Bokrecension – Vägen till din första miljon

Bokrecension – Vägen till din första miljon

Jag börjar bloggen och mitt första riktiga inlägg med en bokrecension. Under förra veckan läste jag vägen till min första miljon av Tobias Schildfat. Boken var intressant och lättläst så jag läste ut den på tre kvällar! Har summerat mina tankar nedan. Kommentera gärna vad du tycker om du redan läst den eller om du kommer läsa den!

Bakgrund

Boken ”Vägen till din första miljon” kom ut första gången 2010 men kom ut som uppdaterad utgåva 2015.

I början av boken går Tobias igenom tankar om att ta kontroll över sin egen ekonomi och grunderna för att kunna bygga upp en egen pengamaskin. Han säger t.ex. att det inte krävs någon speciell talang, vara extremt smart eller vara begåvad för att lyckas med att bygga en pengamaskin. Det är något som alla kan göra, bara man har vilja och uthållighet.

Boken tar upp en del om folks inställning till pengar och ett roligt inslag är när Tobias pratar om serien ”Spara och Slösa”. Den fanns i tidningen Lyckoslanten som många mellanstadie-elever fick läsa i 4e-6e klass. Han menar på att det saknas en syster som skulle heta investera och förklarar att vi aldrig får chansen att lära oss hur vi ska investera pengar under vår skoltid vilket jag helt håller med om! Även om man läser ekonomilinje på gymnasiet så lär man sig inte ämnet PENGAR och investeringar vilket är en intressant reflektion.

Mittendelen av boken tas till stor del upp av kapitlet ”Bygg en egen pengamaskin”. Boken tar upp olika investeringsmöjligheter. Om det så är börsen, starta eget företag eller investera i fastigheter. Men boken går också in lite mer på djupet när det gäller aktieinvesteringar och vilka alternativ Tobias ser som bäst för dig som läsare.

I de sista kapitlen avhandlar Tobias möjligheten att belåna sin portfölj, riktlinjer för hur du analyserar aktiebolag och hur det känns att vara ekonomisk oberoende.

Reflektion

Överlag tycker jag boken är en väldigt personlig, pedagogisk och heltäckande när det kommer till att bygga upp en pengamaskin med syftet att sätta pengarna i arbete. För nybörjaren är det här en komplett bok med mycket bra konkret information och tips.

Själv uppskattade jag början och slutet av boken mest och tyckte att mittendelen om uppbyggnaden av pengamaskinen var bra men inte lika bra som resten.

Speciellt bra tyckte jag kapitlet om belåning var då jag själv funderat på om det är något för mig. Tobias går här igenom personliga exempel på hur han gjort med belåning av portföljen och hur det hjälpt honom att bygga sin pengamaskin snabbare. Belåningen blir som en ”turbo” men det finns en del risker med belåning som han också går igenom.

Delen om investmentbolag i kapitlet ”Bygg en egen pengamaskin” var mycket intressant och boken visar med hjälp av grafer och siffror att de stora svenska investmentbolagen har överpresterat index rejält under perioden 2005-2014. Det är uppenbart att Tobias är mycket förtjust i investmentbolag och att han ser många fördelar med dem.

För att vara en bok på 180 sidor med mycket bra innehåll så är boken oerhört prisvärd eftersom den kostar under 50kr. Den går att köpa på Bokus till exempel:

För mig blir det absolut en bok att ställa i bokhyllan bland mina ekonomiböcker och jag läser den gärna igen vid tillfälle!

2 thoughts on “Bokrecension – Vägen till din första miljon

  1. Bra recension! Jag gillar också investmentbolag, som ofta gör jobbet bättre än fonder, utan någon kostnad att äga dem. Det hade varit intressant att få läsa mer om skribentens tankar vad det gäller människors inställning till pengar. Jag märker ofta att många människor ser lite för lätt på pengar. Visst kan det enkelt komma in nya pengar, men det är mycket mer intressant att fundera över hur man ska få varje krona att arbeta för en själv, snarare än att spendera den så att den arbetar för någon annan.

  2. Herr Oberoende

    Tack för din kommentar!
    I boken är Tobias inne en hel del på att många ökar sina utgifter när inkomsterna ökar. Klassisk fälla som är “lätt att trilla ner i”. Det blir alltså aldrig något överskott och det är helt OK enligt många. De tänker inte på att ett överskott varje månad kan vara byggstenar till en pengamaskin som kan ge guldkant på vardagen eller till och med ge ekonomisk frihet om överskotten är tillräckligt stora varje månad. Tobias utvecklar detta resonemang på ett bra sätt i boken 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *