Bokrecension – Ut ur ekorrhjulet

Bokrecension – Ut ur ekorrhjulet

Bloggaren Farbror Fri har tillsammans med sin fru skrivit en bok om hur du kan ta dig ut ur ekorrhjulet. En guide till hur du kan bli ekonomiskt fri.

Boken

Jag har inte följt Farbror Fris blogg slaviskt men jag har läst ett och annat blogginlägg och gillat det han skrivit. Baserat på det tyckte jag också det skulle vara intressant att läsa hans och hans frus bok om deras resa och tips för ekonomisk frihet.

Boken är väldigt personlig och inte speciellt vetenskapligt skriven. Mycket av det som skrivs i boken utgår ifrån familjens egna tankar om världen och hur de prioriterar och tänker kring sparande, livet i allmänhet och hur de flesta skulle kunna göra likadant.

Egna reflektioner blandas med konkreta tips och erfarenheter som familjen samlat på sig under sin egen resa mot ekonomisk frihet.

Enkelhet

Författarnas filosofi utgår mycket ifrån enkelhet. Det handlar om att samhället idag lever i ett överflöd. Men med ganska enkla medel och en medvetenhet om vår situation så kan de flesta styra om sina liv till mer kvalité och mindre brus. Samtidigt frigör denna medvetenhet utgifter som istället för att spenderas kan investeras för att skapa mer ekonomiskt frihet.

Familjen fri fokuserar mycket på sunt förnuft men ändå saker som går lite mot normerna. De är en trebarnsfamilj och deras månadsutgifter ligger på ca 20 000 kr. Även för mig och Fru Oberoende som anser oss ganska sparsamma är det imponerande. Dock så har familjen fri kontinuerligt optimerat sitt liv utefter deras behov. De bor i en villa på en mindre ort, de bor nära skola, kommunikationer, matbutiker och andra serviceställen. De bor nära naturen där de kan utöva sina intressen. Tack vare detta kan de klara sig med en bil som de dessutom inte använder speciellt mycket. De reser sällan långt bort, men när de reser så stannar de gärna borta flera månader. Farbror fris tumregel är att för varje timme flyg som krävs till en destination så ska man stanna en vecka. Så flyger du åtta timmar så borde du stanna 8 veckor.

Kostnader och tips

En del av boken fokuserar på olika kostnader. Egentligen går Farbor fri igenom deras kassabok (med alla kategorier som de har) och räknar upp hur man kan tänka kring utgiftskategorierna och hur du kan spara pengar inom varje kategori. Det finns många tips och bra tankeställare för att ifrågasätta sina egna utgiftsstrukturer.

Boken är färgglad, har många bilder och diagram vilket kanske inte är så vanligt för en bok som handlar om pengar. Men det ger ingen barnsligt intryck utan hjälper bara till förståelsen av det som förklaras.

I slutet av boken finns även en liten genomgång om hur man investerar pengar och hur man ska tänka rent generellt om investeringar om du vill bli ekonomiskt fri.

Omdöme

Först och främst måste jag säga att boken var väldigt lättläst. Den är skriven på ett sätt som gör det enkelt att förstå vad som sägs och det flyter på riktigt bra. Normalt sätt kan jag inte sträckläsa igenom en hel bok men det gjorde jag faktiskt med den här.

Jag gillar upplägget i boken. Det är 15 kapitel på totalt ca 160 sidor. En hel del egna bilder (fotografier) och tabeller och andra animerade bilder och grafer. Det gör boken väldigt enkel att ta till sig och läsa.

Innehållet i boken är ganska grundläggande. För mig som redan är inne på resan mot ekonomiskt oberoende så gav den inte så mycket som jag kanske trodde den skulle. Jag känner igen mycket av det som farbror fri skriver om, jag tänker redan likadant kring utgifter och enkelhet och vet hur aktiemarknaden fungerar t.ex. Min känsla är att den här boken främst riktar sig mot de som fortfarande är i ekorrhjulet och inte har hört talas om möjligheten att spara sig till ekonomiskt oberoende. För en sådan läsare tror jag boken är väldigt heltäckande och bra.

Det finns många konkreta tips i boken kring hur du kan dra ner på dina utgifter och öka din ”enkelhetsgrad” i ditt liv. Igen känner jag till många av tipsen men det var ändå några nya som jag tog till mig.

Det som ger boken viss tyngd är att familjen fri levt ett liv som ”spenderare” där de inte sparade någonting alls. De har själva gjort resan från att spendera allt till att leva enkelt och kunna leva på en månadslön istället för två. Själva insikten och resan som de har gjort är intressant och ger också boken mycket trovärdighet om att det går att ändra sina beteenden och mönster för att bli ekonomiskt fri.

Som jag nämnde i början har jag läst lite på farbror fris blogg och det slår mig att det är lätt att känna igen en del saker. Sakerna som han skrivit om på sin blogg återkommer också i boken. Så på det viset är det heller inte något revolutionerande. Men det är samtidigt väldigt bra sammanfattat i boken som aldrig skulle gå att få till på bloggen.

Sammanfattningsvis så tycker jag boken är bra. Den är välskriven, den är pedagogisk och lättläst. Den kommer garanterat att inspirera många att starta sin egen resa mot ekonomisk frihet. Samtidigt, som jag redan nämnt, så riktar den sig främst till dig som inte redan känner till konceptet ekonomiskt oberoende och inte följer bloggar som skriver om detta. Den är fortfarande en bra sammanfattning och guide för dig som känner till ekonomiskt oberoende men mest värde får de som inte redan gör det. Det är alltid inspirerande och kul att läsa om de som lyckats med sin resa och nått fram till friheten. Bevis på att det fungerar och går att genomföra stärker även min och Fru Oberoendes övertygelse om att vi också kommer nå dit!

Går att köpa på Bokus.

2 thoughts on “Bokrecension – Ut ur ekorrhjulet

  1. Investeraren_tw

    Jag får nog låna boken på biblioteket ändå. Det var imponerande att de klarar en 3 barnsfamilj på 20,000 kronor. Vad är det de gör som inte vi gör tro?
    Mvh

    1. Herr Oberoende

      Jag tror de är duktiga på att hålla matkostnaderna nere. Sedan har de bosatt sig så att de kan minimera sina transportkostnader och ha en billigt boende 🙂 Men läs boken så kanske du får fler insikter om varför de kan hålla så låga kostnader.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *