Pengamaskinen tar ny form

Pengamaskinen tar ny form

Vi gör en stor förändring i vår pengamaskin. Allt jag läst under det senaste året om hur passiv förvaltning är bäst för småsparare har satt sina spår och nu är det dags att agera.

Bakgrund

Ända sedan jag blev introducerad till börsvärlden av min morfar när jag var 12-13 år så har det handlat om aktier. ”Fonder är för de som inte kan någonting om börsen och fonder tar ut avgifter som man inte vill betala. Istället för att köpa fonder är det bättre att hitta aktier själv som kommer gå bättre än fonderna och index”. Det är det jag fått höra och växa upp med. Även när jag var aktiv i unga aktiesparare så talades det mest om aktier och inte så mycket om fonder för det var inte lika ”spännande”.

Ofta är de som är intresserade av börs och investeringar också väldigt intresserade av att prata om olika företag och hur deras framtid ser ut. Jag har själv aldrig riktigt passat in i de diskussionerna och inte gillat det speciellt mycket heller. Att läsa kvartalsrapporter och analysera bolag för att hitta ”rätt” har inte tilltalat mig. Men i över 15 år nu har jag egentligen bara köpt och handlat med aktier (förutom en globalfond som vi la till i pengamaskinen för ca 2 år sedan för att få lite global exponering). Så fort det handlat om fonder har jag lite kaxigt sagt att det inte är något att ha, det är bättre att köpa aktier så slipper du avgifterna.

Eftersom jag egentligen inte haft något intresse av att analysera bolag och ”shoppa runt” bland olika aktier så har vi i vår pengamaskin varit väldigt inaktiva efter att vi väl valt ut de innehaven som vi har idag. Vi gjorde jobbet en gång för att hitta bolag som vi trodde på och så satte vi ihop en pengamaskin av det som vi sedan hållit fast vid många år nu. Visst små förändringar har vi gjort bland innehaven men det har varit några små förändringar på en tidsperiod över flera år.

Samtidigt har jag i ungefär två år nu har läst både böcker och vetenskapliga artiklar om det här med aktiv/passiv förvaltning och insett att vetenskapen säger att det bästa för småsparare är att äga fonder med passiv förvaltning. Över långa tidsperioder så är det det som varit bäst. Vill du har mer bakgrund rekommenderar jag inlägget jag skrev förra året om det. Därför har det nu blivit dags för oss att ta steget från aktier till fonder för oss.

Planen framåt

Jag ska ärligt säga att det hela känns läskigt. Det har tagit tid att samla mod och äntligen ta tag i det här. Det var på min och Fru Oberoendes senaste kick-off i Augusti som vi kom överens om att vi nu ska göra något åt vår pengamaskin.

Vi har haft turen att vår pengamaskin gått bättre än index de senaste 5 åren, men det är antagligen bara tur. Det är en för kort period för att kunna säga att vi egentligen har valt ut aktier som går bättre än index. Till råga på allt har de senaste 5 åren varit en börs som gått upp, vem vet hur portföljen betett sig i nedgång?!

För att göra övergången från aktier till fonder mindre smärtsam har vi gjort lite av en kompromiss, till att börja med i alla fall. Vår börsportfölj som idag består av 85% svenska aktier och 15% globalfond kommer framöver se ut enligt nedan:

25% aktier
75% fonder

Vi behåller alltså en del av aktierna tillsvidare för att göra övergången lite mjukare och låta vårt beslut sjunka in ytterligare innan vi i nästa steg säljer av alla aktier och fyller på i fonderna. Tanken är att vi behåller alla aktier som vi har i portföljen och säljer av lika stor procentuell andel av alla innehaven. På så vis har vi kvar en aktieportfölj som är fördelad precis som den är idag, bara att värdet är mindre.

Fondportföljen

Tanken bakom fondportföljen är att den ska ha tre komponenter.

1. Globalfond
2. Sverigefond
3. Tillväxtmarknadsfond

Alla fonderna ska vara passivt förvaltade indexfonder. Inom varje kategori har vi valt ut två fonder som vi tycker verkar bra för oss. Nedan har jag listat vilka fonder vi har valt att ha i vår portfölj.

Globalfonder
Avanza Global
Länsförsäkringar Global Indexnära

Sverigefonder
SEB Sverige Indexfond
Spiltan Aktiefond Investmentbolag

Tillväxtmarknadsfonder
Avanza Emerging Markets
Swedbank Robur Access Asien

Sammansättningen av fondportföljen har vi bestämt ska vara enligt nedan:

50% Globalfond
30% Sverigefond
20% Tillväxtmarknadsfond

Tanken med sammansättningen är att vi får lite av varje. Genom att köpa en globalfond får vi exponering över hela världen med tyngd på USA. Vi bor i Sverige och gillar svenska bolag så vi har relativt tung andel i Sverigefonder. Den svenska börsen har rent historiskt varit en av börserna som presterat bäst av världens börser. På det har vi lite tillväxtmarknader för att även ta del av den biten.

Tankar

Det har varit en process att komma fram till det här beslutet och vi går som sagt inte hela vägen på en gång genom att vi behåller en del aktier. Det som fått bägaren att rinna över är att jag läser mer och mer om att passiva indexfonder är rätt väg att gå för de flesta småsparare som är långsiktiga och vill vara inaktiva. Jag vill själv kunna koppla bort mig mer och mer från våra investeringar för att dels använda tiden till annat och dels för att inte behöva oroa mig att vi går sämre än index eller måste göra något med portföljen.

Under min process att skriva min bok har jag också kommit i kontakt med en del amerikanska bloggare inom FIRE-rörelsen och de är mycket mer tydliga med att det är passiva indexfonder som gäller för oss småsparare. I Sverige handlar de flesta ekonomibloggar mest om att investera i aktier och aktieanalyser vilket kan tyckas lite märkligt. De amerikanska bloggarna har också bidragit till min övertygelse att vi ska byta från aktier till fonder.

Jag har insett under vår tjänstledighet att våra investeringar tar upp mycket av mina tankar. Såklart är det kul att kunna följa hur våra investeringar utvecklas men jag skulle ändå vilja minska tiden som jag tänker och tittar på hur våra investeringar presterar. Genom att gå över till fonder så inbillar jag mig att jag kommer vara mer trygg i vår utveckling på börsen och inte lockas av att logga in och titta på hur portföljen utvecklas alltför ofta.

Den största delen ligger som sagt i att vi nu kommer veta att vår portfölj kommer följa de index som våra fonder ska följa. Det känns tryggt och bra. Det kommer också vara tråkigt, men att investera sina pengar på ett bra sätt ska sällan vara upphetsande har jag lärt mig. Har du det spännande på börsen har du antagligen för hög risk och eventuellt skulle du inte må så bra om värdet minskade med samma procent som hoppas den ska gå upp med.

33 thoughts on “Pengamaskinen tar ny form

 1. Investeraren_tw

  Det är säkert vettigt att placera i mellanmjölk och index, om du nu känner att fullkomligt saknar intressen för att sköta dina pengar. Man brukar nog blir bra på det man tycker om och vice versa.
  Men jag tycker samtidigt du verkar ha ägnat väl mycket tid åt sk confirmation bias i ditt beslut.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Vi har diskuterat det här i tidigare inlägg Investeraren. Kan du visa mig någon vetenskaplig studie som visar att aktiv förvaltning fungerar? Jag har inte hittat någon. Problemet är att du blir inte bättre inom börsinvesteringar bara för att du tycker om det, det är i alla fall det jag läst mig till i de artiklar och böcker jag läst på ämnet. Jag håller helt enkelt inte med dig, men det är okej. Vi kan väl jämföra om 40 år hur det gått för oss? 🙂

   1. Investeraren_tw

    Då jag är utbildad akademiker inom finans en gång i tiden och sedermera fått erfara hur det fungerar i praktiken, så tror jag mig veta att det finns så oändligt med humbugg inom finans. Tron på effektiva marknader är en av dem. Men visst, var och en blir salig på sin tro och i slutänden ska man praktisera det man tror passar en själv.
    Alla dessa teoretiker du refererar till, finns det någon av dem som slagit index själva? Eller ägnar de sin tid mest åt att beskriva hur omöjligt det är?
    Mvh

    1. Herr Oberoende

     Jag vet inte om de slagit index, men jag antar att de inte har försökt efter deras studier. Jag förstår dig att man ska vara kritisk och se saker från alla möjliga håll för att inte luras in i “confirmation bias”. Det är bra att ha en nyanserad diskussion med åsikter från olika håll. Dock så tycker jag att studierna och böckerna jag läst varit väl utformade och baserade på verkliga data som visat att aktiv förvaltning har jättesvårt att slå passiv förvaltning. Det finns ytterst få som klarar av att slå index, och du kan omöjligt veta på förhand vilken av alla fonder som finns där ute på marknaden som kommer vara just den som slår index. Oom du har tillgång till studier, eller länkar, som visar att aktiv förvaltning fungerar så läser jag dem väldigt gärna! 🙂

 2. Kristoffer

  Vi gjorde precis samma omfördelning för något år sedan, enda skillnaden är att vi har 25% investmentbolag istället för eran aktiedel. Detta då dessa historiskt har haft en överavkastning mot index (kan påverka via stort ägande och nyttja insiderinformation lagligt). Hade, liksom ni, överavkastat mot index perioden innan(ca 3 år) men var pga. ren tur mest sannolikt.

  Ångrar inte det en sekund, nu lägger jag väsentligt mycket mindre tid på detta och kan fokusera på viktigare saker – speciellt när jag vet att vi statistiskt kommer att få en bättre riskjusterad avkastning på längre sikt. Tack för en väldigt bra blogg, spännande resa ni gör!

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Kristoffer! 🙂
   Det är just det vi också vill uppnå, vad skönt att höra att du kan lägga mindre tid på att tänka på dina investeringar!
   Tack 🙂

 3. Ekan

  Hej, jag har också tänkt i era banor. Just nu har jag 25% fonder och 75% aktier. Min fondportfölj har exakt de fonderna som ni nämner ovan 😁 Jag har bara hållt på med detta aktivt sedan årsskiftet. Fonder har jag haft sedan länge och de sköter ju sig själv mer eller mindre. Men det blir ett himla loggande in och ut för att ha koll hur aktierna går idag, hålla koll på ev köpläge idag? Vilket jag aldrig gjorde på tidigare fonder. Man kanske borde lägga allt i fonderna och lägga tiden på annat än jämförelser på datorn… 🤔

  1. Herr Oberoende

   Kul att du har samma, måste vara de bästa 🙂
   Nej exakt, passivitet är skönt! För mig blir det mer och mer tydligt att jag mår bättre om jag slipper tänka på det 🙂

 4. Martin

  Intressant! Har du kollat in bloggen Rika tillsammans? Han har en hel del intressant att säga i frågan.

  Mvh Martin

  1. Herr Oberoende

   Jodå jag känner till Jan på RikaTillsammans och vet att han förespråkar sparande i fonder 🙂

 5. Jakob

  Varför inte avanza zero istället för SEB Sverige indexnära? Jag är inte så insatt men vid en första anblick är det våra indexfonder mot sthlmsbörsen men en med 0% avgift och en med ca 0,3%.

  1. Herr Oberoende

   Hej Jakob, bra fråga! Avanza Zero följer OMXS30, alltså endast de 30 mest omsatta bolagen på Stockholmsbörsen. SEB Sverige Indexnära följer indexet SIXPRI som ungefär kan sägas vara hela stockholmsbörsen. Så SEB fonden är bredare och har större riskspridning 🙂

 6. Erik

  Varför både Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära? Båda följer MSCI World NR USD och borde således korrelera till hög grad. Att äga båda borde alltså inte bidra till ökad diversifiering?

  1. Herr Oberoende

   Hej Erik,
   Du har helt rätt att de ska följa samma index MEN Avanza Global följer indexet rakt av medan Länsförsäkringar gör vissa justeringar (exkluderar vissa bolag) för att investeringarna ska vara i linje med deras riktlinjer för hållbart sparande. Anledningen att vi har båda är egentligen för att Länsförsäkringar sållar bort de värsta bolagen, vilket känns bra. Men Avanzas fond är billigare så vi har lite av varje 🙂

 7. Monte

  Vad är skillnaden på indexfonder och passiva fonder? Är alla indexfonder passiva, och är alla passiva indexfonder?

  Finns det forskning som visar att småbolagsindex överträffar bredare index? Varför överviktar ni i så fall inte mot småbolag?

  Hur ser ni på kvantitativa metoder t ex magiska formeln?

  1. Herr Oberoende

   Hej Monte!
   Bra där, det är jag som blandar uttrycken lite. Du har helt rätt att alla indexfonder är passiva, de har i uppgift att följa ett visst index som inte kräver att någon aktivt handlar med fonden. Lite slarvigt kan man kalla indexfonder för passiva fonder, det är samma sak.

   Jag har inte sett något om att småbolagsindex skulle överträffa bredare index. Småbolagsindex är inte lika förutsägbara skulle jag tro.

   Jag kände inte till magic formula innan du nämnde den här, men det är nog inget som passar oss. Låter lite för komplicerat och oförutsägbart. Har du någon annan erfarenhet? 🙂

 8. Granit

  Intressant. Kommer du omfördela portföljen mot fonder vid ett tillfälle eller över en viss tidsperiod?

  1. Herr Oberoende

   Antagligen två tillfällen. Vi har redan genomfört det första steget nyligen där vi gick från 85% aktier och 15% fonder till 25% aktier och 75% fonder.
   Vet inte exakt när nästa tillfälle blir men då säljer vi antagligen alla resterande aktier 🙂

 9. Z-Mannen

  Såsom Ankdammsvalutan har utvecklats – o märkligt nog utan större kritik-
  så låter globalfonder mycket mycket bra.

  Det är obegripligt att inte Löfven, Andersson o Riksbanken inte ställs till svars för detta.

 10. Jeanette

  Hej
  Jag har 25% aktier och resten fonder. Mycket index som ju sköter sig själv, sen även ett par andra som jag leker med när andan för lite analys kommer på. 🙂
  Mina aktier är starka, utdelningsbolag – ingen ni tänkt på att ha?

  1. Herr Oberoende

   Hej Jeanette!
   Låter som en trevlig sammansättning av portföljen. Har du några konkreta exempel på starka utdelningsbolag? Vi har tänkt likadant eftersom vi har en del av våra aktier som ligger i det vi kallar ’utdelningsportföljen’. Jag förstår din tanke 🙂

 11. Ocke

  Gillar det här inlägget samt inlägg om aktiv vs. passiv förvaltning skarpt!

  Jag håller helt med dig om att passiv förvaltning är att föredra.
  Jag har en del aktier och även nån aktivt förvaltad fond, men jag har med tiden upptäckt att jag lägger för mycket tid på den aktiva delen och att jag känner mig mycket mer bekväm med att “luta mig tillbaka” med den passiva delen.

  Gillar även din fördelning mellan fondtyperna, snyggt!

  Lycka till med det nya upplägget!

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra Ocke! 🙂
   Jag känner igen känslan att veta att fonderna presterar utan att jag tittar till dem, det är skönt. Tack och tack detsamma!

   1. Ocke

    Btw, hur föll valet på Avanza EM och Robur Asien? Jag har själv Avanza EM men har skippat Robur då de båda fonderna överlappar en hel del, om jag inte tar fel?

    Jag hade gärna lagt till ytterligare nån tillväxtfond (har totalt fem indexfonder i listan idag), men vet egentligen inte vilken jag ska välja.

    1. Herr Oberoende

     Jo visst överlappar de en del men Robur är endast Asien medan Avanza EM tar in hela världen så det är viss skillnad ändå. Jag har läst en del gott om Roburfonden också och avgifterna är liknande, därför blev det de två 🙂

     1. Ocke

      Ok, stort tack för svar!

 12. Johan

  Hej
  Har ni kollat in Lysa?
  Har själv sparatdär några år, riktigt bra

  1. Herr Oberoende

   Hej Johan!
   Absolut, jag skrev om Lysa för ca ett år sedan. Vi använder dem och som du säger är det riktigt bra 🙂

 13. Skogsanna

  Hej, hur har jag kunnat missa din blogg ända tills nu? Det kan bero på att jag för några år sedan bestämde mig för att följa Rikatillsammans och eftersom jag inte gillar att hålla på att analysera så har jag inte letat efter fler ekonomibloggar.

  Min input här är just det, om man inte trivs med att tänka på pengarna och snarast oroas av om man köpt eller sålt rätt hela tiden, då är det ju definitivt lugnare att köpa indexfonder och vara trygg i att när min portfölj dyker då gör hela världen det!

  Tack så länge, nu ska jag läsa vidare 😃

  1. Herr Oberoende

   Hej Skogsanna! Trevligt att du hittat hit 🙂
   Ja, jag kunde inte säga det bättre själv!

 14. Ocke

  Tjena!

  Vill höra om ni är nöjda med fördelning på er fondportfölj? Håller på att ombalansera min portfölj lite och har 10 % över. Funderar på om jag ska öka global från 60 till 70 eller om jag ska öka tillväxtmarknad från 10 till 20.

  (Alternativ slänga in en teknikfond…)

  Hur resonerade ni när ni valde fördelning?

  Tackar!

  1. Herr Oberoende

   Tjena Ocke!

   Ja det känns bra med den fördelningen som vi kom fram till under förra året, alltså:
   50% Globalfond
   30% Sverigefond
   20% Tillväxtmarknadsfond

   Egentligen är ju 100% globalfond också ett bra alternativ men vi ville ha lite mer exponering mot Sverige och tillväxtmarknader. Varför inte ta lite av båda? Du kan ju lägga 5% till på både global och tillväxtmarknad? Teknikfond innebär att du tar ett steg bort från passivitet och indexfonder, eller finns det något sådant till rimlig fondavgift?

 15. Ocke

  Morrn!

  Ja, steget till en teknikfond känns så där (det är nog bara några av innehaven som lockar).
  Helst vill jag ha det lite tråkigt och inte lägga ner för mkt tid på sparandet 🙂

  Det kan nog bli så att jag lägger lite mer krut på tillväxtmarknad alt. Asien. Globalfonderna har ju inte alls stora innehav där och de marknaderna bör ju rimligen växa med åren. Säger jag i min expertis…?

  Ha det!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *