du lånar ut dina pengar. Det finns egentligen tre delar.

  1. Avkastning på pengarna.
  2. Lokalbefolkningen får tillgång till el, renare luft och sparar pengar.
  3. Klimatet gynnas då alternativet är fotogenlampor.

Om vi kommer till själva investeringen och varför den gör gott. Förutom att vi som investerare får avkastning på vårt insatta kapital finns det många vinster för lokalbefolkningen.

Personlig hälsa, slipper fotogen

I stora delar av Afrika och Asien är den primära ljus-källan fotogenlampor. Solpanelerna som i sin tur driver LED-lampor ersätter fotogenlamporna. Det finns många nackdelar med fotogenlamporna som att de sotar och luktar illa. Att andas in röken från lamporna kan liknas med rökning enligt TRINE.

Närhet till elektricitet

Mobiltelefonen är jätteviktig för många och behövs i lokalbefolkningens vardag. För att ladda mobilen måste familjerna gå till en laddningsplats i byn och betala för att ladda sin telefon där. Många andra apparater går på batterier som inte är speciellt kostnadseffektivt eller miljövänligt. Det kan t.ex. vara radion eller ficklampan som de använder när de är ute på kvällen. Med egen elförsörjning som gör att mobiler, radio och ficklampor kan laddas i hemmet via USB sparar familjerna både tid och pengar.

Planeten, vi minskar koldioxid-utsläpp

Det är uppenbart att om användarna byter från fotogen och batterier till solenergi kommer det gynna planeten. Klimatpåverkan minskas tack vare minskade CO2 utsläpp.

Lokalbefolkningen sparar pengar

Solpanelerna är inte bara bra för miljön utan de ger också upp till 50% lägre kostnader för familjerna enligt TRINE. Fotogenet kostar mycket pengar och även att gå och ladda telefonen tar en stor del av familjernas tillgängliga medel.

Lokalbefolkningen får tillgång till ljus efter mörkrets inbrott

Tack vare solpanelerna kan familjerna använda sina LED-lamporna med riktigt bra belysning under kvällarna när det är mörkt ute. Det här är en stor fördel. Det betyder att barnen kan göra sina läxor mycket bättre eftersom de får fler timmar med bra ljus. De andra familjemedlemmarna kan också utföra aktiviteter som de tidigare bara kunde göra på dagtid.

TRINE göra läxor

Risker

Precis som med alla andra investeringar finns det risker med att investera via TRINE. I grunden är investeringen ett lån/obligation. Vi lånar ut våra pengar för att sedan få ränta tillbaka på de pengar vi lånat ut. Våra återbetalningar är beroende av att TRINEs partnerföretag lyckas betala tillbaka lånet annars får vi ingen återbetalning. För att minska din egen risk hos TRINE så applicerar jag tankesättet att inte lägga alla ägg i samma korg. Du kan investera i flera av TRINEs kampanjer för att sprida din risk. Tänk då på att investera i projekt från olika partnerföretag och inte flera från samma företag som projekten Greenlight Planet 1, 2, 3 t.ex.

Minskade risker tack vare SIDA
Inte alla, men vissa kampanjer har TRINE samarbete med SIDA (styrelsen för internationellt utvecklingsarbete). Ofta innebär det att SIDA går in och täcker ca 60% av ditt insatta kapital om företaget du lånat till skulle gå i konkurs eller få svårigheter att betala tillbaka pengarna. Det minimerar nedsidan och risken att förlora ditt insatta kapital.

Summering

TRINE förmedlar lån till främst afrikanska företag (men även i Asien och Amerika) som säljer solpaneler. Du och jag kan investera och låna ut våra pengar till dessa företag. Vi får avkastning, lokalbefolkningen får ett bättre liv och vi hjälper klimatet med mindre utsläpp.

För mig och fru oberoende är en sådan här investering något fantastiskt. Vi har själva varit på plats i Afrika och sett hur många lever på landsbygden. Att vi kan hjälpa dem OCH få avkastning känns fantastiskt. Jag önskar det fanns fler investeringsmöjligheter likt TRINE.

På ett sätt kan man se TRINE som välgörenhet samtidigt som du får avkastning på pengarna som används. Det är det som är det fina med impact investing. Helt fantastiskt. Oftast så gör också den här typen av investering mer än vad bidragspengar kan göra, den bygger framtiden för lokalbefolkningen.

TRINE sy i mörker

Komma igång

Om du följer den här länken för att registrera dig får du 10€ när du gör din första investering.

Personligen så investerar vi kontinuerligt i fler kampanjer genom TRINE. Det ger en god diversifiering till vår pengamaskin och jag är ett stort fan av impact investing. Det fina är också att vi löpande får återbetalningar från de projekt vi investerat i och kan återinvestera dessa pengar i nya projekt.

Hoppas du fick ut värde av det här inlägget och att du tycker det är lika intressant som jag gör. Är du osäker så rekommenderar jag att du går till TRINEs hemsida och skapar ett konto. Du förbinder dig inte till någonting och kommer få information om de kommande kampanjerna som dyker upp på plattformen. Då kan du göra dig bekant med hur det fungerar och läsa på vad det verkligen innebär för lokalbefolkningen i de olika kampanjerna.

Till sist en kort video (2 min) om hur TRINE gör skillnad.