TRINE – Uppdatering kring impact investing

TRINE – Uppdatering kring impact investing

Nu är det mer än ett år sedan jag skrev om TRINE första gången. Sedan dess har det hänt mycket och här kommer en liten uppdatering.

*Jag har ett samarbete med TRINE, blir du kund genom att klicka på mina länkar i inlägget får jag en liten ersättning. Om du vill bli kund hos TRINE kan klicka på mina länkar i inlägget för att få 10€ gratis på din första investering.

TRINE – crowdfunding för solenergi

Jag skrev redan förra året om TRINE, om vilka de är, vad de erbjuder och hur vi som investerare kan vara en del av det som TRINE gör. Det är en hållbar investering som gör nytta på många olika plan.

Konceptet bygger på att det finns företag, främst i Afrika, som redan idag säljer solpaneler. Dock så går expansionen långsamt eftersom tiden från det att företagen säljer en solpanel till en kund tills dess att panelen är producerad och levererad till kunden är flera månader. För att snabba på processen och öka expansionen av solpaneler på landsbygden så behöver de här företagen lån.

Oftast är det svårt att få lån i länderna där de här företagen är verksamma eller så är räntorna helt orimligt höga. Det är här TRINE kommer in i bilden. TRINE har kontakten med solpanelsföretagen och skapar en kampanj på sin hemsida. Kampanjen är en crowdfundingkampanj där du och jag som privatpersoner kan låna ut våra pengar till solpanelsföretaget och som ersättning får vi ränta på pengarna vi lånar ut.

installation av solpanel

Impact Investing

En investering via TRINE anser jag är riktig impact investing. Med det menas att det inte bara är du som investerare som tjänar på att du lånar ut dina pengar. Det finns egentligen tre delar.

  1. Avkastning på pengarna.
  2. Lokalbefolkningen får tillgång till el, renare luft och sparar pengar.
  3. Klimatet gynnas då alternativet är fotogenlampor.

Avkastning

Som investerare vill vi såklart få avkastning på vårt insatta kapital. Det är främst därför vi brukar investera våra pengar. Hos TRINE ligger avkastningen lite olika men i snitt kan man säga någonstans mellan 5-8%.

Lokalbefolkningen

Lokalbefolkningen som köper från partnerföretagen får inte bara en solpanel utan oftast säljs det som ett paket med solpanel, LED-lampor, laddningsstationer för telefoner, laddningsbar radio, laddningsbar ficklampa etc.

Slipper sot och lukt
I stora delar av Afrika är den primära ljus-källan fotogenlampor. Solpanelerna som i sin tur driver LED-lampor ersätter fotogenlamporna. Det finns många nackdelar med fotogenlamporna som att de sotar och luktar illa. Att andas in röken från lamporna kan liknas med rökning enligt TRINE.

Närhet till elektricitet
Mobiltelefonen är jätteviktig för många och behövs i lokalbefolkningens vardag. För att ladda mobilen måste familjerna gå till en laddningsplats i byn och betala för att ladda sin telefon där. Många andra apparater går på batterier som inte är speciellt kostnadseffektivt eller miljövänligt. Det kan t.ex. vara radion eller ficklampan som de använder när de är ute på kvällen. Med egen elförsörjning som gör att mobiler, radio och ficklampor kan laddas i hemmet via USB sparar familjerna både tid och pengar.

Sparar pengar
Solpanelerna är inte bara bra för miljön utan de ger också upp till 50% lägre kostnader för familjerna enligt TRINE. Fotogenet kostar mycket pengar och även att gå och ladda telefonen tar en stor del av familjernas tillgängliga medel.

Bra ljus på kvällarna
Tack vare solpanelerna kan familjerna använda sina LED-lamporna med riktigt bra belysning under kvällarna när det är mörkt ute. Det här är en stor fördel. Det betyder att barnen kan göra sina läxor mycket bättre eftersom de får fler timmar med bra ljus. De andra familjemedlemmarna kan också utföra aktiviteter som de tidigare bara kunde göra på dagtid.

Klimatet

Det är uppenbart att om användarna byter från fotogen och batterier till solenergi kommer det gynna planeten. Klimatpåverkan minskas tack vare minskade CO2 utsläpp.

Nyheter hos TRINE

Sedan jag skrev om TRINE förra året så har det hänt mycket.

Kampanjer utanför Afrika
Numera är kampanjerna som TRINE finansierar inte bara placerade i Afrika utan det har varit flera olika kampanjer även i Asien. Jag har själv investerat i Myanmar och Pakistan till exempel.

Minskade risker med SIDA
Inte alla, men vissa kampanjer har TRINE avtal med SIDA (styrelsen för internationellt utvecklingsarbete). Ofta innebär det att SIDA går in och täcker ca 60% av ditt insatta kapital om företaget du lånat till skulle gå i konkurs eller få svårigheter att betala tillbaka pengarna. Det minimerar nedsidan och risken att förlora ditt insatta kapital.

Förbättrad due diligence process
Sedan starten har det funnits ett fåtal projekt där investerarna inte fått tillbaka sina pengar. Oftast har det varit projekt som TRINE startade för flera år sedan när de själva var ett relativt ungt företag. Vad jag har förstått nu har TRINE en utökad och mer gedigen process som de går igenom med alla potentiella solpanelsföretag innan de kommer överens om att låna ut pengar till dem. Allt för att minimera risken att företagen inte skulle klara av att betala tillbaka.

Hemsidan har fått ett lyft
Både hemsidan och loggan är ny. Numera finns det fina sammanfattningar med grafer och siffror över projekten du investerat i under din “dashboard”. Riktigt snyggt, det går till exempel att se hur många ton koldioxid dina investeringar minskar klimatpåverkan med!

Börja investera

Om du tycker det låter intressant med TRINE och vill investera så behöver du skapa ett konto. Det kan du göra via den här länken.

För att sedan komma till sidan där TRINE samlar alla kampanjer som det går att investera i just nu kan du klicka här.

Det ska nämnas att TRINE ibland har flera kampanjer att välja bland och ibland ingen. Det beror på hur många samarbeten de lyckas skapa samt hur mycket vi här hemma är villiga att investera.

För att vara transparent kan jag berätta att jag själv investerat i 27 olika projekt och har varit kund hos TRINE i snart två år.

Kort summering

TRINE förmedlar lån till främst afrikanska företag som säljer solpaneler. Du och jag kan investera och låna ut våra pengar till dessa företag. Vi får avkastning, lokalbefolkningen får ett bättre liv och vi hjälper klimatet med mindre utsläpp.

För mig och fru oberoende är en sådan här investering något fantastiskt. Vi har själva varit på plats i Afrika och sett hur många lever på landsbygden. Att vi kan hjälpa dem OCH få avkastning känns fantastiskt. Jag önskar det fanns fler investeringsmöjligheter likt TRINE.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *