Om mig

Hej och välkommen till bloggen Bli Ekonomiskt Oberoende.

Jag som skriver

Jag som driver den här bloggen heter Eric Skopal och är född 1987. Jag bor tillsammans med min fru i en villa i södra Sverige. Bloggen startade jag i Juli 2017 för att skriva om vår resa mot ekonomiskt oberoende.

Trots att vi inte varit i arbetslivet speciellt länge har vi under en ganska lång tid haft en önskan/dröm om att ta oss ur ”Svensson-livet”. Att springa runt i ekorrhjulet tills vi blir 67 år (antagligen mer) är inget vi tycker låter lockande. Vår dröm och önskan är att kunna bygga upp en pengamaskin som vi kan leva på. Trots allt lever vi bara en gång och då vore det ju kul om vi själva fritt kunde få bestämma vad vi gör med vår tid, eller hur? Självklart handlar det inte om att lägga sig på soffan när målet är uppnått. Det handlar om att kunna ha valmöjligheten att gå ner i arbetstid, kunna umgås mer med familjen, fokusera på egna projekt och hobbys, träna mer etc. Listan kan göras lång och är högst personlig.

Sparande – Ekonomiskt oberoende

Sparkapital har jag haft sedan jag var 15år och det var min morfar som invigde mig till aktievärlden. Spara som i att lägga undan pengar varje månad till pengamaskinen har jag ”bara” gjort sedan jag fyllde 25 år och började jobba. Jag har hela tiden varit noga och uppmärksam på min privatekonomi. Som exempel startade jag när jag flyttade hemifrån 2008 ett excel-dokument för att logga alla mina inkomster och utgifter. Detta dokument lever fortfarande, dock något förfinat!

När frun började jobba 2015 la vi upp en plan för hur vi ska bli ekonomiskt oberoende inom 10år, vi siktar på 2024. Idag sparar vi en stor del av vår disponibla inkomst, utan att för den sakens skull leva ett fattigt eller ”snålt” liv. Vi är sparsamma på ett smart sätt och vi lyckas spara ca 60-70% av vår inkomst.

Det finns många olika bloggar om ekonomi och aktier. Jag är ingen expert på aktier eller andra investeringar men jag anser mig ha en god känsla och kunskap för hur du med minimala medel kan ställa om ditt liv och nå en förmögenhet som du kan leva på resten av ditt liv. Istället för att diskutera vilken aktie som kommer bli nästa raket så fokuserar jag hellre på vardagen och livsstilen som krävs för att kunna nå ekonomiskt oberoende.

För att kunna prata om ämnet pengar så är jag öppen med vår privatekonomi. Jag ser det som en förutsättning för att skapa transparens och öppna upp för dialog med er som läser bloggen.

Hoppas du vill vara med på vår resa och dela med dig av dina tankar och erfarenheter här på bloggen!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *