Skapa din egen lycka

Skapa din egen lycka

Går lite off-topic idag även om vårt ekonomiska oberoende ska vara en plattform för att göra oss lyckligare och kunna leva vårt drömliv. Går det att skapa sin egen lycka?

Att vara lycklig

Det här med lycka är ett väldigt intressant ämne och det finns otaliga böcker och vetenskapliga studier på ämnet. Jag har själv läst en hel del böcker om lycka kopplat till pengar. Alla säger att pengar inte gör dig lycklig, vilket jag håller med om. Pengarna är snarare ett verktyg för att kunna skapa dig förutsättningarna för att bli lycklig.

Om man frågar sig vad meningen med livet är så borde lycka vara en del av meningen. Jag tror de flesta skulle skriva under på att ett meningsfullt liv ska innehålla lyckliga stunder, njutning, skratt och välbehag.

Jag läste någonstans där någon uttryckte vad ett lyckligt liv innebar. “Ett lyckligt liv är summan av de fantastiska dagar och erfarenheter du upplevt under ditt liv”. Min tolkning är att det är du själv som kan påverka och skapa dig dessa fantastiska dagar och upplevelser som i slutändan kommer bidra till att du har levt ett lyckligt liv.

Lycka är svårt att ta på, och det kan vara svårt att säga “jag känner mig lycklig just nu”. Jag tror lycka är ett byggande och skapade. Det är också det jag menar med titeln på det här blogginlägget. Det går att skapa sin egen lycka, du måste bara veta hur du ska göra.

Hur vi skapar vår lycka

Nu kanske det låter som jag fått en uppenbarelse och att jag är den lyckligaste personen på jorden. Riktigt så är det inte, jag har mina gråa stunder också. Men jag tror på att ständigt utmana mig själv för att skapa det liv jag vill ha och skapa min egen lycka.

Kopplat till ovan så har jag och fru oberoende introducerat en ny aktivitet i vårt liv (senaste 6 månaderna), vi bjuder varandra på dejt en gång i månaden. Vi turas om och bjuder varannan månad. När man varit tillsammans i 15 år så känner vi varandra ganska väl, det är inte så mycket som är “nytt” som det kanske är i början av ett förhållande. I början av ett förhållande handlar det mycket om att lära känna varandra, utforska ens samspel, uppleva förälskelse med mera. När förhållandet mognar så blir det färre och färre överraskningar, men förhoppningsvis så växer kärleken och styrkan i förhållandet och det finns en stor trygghet i att ha en livspartner.

Att bjuda varandra på dejt har således två “syften” i vårt fall. Det ena är att skapa överraskningsmoment och det andra är att skapa vår egen lycka. Genom att tvinga oss själva att hitta på roliga aktiviteter med varandra så kommer vi ha roligt tillsammans i stunden men också kunna se tillbaka på vad vi gjort och minnas det med glädje. Vi bygger alltså på vår lista med “fantastiska dagar och upplevelser” som skapar vår lycka.

Några exempel

Nedan har jag listat vad vi gjort hittils:

 1. Gick på konsert på Malmö Live med efterföljande middag på restaurang (Nov)
 2. Äventyrsminigolf med efterföljande Tapas-middag på restaurang. (Dec)
 3. Chokladprovning hemma. (Jan)
 4. Bio inklusive restaurangbesök. (Feb)
 5. Hemmagjort fotspa. Fotbad, skrubb, olja och massage. (Mar)
 6. Utflykt till naturreservat med picknick. (Apr)
 7. Paddla kanot på en å med picknick. (Maj)

Alla dejter som vi haft har varit roliga före, under och efter att vi gjort dem. Vad jag menar är att det innan en dejt förekommit lite snack hemma vad det är vi ska göra, vi gissar och funderar på vad den andre har hittat på. Under upplevelsen har vi haft trevligt, roligt, mysigt. Efteråt har vi kunnat prata om aktiviteten och minnas den med glädje.

Känslorna som dejterna skapar bygger definitivt på vår lycka, vi skapar minnesvärda aktiviteter och roliga stunder tillsammans.

Motsatsen att att försöka skapa sin lycka är att fastna i vardagen/ekorrhjulet. Att bara mala på i utstakade spår. Det kommer inte att skapa fantastiska dagar och minnen (okej vissa vardagsaktiviteter kanske gör det, men långt ifrån alla). Genom att bli passiv och lat riskerar du att bli olycklig. Det ligger till viss del i dina egna händer att ta vara på ditt liv och göra det bästa av det. Ibland kan det kännas jobbigt och besvärligt, kanske till och med drygt att behöva anstränga sig. Men det kommer att ge resultat och öka på din egen lycka, det är jag säker på.

Lycka till med jakten på lyckan!

6 thoughts on “Skapa din egen lycka

 1. Maria

  Ja! Njut av livet 🙂 Vi försökte göra så mkt innan vi fick barn för att inte gå miste om det vi inte skulle hinna senare under småbarnsåren. Men nu när vi fick barn insåg vi att BARN är LIVET just nu 😀.

  Pengar gör dig inte lycklig men det gör livet enklare 🙈

  1. Herr Oberoende

   Hehe det var en intressant reflektion Maria! 🙂 Och ja, pengar gör saker lite enklare och skapar mer frihet.

 2. Jan S

  Så klokt och insiktsfullt. Kräver medvetenhet för att det skall bli av!

  1. Herr Oberoende

   Jo så är det nog, viktigt att ta vara på tiden och göra det bästa av den! 🙂

 3. Viveka Ekström

  Ja, ni ser lyckliga ut! 🙂

  1. Herr Oberoende

   Ja 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *