Varför ekonomiskt oberoende?

Det finns kanske vissa som frågar sig varför man ska bli ekonomiskt oberoende? Varför ska jag spara mer än 50% av min inkomst under en 10-års period när jag kan spendera pengarna på massa roliga saker istället?

Första tanken

För det första vill jag bli ekonomiskt oberoende för att jag ska kunna spendera min tid på det sätt som jag vill. Jag vill känna att jag inte måste gå till jobbet varje dag för att min vardag ska gå runt ekonomiskt. Att ha pengar är inte att vara lycklig i sig, men pengarna är ett medel för att ”köpa” sig tid där jag kan skapa en vardag som gör mig mer lycklig och fri jämfört med den jag har idag. Målet med att bli ekonomiskt oberoende är högst individuellt. För oss är det t.ex. att spendera mer tid med barn/familj, lägga mer tid på matlagning, träna, utveckla oss själva inom områden vi gillar, jobba med projekt vi aldrig hade tid med när vi jobbade m.m.

Andra tanken

För det andra har jag svårt att spendera mer pengar än vad jag gör idag. Det kanske låter konstigt och som en klyscha men det är sant. Vi har lyckats bygga upp en utgiftsstruktur som vi är nöjda med. Jag och min fru provade en månad att inte spara något och istället spendera hela månadssparandet, just för att känna på hur livet skulle kunna vara om vi inte sparade så mycket. Vi köpte en del nya kläder, skor och några prylar. Vi tillät oss att äta ute några fler gånger än vanligt under månaden. Konstigt nog kände ingen av oss någon extra glädje eller lycka av det. Faktum är att det kändes nästintill onödigt att göra av med så mycket pengar då vi har fullt fungerande kläder och skor hemma och maten som vi lagar hemma är nästan eller är till och med godare än flera av de restauranger vi var på. Vid det tillfället stärktes känslan av att det vi har idag är redan väldigt bra. Trots att vi sparar ca 70% av våra löner finns det ingen anledning att tvinga sig att spendera mer. Då sparar vi hellre pengarna och blir ekonomiskt oberoende inom en 10-års period istället.

Även om exemplet ovan låter osannolikt för dig så är det fullt möjligt för de flesta att klara av detta. Det krävs ingen expertis eller talang för att bli ekonomiskt oberoende. Det som krävs är en stark vilja och uthållighet.

Tredje tanken

10 år kanske låter som en väldigt lång tid. Men resan som du kommer att göra medan du bygger upp din pengamaskin kommer vara en mycket spännande resa med flera insikter längs vägen. Tanken är inte att du ska leva fattigt i 10 år för att sedan växla upp dina utgifter igen. Tanken är att du ska ta kontroll över din egen ekonomi och fortsätta med det även när du nått ekonomiskt oberoende.

Att bygga sin pengamaskin och förvalta dina pengar är ett härligt ansvar. Gör du dessutom resan tillsammans med din partner/familj så blir det ännu roligare när ni jobbar tillsammans för att nå ert mål!

 

Slutsatsen är att du inte behöver snåla eller leva ett odrägligt liv nu för att bli ekonomiskt oberoende senare. Vi har tagit kontroll över vår egen ekonomi och skapat oss en livsstil som vi trivs med. När vi blir ekonomiskt oberoende kommer vi fortsätta leva på samma sätt. Skillnaden blir att vi inte behöver gå till våra förvärvsarbeten utan vi kommer kunna fokusera på våra egna intressen och behov med den tid som den ekonomiska friheten ger.

Ekonomisk frihet handlar inte om att sluta jobba och ligga på soffan resten av livet, absolut inte. För mig handlar det mer om vad DU vill göra med DIN tid.

2 thoughts on “Varför ekonomiskt oberoende?

 1. VA-experten

  Kommentar till ”Andra tanken”.
  När du väl blir ekonomiskt oberoende om 10 år och inte behöver arbeta; Då får du betydliget mycket mer tid om dagarna, men av egen erfarenhet så brukar mer tid även innebära att spendera mer, då man kan hitta på mer saker. Under vanliga arbetsveckor kan det vara svårt att ha tid att spendera, därmed enklare att lägga undan och spara pengar. Lite ”Semester-effekten” (därav uppfinnandet av Semestertilllägg på lön? Eller?).

  Så säg att du får tillräcklilgt med kapital i din pengamaskin för att leva av det, räknat på när du arbetar som vanligt. Har du då gjort en estimering på en eventuell konsumtionsökning som kommer med mer ”fri” tid? Hur mycket mer kapital måste du få in i din pengamaskin då? Eller förkastar du detta påståendet, och tror att din konsumtion kommer att vara den samma oavsett om du arbetar eller ej?

  Lycka till!

  VA-experten

  1. Herr Oberoende

   Hej VA-experten,
   Tack för din kommentar och intressanta fråga. Jag har funderat en del kring frågan du ställer.
   Min första tanke är först och främst att en hel del utgifter kommer att minska den dagen jag och min fru slutar arbetar. Vi kommer högst sannolikt klara oss med en bil, vi har två idag. Bilen som vi behåller kommer antagligen inte köras lika mycket eftersom vi inte pendlar till något arbete vilket sparar bensinpengar. Har du barn så kan du minska tiden för barnomsorg på dagis för att umgås mer med dem själv vilket också blir en besparing. Har du mer tid kan du också fixa mer själv hemma än om du jobbar. Du slipper betala fack och A-kassa avgifter. Listan kan nog göras längre men jag stannar där.
   Nu till din fråga om ökad konsumtion. För mig handlar livet inte om konsumtion och jag hoppas och inbillar mig att jag med ökad ”fri” tid inte kommer öka mina utgifter. Jag kommer bara kunna göra mer av det jag tycker är roligt. Säg att jag idag betalar en viss summa för ett gymkort. När jag är fri kommer jag kunna utnyttja medlemskapet mer genom att träna mer och oftare. Det samma gäller för andra sporter/saker/abonnemang som baserar sig på månads eller årsavgifter. T.ex. årsmedlemskap i en golfklubb. Det kan vara att lyssna på musik via spotify, titta på film via netflix, lyssna på ljudböcker från en boktjänst. Jag gillar personligen att läsa, laga mat och att skriva om ekonomi. Det är inget som kommer öka mina utgifter.
   Jag tror många i dagens samhälle betalar för saker som de inte utnyttjar ”maximalt”. Det kommer den fria tiden ge mig möjlighet att göra.

   En sista kommentar. Dagen vi blir ekonomiskt oberoende och vi är ”klara” med pengamaskinen kommer avkastningen motsvara våra utgifter vi har idag. Vi går plus minus noll kan man säga. Utgår vi ifrån att vi bara har aktier i portföljen och att vi lever på aktiernas utdelning så förväntar jag mig en genomsnittlig ökning av utdelningen om ca 5% per år vilket innebär att vi successivt kan öka våra utgifter om vi så vill.

   Jag känner att det finns mycket att skriva om på området och kommer försöka återkomma med ett inlägg på ämnet under hösten!

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *