Vår senaste kick-off

Vår senaste kick-off

Att ha kick-off för antingen sig själv, sin par-relation eller familj är superbra för att få struktur och tydlighet i de gemensamma livsmålen.

Kick-off

Kick-off är något som vi har hållit på med sedan 2014. Det är något som verkligen hjälper oss framåt i våra liv och har kommit att bli en “standard-grej” som vi gör ca två gånger per år.

Jag har tidigare skrivit om kick-off och varför det kan vara bra för dig att också ha en. Men kortfattat kan man säga att det är precis som när du har kick-off med jobbet.

Du tittar bakåt på vad som hänt i livet. På flera olika plan; privatekonomi, jobb, fritid, boende, relationer etc. Sedan blickar du framåt och funderar över hur du vill ha det inom dessa områden. Beroende på vilka resultat du vill uppnå kan du behöva sätta upp en del actions eller planer för att nå dessa mål. Det är precis det som du kan diskutera under en kick-off.

Standardformat för en kick-off

Normalt sätt har vi några grundområden som vi alltid går igenom på våra kick-offer. Hat listat dem nedan:

 • Ekonomi
 • Boende
 • Reseplaner
 • Hobbys
 • Personlig utveckling / personliga mål
 • Jobbsituation
 • Träning

Normalt sätt har vi åkt iväg när vi haft kick-off. Vi har bokat konferens för två, ibland med övernattning och ibland bara över dagen. Fördelen med att åka iväg är att det finns bara ett fokus och det är kick-offen. Sitter man hemma är det lätt att bli avbruten pga andra saker och att man inte riktigt har 100% fokus på kick-offen. Sen gillar jag att vara på konferensanläggningar där det finns whiteboard, blädderblock, post-it och projektor. Blir mer “på riktigt” då!

Vi har en golfklubb nära där vi bor som erbjuder dagkonferens med förmiddagsfika, lunch, eftermiddagsfika, rum med projektor och whiteboard för ca 450kr för två personer så det behöver inte vara speciellt dyrt heller. Tar man övernattning blir det såklart lite mer pengar.

Vår senaste kick-off

Jag tänkte sammanfatta lite grann vad vi pratat om på våra senaste kick-offer. Normalt sätt brukar vi alltid ha en på nyårsafton. Det är en lämplig tid att ha det med tanke på ekonomi, för det är enkelt att sammanställa utgifterna från föregående år, titta på hur våra innehav har utvecklats t.ex. Sedan hade vi en när vi var i Vietnam i April, en lite mindre variant men ändå en kick-off där vi satt ner och diskuterade igenom flera olika punkter.

Ekonomi

Under punkten ekonomi är en stående punkt för oss att gå igenom vår pengamaskin. Vi tittar på hur den har utvecklats sedan sist. Vi tittar på tillgångsfördelningen och vilket kassaflöde den ger oss idag. Kassaflödesanalysen är viktig för att ta reda på när vi eventuellt skulle kunna sluta jobba utan krav på att dra in någon extra inkomst.

Det brukar också vara kul att göra en analys hur mycket kassaflöde vi skulle kunna få om vi omfördelade våra pengar i andra tillgångar som har högre kassaflöden jämfört med börsen. Vi har ju huvuddelen av våra pengar på börsen och den har också det lägsta kassaflödet av alla våra investeringar. Genom att göra det ser vi vad vi har för kassaflöde idag och hur mycket mer vi skulle kunna få genom att bara omfördela vårt befintliga kapital. Kanske lite nördigt men jag tycker det är jättespännande.

Vi har tittat på våra utgifter, var vi lägger mest och minst pengar. Om vi har någon kategori som sticker ut där vi vill försöka minska våra utgifter eller om det finns kategorier där vi skulle vilja spendera mer. På senare tid brukar vi inte minska på speciellt många kategorier dock så har vi bestämt oss att resa mindre framöver så vårt resesparande kommer vi minska från 8 000 kr i månaden till 3 500 kr i månaden. Anledningarna är främst kopplat till att vi rest långt och mycket de senaste åren och vi känner mer och mer ansvar för klimatet och att vi borde minska på vårt flygande.

Bland kategorier där vi vill öka våra utgifter (snarare spendera mer) har historiskt varit nöjen som restaurangbesök eller gå och få massage t.ex. Men vid årsskiftet bestämde vi oss också för att skänka mer pengar till välgörenhet vilket också leder till ökade utgifter.

Personlig utveckling / personliga mål

Inom den här kategorin har vi varit ganska aktiva de senaste gångerna. Vi har bland annat sett till att vi båda nu skrivit varsin bucket-list. Inte bara saker som att besöka paris eller hoppa bungyjump (har ingen av dem på min bucket-list) utan jag har lite “enklare” grejer t.ex. att jag vill köra snöskoter, se tennis i Båstad, beställa room-service på ett fint hotell, laga egen tortellini.

Vi har också skapat en vision-board som vi satt upp i köket. Tanken med en vision-board är att vi ska bli påminda om hur vi vill upplevas och hur vi vill vara som personer. Under vår vistelse i Vietnam kom vi på vilka ord vi ville ha och beställde en tavla som vi nu har satt upp i vårt kök.

vision-board

Boende

Boende har vi diskuterat mycket på våra senaste kick-offer. Idag bor vi i en stor villa som är alldeles för stor för två personer. Det kostar mycket i uppvärmning och det sticker ut på alla analyser vi gör över våra utgifter. Det skulle kunna gå att flytta och minska utgifterna. Vi har också resonerat att vi vill flytta ut närmare naturen. Idag bor vi i ett villakvarter men funderingarna har varit att kanske flytta dit där man är närmare skogen/en sjö/natur att promenera i etc.

Vi har tittat mycket på hemnet och till och med varit på visningar men har konstaterat att vi har det väldigt bra där vi bor idag. Att flytta kostar också en del pengar i form av lagfart, nya pantbrev och mäklararvode. Så tills vidare har vi lagt en flytt på is även om jag också velat flytta för att kunna få möjlighet att bygga ett attefallshus som vi skulle kunna hyra ut. Den möjligheten går inte att realisera där vi bor idag.

Tjänstledighet

Våra senaste kick-offer har också präglats mycket av att vi ska vara tjänstlediga. Vi har diskuterat vad vi vill göra, vad vi vill uppnå etc. Det ligger mycket tid och planering bakom vår ledighet som vi just nu är mitt i. Den här diskussionen är också kopplad till jobbdiskussionen såklart. Som det ser ut nu så är jag arbetslös så jag söker nya arbeten och Fru Oberoende är tjänstledig “på riktigt” och ska tillbaka till jobbet 2a September.

Några planer längre än så har vi inte diskuterat ännu. Planen är att fortsätta jobba på och dra in mer pengar till pengamaskinen.

Summering

Det var ett utdrag från några av våra diskussioner vi haft under våra kick-offer. Om du saknar något eller har andra funderingar får du gärna skriva en kommentar eller maila mig så svarar jag mer än gärna.

“Jag behöver ingen kick-off”

De största invändningarna jag hör bland folk som inte vill ha en kick-off är: “men vi pratar ju om sånt här i vardagen ändå”. Ja det gör vi också, och väldigt mycket till och med. Men utan att ha en kick-off där vi sitter ner och diskuterar på djupet, tar anteckningar och skriver en action-list så hade vi inte kommit så långt som vi har nu. Så även om du/ni pratar mycket om era liv, personlig utveckling, pengar etc till vardags skulle jag ändå uppmana er att prova på en riktig kick-off. Det blir kul jag lovar!

Vissa kanske känner att det är läskigt eller känns för pretentiöst att boka konferens och åka iväg för att prata om sig själv och sitt liv. Men det är du värd, det är ditt liv och ditt ansvar att göra det bästa av det. Ibland måste man bara gå utanför sin komfortzon för att få nya resultat i livet. Våga testa om du inte redan har kick-offer i din vardag.

8 thoughts on “Vår senaste kick-off

 1. Sandra

  Jag vet att det är En känslig fråga, men vill ni skaffa barn i framtiden?

  1. Herr Oberoende

   Just nu vet vi inte :S Kanske, kanske inte. Det är helt klart en fråga vi brukar ta upp på våra kick-offer men som sagt så har vi inga planer just nu 🙂
   Hade du någon baktanke med din fråga?

 2. Sandra

  Ja, liten baktanke hade jag:) eller svarade tips till er om ni vill ha barn. När jag och min man var 25 så började vi spara våra löner och ville vi absolut inte ha barn innan 30. Men vi började spara varje månad (x summa varje månad). Det kändes skönt att veta att man hade pengar när barnet föddes. Det blev en hel del pengar kan jag lova eftersom att skaffa barn tog lite längre tid än vi trodde.

  Vi tyckte det var läskigt att höra att barn kostar och därför Kändes det skönt att ha sparade pengar.

  1. Herr Oberoende

   Jaha vad skönt för er! Jag kan tänka mig att det känns tryggt att veta att man har ekonomin säkrad när man får barn. Att slippa oroa sig över om ni skulle klara er etc. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet 🙂

 3. Plarsson

  Hej!

  Helt rätt att barn kostar, det kan jag intyga. Kan också intyga att de ger en enorm avkastning och lätt den bästa investeringen jag gjort även fast avkastningen bara fyller själen och inte plånboken 😁

  1. Herr Oberoende

   Hej!
   Intressant, kul att höra 🙂

 4. Martin

  Roligt att höra att ni drar ner på flygandet och ökar givandet till välgörenhet. Vi som har de ekonomiska möjligheterna är viktiga som positiva förebilder.

  1. Herr Oberoende

   Så sant Martin! Känns bra att kunna ta de besluten och försöka prata mer om det med vår omgivning varför vi gör det 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *