TRINE – hållbar investering i Afrika

TRINE – hållbar investering i Afrika

Vårt fokus för 2018 är att hitta alternativa investeringar utanför börsen. Dels för att diversifiera oss men också för att öka andelen hållbart sparande. Trine är en sådan möjlighet.

Erbjudandet som TRINE erbjuder oss investerare är väldigt attraktivt. Investeringen motverkar klimatpåverkan, förbättrar levnadsstandarden för lokalbefolkningen samtidigt som vi får avkastning på vår investering.

Likt Better Globe kategoriserar jag TRINE som impact investing. De pengar jag investerar och får avkastning på gör samtidigt nytta för lokalbefolkningen samt gör världen till en bättre plats. En riktig win-win investering.

TRINE solpanel på tak

Hur fungerar TRINE?

TRINE hjälper människor i Afrika att få tillgång till solenergi. Via crowdfunding samlar TRINE in kapital i olika kampanjer, och kapitalet de samlar ihop lånas i sin tur ut till partners i Afrika. Partner-företagen i Afrika säljer och distribuerar solenergiprodukter till lokalbefolkningen. I korthet kan vi summera de olika stegen enligt nedan:

 1. Du investerar i en kampanj via TRINEs plattform.
 2. Du betalar och din betalning läggs i din ”e-wallet”.
 3. Kampanjen blir fullinvesterad och dina pengar lånas nu ut till partnerföretaget i Afrika.
 4. Partnerföretaget i Afrika säljer och distribuerar solpanelerna.
 5. Partnerföretaget betalar tillbaka pengarna plus ränta till TRINE och TRINE betalar tillbaka till dig.

Avkastningen som du får som investerare har historiskt legat mellan 5-8%. Avkastningen varierar mellan de olika kampanjerna som TRINE finansierar. I de senaste kampanjerna har TRINE gett investerare som investerat 1 000 € eller mer 2%-enheter extra avkastning. Ingen garanti att det kommer fortsätta framöver dock. Men i den senaste kampanjen som heter BBOXX 2 får du 8,75% avkastning med detta tillägg. Löptiden för de olika projekten varierar mellan ca 12-48 månader.

Lokalbefolkningen som köper från partnerföretagen får inte bara en solpanel utan oftast säljs det som ett paket med solpanel, LED-lampor, laddningsstationer för telefoner, laddningsbar radio, laddningsbar ficklampa etc. Varje kampanj (på TRINEs hemsida) beskrivs mer i detalj om vad det lokala partnerföretaget erbjuder. Hittills har de flesta kampanjerna gjorts i östra Afrika, t.ex. i Kenya, Tanzania och Zambia.

Anledningen till att TRINEs affärsidé fungerar så bra är att de afrikanska företagen har mycket svårt att få finansiering lokalt. Tack vare TRINE kan de köpa in större lager av solpaneler och öka försäljningen och utbredningen snabbare.

TRINE installera solcell

Impact investing

Om vi kommer till själva investeringen och varför den gör gott. Förutom att vi som investerare får avkastning på vårt insatta kapital finns det många vinster för lokalbefolkningen.

Personlig hälsa, slipper fotogen

I stora delar av Afrika är den primära ljus-källan fotogenlampor. Solpanelerna som i sin tur driver LED-lampor ersätter fotogenlamporna. Det finns många nackdelar med fotogenlamporna som att de sotar och luktar illa. Att andas in röken från lamporna kan liknas med rökning enligt TRINE.

Närhet till elektricitet

Mobiltelefonen är jätteviktig för många och behövs i lokalbefolkningens vardag. För att ladda mobilen måste familjerna gå till en laddningsplats i byn och betala för att ladda sin telefon där. Många andra apparater går på batterier som inte är speciellt kostnadseffektivt eller miljövänligt. Det kan t.ex. vara radion eller ficklampan som de använder när de är ute på kvällen. Med egen elförsörjning som gör att mobiler, radio och ficklampor kan laddas i hemmet via USB sparar familjerna både tid och pengar.

Planeten, vi minskar koldioxid-utsläpp

Det är uppenbart att om användarna byter från fotogen och batterier till solenergi kommer det gynna planeten. Klimatpåverkan minskas tack vare minskade CO2 utsläpp.

Lokalbefolkningen sparar pengar

Solpanelerna är inte bara bra för miljön utan de ger också upp till 50% lägre kostnader för familjerna enligt TRINE. Fotogenet kostar mycket pengar och även att gå och ladda telefonen tar en stor del av familjernas tillgängliga medel.

Lokalbefolkningen får tillgång till ljus efter mörkrets inbrott

Tack vare solpanelerna kan familjerna använda sina LED-lamporna med riktigt bra belysning under kvällarna när det är mörkt ute. Det här är en stor fördel. Det betyder att barnen kan göra sina läxor mycket bättre eftersom de får fler timmar med bra ljus. De andra familjemedlemmarna kan också utföra aktiviteter som de tidigare bara kunde göra på dagtid.

TRINE göra läxor

Risker

Precis som med alla andra investeringar finns det risker med att investera via TRINE. I grunden är investeringen ett lån/obligation. Vi lånar ut våra pengar för att sedan få ränta tillbaka på de pengar vi lånat ut. Våra återbetalningar är beroende av att TRINEs partnerföretag i Afrika lyckas betala tillbaka lånet till TRINE annars får vi ingen återbetalning. Hittills har alla kampanjer återbetalats men det finns ingen garanti att det blir så för alla projekt framåt. För att minska din egen risk hos TRINE så applicerar jag tankesättet att inte lägga alla ägg i samma korg. Du kan investera i flera av TRINEs kampanjer för att sprida din risk.

Något som är väldigt positivt och som varit en del av de senare kampanjerna är att TRINE har samarbete med SIDA (Swedish International Development Agency). SIDA har i dessa kampanjer gått in och garanterat investerarna att få tillbaka minst 60% av sin investering om partnerföretaget i Afrika inte skulle lyckas betala tillbaka till TRINE.

Summering

När jag tänker på alla de fördelar som lokalbefolkningen får genom solpanelerna blir jag riktigt glad. För mig känns det fantastiskt att kunna hjälpa till på det här sättet. Både jag och Fru Oberoende har rest mycket i Afrika och vi känner starkt för kontinenten och lokalbefolkningen som inte alltid har det så lätt. Vi har sett hur många av de fattiga familjerna bor och förstår vilken glädje det kommer ge dem. Av den anledningen är det självklart för oss att investera via TRINE och när vi även kan se det som välgörenhet.

När avkastningen uppgår till nästan 9% och investeringen är garanterad till 60% av SIDA (vilket är fallet i BBOXX 2 som finansieras just nu) tycker jag också att den riskjusterade avkastningen är riktigt intressant.

TRINE sy i mörker

Eftersom jag verkligen gillar det TRINE gör och möjligheten till Impact Investing har jag startat ett samarbete med dem. Jag vill hjälpa TRINE sprida sitt budskap och ge dig informationen att överväga denna investeringsmöjlighet. Jag rekommenderar bara sådant jag gillar, har investerat i själv och sånt som jag tror du kan ha glädje av.

Komma igång

Om du följer den här länken för att registrera dig får du 10 € vid din första investering.

Personligen kommer vi fortsätta att kontinuerligt investera via TRINE. Det ger en god diversifiering till vår pengamaskin och jag är ett stort fan av impact investing.

Hoppas du fick ut värde av det här inlägget och att du tycker det är lika intressant som jag gör. Är du osäker så rekommenderar jag att du går till TRINEs hemsida och skapar ett konto. Du förbinder dig inte till någonting och kommer få information om de kommande kampanjerna som dyker upp på plattformen. Då kan du göra dig bekant med hur det fungerar och läsa på vad det verkligen innebär för lokalbefolkningen i de olika kampanjerna.

Kampanjen som heter BBOXX 2 där du kan få 8,75% avkastning är öppen 14 dagar till. Vill du investera kan du göra det här.

Till sist en kort video (2 min) om hur TRINE gör skillnad.

22 thoughts on “TRINE – hållbar investering i Afrika

 1. Nicole

  Hej! Har du investerat och fått tillbaka några pengar alls? Jag investerade för 2 år sedan och har fått tillbaka ~30% av insatta medel. Jag skulle akta mig för att rekommendera dem till någon alls.

  1. Herr Oberoende

   Hej Nicole!
   Ja det har jag.
   Det låter konstigt. Har löptiden för projekten du investerat i gått ut? Kan det vara så att du kommer få fler utbetalningar framöver och att projekten inte löpt ut?

   Enligt TRINE har alla deras projekt återbetalats 🙂

   1. Mattias Danielsson

    Är du säker att alla återbetalas? Tror jag hörde i en pod att ett hade misslyckats, alldeles för mycket kapital till liten aktör. Och att de lärde sig mycket på det

    1. Herr Oberoende

     Hej Mattias,
     Det jag kan säga just nu är att jag har fått alla mina återbetalningar som jag ska och att de på hemsidan säger “0% losses to crowd investors”.
     Jag ska försöka få ett officiellt uttalade från TRINE för att bekräfta uppgifterna. Om du har någon källa på din information får du gärna dela med dig, tack! 🙂

    2. Herr Oberoende

     Hej igen Mattias,
     Jag har fått svar från TRINE och du hade delvis rätt. 3/35 projekt har inte kunnat slutföras som tänkt men de som investerade fick återbetalt sin investering utan ränta. Svaret har du nedan:

     I dagsläget är det så att tre av våra tidiga lån (Jinja, Nakuru och Morogoro) har defaultat vilket innebär att solenergibolagen i dessa fall inte lyckats betala tillbaka enligt låneavtalet. I dessa fall så har vi genom samarbeten med tredje part (tex GP Batteries, Telge Energi) kunnat återbetala alla investerare den summa de ursprungligen investerat. Det innebär att det är 0% i förluster för crowden men att vi har haft några lån av totalt de 35 lån vi finansierat där det inte gått enligt plan. Det är ju såklart en del av risken med dessa investeringar men vi jobbar hårt på att mitigera risker när vi kan och där ingår bla det investeringsskydd vi nu erbjuder tillsammans med SIDA. Med det sagt vill vi inte att man ska ta det för givet att en investering alltid är garanterad men vi gör vårt bästa för att dessa investeringar ska kunna vara så enkla och trygga som möjligt för den vanliga privatpersonen.

 2. Mikael Turesson

  Det görs väldigt mycket reklam från bloggare för TRINE och jag antar det är samarbeten där ni får ganska bra betalt från dem genom att sponsa. Jag skulle nog rekommendera att investera pengarna på börsen istället för tveksamma sponsor plattformer såsom Trine, Lendify, P2P lån etc.

  1. Herr Oberoende

   Jag får inget betalt för att skriva den här artikeln, däremot får jag en liten ersättning om det registreras nya kunder via mina länkar. Jag skriver om TRINE för att jag gillar deras produkt/idé.

   Vad är det som gör att du tycker plattformarna som TRINE, Lendify, etc är “tveksamma”? Vi vill hitta alternativa investeringar till börsen så för oss är det här en väldigt intressant möjlighet.

 3. Jens

  Jag har själv investerat €500 som test tidigt i våras. Det tig lite tid innan det pengarna hade investerats innan projektet var fullinvesterat, men du har jag fått min 3:e utbetalning, varav tv som jag återinvesterat igen, och en som jag testade att ta ut från kontot. Tycker det fungetat bra, och gillar även att det är utanför börsen.
  Har även investerat i Lendify, och Better Globe, utöver aktier och fonder på Avanza och månadssparandet i Lysa.
  Tack för sparkalkylatorn, den använder vi!

  1. Herr Oberoende

   Tack Jens för att du delar med dig av dina erfarenheter. Kul att det fungerat bra för dig, det har det även för oss 🙂
   Kul att du sprider dina pengar på lite olika investeringsplattformar, liknar lite hur vi tänker!

   Tack för feedback om sparkalkylatorn 😀

 4. Danne

  Min sambo testade flera olika av dessa för några år sen, han förlorade varenda krona – så det är inget jag rekommenderar.

  1. Herr Oberoende

   Hej Danne, vet du vilka projekt det var? När jag pratat med TRINE säger de att inga investerare förlorat några pengar sedan starten. Vi har investerat i många olika projekt och det har gått bra hittills 🙂

  2. Hej Daniel!

   Jag heter Hanna och jobbar på TRINE, blev nyfiken av din kommentar!

   Vet du vilka lån som din sambo investerade i? Det stämmer nämligen att en del av våra tidiga lån (från 2016) har defaultat men i alla fall hittills har alla investerare fått tillbaka den ursprungliga summa de investerade, genom att vi tex samarbetat med tredjeparts-aktörer såsom GP Batteries eller UK Aid för att kunna ta smällen för investerare. Det är såklart ingen garanti då det är investeringar som av sin natur medför risker, men vi jobbar däremot på att både förbättra bedömningsprocessen så att bolagen vi arbetar med är mindre riskabla samtidigt som vi kikar på saker såsom investeringsskydd osv.

   / Hanna

 5. Tommy

  Jag har börjat utforska Trine efter att appen Mina Tjänster nyligen lade till den och hittade ditt inlägg om deras verksamhet. Mycket intressant!

  Men jag undrar. Hur beskattas investeringarna hos Trine?

  1. Herr Oberoende

   Hej Tommy,
   Vad kul att du ’upptäckt’ TRINE. Vinsten beskattas som vanlig inkomst på kapital, alltså med 30% 🙂

  2. Herr Oberoende

   TRINE rapporterar in det till skatteverket så det kommer förtryckt på din deklaration. Riktigt smidigt 🙂

 6. Jonas

  Hej!
  Jag tycker Trine verkar superintressant som alternativ investering, som bör vara nästan helt okorrelerad med börsen (eller åtminstone mycket svagt korrelerad). Jag har en fråga som är svår att ta reda på: hur överför ni pengar till och från er e-Wallet på Trine för att få så låga avgifter som möjligt, och hur låga avgifter har ni?

  Med vänlig hälsning

  1. Herr Oberoende

   Hej Jonas,
   Det är en superbra fråga! Hittills kan jag bara svara för hur vi gjort våra betalningar/insättningar då vi inte tagit ut några pengar än.
   Men vi använder “Klarna-kortet” som är som ett vanligt debit-kort kopplat till ditt vanliga bankkonto med skillnaden att klarna-kortet inte har några valutaväxlingspåslag. Normalt sätt har de flesta kort 1,5-2% i påslag. Så vi använder det för att få bästa växlingskurs som det bara går till Euro.
   När man ska ta ut pengarna tror jag man tar ut det direkt till sin bank och där kan jag inte riktigt svara på hur det fungerar med avgifter tyvärr.
   TRINE har svarat på frågan om avgifter på sin FAQ också: https://intercom.help/trine/investments/what-payment-options-are-available

   1. Jonas

    Hej!

    Tack för utförligt och detaljerat svar. Jag har undersökt om man kan använda Nordeas tjänster/kort för att föra över pengar, men enl. deras kundtjänst så lägger de på en valutaväxlingsavgift på 1,55% både via banköverföring (både om man skickar i SEK och EUR) och via kort Debit och Gold (kreditkort). Så no go där. Jag kommer tita närmare på Klarnas debit-kort som du föreslår. Tack för det!

    Det verkar inte vara några överföringsavgifter mellan Nordeas konton och EUR-konto. Jag tänker på när man ska hämta hem pengarna. Men valutaväxling kan man nog räkna med. 1,55% på skattade pengar gissar jag då. Måste gräva vidare innan jag investerar. Osugen på att Nordea plockar en tredjedel av min avkastning. Återkommer här om jag blir klokare.

   2. Jonas

    Hej igen,

    Beslutade mig nu för att sätta in pengar via Kalrna-kortet, som ni tipsade om här. Enkel process, enda nackdelen är 5 dagars ledtid. Jag beslutade vidare att för tillfället inte bry mig om hur jag ska få tillbaka pengarna så billigt som möjligt. Det är om minst ett år som jag vill ha dem, om jag inte skulle vilja återinvestera dem, och vid det laget kanske det finns fler alternativ. Allra minst kommer det definitivt finnas mer kunskap i communityt, då fler Trine-projekt är fullföljda. Tack för bollning!

    Mvh

    1. Herr Oberoende

     Kul att höra Jonas! Jag har lite tänkt i samma banor att den dagen jag vill ta ut pengar får jag sätta mig mer in i hur det görs mest effektivt 🙂 Jag är säker på att det finns flera olika vägar att gå, bara att sätta sig in i vad som är enklast och billigast.
     Tack själv, bra frågor och tankar du hade!

 7. Oumar

  Jag är en senegales bosatt i Sverige sen 16 år tillbaka. Jag har nu beslutat att komma tillbaka och utveckla projekt i mitt hemland. Jag letar efter ett seriöst och ambitiöst partnerskap för att utveckla ett projekt i min by, inte långt från stranden i ett turistområde (Toubab Diallaw söder om Dakar – Senegal, om du vill söka på Google). Jag äger mark, ett hus och två användbara butiker. Allt nödvändigt finns tillgängligt som el, internet, vatten, vägar etc. Projektet består av att bygga andra små lägenheter eller förvandla huset till ett minihotell med pool. Jag skulle också vilja utveckla andra småföretag i närheten: byggföretag, lagerlokaler för företag med datorutrustning eller kläder, etc. Jag är också mycket öppen för andra projektidéer. Det här är ambitiösa och mycket lönsamma projekt. Dessa projekt syftar till en livslång lönsamhet. Om du är intresserad, kontakta mig (oumar1979@hotmail.fr). Tack på förhand / Oumar

  1. Herr Oberoende

   Hej Oumar,

   Det låter verkligen spännande och vad kul att du vill hjälpa till att bygga upp det lokala samhället i ditt hemland Senegal! 🙂
   Jag tackar ödmjukast för din förfrågan men just nu är det inget som passar i vår investeringsportfölj. Kanske får du någon annan som ser din mail här på bloggen och hör av sig annars önskar jag dig lycka till att hitta partners för att kunna dra igång ditt projekt 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *