Vad är FIRE?

Vad är FIRE?

Nej FIRE handlar inte om eld eller något farligt. FIRE står för Financial Independence Retire Early och är en rörelse som satsar på att komma ur det normala arbetslivet inom en relativt kort tidsperiod genom att spara en stor del av sin inkomst.

Bakgrunden kring FIRE

Redan på 90-talet skrev Vicky Robin och Joe Dominguez en bok som heter ”Your Money or Your Life”. Den handlade mycket om det som FIRE står för även om det inte kallades för det då. Boken tar upp hur du kan ta kontroll över din ekonomi, dra ner på dina utgifter, öka ditt sparande, och i slutändan uppnå ett liv med passiva inkomster som täcker dina utgifter. Riktlinjerna som författarna tog upp då är precis det mindset som FIRE handlar om.

Ytterligare en bok som idag förknippas mycket till FIRE är ”Early Retirement Extreme” skriven av Jakob Lund Fisker. Den här boken var mer extrem i hur du kunde banta dina utgifter för att väldigt snabbt kunna sluta jobba och leva ditt drömliv. Den kom ut 2010.

Efter att flertalet böcker på ämnet kommit ut så har också den amerikanska bloggaren ”Mr Money Mustache” haft stor influens på konceptet och spridit budskapet till tusentals och åter tusentals andra människor.

I Sverige är det först under de senaste 2-3 åren som konceptet FIRE på riktigt fått uppmärksamhet i media där både TV, tidningar och radio gjort en hel del inslag om detta fenomen.

Grundfilosofin kring FIRE

FIRE bygger på att du vill kunna pensionera dig tidigare än vad du vanligtvis hade gjort annars. Istället för att gå i pension vid 65 års ålders så kan du med hjälp av FIRE gå i pension redan om 8 år om du sparar 70% av din lön till exempel. Eller om 15 år om du sparar 50% av din lön. Kolla in detaljerna på den här sidan.

Filosofin bygger helt enkelt på att du börjar spara en större del av din inkomst för att på så vis bygga upp ett kapital som du sedan kan leva på enligt 4%-regeln.

FIRE innebär att du måste ha bra koll på din privatekonomi, speciellt vad gäller dina utgifter.

På senare tid har det också inom FIRE-rörelsen uppstått underkategorier som Lean-FIRE och Fat-FIRE. Lean-FIRE handlar om att verkligen leva minimalistiskt för att så fort som möjligt uppnå frihet och kunna sluta jobba som anställd. Tips som man får på nätet är att flytta ut på landet där det är billigt att bo, inte skaffa barn, hålla låg budget på underhållning, mat, kultur och andra aktiviteter.

Fat-FIRE handlar också om att kunna sluta jobba som anställd men med en livsstil som är mer ”normal”. Du kan bo i hus med barn, ha en bil, äta lite dyrare mat och ägna dig åt dyrare hobbys och aktiviteter.

Varför dela upp FIRE när det redan är så “extremt”?

Även om FIRE är ett samlingsnamn för de som sparar mycket för att kunna sluta jobba som anställda och styra över sin egen tid så är beteenden inom FIRE-rörelsen väldigt olika. Den stora skillnaden är såklart att de som satsar på Lean-FIRE kommer att kunna sluta jobba mycket tidigare än de som jobbar mot Fat-FIRE. För mig personligen tycker jag att Lean-FIRE mer är likt ett minimalistiskt liv medan Fat-FIRE innebär att kunna sluta jobba men bibehålla sin vanliga livsstil.

Vad gör vi, familjen oberoende?

Jag skulle vilja klassa familjen oberoende som Fat-FIRE. Vi sparar ca 50% av vår disponibla inkomst och lever ett liv som vi tycker är rikt med hus, bil, aktiviteter, resor och upplevelser.

För vår del är vi inte villiga att ”dra ner” på vår levnadsstandard bara för att kunna sluta jobba. Inget ont om minimalister (ni är sjukt häftiga!), men ett sådant liv lockar oss inte just nu. Vi hade såklart kunna flytta till billigare boende, sälja bilen och kanske till och med kunna sluta jobba idag om vi gjorde det. Dock så värderar vi våra hobbys, mat, hus och bil så mycket att vi vill kunna fortsätta ha det när vi blir oberoende från våra anställningar.

Det som jag också tycker är positivt med FIRE förutom att till slut kunna styra över sin egen tid är att det skapar ett medvetande hos de som håller på med FIRE. Det gör att vi ifrågasätter våra utgifter, vi spenderar inte onödiga pengar på saker vi inte behöver. Poängen jag vill komma till är att vårt liv till viss del är mer klimatsmart jämfört med de som spenderar hela sin lön (jag generaliserar grovt eftersom det beror på vad du lägger dina pengar på).

Eftersom vi kanske lägger mindre pengar på prylar och elektronik så gör vi klimatet en tjänst till exempel. På det viset är vi någonstans mitt emellan ”normal” och ”minimalist” där ett minimalistiskt liv har väldigt liten klimatpåverkan.

Vad skulle du klassificera dig som?

11 thoughts on “Vad är FIRE?

 1. Intessant

  Jag är Fat-FIRL(late)

  mvh
  myntaren

  1. Herr Oberoende

   Du är finansiellt fri men väljer att fortsätta jobba, är det så vi ska förstå FIRL? 🙂

   1. Nja, tänkte mer att jag är inte fri än men jobbar på det :). Tänkte gå i pension vid 55 (late)

 2. Viveka

  Funderar på en sak. Köper ni aldrig någonting som ni egentligen inte behöver? Det finns ju iofs
  två kategorier, behov och begär (och ibland sammanfaller dessa två). Där man skall undvika begär. helst om man vill bli rik. Jag vet själv inte vad jag skall kalla mig för. Jag är inte absolutist, jag kan unna mig något fullständigt onödigt ibland om jag absolut vill. Ungefär som bantning, man kan äta allt, men inte alltid (skämt). Men också ett ekonomiskt tänkande. Det handlar om att få valuta för pengarna. Är själv i renoveringstagen just nu, köpt tre tapetrullar på Rusta, jättesnygga, som skall användas som en fondtapet (à 49 kronor styck). Användas i ett vinterprojekt dvs rummet skall målas och tapetseras i januari. Tapeterna (tidigare pris 249 kronor styck). Sparat 200 kronor per rulle.
  Jag förstår att ni sparar för att senare kunna leva på räntan, dvs 4%. Och ni tänker fortsätta med detta livet ut. Men vart skall själva kapitalet gå då när ni kolat vippen? Arv till syskon. barn? Allmänna arvsfonden? Välgörenhet? NI skall alltså själv inte ha någon nytta av själva kapitalet, förutom räntan på detta, förstår jag er rätt? Eller sätta sprätt på pengarna i slutet av livet? Till vad? Funderingar?

  1. Herr Oberoende

   Hej Viveka,
   Självklart köper vi “onödiga” saker, vi är vanliga människor. Igår köpte vi varsin glass i en kiosk för att det var varmt, även om vi för samma pengar hade fått mycket mer glass om vi gått in på ICA bredvid. Men det skapar inte samma känsla och ibland kostar det mer att få en bättre känsla. I alla fall för mig. På prylsidan är vi dock ganska restriktiva med onödiga saker och ifrågasätter om vi verkligen behöver det. Samtidigt kan vi lägga flera tusen på en lyxig middag på en restaurang för att vi vill det och uppskattar upplevelsen. Så vad som är onödigt eller inte är upp till dig själv tänker jag.

   Bra fråga om vart pengarna tar vägen efter vår bortgång. Det är egentligen inget som jag funderat så mycket på. Det är säkert något som vi kommer prata och fundera mer över senare i livet. Men helt klart vill vi säkert skänka en del till välgörenhet och som arv till släkt och familj. Sätta sprätt på dem bara för att ser jag ingen mening med. Bättre att pengarna kommer till nytta någonstans.
   Det här med arv ser jag också som tudelat, såklart är det bra att lämna lite arv efter sig, men om mina barn är 50 år när jag dör så vet jag inte om mitt arv skulle hjälpa dem speciellt mycket, det blir låg marginalnytta. Men om jag istället skänker pengarna eller investerar i något projekt som hjälper de som mest behöver det här på jorden skulle det kunna göra mycket större skillnad 🙂 Det var bara en tanke, och jag vet inte exakt hur jag/vi skulle vilja lägga upp det.

 3. Investeraren_tw

  Jo tack, det publiceras många böcker på det där med fire hit och dit. Nästan så man undrar om det är mest lönsamt för författarna 🙂
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Det är väl bra med böcker som kan inspirera andra att ta tag i egen privatekonomi och skapa sina egna drömliv? 🙂

 4. lemontree

  Jag kör nog på Lean-FIHRE, där H står för Half. Dvs jag tror inte att jag kommer att köra på att bli helt pensionerad, utan istället gå ner på deltid. Dels för det målet är närmare och dels för att det inte känns lika läskigt som att att köra mot hel-FIRE (min stora livskris var åren efter studenten, när jag inte visste vad jag skulle göra, och FIRE känns lite som samma sak som studenten fast ett snäpp till). Stegvis kanske det blir att man jobbar mindre och mindre innan man blir helt pensionerad, fast då kanske jag inte längre uppfyller E som i Early. Är 33 år nu och skulle kunna jobba halvtid redan nu eftersom jag har högre sparkvot än 60%, men fortsätter jobba 100% lite till och bygger på pengamaskinen.

  Redan innan jag hörde talas om FIRE hade jag en sparkvot runt 50%. Det var genom den här bloggen som jag hittade konceptet för ungefär 1,5 år sedan. Din länk till ett föredrag av Pete Adeney (Mr Money Moustache) var det som verkligen gjorde mig taggad. Började därefter hitta sätt att spara in mer pengar och varit runt på andra bloggar om FIRE. Har dock efterhand blivit mindre sugen på FIRE själv, men fortsätter att läsa bloggar i ämnet för att det är ganska trevligt och inspirerande. Har fastnat i “FIRE-blogg-träsket” kanske man kan säga.

  För att ge dig lite beröm så tycker jag att denna bloggen utmärker sig genom att du ofta kommer med nya saker genom nya böcker du läst och genom nya saker som du testar. Finns andra bloggar som jag tyckt varit bra ett tag, fast sen så märker man att det är samma saker som “tragglas” om och om igen. Det är i och för sig trevligt att läsa en uppmuntrande text av någon som delar många tankar med en själv, men inte så utvecklande. Så trots alla andra bloggar som jag hittat efter din så återvänder jag fortfarande hit 🙂

  Mvh Martin

  1. Herr Oberoende

   Riktigt trevlig kommentar Martin, tack för dina fina ord! 🙂

   Jag tror jag förstår vad du menar med att hellre jobba halvtid än heltid. Vi är ju tjänstlediga nu och det är utmanande i sig att sysselsätta sig med meningsfulla aktiviteter. Att jobba halvtid tror jag absolut kan vara ett bra mål för många, kanske för mig själv också. Det som jag försöker tänka på nu är vad för typ av halvtidsjobb jag skulle kunna hitta som är intressant, eller om jag behöver jobba som “egen” och fakturera halvtid. Kommer mer av mina tankar senare i höst om reflektionerna kring tjänstledigheten.

   När vi startade med att spara kände vi inte heller till FIRE, och i början var vi superengagerade och slutmålet var sååå motiverande att tänka på. Men ju längre vi kommit på resan ju mer inser jag att det inte är slutbeloppet och att kunna “pensionera sig” som är målet. Målet är att hitta vad jag tycker är roligt och vad jag vill hålla på med på dagarna. Pengarna gör såklart att jag kommer kunna ha friheten att välja men att välja är inte lätt. Det är lätt att fastna i att hela tiden få mer och bättre än vad vi har idag, men jag tror det är viktigare att stanna upp och fråga sig vad det egentligen är som är viktigt och fokusera på det redan idag istället för att hela tiden se något annat på horisonten där borta.

   Återigen stort tack för din fina feedback, jag blev riktigt glad när jag läste din kommentar! 🙂

   1. lemontree

    Det var så lite så! Verkar som att du förstått mig rätt med vad jag menade med att jobba halvtid 🙂

    Håller helt med om att det inte är slutbeloppet som är det viktiga. Dessutom skulle jag ha väldigt svårt att sätta ett slutbelopp eftersom det är så mycket som kan påverka vilka utgifter jag kommer att ha om 10-20 år. Sparandet är annars den enkla delen i detta sammanhanget. Känner inte att jag gör någon större uppoffring i de relativt låga utgifterna jag har. Ifall det inte vore för längtan att relativt snart få mer tid och (inte minst) mer ork efter jobbet så skulle jag lätt kunna köra på så här tills jag når 4%-regeln och under tiden läsa blogginlägg som bekräftar hur underbart det kommer att bli när jag når det målet. Bekvämt på det sättet.

    Precis som dig/er så är jag inte lika frälst längre över att nå det målet utan tror även jag att det är viktigt att utnyttja den här tiden till att komma fram till vad man vill göra. Den ökade friheten kommer att sätta en på prov på ett annat sätt än om man varit tvungen att fortsätta jobba på som vanligt.

    Förutom möjligheten att jobba deltid så ser jag också pengamaskinen som en möjlighet att testa nya saker som jag annars inte skulle ha vågat pga den ekonomiska risken.

    Jag jobbar 100% än så länge, men till våren kommer jag troligen att flytta “hemåt” igen efter 6 år i en annan stad. Förmodligen kommer jag att testa något annat då och tanken är också att jobba lite mindre. Jag var faktiskt tjänstledig hela mars, men inte med det upplägget som ni har, utan snarare för att få lite semester och få umgås mer med delar av familjen efter lite tråkiga omständigheter förra sommaren/hösten. Då var det också tacksamt att ha en liten buffert som möjliggjorde den tjänstledigheten. Pengamaskinen är ju en stor trygghet ifall man någon gång verkligen behöver vara ifrån jobbet en längre tid så jag fortsätter bygga på den även om det än så länge är väldigt oklart exakt hur stor jag vill ha den och till vad.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *