Årets kick-off!

Årets kick-off!

Bakgrund/Tankar

Jag tänkte prata lite om Kick-off. Kick-off är kanske något du förknippar med företag och att man gärna har en kick-off då och då inom projekt eller i olika arbetsgrupper när man ska planera framtidens arbete. Något jag lärde mig från Charlie Söderberg är att man kan ifrågasätta varför vi bara gör sånt på jobbet och inte i privatlivet? Är det inte minst lika viktigt att planera sitt privatliv, antingen ensam eller tillsammans med sin partner? Självklart är det så! Att ha en kick-off för sitt privatliv kanske låter krångligt och krystat men det är ganska enkelt. Bara du har en hyfsad agenda med några punkter är det enkelt att få igång en diskussion. Jag och min fru har haft kick-off i fyra år nu, ca en gång per år. Vi tycker det är jättebra och vi diskuterar många olika punkter som gör att vi har en gemensam syn på var vi är på väg i livet. Fördelen med att ha en kick-off är att du sätter av tid för att diskutera. Annars blir det lätt lite slentrianmässiga diskussioner hemma (om ens det) där det inte riktigt blir till något konkret.

Var ska man ha sin kick-off?

Normalt sätt brukar vi åka iväg när vi har kick-off. Det går att boka paket med övernattning och middag om man vill lyxa till det. Vill man hålla kostnaderna nere går det att köra det hemma även om jag rekommenderar att man kommer iväg till en konferenslokal med projektor för att verkligen kunna fokusera på sin kick-off och inte bli störd av annat i hemmet. Vi kar “kommit undan” med en heldagskonferens för två inklusive förmiddagsfika, lunch och eftermiddagsfika för ca 600kr. Tipset är att kolla med mindre golfklubbar, de ligger oftast lägre i pris än hotell och spa anläggningar t.ex. Där kan servicen också bli väldigt bra eftersom anläggningen oftast är liten. Har du tillgång till en separat lokal i bostadsrättsföreningen eller grannskapet kanske det blir ännu billigare!

Hur kan du komma igång?

Bara för att ge inspiration till att komma igång med en kick-off tänkte jag ge förslag på en agenda. Självklart är en agenda högst personlig och du kanske prioriterar andra saker än vad jag gör. Det är naturligt, är man i olika skeden av livet ändras också ens agenda såklart. Vissa huvudpunkter tror jag dock de flesta behöver/borde ha gemensamt som ekonomi och boende t.ex.

Nedan har jag plockat ut en del punkter från vår senaste agenda, hoppas det kan ge dig inspiration för din kick-off!

 • Ekonomi
  1. Status pengamaskinen
  2. Ändringar i portföljerna
  3. Ska vi ändra storlek på månadsspar
  4. Planen för ekonomisk frihet, vilket belopp behöver vi? Är tid mer värt än lyxig vardag?
  5. Hur kan vi minska våra utgifter?
  6. Ekonomiska utmaningar. En månad med minimal matbudget, hur “lågt” kan vi komma? Flera utmaningar?
 • Huset
  1. Uppdatera underhållsplanen, vilka kommande renoveringar behövs?
  2. Flytta bolån / förhandla om räntan
  3. Flytta till hus med lägre driftskostnader?
 • Reseplaner framöver, var vill vi resa och när?
 • Träning
 • Hobbys
 • Jobbsituation

Under varje punkt kan man ställa sig frågorna; vad gör vi idag / hur har vi det idag, vad skulle vi vilja göra / hur skulle vi vilja ha det och hur når vi dit? På det viset kan du aktivt jobba mot dina mål och utvecklas som person.

På våra kick-offs är det helt klart ekonomi-punken som tar längst tid. Vi för oftast många hypotetiska diskussioner om olika utfall beroende på hur mycket vi sparar och vilket slutbelopp vi vill nå för att bli ekonomiskt oberoende. Då är det bra att ha tillgång till en sparkalkylator via mobilapp eller t.ex. använda den på Avanzas hemsida.

Hur planerar du din framtid? Vad tycker du om tanken på kick-off? Dela gärna med dig av dina tankar!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *