Om mig

Hej och välkommen till bloggen Bli Ekonomiskt Oberoende.

Jag som skriver

Jag som driver den här bloggen heter Eric Skopal och är född 1987. Jag bor tillsammans med min fru i en villa i södra Sverige. Bloggen startade jag i Juli 2017 för att skriva om vår resa mot ekonomiskt oberoende.

Trots att vi inte varit i arbetslivet speciellt länge har vi under en ganska lång tid haft en önskan/dröm om att ta oss ur ”Svensson-livet”. Att springa runt i ekorrhjulet med 8-17 jobb tills vi blir 67 år (antagligen mer) är inget vi tycker låter lockande. Vår dröm och önskan är att kunna bygga upp en pengamaskin som vi kan leva på. Trots allt lever vi bara en gång och då vore det ju kul om vi själva fritt kunde få bestämma vad vi gör med vår tid, eller hur? Självklart handlar det inte om att lägga sig på soffan när målet är uppnått. Det handlar om att kunna ha valmöjligheten att gå ner i arbetstid, kunna umgås mer med familjen, fokusera på egna projekt och hobbys, träna mer etc. Listan kan göras lång och är högst personlig.

Sparande – Ekonomiskt oberoende

Sparkapital har jag haft sedan jag var 15år och det var min morfar som invigde mig till aktievärlden. Spara som i att lägga undan pengar varje månad till pengamaskinen har jag ”bara” gjort sedan jag fyllde 25 år och började jobba, år 2013. Jag har hela tiden varit noga och uppmärksam på min privatekonomi. Som exempel startade jag när jag flyttade hemifrån 2008 ett excel-dokument för att logga alla mina inkomster och utgifter. Detta dokument lever fortfarande, dock något förfinat!

När frun började jobba 2015 la vi upp en mer tydlig plan för hur vi ska bli ekonomiskt oberoende inom 10år, vi siktar på 2024. Idag sparar vi en stor del av vår disponibla inkomst, utan att för den sakens skull leva ett fattigt eller ”snålt” liv. Vi är sparsamma på ett smart sätt och vi lyckas spara ca 50% av vår inkomst till vår pengamaskin.

Det finns många olika bloggar om ekonomi och aktier. Jag är ingen superexpert på aktier eller andra investeringar men jag anser mig ha en god känsla och kunskap för hur du med minimala medel kan ställa om ditt liv och nå en förmögenhet som du kan leva på resten av ditt liv. Istället för att diskutera vilken aktie som kommer bli nästa raket så fokuserar jag hellre på vardagen och livsstilen som krävs för att kunna nå ekonomiskt oberoende. Jag är också ganska filosofisk och reflekterar gärna över känslor och tankar som dyker upp under vår resa.

För att kunna prata om ämnet pengar så är jag öppen med vår privatekonomi. Jag ser det som en förutsättning för att skapa transparens och öppna upp för dialog med er som läser bloggen.

Hoppas du vill vara med på vår resa och dela med dig av dina tankar och erfarenheter här på bloggen!

 

Börja gärna att läsa här för att komma igång!

40 thoughts on “Om mig

 1. Eric

  Hej Eric
  Heter själv Eric
  Kul att läsa om
  Er resa och ert mål
  Jag har själv sedan jag var 15 år och är nu 32 haft samma dröm och vision och arbetat för att köpa mig fri från ekorrhjulet och mer ta befäl över min tid än Skatteverket och samhället 🙂

  Jag är försiktig med
  Börsen och säger inget om att vi riskerar era pengar men har hittat en annan grej som heter kreditfonden
  Gått upp 8% detta året, och den är fantastisk, jag som inte gillar att gambla följer dessa noggrant
  Och om ni vill gå in och kika där har ni mindre risk men fortfarande bra kanske även bättre chans till mer stabil och trygg avkastning
  Lycka till

  1. Herr Oberoende

   Hej Eric! Snyggt namn, speciellt att du stavar det med C! 😀

   Bra jobbat, och jag vill också säga grattis till att du startade så tidigt. Mycket imponerande, att komma till den insikten i så låg ålder!

   Jag tror jag förstår hur du tänker med börsen. Faktum är att jag och Fru Oberoende också börjar känna en viss ”oro” att vi är helt exponerade med allt vårt kapital mot börsen och dess svängningar. Ett mål för oss under 2018 är just att titta och leta efter alternativa investeringar så vi kan sprida våra risker lite mer.
   Stort tack för att du delar med dig av investeringstips, det uppskattas verkligen! Var inne och tittade på deras hemsida. Låter intressant, min känsla är också att det är hyfsat säker och garanterad avkastning om jag fattat det rätt. Jag tolkar det som att det är en lånefond och inte lån till specifika bolag som annars hade varit hög risk. Vi har kommit i kontakt med Savelend, Lendify, Tessin och Kameo t.ex. som alla lite bygger på Crowdfunding och att du får en ränta för att du lånar ut dina pengar till andra som behöver lån. I grund och botten tycker jag att tanken är god och vi ska nog undersöka det mer under 2018.

   Jag har en fråga till dig om du har lust att svara 😉 Säg att du får 6-8% per år hos Kreditfonden och betalar 30% skatt på vinsten. Du får kvar ca 4-6%. Vad tänker du om att istället köpa preferensaktier, äga dem på ett ISK där utdelningen är skattefri och få ca 6-8%?

   Tack och tack detsamma!

   1. Calle

    Jag har också kollat in Kreditfonden och det verkar som om man kan satsa på Kreditfonden i en ISK hos Nordnet.

    1. Herr Oberoende

     Hej Calle. Tack för infon! Jag kollade med Avanza och just nu verkar det inte som att det gick att investera i Kreditfonden via dem. Bra att veta att det går via Nordnet!

  2. Karin

   Hej, önskar några tips. Är snart 62 år, förtidspensionerad (utarbetad) sjuksköterska. Har fått det att gå runt tidigare genom att jobba extra och ta dubbla pass, vilket straffar sig. Är ensamstående med en nettoinkomst på ca 12500:-, varav drygt hälften går till boende. Bolån 750000:- (amortera inte), andra lån ca 60000:- och ca 15000:- i sparande. Om tre år går jag i pension och får då ut ca 11000:-.
   Du verkar ju ha koll, så du kanske har några bra tips för att förbättra ekonomin…?
   Tack på förhand

   1. Herr Oberoende

    Hej Karin,
    Tack för förtroendet att ge dig tips. Även om jag gärna ger tips är det väldigt svårt att ge personliga tips utan att veta din exakta situation.
    Men om jag rent generellt skulle tänka baserat på din information ovan så är nummer ett; vad är andra lån på 60 000kr? Är det konsumtionslån, kreditkortslån eller andra lån med hög ränta så skulle jag rekommendera att försöka betala av dem.
    Du nämner att ungefär hälften av din disponibla inkomst går till boendet. Läs gärna mitt inlägg http://www.bliekonomisktoberoende.se/2017/10/22/sparande-bostaden/ för att dubbelkolla om du kan dra ner på någon passiv utgift. Speciellt räntan för bolånet på 750 000kr.
    Generella tipset är att försöka ha lite buffert så du spenderar lite mindre än du får in och spara detta. Ett alternativ är att du fördjupar dig inom ett intresse eller något du är bra på. Då kan det uppstå en situation där du kan börja ta betalt för det du gör och få en extra inkomst för något som du ”bara tycker är roligt”.
    Lycka till! 🙂

 2. Hej Eric m fru! Kul att ni får uppmärksamhet med bloggen i dagligmedia – kan behövas motvikt till alla ”spartips” av typen ”ihopbakslån/lär dig om pensionssystemet” som normalt går ut i dessa kanaler. Modigt också att ni är transparenta med identitet & portfölj – kanske blir det ett mind shift framöver då många av oss äldre värjer oss för att prata pengar/tidig pension publikt.

  1. Herr Oberoende

   Hej FruEfficientBadass (coolt namn?!?! :D)
   Tack för kommentaren och dina komplimanger! Min filosofi är att om vi är mer öppna och transparenta kan vi lära av varandra, det behöver inte vara tabu att prata om pengar.

 3. Billy K

  Hej tack för intressant blog.
  Den excelmall du använder för att logga inkomster och utgifter, är den tillgänglig för dina läsare?

 4. Inger Eliasson

  Hej!
  Jag har en son som går i samma tankar. Han ska fylla 20 och precis flyttat hemifrån. Om du delar med dig av excelmallen skulle jag kunna peppa honom att dokumentera bättre vore det jättesnällt! Bra jobbat till et!
  Hälsningar
  inger

  1. Herr Oberoende

   Hej Inger!
   Det låter spännande, jag har mailat dig mallen. Hoppas din son får nytta av den 🙂

 5. Yngve Boman

  Hej och tack för ett bra initiativ.
  Är också intresserad av Excel filen

  1. Herr Oberoende

   Hej Yngve. Absolut, jag skickar via mail. Tack för att du läser bloggen!

 6. Marina Kantonen

  Hej! Har just sett dig hos Malou😁. Så jag hittade er på nätet! Pysslar lite själv med att hitta bra vägar att få en något bättre’ ålderdom. Är 55 år nu och trivs som tur är med min sysselsättning. Men lite fokus på ekonomin kanske kan göra att man kan ” släppa ner axlarna” lite med åren😅. Vill gärna ta del av erat excell ark. Med vänlig hälsning, Marina💈

  1. Herr Oberoende

   Hej Marina! Ja vad kul att du såg inslaget hos Malou 🙂 jag skickar arket!

 7. Casper

  Jag är också intresserad av excelfilen! Tack på förhand.

  1. Herr Oberoende

   Hej Casper! 🙂 Absolut, jag skickar den till dig!

 8. Arne Petter Solvang

  Hei.
  Leser deres valg i livet og blir ikke veldig inspirert av dette. Her tror jeg vi har med å gjøre et par som har valgt bort det verden trenger, og det er barn. Jeg tror ikke dette er mulig å forene om man har 2-3 barn å ta seg av i livet. Jeg tror ikke dette gavner samfunnet om de fleste av oss skulle ha gjort dette. Dette blir for meg en egotripp som ikke på lang sikt verden trenger. Skal et oppegående samfunn bestå må de fleste av oss i arbeid og betale skatt og avgifter, samtidig som vi må reprodusere oss selv.

  1. Herr Oberoende

   Hej Arne Petter,
   Trist att du inte blir inspirerad. Tack för din kommentar, jag har några reflektioner.
   För det första så har vi inte valt bort barn, det har vi inte sagt eller skrivit någonstans. Var har du läst om det? Även om vi i dagsläget inte har några planer på att skaffa barn kan det komma i framtiden. Sen om världen ”behöver” barn eller inte kanske också kan diskuteras. Jordens befolkning ökar och gör att vi förbrukar mer och mer av våra dyrbara resurser vi har på vår planet.

   Som vi nämnt på många ställen på bloggen och i intervjuer etc så säger vi att vi fortfarande betalar skatt på vår bostad, bil, moms, och skatt på vårt kapital t.ex. Dessutom är inte vår plan att sluta arbeta helt, vi kommer vilja driva egna företag baserat på våra intressen och hobbys och kommer på det viset även betala skatt därifrån. Då kommer vi betala minst lika mycket skatt som genomsnittet med skillnaden att vi gör precis det vi vill med vår tid och våra liv.
   Vår plan innebär kort att vi vill spara ihop tillräckligt mycket kapital som gör att vi inte måste jobba utan att vi kan själva bestämma vad vi vill göra med vår tid. Vad tror du om vår plan nu när jag förtydligat den lite grann?

 9. Kalle

  Hej Eric,

  Väldigt inspirerande att läsa om er resa mot ekonomiskt oberoende. Läste om er i GP idag och kollade efter detta även in din blogg.
  Jag vore också väldigt tacksam om du ville dela med dig av excelmallen för inkomster och utgifter. Jag har sedan en tid kommit igång med ett ISK-sparande hos Nordnet och Lysa med en längre tidshorisont. Som sagt. Kul och givande att få ta del av er artikel i GP. Lycka till! Jag hoppas och tror att ni kommer nå ert mål! /Kalle

  1. Herr Oberoende

   Hej Kalle,
   Kul att du läste om oss i GP och ”orkade” dig in på bloggen också! 🙂 Absolut, jag skickar mallen till dig.
   Låter som du har kommit igång bra. Fortsätt så, att spara varje månad så kommer du också att lyckas 🙂

 10. MrSuperSaver

  Hej!
  Läst om er och sett dig i TV hos Malou! Väldigt inspirerande, kan man få excelmallen? 😀

  Med vänlig hälsning,
  19 åring som vill kunna bli ekonomiskt oberoende vid 40 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej MrSuperSaver!
   Absolut, kommer på mailen 🙂

 11. Petra

  Hej!
  Är också intresserad av excelmallen 🙂
  Tack för en bra blogg👍🏼
  Mvh
  Petra

  1. Herr Oberoende

   Hej Petra! Den kommer på mailen 🙂

 12. Joel

  Hej! 🙂

  Hade gärna fått ta del av din excel-fil!

  Tack på förhand!

  Joel

  1. Herr Oberoende

   Kommer på mailen! 🙂

 13. Joakim

  Hej,
  Hittade denna blogg och vart intresserad av om man kunde få ta del excel filen, har själv precis gjort en egen. Men kanske kan vara en bättre som du har.

  Tack på förhand.
  / Joakim

  1. Herr Oberoende

   Hej! Kommer på mailen 🙂

 14. Mark

  Hej Eric!

  Väldigt intressant blogg inspirerar mig att fortsätta mot min dröm! Köpte min första lägenhet när jag var 24 och därefter fastighet för 4 år sedan och idag bor jag gratis är 33år! Tror att många har drömmar men skriver inte ner sina mål och hur dom ska uppnås och utan mål blir drömmar bara drömmar. Det är inte dom stora inkomsterna man blir rik på utan dom små utgifterna😊

  Tittar väldigt gärna på din excelmall!
  Tack igen hälsningar mark

  1. Herr Oberoende

   Hej Mark! Tack så mycket, vad kul att höra. Grattis, bra jobbat! Håller helt med om att det är viktigare att ha kontroll över utgifterna 🙂 Mallen kommer på mailen!

 15. Hej! Såg ditt inslag på Malou Efter tio (finns på youtube). Väldigt inspirerande! Ödmjukt och genomtänkt, ska bli kul att följa 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Aktiedrottningen! Vad kul att höra 🙂

 16. Bernt

  Hej
  Tar gärna emot excelmallen.
  Hälsningar Bernt

  1. Herr Oberoende

   kommer på mailen Bernt! 🙂

 17. Noomi Carlsson

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha din excelfil om det fortfarande är möjligt. Tänker att det kanske kan vara en bra början för att åtminstone få en överblick över vart pengarna tar vägen 😬. Ska läsa vidare i er blogg och låta mig inspireras till en bättre ekonomi.
  Hälsningar ensamstående 3 barns mamma 😊

  1. Herr Oberoende

   Hej Noomi!
   Kul att du hittat hit! 🙂 Mallen kommer på mailen.

 18. Richard

  Hej
  Tar gärna emot excelmallen.
  Hälsningar Richard

  1. Herr Oberoende

   Hej Richard, kommer på mailen! 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *