Våra faktiska utgifter för 2019

Våra faktiska utgifter för 2019

2019 är slut och det är dags att utvärdera vad vi lagt våra pengar på under förra året. 

Lite kort bakgrundsinfo

Bara för att ge er så bra bakgrundsinformation som möjligt så är det här ett återkommande inlägg. Jag har gjort liknande sammanställningar för 2016, 2017 och 2018.

Underlag

Rent generellt tycker jag det är väldigt intressant att vid årets slut kunna summera våra utgifter. Jag gillar att titta på siffror, statistik och procenttal så för mig är det ett rent nöje att göra sammanställningen. Sedan kan jag använda underlaget för att utvärdera var vi lagt våra pengar under året. Det är som att göra ett bokslut för företaget “familjen oberoende”.

Ju fler år som går ju mer intressant blir det också att jämföra med tidigare år. Nu var 2019 ett lite speciellt år för oss eftersom vi var tjänstlediga vilket påverkat våra utgifter en hel del. Dock så har vi landat förvånansvärt nära var vi brukar vara, vilket jag går in på mer i detalj senare.

För dig som inte läst mitt inlägg om hur vår kassabok är uppbyggd, rekommenderar jag att läsa det först. Om du inte vill läsa om hur vår kassabok är uppbyggd i inlägget så kan vi kort säga att vi delar upp våra utgifter i nedan kategorier (närmare beskrivning finns i inlägget om kassaboken):

 • Hushållsinköp
 • Driftskostnad
 • Bil/pendling
 • Kläder
 • Huset/trådgård
 • Nöjen
 • Övrigt
 • Sparande

Utgifter under 2019

Nedan är min första bild. Baserat på kategorierna ovan så fördelas våra utgifter enligt nedan för 2019.

utgifter i procent

Den här grafen ser inte alls ut som den “brukar”. Mycket beror på att vi varit tjänstlediga och inte sparat pengar till pengamaskinen som vi brukar. Det påverkar också fördelningen i procent vilket gör att det egentligen kommer bli mer intressant att titta på graferna nedan med absoluta tal.

Ovan bild visar procent men faktiska kronor kan också vara intressant att studera. Nedan kommer på årsbasis.

utgifter per år, i kronor

Och här kommer på månadsbasis.

utgifter per månad, i kronor

Under 2019 så hade vi en sparkvot på 22%. Det är egentligen en bra sparkvot men inte jämfört med vår standard. Vi har de senaste åren legat på knappt 50%. Men som sagt så jobbade vi inte 6 månader av förra året, det var också lite turbulent under hösten innan jag hittade rätt med jobb och innan vi kom igång med månadssparande igen. Av de anledningarna så är 22% ändå okej för oss.

Passiva utgifter, driftskostnad och transport hamnar 2019 på ca 90 000kr. Det är 10 000kr mindre än 2018 vilket är positivt och en stor anledning till det är igen att vi varit tjänstlediga och inte kört så mycket bil men också för att vi numera bara har en bil och inte två. Det gör att vi sparar lite pengar på transportkontot även framåt under 2020.

Kläder lägger vi fortfarande väldigt lite pengar på, vilket jag tycker är bra.

Jämförelse med tidigare år

Nu till det som i alla fall jag tycker är mest intressant. Jämföra med tidigare år. Vi har bokfört våra gemensamma utgifter sedan 2009 när vi flyttade ihop, dock är det först från 2014 som de följer en någorlunda liknande struktur som vi har idag. Nedan har vi nu en sammanställning som jämför 2014-2019.

Trots att vi var tjänstlediga förra året, vilket innebar två månader som vi inte bodde hemma och att vi under 4 månader av året var hemma hela dagarna, så ligger många kategorier relativt stabilt.

Om vi börjar med bil/pendling så har vi som sagt numera bara en bil, det gör att vi har lägre utgifter. Under 6 månader av förra året så pendlade vi heller inte till några jobb vilket gjort att vi har all time low sedan 2014 på den här kategorin. Framåt så kommer vi högst sannolikt fortsätta att ha en bil och förhoppningen är att vi håller oss runt/under 30 000 kr för den här kategorin under 2020.

Kläder har gjort ett skutt uppåt i år även om jag tycker att vi ligger lågt och bra på den här kategorin. Det är lätt att summan hoppar iväg när vi under 2019 köpt några nya skor, vinterkappa och några fler större klädinköp. Förväntar mig att vi ligger kvar på samma nivå under 2020.

Hus/trädgård har hamnat i linje med tidigare år. Detta trots att vi under 6 av 12 månader förra året inte la undan 2 000kr i månaden till vår “renoveringsbudget” som vi bokför under den här kategorin. Det som vi däremot gjort var att vi under Maj månad (när vi var tjänstlediga) la en hel del pengar på vår trädgård och uterum.

Nöjen skiljer sig en hel del från tidigare år. Tidigare år har vi sparat 8000kr i månaden till en resebudget som vi bokfört under nöjen-kategorin. För det första så sparade vi inte till någon resebudget under tjänstledigheten i 6 månader och för det andra så har vi från september 2019 börjat lägga undan 3500kr i månaden till vår resebudget istället för 8000kr. Anledningen är att vi för närvarande inte är så sugna på att resa lika mycket och långt som vi gjort under de senaste 5 åren. Detta innebär att vi framöver antagligen kommer att ligga lägre på nöjen än tidigare. Om man tar bort sparandet för resebudget så har vi lagt 60 000kr på andra nöjen under 2019, detta var i linje med vad vi gjorde under 2018.

Övrigt har gått upp och är på all time high. Det finns två förklaringar. Det ena är att vi har gett bort fler och dyrare presenter till andra som vi samlar under övrigt. Dessutom har vi börjat att ge mer pengar till välgörenhet.

Hushållsinköp är en spännande kategori att titta på för 2019. Trots att vi bara var hemma 10 av 12 månader så har våra matkostnader gått upp med nästan 20%. Vi är inte helt säkra på om vi har alla svaren till detta men det vi vet är att vi numera fokuserar mer på att köpa ekologiskt, närodlat och generellt “bättre” mat än vad vi gjort tidigare. När vi under tjänstledigheten var hemma på dagarna så gjorde vi ofta mer seriösa mellanmål både på förmiddagen och eftermiddagen vilket drog upp kostnaderna för oss. Vi har ätit betydligt mycket mer frukt och grönt under 2019 än tidigare vilket säkert också dragit upp våra kostnader en del.

Driftskostnaden har glädjande nog gått ner lite grann. Den största anledningen är att vi lyckats få till uppvärmningen av vårt hus på ett bättre sätt än tidigare. Vi maximerar utnyttjandet av vår luft/luft värmepump och minimerar användandet av våra element som går på direktverkande el. Tack vare detta har vi minskat vår elförbrukning med ca 20% 2019 jämfört med 2018. Dock så var vi inte hemma mars och april vilket också bidragit till minskad förbrukning. Annars ligger räntekostnader, försäkringar, bredband etc ganska stabilt.

Pengamaskinen fick inte så mycket nya pengar insatta under 2019, men det blev ändå ca 80 000kr vilket är ganska mycket! Det var helt väntat att det skulle se ut så här under 2019 men under 2020 hoppas vi vara tillbaka på “vanliga” nivåer.

Kommer vi göra några ändringar?

Efter att ha tittat på graferna och jämförelsen så konstaterar jag att det är relativt stabilt och vi är nöjda med de nivåer vi har på våra utgifter idag. Vi kommer inte göra några aktiva ändringar mer än att hålla koll på priser på bolån, försäkringar, bredband, elavtal, telefonabonnemang etc.

Dock som jag redan nämnde ovan kommer vi minska vårt resesparande från 8 000kr i månaden till 3 500kr i månaden, vilket blir 66 000kr mindre på årsbasis. En annan förändring som vi delvis införde under 2019 var att vi varje månad skänker 1 000kr till välgörenhet, det påverkar övrigt-kategorin.

Summering

Sammanfattningsvis tycker jag man kan säga att vi är duktiga på att hålla nere pryl och klädinköp och att det är en nyckel till att vi kan spara så mycket som vi gör. En annan framgångsfaktor är vår kostnadsmedvetenhet när det kommer till mat, driftskostnader på huset, telefonkostnader t.ex. Vi försöker även nu att minska våra kostnader kopplat till transport genom att bara äga en bil.

Vill du ha lite tips på hur du kan tänka med bolåneränta, elavtal, telefonabonnemang etc där du kan spara pengar? Läs gärna mina tips här för att minska boendekostnader, här för matkostnader, och här för telefonabonnemang. Under min sida för bloggens samarbetspartners hittar du länkar till flera olika jämförelsesidor som kan hjälpa dig.

Hur fördelade sig era utgifter under 2019? Har ni barn kanske det ser lite annorlunda ut. Är ni pensionärer ser det kanske också lite annorlunda ut? Har du någon fråga hur mycket pengar vi lägger på mer specifika saker kan du gärna ställa frågan i kommentarsfältet eller maila mig. Det är alltid kul att höra hur andra har det!

14 thoughts on “Våra faktiska utgifter för 2019

 1. Maria

  Tack för en fin sammanfattning 🙂
  Ni har ju lyckats bra trots tjänstledighet.

  Ja visst är det lite annorlunda när man har barn men vi lyckades få en sparkvot spara trots allt 70% i snitt för hela 2019. En förklaring till det är att en av oss i familjen lyckats få 50% löneförhöjning ( vilket var inte helt oväntat).

  1. Herr Oberoende

   Hej Maria! 🙂

   Wow 70% i sparkvot låter helt fantastiskt. Hur får man 50% i löneökning?? 😀 Det skulle jag också vilja ha, du har inte ett recept du kan dela med dig av?

 2. P

  Hej,

  Kul läsning och trevligt att kunna jämföra. Vi gör liknande uppföljning, skillnaden är att vi köper kläder och personliga prylar själv och inte ur gemensam budget. Vi har liknande kategorier (Barn, bil, drift, försäkring, husdjur, inköp (ja, dåligt namn…), lån, nöje, övrigt. Varje kategori har sedan delkategorier. Jag kan gärna dela med mig av 2019 års medel per månad. Går det att ha en bild i kommentarerna?

  Vi är en ganska standardfamilj på 2 vuxna som jobbar 80% för att få tiden att gå ihop, 2 barn (varav ett kom i år), 2 katter, villa och 2 bilar.
  Jag hade som mål att ha en sparkvot på 50% (och då har jag räknat med amortering som utgift, det kan vi diskutera separat). Vi missade med 0.8%.

  1. Herr Oberoende

   Hej P,

   Tyvärr går det nog inte att få in en bild i kommentarerna. Isf får du gärna bara spalta upp de olika kategorierna. Med tanke på att ni jobbar 80%, har två barn, två bilar, villa och två katter så tycker jag att 50% i sparkvot är riktigt bra! 😀 Bra jobbat!

   1. P

    Hej!

    Här är en översikt över månadskostnader. I den något kryptiska kategorin “inköp” inkluderas mat, inredning, renoveringar, trädgård.

    Barn 2460
    Bil 3540
    Drift 3010
    Försäkring 1970
    Husdjur 470
    Inköp 7010
    Lån (m. amortering) 11040
    Nöje 1390

    Kan dela med mig av del-kategorierna om någon är intresserad.

    1. Herr Oberoende

     Hej P!
     Tack för att du delar med dig. Hur gör ni med semester? Ni har ingen kategori för det, är den inbakad i nöjen? Men då verkar det inte bli så mycket pengar dit.

     Kategorin “Barn”, vad har du för underkategorier där? Antar att allt ni köper i matbutiken (mat, blöjor med mera) hamnar under “inköp”?

     1. P

      Det stämmer att semester är inbakat i nöje. Man får tänka på att det inte behövs stora resor för att göra barn glada. Dessutom hade vi inte möjlighet att göra någon större resa i år med en nyfödd i slutet av sommaren. Vi har dessutom turen att kunna låna en sommarstuga nästan gratis några veckor på sommaren.

      Ja, allt som är från mataffärer hamnar under inköp/mat, så diverse barnartiklar hamnar där med. Att ha det finare fördelat är bara jobbigt. Barn är en av få kategorier som inte har underkategorier, men i princip så innehåller den bara förskoleavgifter, kläder och leksaker.

 3. Viveka

  Hej! Jag gör inte några uppställningar om vad pengarna går till. Jag går på känsla. En känsla jag fått är att maten har blivit väldigt dyr. En burk fiskbullar t ex har gått upp från 10-11 kronor till 17 som mest. Jag förvånas varje gång jag går i affären. Det man kan spara på är att laga mat själv, göra reparationer själv, man klarar mer än man tror. Nästa projekt blir målning och tapetsering av ett rum. Tänker mig att det skall gå under 500-lappen. Äger ett gammalt hus, är ensam pensionär men pengarna jag får (efter en normalinkomst i mitt liv) är väl ingen hit men heller inte så dålig. Jag klarar mig om inte det kommer för stora utgifter för huset. Vissa saker har man svårt att spara på. Det är också jobbigt att alltid tänka ekonomiskt hela tiden. Ibland har jag tänkt att jag skulle ha en lägenhet men hyrorna är ju jättedyra idag mycket dyrare än de utgifter jag har för huset. Så att flytta känns inte lockande. Det värsta är den stora tomten. Det känns lite betungande på sommaren då man alltid har gräs som ska klippas ogräs som skall skyfflas etc. Sen är det flyttskatten… Har precis gått över till abonnemang eftersom jag fått en smartfone av min son. Jag betalar 150 kr på comvic, seniorabonnemang, tidigare fick jag tanka kontantkort två ggr/månad vilket var lika dyrt. Jag har två vuxna barn som jag ger mycket presenter. Min dotter fick t ex en dator i julklapp för 5500:- Sonen fick en designhylla. Barnbarn lika. Ja jag vet, det är att skämma bort. Men jag tänker som så att det är lika bra att de får lite presenter eller pengar idag istället för att vänta tills jag är borta. Hur mycket får de inte skatta då? Och pengarna/presenterna behövs ju idag? Det är bra att ni har slopat den ena bilen. Det är dyrt att ha bil. Men jag tycker ni lägger mycket på resor verkar det som? Men allt är ju en prioritering. Jag skulle gärna haft något kul extrajobb som kunde ge en extraslant. Har haft ett tidigare som intervjuare (vilket parti röstar ni på idag etc…..). Men det var väldigt mycket jobb för lite pengar. Är det någon som har ett tips?..

  1. P

   En medveten strategi kan du bara göra på fakta, inte känsla. Börja bokföra din utgifter för att se var pengarna tar vägen och ta beslut efter det.

   För övrigt finns det billigare teleabonn tex Vimla men även helt gratis om man tål lite reklam.

  2. Herr Oberoende

   Förstår att det kan vara svårt att hålla nere utgifterna ibland men som du säger finns det många knep. Ja det är verkligen synd att det är dyrare för dig, och många andra pensionärer, att skaffa sig och bo i en lägenhet jämfört med huset.

   Tidigare tyckte jag också att vi la mycket på resor, ca 100 000kr per år. Men nu har vi mer än halverat vår resebudget så vi sparar 42 000kr om året som är dedikerade för resor. Resor är en upplevelse och jag lägger gärna en hel del pengar på sånt som skapar minnen snarare än prylar och lyxkonsumtion.

   Kul extrajobb med betalt har jag tyvärr inga bra uppslag.

  3. Josephine

   När jag var student så brukade jag passa hundar, det kunde ge en liten slant. Sen brukade jag övningsköra privat med folk som ville övningsköra, då tog jag halva priset av vad körskolorna tar och det var en välkommen slant varje månad. Nu har vi en stuga som vi hyr ut en hel del via airbnb. Det är ganska lättförtjänta pengar när man väl har kommit igång. Det är de tips jag har på lager. Mvh Josephine

   1. Herr Oberoende

    Vilka bra och konkreta tips Josephine! 🙂
    Övningsköra privat låter spännande, hur “marknadsförde” du dig och hittade kunder? 🙂
    Det där med att köpa en stuga och hyra ut har jag funderat mycket på men oftast landar jag i att det inte är speciellt lönsamt och att det kräver en del tid för administration och ytterligare en fastighet att ta hand om. Gör ni bra vinst på uthyrningen?

 4. Josephine

  Gällande övningskörning så lade jag bara ut en annons på blocket. Det var en ung kille som hörde av sig som jag sedan övningskörde med en hel del. Även en medelålders dam hörde av sig som jag sedan övningskörde med. Jag hade bara annonsen ute i 1-2 månader. (Jag var först lite osäker på om det ens var lagligt så jag ringde innan till polisen för att höra om det var okey. De vart lite ställda av min fråga men återkom till mig efter ett tag och sa att det inte var något olagligt.)

  Stuga är egentligen lite missvisande, vi köpte en hytteleilighet (hytte=stuga på norska) i skidorten Norefjell som ligger närmast Oslo. Det kostar absolut en hel del att köpa men vi drar in så bra pengar på airbnb att vi betalar både kraftiga nedbetalningar samt alla kostnader. Hade vi inte använt den själva så hade vi även kunnat tjäna ännu mer. På somrarna byggs det mycket i området och byggarbetarna hyr gärna sådana här bostäder då. Om 13 år är den helt nedbetald och då blir det en bra vinst per år, som man kan ha till sin pengamaskin tex 🙂 Det krävs en del administrering men det är mest i början. Efter ett tag har man sån rutin på det att det inte tar mycket tid alls. Men jag har även en granne som är ensamstående och hyr ut sin egen bostad via airbnb när hon är bortrest. Super bra sätt att dryga ut kassan 🙂

  1. Herr Oberoende

   hehe okej! Nu vet jag inte när du gjorde övningskörningen men när jag körde med min bror för ca 8 år sedan behövde man gå en handledarkurs för att få handleda och det gällde bara för min bror också 🙂 Annars var det en kul idé!

   Ja det är verkligen en bra extrainkomst om du hyr ut något som du ändå hade använt själv. Tycker man att det är kul att administrera lite och se stugan/bostaden som du köper för att hyra ut som en investering och att man kan betala av lånet på den så förstår jag att det kan vara kul 🙂 En stuga i fjällen är något jag själv funderat på. Vi får se, vet aldrig om det blir något framöver kanske 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *