Att vara nöjd med OK

Att vara nöjd med OK

Jag tror att det kan finnas en tröskel för många att verkligen jobba mot sina mål och drömmar. Anledningen är kanske att vi redan har det ganska OK?

Varför är det inte fler som satsar?

När vi idag pratar om våra drömmar så kan det handla om många olika saker. Vissa vill starta eget, vissa vill ta ett sabbatsår, vissa vill köpa det där drömhuset, vissa vill byta bransch som de jobbar inom. De flesta av oss har någon typ av dröm. Är det många som når sin dröm?

Jag har ingen statistik om de flesta av oss når våra drömmar eller inte men de riktigt stora drömmarna förblir nog drömmar för de flesta. Jag tror att det finns två olika sidor till varför vi har svårt att nå våra drömmar.

Två hinder att ta sig över

Det första är att vi tycker om att drömma, har vi en dröm att fantisera om så kan det ge oss välbehag, något att prata om med andra och tänka på när vi verkligen vill ifrån vår vardag. Problematiken är att om vi når vår dröm så uppstår ett tomrum och frågan om vad vi ska göra nu dyker upp. Denna situation kan vara ganska påfrestande och ställa dig och dina drömmar på sin spets. Vad vill du egentligen i livet? (frågeställningarna liknar det jag skrev om ”är du rädd för framtiden”). Av den anledningen är det enklare att bara leva kvar i nuet och fortsätta drömma utan att egentligen jobba så hårt mot drömmen.

Som exempel hör jag många säga att de drömmer om att bli rika, de vill ha ett större hus, de vill ha en bättre bil, de vill kunna ha en lägenhet i Spanien etc. Hur många av dessa har en plan för att nå sina mål?

Det andra jag vill ta upp är att ”vara nöjd med OK” som det här inlägget heter. Vad jag menar med det är att många av oss kan ha svårt att motivera oss att jobba mot våra drömmar för vi har det redan ganska OK. De flesta av oss har ett boende, har ett jobb, kan köpa mat, kläder etc och kanske till och med unna oss semesterresor och andra nöjen. Så även om vi har drömmar om något bättre så är vårt utgångsläge redan ganska OK. Problematiken med detta är att de flesta har svårt att motivera sig att jobba mot sina drömmar och mål. Motivationen att ta oss från OK till fantastiskt är inte tillräckligt stor för att vi ska kämpa för det.

Ett exempel

Hade ditt utgångsläge varit annat än OK så hade det kanske varit lättare att motivera dig att nå dina drömmar? Ibland kan jag se det, och har själv sett det, hos invandrare som har stora mål med sina liv. Att komma till Sverige som invandrare och inte ha någonting skapar ett annat utgångsläge. Din startposition är att du knappt har någonting, det finns mycket som kan bli bättre och din motivation att nå ett bättre tillstånd är stort. Av den här anledningen är det mycket enklare att motivera sig att verkligen kämpa mot sina mål och drömmar om du har det svårt eller jobbigt.

Att våga satsa

Varför nöjer sig många med OK då? Lockar det inte med ekonomiskt oberoende, drömhuset, båten etc. Jo det lockar nog ganska mycket men eftersom du redan har det ganska bra så är det svårt att vara disciplinerad och jobba hårt mot dina mål. Din omgivning och dina vänner kanske också verkar vara nöjda med sina liv så då borde du också vara det?

På ett sätt tycker jag det är väldigt synd att det är på det här viset. Att hela tiden ifrågasätta sin situation och sträva mot något som är bättre ligger naturligt för mig. Att våga gå emot strömmen, vara den som tar steget först och verkligen satsar måste ju vara rätt väg att gå? Det är dig och ditt liv det handlar om. Att inte våga testa eller satsa är antagligen något du kommer ångra framöver.

Det mäktiga med att jobba mot drömmarna

Att våga jobba mot sina drömmar och hela tiden utmana sig själv skapar så mycket mervärde för ditt liv. Genom att starta resan mot ditt mål kommer du lära dig så mycket på vägen och kanske till och med inse att din dröm inte var det du ville ha utan du skapar hela tiden nya mål och drömmar som du strävar efter. Tror det kallas personlig utveckling 🙂

Jag och Fru Oberoende har fått uppleva detta under vår resa mot vårt mål. Från början satte vi bara upp målet att nå ekonomiskt oberoende med tanke på pengarna. Vi visste inte riktigt vad vi skulle göra mer än att vi ville kunna bli fria. Under vägen har vi lärt oss väldigt mycket och växt som personer. Vi är trygga med vad vi än tar oss an, vi behöver inte vara rädda för att andra ska tycka vi är konstiga eller inte gör som alla andra. Det har vi redan upplevt och lärt oss att hantera. Varenda nytt steg du tar på din stege mot ditt mål kommer du lära dig något och växa som person.

Att hela tiden utmana dig själv kommer med många fördelar och insikter.

Summering

Hur har du det idag, ganska OK? Med dagens inlägg vill jag försöka inspirera dig som läser att verkligen ta tag i ditt liv. Utforska dina drömmar, våga satsa och sätt upp en plan vad det än må vara som du ha eller göra. Jag lovar dig att det kommer ge dig så mycket mer än en OK vecka där du längtar till fredag redan på måndag och inte kan bärga dig till nästa långhelg eller semester. Våga ändra på din egen vardag och skapa ditt eget drömliv. Det har gjorts av många, vi är på väg och du kan också göra samma sak!

Lycka till!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *