Hushållens sparkvot

Hushållens sparkvot

Via Statistiska Centralbyrån har jag fått fram information om hur mycket de svenska hushållens sparar, eller snarare hur stor deras sparkvot är.

Sparkvot

För dig och mig som sparar och investerar våra pengar är sparkvot ett intressant mätetal. Den anges i procent och är pengarna du sparar dividerat med din nettoinkomst. Ett exempel som ger en sparkvot på 10% är om du sparar 2 000 kr i månaden om du har en nettoinkomst på 20 000 kr.

Den data jag har tagit fram från SCB tittar på ”finansiell sparkvot” som innebär sparande i aktier, fonder, och sparkonto. Det visar sig att vi i Sverige sparar mer än vi någonsin gjort. Om man drar bort pensionsinsättningar så ligger vi idag på en genomsnittlig sparkvot på 5,5%.

När det gäller finansiella data är jag inget jättefan av genomsnitt eftersom det kan bli ganska missvisande. Det finns säkert många som inte sparar alls och även de som sparar mycket mer än 5,5%.

Hur många sparar och hur mycket?

Nordea gjorde en undersökning i början av 2019 där de fick fram data på att ungefär var femte svensk sparar inte alls. De som sparar, gör det främst på sparkonto men även i aktiefonder och aktier. Många unga sparar till en kontantinsats till sin första lägenhet. Nedan är en graf och data på frågan ”sparar/investerar du pengar”?

Om man sedan tittar på Avanzianer (de som har sina investeringar hos Avanza) så publicerade Avanza statistik på hur mycket deras kunder sparar i månaden. Där ligger de flesta mellan 100-1000 kr i månaden vilket kanske stämmer in ganska bra med statistiken från SCB att sparkvotssnittet är 5,5%.

Räcker 5,5% i sparkvot?

Det är svårt att råda andra hur mycket som är en rimlig sparkvot. Personligen så tycker jag att 5,5% är alldeles för lite. De flesta banker rekommenderar att du ska spara 10% av din lön och det är främst för att du ska få en pension utan att behöva dra ner på din levnadsstandard för mycket. Mellan 10-20% kanske är en nivå som kan ge dig lite extra som pensionär och om du vill kunna sluta jobba tidigare krävs det sparkvot över 20%.

Det finns en spännande kalkylator på Networthify där jag tog fram nedan graf baserat på 20% i sparkvot och en avkastning på ditt kapital på 8%. Du kan själv gå in och räkna på ditt sparande och ändra på siffrorna lite. Med 20% sparkvot och 8% avkastning som antaganden tar det ca 30 år att spara ihop ett kapital som du kan leva på.

Summering

Sammantaget kan man säga att de flesta svenskar antagligen sparar för lite för att kunna få en pension som innebär samma levnadsstandard som när de arbetar. Andelen som sparar tillräckligt för att få en riktigt bra pension är ännu mindre. Vill du komma igång och spara mer för att kanske kunna sluta jobba tidigare så är det möjligt för de flesta av oss. Börja t.ex. med en kassabok och ta reda på var du spenderar dina pengar och se om du kan ta bort onödiga utgifter. Det kanske allra viktigaste tipset till dig som ännu inte sparar är att börja idag. Det bästa sparandet är det som blir av och det spelar ingen roll om du börjar med 100 kr/månad. Låt tiden göra sitt så kommer pengarna att växa!

12 thoughts on “Hushållens sparkvot

 1. Investeraren_tw

  Visst är sparkvoten viktig om man ska bygga kapital. Men, samtidigt är det ju förvånansvärt hur lite bloggare talar om intäktssidan. Faktum är ju att genom att skapa bra avkastning på kapitalet genom att lägga ned den tid som krävs på att bli duktig så kan man kapa tiden avsevärt. Men anledningen att det pratas mindre om det är förmodligen att få är kallade? Det är oftast enklare att prata om att spara in på toapapper för att öka sparkvoten.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Ja sparkvoten är enkel att titta på och ger också en uppskattning hur lång tid det tar att spara sig till friheten till exempel. Sparar du 50% av din lön i 15 år så har du sedan ett kapital som kan försörja dig.

   Hur gör du för att skapa bra avkastning? Jag tror många vill och är villiga att skapa sig bra avkastning. Dock tror jag det är svårt att t.ex. “slå” börsen eller att aktiva fondförvaltare kan göra det över långa tidsperioder.

   Det du kanske är inne på är också att försöka maximera inkomsterna vilket kan ge bra skjuts till sparkvoten. Att spara in pengar på toarullen vet jag inte var du fått ifrån men så resonerar jag verkligen inte. Du ska leva ett liv idag som du är nöjd med, men aktivt ta beslut vad du lägger pengar på. Genom att göra det, att ta kontrollen över din privatekonomi, kan du antagligen spara mer än de flesta.

 2. Jörgen Andersson

  Japp, att spara 10% av lönen ger mer än årlig löneökning.

  1. Herr Oberoende

   Ja det var lite kul sätt att se på det 🙂

 3. Annapanna

  Fast jag tycker att det är ganska förenklat att tänka att man ska ha samma utgifter sen när man har sparat ihop tillräckligt för att leva på avkastningen. För de flesta förändras ju utgifterna mycket över livet.

  Kan man ha en sparkvot på 50%när man är 20 innebär ju inte det per automatik att man kan klara sig på samma summa 20 år senare om man tex skaffar barn och hus.

  Omvänt så om jag har 20% sparkvot nu med 3 tonåringar i huset och kanske har 30 000 i utgifter varje månad innebär det ju inte att mina utgifter ser likadana ut om 15 år, då barnen flyttat hemifrån. Jag räknar i alla fall med att våra utgifter kommer minska med 10-15 000 i månaden när barnen flyttat.

  1. Herr Oberoende

   Jättebra poäng Annapanna!
   Slutmålet och den summa som behövs kommer hela tiden att ändras och påverkas såklart av var du är i livet, jag håller med. Det kanske till och med ska vara med i din kalkyl om du börjar när du är 20 år att du när du är 35 antagligen kommer ha större månadsutgifter.

   Eftersom sparandet sträcker sig över så lång tid så är det omöjligt att veta exakt hur ens liv kommer se ut där och då. Det är egentligen vanan och att du sparar som är det viktiga. Sedan går det alltid att anpassa sig till verkligheten när du ska börja ta ut pengar från din pengamaskin.

 4. Viveka

  Här är lite av min sparfilosofi! Det gäller att få ut så mycket som möjligt för pengarna och samtidigt kunna känna sig trygg med en peng på banken eller fonden eller båda delar.
  1. Spara i en fond långsiktigt, vad du har råd med, kanske 500 i månaden. Rör ej.
  2. Spara även så du har en buffert, tex för inköp av kläder, möbler, en billig restresa etc
  3. Planera din garderob och klädinköp så de passar ihopa. Handla på ickesäsong, t ex efter
  sommaren när det gäller sommarkläder t ex efter midsommar och framåt samt efter
  jul/nyår och senare under våren när det gäller vinterkläder. Behåll vikten så kläderna passar.
  Gå alltid tillbaka med ett plagg/skor som du inte är nöjd med. Byt eller lämna tillbaka. Behåll
  aldrig.
  4. Möbler reas ofta efter jul och i juni/juli/augusti.
  5. Planera maten efter butikernas extraerbjudanden. Gå i mer än en butik. Matlåda. Laga själv.
  Köp billig mat också som du kan och som tål att “buffra”
  Åker själv till Tyskland för att handla vin på billigpris (99 kr kan resan kosta). Likadant
  köpmeckat Ullared! Jodå, dom har mat där också! (också resa dit t o r när det kostar 99 kr).
  Själv ser jag dessa små utflykter som nöje också
  6. Åk på “sista minuten” resa, helst dagen efter, ha väskan packad. Kanske kommer du till en
  helt ny plats som du aldrig varit på? Upptäck Sverige! Fackföreningstidningarna har ibland
  medlemssidor där man kanske kan hitta någon att byta bostad med. Känns kanske tryggare
  inom Sverige?
  7. Utflykter. Ha med matsäck, ät inte alla mål ute. Men unna dig/er något att köpa ute,
  glass fika, etc annars blir livet för trist.
  8. Åta ute ändå? Ät dagens lunch. På kvällen kostar middagen (kanske samma mat) dubbelt
  så mycket. Lunch är ofta väldigt prisvärt.
  9. Gå-bort presenter? Har själv en liten presentlåda att välja ur när jag skall bort. Den
  kan innehålla ljus, servetter, goda tvålar, inköpt billigt, eller vin/choklad (inköpt i Tyskland).
  Eller hembakade småkakor, t ex hallongrottor, eller till julen mandelmusslor, garanterat
  jättepopulärt. Allt vackert inslaget i cellofanpapper!
  10.Behöver du bilen? Kan det kanske räcka med en? Själv har jag körkort men inte bil längre
  för jag vet hur dyrt det är att reparera för att inte tala om bensinen. Åk kollektivt eller i bil
  tillsammans med andra.

  Sen en sak, akta dig för att bli en snåljåp eller betraktad som en sådan. Själv bjuder jag vänner på lunch ute, eller kanske hemma ibland. Som allt gäller att ha balans här i livet.
  Ofta är det de små utgifterna som har större betydelse för ekonomin, än de stora inkomsterna.
  T ex Ingvar Kamprad var sparsam, det trots sin förmögenhet.
  Good luck!

  1. Herr Oberoende

   Wow Viveka, det var en häftig kommentar! 😀

   Jättebra sammanfattat och det låter som du har en mycket bra filosofi för att kunna ha en bra sparkvot. Skulle tro att du kan spara mer än 500kr i månaden till ditt fondsparande?
   Superkul, stort tack för alla tips, de kan hjälpa många!

   Jag håller på att skriva en bok just nu där mycket det du tar upp sammanfaller med hur jag resonerar och tänker 🙂

 5. Pedo

  Det bästa med klimatkrisen är att man kan vara ekonomisk och säga att man gör det för klimatets skull.
  Ingen som frågar, utan alla tittar bara avundsjukt på, när jag kissar i trädgården, köper utgången mat, inte duschar (på sommaren) och låter barnen gå i begagnade kläder.
  Egentligen bryr jag mig inte så mycket om klimatet. Jag är bara snål.

  1. Herr Oberoende

   Det låter även som din livsstil liknar lite minimalism? Men det kvittar kanske vilket fack man kategoriserar in människor i. Så länge du är nöjd med ditt liv som du lever så är det fantastiskt om det möjliggör att du kan spara mycket pengar samtidigt som du gör klimatet en tjänst 🙂

 6. Viveka

  En del roliga kommentarer här på din blogg faktiskt! 🙂
  Jag vet att många tycker det är tråkigt att spara.
  Men jag tycker att vi skall uppfinna ett nytt ord till Svenska Akademins ordlista.
  Nämligen “Sparglädje”!
  För visst är det roligt att se när pengarna växer. Och inte minst glädjas över alla finurliga och uppfinningsrika sätt för att få dem att växa mer!
  Lycka till med din bok! Nämn gärna mig i bokens “Tack till-sida” 🙂

  1. Herr Oberoende

   Ja varför inte, sparglädje känner jag och min fru hela tiden! 😀 Bra idé 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *