Permittering

Permittering

Ja det har drabbat många och även mig. Jag är permitterad numera och jobbar 60%. Påverkar det oss i familjen oberoende? Nej inte nämnvärt.

Att permittera

Möjligheten att permittera sin personal är något som flera företag har gjort nu under våren/sommaren. Regeringen går in och stöttar svenska företag ekonomiskt så att de inte behöver betala full lön till sina anställda som då kan jobba 80, 60 eller 40% av sin arbetstid. I alla fallen så får du som anställd fortfarande över 90% av din lön, det är just den mellanskillnaden som staten går in och stödjer.

Risker med permittering

Som jag ser det så är permittering i grunden inget bra. Det innebär att företaget som permitterar ser problem med att betala fulla löner till sina anställda pga rådande omständigheter. Däremot är det såklart bra att de som blir permitterade fortfarande är anställda och förhoppningen är att ekonomin tuffar igång som vanligt igen tills permitteringen avslutas så att företagen kan rulla på som vanligt igen och behålla alla anställda.

Om nu krisen blir långvarig och staten inte skjuter till mer pengar så riskerar de företag som nu permitterat sina anställda att även säga upp vissa. Det är dock för tidigt att säga hur det kommer bli med corona-krisen, men risken finns såklart där.

Hur påverkas jag?

Jag är permitterad och jobbar just nu 60%. Jag jobbar 5 timmar mån-tors och 4 timmar på fredagar, med lite flexibilitet. Tack vare statens stöd får jag fortfarande 94% av min lön, så vårt hushålls totala inkomst har påverkats men det kan vi anpassa oss till utan problem.

Det som är sagt och är officiellt är att jag ska vara permitterad från början av Maj till och med Augusti ut. Sedan återstår att se vad som händer. Jag antar att permitteringen kan förlängas om det behövs och det fortfarande finns mer stöd att få från staten. Har inte krisen lättat och det ser tufft ut för min arbetsgivare till hösten/vintern så är varsel inte helt otänkbart. Men det är alldeles för tidigt att sia om det.

Jobba hemifrån

Utöver permitteringen så jobbar jag också hemifrån sedan mitten på Mars. För min del så har det fungerat väldigt bra och jag kan inte säga att jag tycker det är jobbigt eller tråkigt. Nästan motsatsen, jag tycker det fungerar väldigt bra och jag trivs med att jobba hemifrån.

Kombinationen av jobb hemifrån och permittering ger lite extra tid här hemma. Mycket pyssel i trädgården (verkar som det är fler som gör samma sak baserat på alla renoveringsprojekt jag ser när jag promenerar runt i området).

Det finns ju en risk att mer fritid också skulle kosta mer pengar (anledningen till att många får semestertillägg när vi har semester). Det är enklare att spendera när vi inte är på jobbet hela dagarna. Men i vårt fall så har vi inte märkt något sådant än. Visst har vi lagt lite pengar på trädgården och småprojekt här hemma som vi pillar med men det har inte varit några stora summor.

Semester i sommar

Pga corona så blir det säkert inte någon utlands-semester för många av oss. Kanske har vi sparat pengar till en semester men den blir inte av. Se då till att använda den budgeten till andra aktiviteter på hemmaplan. Det finns mycket att hitta på runt om i vårt avlånga land. Alternativet kan vara att spara pengarna tills när det är okej att resa igen och då kanske kunna göra en längre/dyrare resa.

Om du verkligen inte vet vad du ska göra med din resebudget kan du alltid spara en del 😉

Börsen i sommar

Vem hade kunnat tro att börsen nästan är tillbaka på plus minus noll sedan årsskiftet idag. När börsen kraschade i februari/mars trodde många att det skulle bli slutet för många sparare och att det var nästa djupa kris. Men trots att situationen fortfarande känns allvarlig och osäker med COVID-19 så har börserna återhämtat sig ofattbart bra.

Det kan komma en andra dipp, det är inte helt osannolikt. Fortfarande visar utvecklingen som vi sett på att det är viktigt att inte stirra sig blind på löpsedlar och få panik. Köpte du aktier i början av Mars fick du dem billigt jämfört med vad de kostar idag (och i början av februari). Vill du investera för din framtid måste du se saker och ting på lång sikt och då finns det ingen anledning att bli orolig eller försöka tajma marknaden i nedgångar. Hur jobbigt det än känns så kommer börsen tillbaka, mänskligheten kommer ta sig framåt igen. Efter regn kommer solsken tror jag det brukar heta!

Det blev ett lite blandat inlägg det här om hur status är just nu och vad som väntar i sommar. Har du några tankar om hur börsen/semestern blir i sommar får du gärna dela med dig.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *