Om mig

Hej och välkommen till bloggen Bli Ekonomiskt Oberoende.

Jag som skriver

Jag som driver den här bloggen heter Eric Skopal och är född 1987. Jag bor tillsammans med min fru i en villa i södra Sverige. Bloggen startade jag i Juli 2017 för att skriva om vår resa mot ekonomiskt oberoende.

Trots att vi inte varit i arbetslivet speciellt länge har vi under en ganska lång tid haft en önskan/dröm om att ta oss ur “Svensson-livet”. Att springa runt i ekorrhjulet med 8-17 jobb tills vi blir 67 år (antagligen mer) är inget vi tycker låter lockande. Vår dröm och önskan är att kunna bygga upp en pengamaskin som vi kan leva på. Trots allt lever vi bara en gång och då vore det ju kul om vi själva fritt kunde få bestämma vad vi gör med vår tid, eller hur? Självklart handlar det inte om att lägga sig på soffan när målet är uppnått. Det handlar om att kunna ha valmöjligheten att gå ner i arbetstid, kunna umgås mer med familjen, fokusera på egna projekt och hobbys, starta eget utan ekonomiskt press, träna mer etc. Listan kan göras lång och är högst personlig.

Sparande – Ekonomiskt oberoende

Sparkapital har jag haft sedan jag var 15 år och det var min morfar som invigde mig till aktievärlden. Spara som i att lägga undan pengar varje månad till pengamaskinen har jag “bara” gjort sedan jag fyllde 25 år och började jobba, år 2013. Jag har hela tiden varit noga och uppmärksam på min privatekonomi. Som exempel startade jag när jag flyttade hemifrån 2008 ett excel-dokument för att logga alla mina inkomster och utgifter. Detta dokument lever fortfarande, dock något förfinat!

När fru oberoende började jobba 2015 la vi upp en mer tydlig plan för hur vi ska bli ekonomiskt oberoende inom 10 år, vi siktar på 2024. Idag sparar vi en stor del av vår disponibla inkomst, utan att för den sakens skull leva ett fattigt eller “snålt” liv. Vi är sparsamma på ett smart sätt och vi lyckas spara ca 50% av vår inkomst till vår pengamaskin.

Det finns många olika bloggar om ekonomi och aktier. Jag är ingen superexpert på aktier, men jag anser mig ha en god känsla och kunskap för hur du med minimala medel kan ställa om ditt liv och nå en förmögenhet som du kan leva på resten av ditt liv. Istället för att diskutera vilken aktie som kommer bli nästa raket så fokuserar jag hellre på vardagen och livsstilen som krävs för att kunna nå ekonomiskt oberoende. Jag är också ganska filosofisk och reflekterar gärna över känslor och tankar som dyker upp under vår resa.

För att kunna prata om ämnet pengar så är jag öppen med vår privatekonomi. Jag ser det som en förutsättning för att skapa transparens och öppna upp för dialog med er som läser bloggen.

Hoppas du vill vara med på vår resa och dela med dig av dina tankar och erfarenheter här på bloggen!

Börja gärna att läsa här för att komma igång!

83 thoughts on “Om mig

 1. Eric

  Hej Eric
  Heter själv Eric
  Kul att läsa om
  Er resa och ert mål
  Jag har själv sedan jag var 15 år och är nu 32 haft samma dröm och vision och arbetat för att köpa mig fri från ekorrhjulet och mer ta befäl över min tid än Skatteverket och samhället 🙂

  Jag är försiktig med
  Börsen och säger inget om att vi riskerar era pengar men har hittat en annan grej som heter kreditfonden
  Gått upp 8% detta året, och den är fantastisk, jag som inte gillar att gambla följer dessa noggrant
  Och om ni vill gå in och kika där har ni mindre risk men fortfarande bra kanske även bättre chans till mer stabil och trygg avkastning
  Lycka till

  1. Herr Oberoende

   Hej Eric! Snyggt namn, speciellt att du stavar det med C! 😀

   Bra jobbat, och jag vill också säga grattis till att du startade så tidigt. Mycket imponerande, att komma till den insikten i så låg ålder!

   Jag tror jag förstår hur du tänker med börsen. Faktum är att jag och Fru Oberoende också börjar känna en viss “oro” att vi är helt exponerade med allt vårt kapital mot börsen och dess svängningar. Ett mål för oss under 2018 är just att titta och leta efter alternativa investeringar så vi kan sprida våra risker lite mer.
   Stort tack för att du delar med dig av investeringstips, det uppskattas verkligen! Var inne och tittade på deras hemsida. Låter intressant, min känsla är också att det är hyfsat säker och garanterad avkastning om jag fattat det rätt. Jag tolkar det som att det är en lånefond och inte lån till specifika bolag som annars hade varit hög risk. Vi har kommit i kontakt med Savelend, Lendify, Tessin och Kameo t.ex. som alla lite bygger på Crowdfunding och att du får en ränta för att du lånar ut dina pengar till andra som behöver lån. I grund och botten tycker jag att tanken är god och vi ska nog undersöka det mer under 2018.

   Jag har en fråga till dig om du har lust att svara 😉 Säg att du får 6-8% per år hos Kreditfonden och betalar 30% skatt på vinsten. Du får kvar ca 4-6%. Vad tänker du om att istället köpa preferensaktier, äga dem på ett ISK där utdelningen är skattefri och få ca 6-8%?

   Tack och tack detsamma!

   1. Calle

    Jag har också kollat in Kreditfonden och det verkar som om man kan satsa på Kreditfonden i en ISK hos Nordnet.

    1. Herr Oberoende

     Hej Calle. Tack för infon! Jag kollade med Avanza och just nu verkar det inte som att det gick att investera i Kreditfonden via dem. Bra att veta att det går via Nordnet!

  2. Karin

   Hej, önskar några tips. Är snart 62 år, förtidspensionerad (utarbetad) sjuksköterska. Har fått det att gå runt tidigare genom att jobba extra och ta dubbla pass, vilket straffar sig. Är ensamstående med en nettoinkomst på ca 12500:-, varav drygt hälften går till boende. Bolån 750000:- (amortera inte), andra lån ca 60000:- och ca 15000:- i sparande. Om tre år går jag i pension och får då ut ca 11000:-.
   Du verkar ju ha koll, så du kanske har några bra tips för att förbättra ekonomin…?
   Tack på förhand

   1. Herr Oberoende

    Hej Karin,
    Tack för förtroendet att ge dig tips. Även om jag gärna ger tips är det väldigt svårt att ge personliga tips utan att veta din exakta situation.
    Men om jag rent generellt skulle tänka baserat på din information ovan så är nummer ett; vad är andra lån på 60 000kr? Är det konsumtionslån, kreditkortslån eller andra lån med hög ränta så skulle jag rekommendera att försöka betala av dem.
    Du nämner att ungefär hälften av din disponibla inkomst går till boendet. Läs gärna mitt inlägg http://www.bliekonomisktoberoende.se/2017/10/22/sparande-bostaden/ för att dubbelkolla om du kan dra ner på någon passiv utgift. Speciellt räntan för bolånet på 750 000kr.
    Generella tipset är att försöka ha lite buffert så du spenderar lite mindre än du får in och spara detta. Ett alternativ är att du fördjupar dig inom ett intresse eller något du är bra på. Då kan det uppstå en situation där du kan börja ta betalt för det du gör och få en extra inkomst för något som du “bara tycker är roligt”.
    Lycka till! 🙂

 2. Hej Eric m fru! Kul att ni får uppmärksamhet med bloggen i dagligmedia – kan behövas motvikt till alla ”spartips” av typen ”ihopbakslån/lär dig om pensionssystemet” som normalt går ut i dessa kanaler. Modigt också att ni är transparenta med identitet & portfölj – kanske blir det ett mind shift framöver då många av oss äldre värjer oss för att prata pengar/tidig pension publikt.

  1. Herr Oberoende

   Hej FruEfficientBadass (coolt namn?!?! :D)
   Tack för kommentaren och dina komplimanger! Min filosofi är att om vi är mer öppna och transparenta kan vi lära av varandra, det behöver inte vara tabu att prata om pengar.

 3. Billy K

  Hej tack för intressant blog.
  Den excelmall du använder för att logga inkomster och utgifter, är den tillgänglig för dina läsare?

 4. Inger Eliasson

  Hej!
  Jag har en son som går i samma tankar. Han ska fylla 20 och precis flyttat hemifrån. Om du delar med dig av excelmallen skulle jag kunna peppa honom att dokumentera bättre vore det jättesnällt! Bra jobbat till et!
  Hälsningar
  inger

  1. Herr Oberoende

   Hej Inger!
   Det låter spännande, jag har mailat dig mallen. Hoppas din son får nytta av den 🙂

 5. Yngve Boman

  Hej och tack för ett bra initiativ.
  Är också intresserad av Excel filen

  1. Herr Oberoende

   Hej Yngve. Absolut, jag skickar via mail. Tack för att du läser bloggen!

 6. Marina Kantonen

  Hej! Har just sett dig hos Malou😁. Så jag hittade er på nätet! Pysslar lite själv med att hitta bra vägar att få en något bättre’ ålderdom. Är 55 år nu och trivs som tur är med min sysselsättning. Men lite fokus på ekonomin kanske kan göra att man kan ” släppa ner axlarna” lite med åren😅. Vill gärna ta del av erat excell ark. Med vänlig hälsning, Marina💈

  1. Herr Oberoende

   Hej Marina! Ja vad kul att du såg inslaget hos Malou 🙂 jag skickar arket!

 7. Casper

  Jag är också intresserad av excelfilen! Tack på förhand.

  1. Herr Oberoende

   Hej Casper! 🙂 Absolut, jag skickar den till dig!

 8. Arne Petter Solvang

  Hei.
  Leser deres valg i livet og blir ikke veldig inspirert av dette. Her tror jeg vi har med å gjøre et par som har valgt bort det verden trenger, og det er barn. Jeg tror ikke dette er mulig å forene om man har 2-3 barn å ta seg av i livet. Jeg tror ikke dette gavner samfunnet om de fleste av oss skulle ha gjort dette. Dette blir for meg en egotripp som ikke på lang sikt verden trenger. Skal et oppegående samfunn bestå må de fleste av oss i arbeid og betale skatt og avgifter, samtidig som vi må reprodusere oss selv.

  1. Herr Oberoende

   Hej Arne Petter,
   Trist att du inte blir inspirerad. Tack för din kommentar, jag har några reflektioner.
   För det första så har vi inte valt bort barn, det har vi inte sagt eller skrivit någonstans. Var har du läst om det? Även om vi i dagsläget inte har några planer på att skaffa barn kan det komma i framtiden. Sen om världen “behöver” barn eller inte kanske också kan diskuteras. Jordens befolkning ökar och gör att vi förbrukar mer och mer av våra dyrbara resurser vi har på vår planet.

   Som vi nämnt på många ställen på bloggen och i intervjuer etc så säger vi att vi fortfarande betalar skatt på vår bostad, bil, moms, och skatt på vårt kapital t.ex. Dessutom är inte vår plan att sluta arbeta helt, vi kommer vilja driva egna företag baserat på våra intressen och hobbys och kommer på det viset även betala skatt därifrån. Då kommer vi betala minst lika mycket skatt som genomsnittet med skillnaden att vi gör precis det vi vill med vår tid och våra liv.
   Vår plan innebär kort att vi vill spara ihop tillräckligt mycket kapital som gör att vi inte måste jobba utan att vi kan själva bestämma vad vi vill göra med vår tid. Vad tror du om vår plan nu när jag förtydligat den lite grann?

 9. Kalle

  Hej Eric,

  Väldigt inspirerande att läsa om er resa mot ekonomiskt oberoende. Läste om er i GP idag och kollade efter detta även in din blogg.
  Jag vore också väldigt tacksam om du ville dela med dig av excelmallen för inkomster och utgifter. Jag har sedan en tid kommit igång med ett ISK-sparande hos Nordnet och Lysa med en längre tidshorisont. Som sagt. Kul och givande att få ta del av er artikel i GP. Lycka till! Jag hoppas och tror att ni kommer nå ert mål! /Kalle

  1. Herr Oberoende

   Hej Kalle,
   Kul att du läste om oss i GP och “orkade” dig in på bloggen också! 🙂 Absolut, jag skickar mallen till dig.
   Låter som du har kommit igång bra. Fortsätt så, att spara varje månad så kommer du också att lyckas 🙂

 10. MrSuperSaver

  Hej!
  Läst om er och sett dig i TV hos Malou! Väldigt inspirerande, kan man få excelmallen? 😀

  Med vänlig hälsning,
  19 åring som vill kunna bli ekonomiskt oberoende vid 40 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej MrSuperSaver!
   Absolut, kommer på mailen 🙂

 11. Petra

  Hej!
  Är också intresserad av excelmallen 🙂
  Tack för en bra blogg👍🏼
  Mvh
  Petra

  1. Herr Oberoende

   Hej Petra! Den kommer på mailen 🙂

 12. Joel

  Hej! 🙂

  Hade gärna fått ta del av din excel-fil!

  Tack på förhand!

  Joel

  1. Herr Oberoende

   Kommer på mailen! 🙂

 13. Joakim

  Hej,
  Hittade denna blogg och vart intresserad av om man kunde få ta del excel filen, har själv precis gjort en egen. Men kanske kan vara en bättre som du har.

  Tack på förhand.
  / Joakim

  1. Herr Oberoende

   Hej! Kommer på mailen 🙂

 14. Mark

  Hej Eric!

  Väldigt intressant blogg inspirerar mig att fortsätta mot min dröm! Köpte min första lägenhet när jag var 24 och därefter fastighet för 4 år sedan och idag bor jag gratis är 33år! Tror att många har drömmar men skriver inte ner sina mål och hur dom ska uppnås och utan mål blir drömmar bara drömmar. Det är inte dom stora inkomsterna man blir rik på utan dom små utgifterna😊

  Tittar väldigt gärna på din excelmall!
  Tack igen hälsningar mark

  1. Herr Oberoende

   Hej Mark! Tack så mycket, vad kul att höra. Grattis, bra jobbat! Håller helt med om att det är viktigare att ha kontroll över utgifterna 🙂 Mallen kommer på mailen!

 15. Hej! Såg ditt inslag på Malou Efter tio (finns på youtube). Väldigt inspirerande! Ödmjukt och genomtänkt, ska bli kul att följa 🙂

  1. Herr Oberoende

   Hej Aktiedrottningen! Vad kul att höra 🙂

 16. Bernt

  Hej
  Tar gärna emot excelmallen.
  Hälsningar Bernt

  1. Herr Oberoende

   kommer på mailen Bernt! 🙂

 17. Noomi Carlsson

  Hej!
  Jag skulle gärna vilja ha din excelfil om det fortfarande är möjligt. Tänker att det kanske kan vara en bra början för att åtminstone få en överblick över vart pengarna tar vägen 😬. Ska läsa vidare i er blogg och låta mig inspireras till en bättre ekonomi.
  Hälsningar ensamstående 3 barns mamma 😊

  1. Herr Oberoende

   Hej Noomi!
   Kul att du hittat hit! 🙂 Mallen kommer på mailen.

 18. Richard

  Hej
  Tar gärna emot excelmallen.
  Hälsningar Richard

  1. Herr Oberoende

   Hej Richard, kommer på mailen! 🙂

 19. Kristin

  Skulle också gärna vilja ha Excel-mallen :-). Att spara 50 % av lönen låter som en dröm, helt omöjligt för oss med 2 små barn och som precis byggt nytt hus och har stora bolån.

  1. Herr Oberoende

   Självklart kan det vara tufft om ni har två små barn och nybyggt hus. Men om ni får löneökningar samtidigt som ni minskar era övriga utgifter kanske det går att öka sparkvoten? 🙂 Hoppas vår kassaboks-mall kan hjälpa er på vägen!

 20. Sophie Axelsson

  Hej!
  Blir väldigt inspirerad av din blogg.
  Tar gärna emot excellmallen.
  Hälsningar Sophie

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Sophie 🙂 Kommer på mailen!

 21. Tommy

  Hej,
  Tackar för att du delar med dig utav denna inspirerande blogg 🙂
  Du får gärna skicka kassaboks-mallen även till mig.
  Mvh Tommy

  1. Herr Oberoende

   Tack Tommy! 🙂 Absolut, kommer på mailen!

 22. Z-Mannen

  Måzzte Man Bli Riiik???

  OM så är fallet – varför begår inte mellan 1/3 o 40 % av jordens befolkning självmord?

  Det är ju ungefär på den nivån som folk aldrig kommer att ha en spänn över, fina saker
  eller bil. OCH DET VET JU MERPARTEN AV DESSA DVS DET FINNS INGA HOPP FÖR DOM

  Eller lever dom i glädjen o förvissningen av att de är skuldfria – för det är dom – för ingen
  vill låna dem pengar eftersom de heelt saknar återbetalningsförmåga.

  Den här typen av bloggar är roliga o intressanta – läser man dom inser man att det är’
  värdeökningar/ränta på ränta/förräntningar som gäller.

  MEN DE SOM INTE HAR NÅGOT – DE SOM INTE FÅR NÅGOT ÖVER – O DE SOM ÄR SKULDSATTA
  O HAR NEGATIVA RÄNTOR – DVS RÄNTOR TILL FÖRRÄNTNINGSFOLKET – vad skall de göra för
  att förbättra sina liv – eller bli rika – ingen skriver om sånt – möjligen bloggen Fattiga Riddare

  1. Herr Oberoende

   Nej det måste man inte 🙂 Det viktiga är att du är lycklig och nöjd med livet oavsett vilka förutsättningar du har. Att vi baserat på våra förutsättningar har startat resan mot ekonomiskt oberoende är vårt sätt att sträva mot något bättre. Det vi gör passar långt ifrån alla och det kanske inte är möjligt för alla som du skriver. Men de kanske är lyckliga ändå? Jag har rest en hel del i Afrika, och de som knappt har någonting kan ändå vara lyckliga. Det är något oerhört fantastiskt och väldigt annorlunda jämfört med vårt välfärdssamhälle där många går i väggen och mår dåligt pga psykisk ohälsa. Vi har våra utmaningar och vi försöker skapa oss ett liv mer i balans och skapa oss förutsättningar för att ha ett rikare och lyckligare liv! 🙂

 23. Linnéa

  Hej!
  Trillade in på er blogg av en kompis som tipsade om den. Sjukt inspirerande att läsa, vilket har fått mig att sätta mig ner och se över min ekonomi.
  Som den övriga skaran, önskar jag jättegärna att få ta del av excel-mallen din!
  Tack på förhand och ha en fin dag!
  Mvh, Linnéa

  1. Herr Oberoende

   Hej Linnéa, vad roligt att höra att du blir inspirerad! 🙂
   Skickar mallen till dig!

 24. Hej Eric 🙂

  Inspirerande blogg :)! Jag är 26 år och har jobbat heltid med stegrande framgång sedan studenten. Min ambition har sedan 5 år tillbaka, precis som ni, varit att någon gång mellan 35-40 kunna försörja mig och min framtida familj utan att tvingas jobba med något jag inte verkligen vill. När jag var 21 snubblade jag över boken “Vägen till din första miljon” med Tobias Schildfat. Den satte en gång för alla fart på drömmen om att kunna bestämma över min egen tid. Samma år började jag bli intresserad av trading/aktier och jag köpte min första hyresfastighet med hjälp av sparpengar och ett privatlån till handpenningen. Jag renoverade odisponerade utrymmen själv och fick pengarna att räcka till att installera billigare värmesystem. Varje år har jag fortsatt rusta upp fastigheten och alltid amorterat överskottet. I mars 2016 hade jag kommit ner i skuld tillräckligt för att få låneutrymme till att köpa ytterligare en hyresfastighet. Nu har jag 2 fastigheter i ett AB med totalt 8 lägenheter och jobbar heltid som inköps- och miljöansvarig samtidigt. Belåningsgraden är såklart fortsatt ganska hög totalt sett. Detta klarar jag leva med p.g.a. beräkningar och buffertar för att klara kraftiga räntehöjningar (tror det är vanligt i vår generation med missförståndet om att dagens ränteläge är något annat än en drömnivå utlåningsmässigt).

  Mitt bolag har nu ett eget sparande i en kapitalförsäkring där pengarna placeras efter ett par för-specificerade strategier för att utelämna känslor ur transaktionsbesluten. En stor del placeras i en mindre riskfylld fond (Avanza Auto) men resten swing- och positionstradar jag med. Förstår de som undviker trading, men skulle ändå vilja slå ett slag för det, med brasklappen att använda pengar som man hade kunnat överleva utan, i första hand.

  Jag använder uteslutande teknisk analys, det kan man läsa om t.ex. här: https://www.ungaaktiesparare.se/artiklar/teknisk-analys-del-1.
  Jag vill inte påstå att jag är speciellt duktig än, men kan säga att 5 års starkt intresse gett mig väldigt mycket nyttig erfarenhet samtidigt som jag verkligen gillat att hålla på med det, lite som en hobby. Vill rekommendera Tobbe Roséns böcker om teknisk analys, som inspirerat mig väldigt mycket.
  Trading ser jag som en alternativ, potentiell, stimulerande sysselsättning den dagen jag har den ekonomi jag behöver för att sluta som anställd, vid sidan om drömmar om eget företag och kanske någon fastighet till.
  Pengarna som blir över ifrån min lön investeras månatligen, dem också, dels som bränsle till pengamaskinen och dels som sparande till det hus jag och min sambo drömmer om att bygga inom 5 år!

  Jag tror att boken jag lyssnade på hade stor betydelse starten på min resa, på samma sätt tror jag att din blogg inspirerar och kan vara ett startskott för mångas resa mot ett friare liv!
  Tar tacksamt emot excelarket, jag också!

  Mvh Erik
  PS. är det “rik” i vårt namn som får oss Erikar så intresserade av sparande? DS.

  1. Herr Oberoende

   Hej Erik 🙂
   Vilken intressant historia! Kul att du delar med dig och grattis till dina lyckade investeringar. Blir verkligen inspirerad av att höra din resa och mod som måste krävts för att dra igenom allt du lyckats med vid så ung ålder.
   Teknisk analys har jag försökt förstå mig på, men antagligen inte gett det tillräckligt med tid. Jag tog en veckas semester för något år sedan och försökte prova trading men det gick inget vidare så jag pausade de satsningarna. Kul att du lyckats och hittat inspiration och information för att lyckas.

   Fortsatt lycka till och tack igen för att du delade med dig! Jag skickar mallen 🙂

  2. Gabriella Thorén Berglund

   Hej!

   Tack för inspirerande blogg! Jag skulle bli glad om jag kan få kopia på Excelmallen.

   Mvh

   Gabriella

   1. Herr Oberoende

    Hej Gabriella,
    Ladda ner min excelmall från den här sidan.
    Tack! 🙂

 25. Karin

  Hej! Det ska bli kul att följa din resa! Jag siktar också på FI 2024. Började själv inte spara förrän 2006 och då tyckte jag att jag var duktig med 30% för alla rekommenderade ju 10%… Men i juli 2017 hittade jag av en slump MMM-bloggen och dubblerade sparandet så nu är jag också på rätt väg. Kul med en svensk blogg om FI!

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Karin! Egentligen är 30% väldigt bra men för att nå FI på relativt snabb tid så krävs mer än så. Om du har 60% nu så är det grymt! Lycka till, får se om vi når våra mål samtidigt då 🙂

 26. Tommy

  Hej
  jag är intresserad av mallen! Kan du skicka den till mig?

  1. Herr Oberoende

   Hej Tommy, javisst jag skickar den! 🙂

 27. Novembertid

  Letar också efter en bra excelmall, inte helt nöjd med min nuvarande:)

  Och hmm…hur får man med familjen på tåget? 😉

  1. Herr Oberoende

   Skickar dig mallen! 🙂
   Ja du den är lite klurig. Jag tror det viktigaste är att involvera familjen. Gå igenom hur er situation ser ut finansiellt. Sätt upp gemensamma mål vad ni vill uppnå finansiellt och vad ni måste göra för att nå målet. Har ni ett tydligt “varför” så blir det mycket enklare att få med sig själv och resten av familjen. Lycka till!

 28. Oskar

  Hej skulle bli mycket tacksam om du kunde maila över excel mallen till mig så kanske man får lite bättre koll på utgifterna 🙂

  1. Herr Oberoende

   Absolut, den kommer! 🙂

 29. Erik

  Intressant blog, kommer följas, skulle med tacksamhet gärna ta emot din excel mall 🙂
  Sparat på rätt “bra” själv men bara inte satt mig in i fond/aktie världen, målet är ditåt nu

  /Erik

  1. Herr Oberoende

   Tack för det Erik! 🙂 Kommer på mailen. Det låter som en jättebra plan, lycka till!

 30. Mikael

  Hej Erik, Spännande projekt och blogg. Visst är det kul att det har så stor påverkan på oss att skriva ner mål.
  Jag själv bygger upp min grund till ekonomiskt oberoende genom sk mlm-teknik, men passivt. Nu börjar det generera de större pengarna bara efter ett par år.
  Jag är såklart nyfiken på din berömda xl-fil och tar gärna del av den.
  Mvh Mikael

  1. Herr Oberoende

   Hej Mikael,
   Okej vad intressant. Vilket företag jobbar du för? Jag skickar mallen till dig på mailen! 🙂

 31. Johanna

  Hej Eric,
  Tack för en mycket intressant blogg. Oerhört inspirerande och följer gärna din blogg vidare och er resa mot ekonomiskt oberoende. Så spännande!

  Jag har alltid varit sparsam och spar så mycket det går varje månad men inte haft något tydligt mål med sparande. Jag har också skapat en egen excell ark och haft den i några år och bättrat på under tiden mest för att ha lite struktur. Jag tar hemskt gärna emot din excell ark om det är möjligt fortfarande. Behöver ha bättre koll på utgifterna och jobba mot ett tydligt mål med mitt sparande.

  Tack på förhand !

  Vänliga hälsningar
  Johanna

  1. Herr Oberoende

   Hej Johanna och vad roligt att höra att du gillar bloggen! 🙂 Också kul att höra att du sparar!
   Jag skrev om vår senaste uppdatering av kassaboken här, där det också går att ladda ner den direkt från inlägget. Lycka till!

 32. Malin Lundgren

  Hej Eric!
  Inspirerande blogg, hittade den idag och kommer att följa den framöver. Du får gärna maila din excel-mall.
  Tack på förhand!
  Mvh
  Malin

   1. Pontus

    Skulle jag kunna få din kalkyl också?

 33. Erik

  Jag tar gärna den där excelmallen jag också :’D

  1. Herr Oberoende

   Hej Erik,
   Du kan ladda ner kassaboken på den här länken.
   Lycka till 🙂

   1. Erik

    Hejsan!
    Jag är i startgroparna att påbörja min resa mot ekonomisk frihet och därför skulle jag vara väldigt tacksam om jag fick ta del av excel mallen 🙂

    Mvh / Erik

    1. Herr Oberoende

     Hej Erik,
     Sök efter kassabok i sökrutan längst ner så hittar du mitt senaste inlägg om vår uppdaterade kassabok. I inlägget finns det möjlighet att ladda ner kassaboken! 🙂 Lycka till!

 34. Marianne

  Hej hej, har inte sett er i media (sorry!) men tyckte den här bloggen verkar superbra! Försöker inspirera mina barn till att bättre ta till vara sina pengar och slippa ekorrhjulet- så den där mallen kanske kunde vara något? Tacksam om du kunde skicka den?

  MVH Marianne

  1. Herr Oberoende

   Hej Marianne,
   Absolut kan en kassabok hjälpa till för att få koll på sin ekonomi. Du kan ladda ner den från mitt senaste inlägg om kassaboken 🙂

 35. Vid Vindelälven

  Hej, lärorikt att ta del av dina tankar kring ekonomiskt oberoende – tack för gratis utbildning/inspiration. Försöker peppa både make och 15-årig dotter till större medvetenhet när det gäller pengarnas resa både in och ut ur hushållet. Kanske kan din Excel-mall hjälpa mig i denna strävan så om du fortfarande delar med dig skulle jag vara en glad och tacksam mottagare 🙂

 36. Mats

  Hej Eric!

  Jag läste artikeln om dig i Aftonbladet. Jag har läst en del böcker inom detta ämne och har samma mål som du har. Om jag förstod artikeln rätt så kalkylerar du med 4% avkastning och att kunna leva på den. Det är ju väldigt bra men det kommer också innebära att om du skall ha 25 000kr i månaden så behöver du/ni ett kapital på 7,5 miljoner. Detta kommer i teorin innebära att du/ni kommer att ha 7,5 miljoner den dagen ni dör också om ni bara lever på avkastningen. Varför väljer ni inte att påbörja det ekonomiskt oberoende livet tidigare och kalkylerar med att ta av det intjänade kapitalet så att det mot livets slutskede är närmare 0 kr än 7,5 miljoner kronor? Pensionen kommer också som en extra bonus på detta kapital. Så har jag räknat i min egen kalkyl.

  Hälsningar
  Mats

  1. Herr Oberoende

   Hej Mats, tack för din kommentar! Ja precis jag räknar med 4%-regeln. Jo visst kan man sen räkna på att förbruka kapitalet också men eftersom 4%-regeln är en tumregel så har jag hittills tyckt att det är för mycket osäkerheter att även börja räkna in att ’äta upp’ pengamaskinen. Hur räknar du? Hur mycket mindre belopp behöver du om du räknar med att förbruka kapitalet också?

  2. Tobias Berg

   Jag är också väldigt nyfiken på hur du räknat Mats då jag gärna “äter upp” en stor del av mitt kapital innan jag dör för att på så sätt kunna börja jobba deltid/förtidspensionera mig tidigare.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *