Summering och insikter under 2019

Summering och insikter under 2019

2019 är slut. Det var ett väldigt intressant år för familjen oberoende med tjänstledighet, nya jobb och bra utveckling på vårt kapital.

Vad hände under 2019?

År 2019 var ett av de mer händelserika relativt de senaste fem åren. Mycket pga av vår tjänstledighet som varade mellan mars-augusti. Tjänstledigheten gav oss tid att göra andra saker än att jobba, tid att reflektera över vad vi vill med livet och omvärdera vad som är viktigt.

Året började ganska dramatiskt med att jag blev uppsagd från min dåvarande arbetsgivare. På ett sätt var det ganska läskigt och tråkigt men samtidigt bra timing eftersom vi planerat att vara tjänstlediga mars till augusti.

Tjänstledigheten har jag skrivit en del om tidigare på bloggen. De två första månaderna reste vi och den första månaden när vi jobbade som volontärer i Sydafrika var en av de absolut bästa resor jag gjort någonsin. Fantastiska minnen för resten av livet!

Personliga projekt

Under tjänstledigheten jobbade vi mycket med egna projekt som vi tänkte skulle göra att vi kunde jobba med det vi ville och samtidigt få betalt för det. Det resulterade i tre nya hemsidor och en bok.

Hemsidorna är skopalfoto.se, husdjursfotografering.se och privatekonomicoachen.se. Affärsidéerna är ganska enkla och kan förstås på namnen; sälja bilder, fotografering av husdjur och coachning inom privatekonomi. Även om vi lagt ner mycket tid på projekten så har vi i alla tre fall fastnat lite i marknadsföringen och insett att det är utmanande att skapa sig stabila kassaflöden från de idéer vi jobbat med. Det finns såklart saker vi kan göra för att få mer fart på det, men det kräver tid och engagemang vilket inte riktigt finns nu när vi jobbar/studerar.

Utöver hemsidorna skrev jag en bok under tjänstledigheten. Titeln är ”hur mycket pengar behöver man egentligen” och jag hoppas få den publicerad under 2020. Dialogen med förlaget går sakta men säkert framåt.

Pengamaskinen

Rent utvecklingsmässigt berättade jag i förra inlägget hur det gick för oss under 2019. Det var ett fantastiskt år på börsen vilket lett utvecklingen för vårt kapital. Ca 70% av våra tillgångar är på börsen.

Under året kastade vi om i pengamaskinen där vi gick från mestadels aktier till att istället ha mest fonder. Efter att jag i flera år läst på om aktiv och passiv förvaltning har vi kommit fram till att det senare passar oss bäst. Som ett första steg i detta sålde vi av mycket av våra aktieinnehav och köpte fonder istället under hösten. Dock så gjort vi övergången lite ”mjuk” genom att inte sälja alla aktier på en gång utan nästa steg när vi går över till 100% fonder med största sannolikhet under 2020.

Jobb

Som jag skrev tidigare i höstas fick jag ett jobb inom finans/ekonomi som jag började i mitten av september. Dock var det inte riktigt som jag tänkt mig och eftersom jag parallellt hade fått ett annat erbjudande inom det jag jobbat med tidigare valde jag att byta jobb. Jag började i November hos min nuvarande arbetsgivare och det känns bra! Kort pendling, OK betalt och ett jobb med spännande arbetsuppgifter.

Fru Oberoende sa upp sig i somras (under tjänstledigheten) och har sedan dess letat nytt. Hon har varit sugen på att byta bana och inte ha ett kontorsjobb. Efter årsskiftet har hon påbörjat en utbildning för att bli fastighetsvärd. Tack vare att vi har en stabil ekonomi är det inget problem att hon studerar ett år utan lön, det känns väldigt bra!

Insikter från året

Som jag kanske tidigare vetat men inte riktigt förstått så är pengar bara ett verktyg. I sig självt har pengar inget värde. Pengar gör dig inte lycklig, de gör inte att ditt liv känns bättre eller att du skrattar mer om dagarna.

Vi har byggt upp ett ganska ansenligt kapital och vi har passerat halvvägs tills att vi båda kan sluta jobba om vi vill. Trots detta så känner jag mig inte gladare eller lyckligare pga det. Det var en stor insikt under tjänstledigheten medan vi var hemma. När jag inte behövde gå till jobbet så hade vi all tid i världen. Vi kunde träna mycket, tog oss tid att laga god mat, träffa vänner och familj, jobba med egna projekt med mera. MEN personligen tyckte det var väldigt utmanande att hela tiden behöva planera dagen själv med vad jag skulle hitta på. Det blev som att jag hade för mycket tid som jag inte visste vad jag skulle göra med. Jag kunde inte heller bara slappna av och njuta eftersom jag inte kände att ”jag gjorde något vettigt”.

Av ovan anledningar tror jag att det är viktigt för mig att ha en balans mellan ”jobb” och ledighet. Att jobba 100% innebär att jag inte hinner med att träna, läsa böcker, umgås med familj och vänner så mycket som jag vill. Men jobbar jag 0% så blir jag rastlös och har svårt att motivera mig att hela tiden hitta på saker. Att hitta balansen där jag kan jobba på en nivå för att känna att jag bidrar och samtidigt ha tid att träna, laga mat, jobba med egna projekt är mitt mål framåt.

Pengar är bara pengar

Även om det är surt att förlora pengar som vi tjänat ihop så är det ”bara pengar”. Vi har vissa investeringar som har relativt hög risk där vi har förlorat pengar under året. När det händer känns det som jorden går under och att jag är värdelös, det snurrar så mycket tankar i huvudet och det tar mycket energi från mig. Men egentligen förändras inte vårt liv nämnvärt för det är ”bara pengar” som vi investerat. Långsiktigt är målet såklart att dessa pengar ska ge oss frihet i livet och förlorar vi pengar kommer det ta längre tid innan vi når vårt slutmål. Men vår hälsa, välmående, lycka med mera påverkas inte av våra investeringar. Det är andra saker än pengar som styr detta.

Av ovan anledning har vi också bestämt oss att gå mer och mer mot investeringar som är så passiva som möjligt. Jag vill inte behöva vara känslomässigt engagerad i våra investeringar. Våra investeringar ska ligga i bakgrunden och göra det de är bäst på, att skapa nya pengar, utan att vi är inblandade.

10 thoughts on “Summering och insikter under 2019

 1. Lifeabroad

  Intressanta reflektioner.

  Med tanke på att ni nu inte längre söker efter 100% FIRE utan snarare Semi-FIRE, hur många års sparande kan ni kapa bort för nå ert mål? Låt säga du vill jobba 50% tills pensionen istället.

  1. Herr Oberoende

   Hej Lifeabroad!

   Bra fråga 🙂 Det finns ett enkelt och ett lite längre svar.
   Det enkla svaret är att vi redan är framme om vi vill jobba 50%. Eftersom vi har en sparkvot på ca 50% så behöver vi bara hälften av våra löner för att vardagen ska gå ihop.

   Det lite längre svaret är att vi kanske vill ha alternativet att kunna sluta jobba helt under perioder och då behöver vi fortfarande spara ihop ett större kapital. I slutändan är det en väldigt svår balansgång och gränsdragning för vad som är “tillräckligt”. Jag och fru oberoende diskuterar den här frågan väldigt ofta men generellt så har vi fortfarande strategin att nå 100% FIRE för att ha möjligheterna och friheten att bestämma 🙂

 2. Maria

  Hej

  Kan du dela med dig an investeringar där det inte har gått bra?
  Vad gick dåligt och hur hade du gjort idag med facit i handen

  1. Herr Oberoende

   Hej Maria,

   Insikterna handlar om alternativa investeringar utanför börsen generellt, att risken är ganska hög eftersom det oftast inte finns några garantier och att du kan förlora allt du satt in.

   Under 2019 hade vi några projekt hos crowdfundingföretaget TRINE där solpanelsföretaget har fått problem att betala tillbaka. Vi har redan haft två projekt där vi inte fått pengarna tillbaka och fler där det just nu är problem.
   Även om vi ännu inte förlorat pengarna så har vi projekt hos Tessin som är mycket försenade med sin återbetalning (över 6 månader) och det finns en risk att vi inte får tillbaka det vi satsat. Men här är det egentligen för tidigt att säga något.
   Det sista är vårt hus i USA där vi fått uppleva vilket ansvar det är att äga något fysiskt själv som ska tas om hand om (även om vi har managementbolag på plats i USA). Vi har haft en del reparationer under 2019 som ätit upp våra hyresintäkter med råge vilket gjort att investeringen inte gett oss någon avkastning utan kostat oss pengar.

   Sammanfattningsvis så lär vi oss av allt det här, det är jättebra erfarenheter att ha med sig framåt när vi tar beslut om kommande investeringar och när vi bedömer risk mot avkastning till exempel 🙂 En annan insikt är att vissa alternativa investeringar innebär mer risk än andra och du får aldrig samma riskspridning hos alternativa investeringar som att investera i en globalfond t.ex.

 3. Martin

  Intressant att ta del av dina reflektioner! Jag känner mer och mer att det blir intressant att jobba kanske 50% för att ha en struktur och för att träffa folk. Tänkte pröva att gå ner till 80% i höst och sedan trappa ner när det finns ekonomiskt utrymme för det.

  1. Herr Oberoende

   Ja det är något som jag tror skulle passa mig också, 50%. Vad spännande, hur planerar du att ställa frågan till din arbetsgivare, eller driver du eget? Min största farhåga är att jag inte kommer få gå ner i tid baserat på den typ av tjänst/roll jag har. Men det vet man i och för sig inte förrän man frågat 🙂

   1. Martin

    Jag är anställd och har en egen firma vid sidan av. Firman ger för lite för att leva på, men jag planerar att helt enkelt fråga min arbetsgivare. Om de säger nej så går det ju att söka sig till en annan arbetsgivare. Då finns ju den ekonomiska förutsättningen och man kan förklara att man har lätt för att flytta på sig.

    1. Herr Oberoende

     Låter vettigt, lycka till! 🙂

 4. P

  Hej!

  Tack för en bra blogg, även om jag gärna sett inlägg oftare! 🙂

  En personlig fråga, som ni inte behöver svara på om ni inte vill, är hur ni tänker barn? Själv har jag jobbat 50% när våra barn är små, så det blir som ett slags test att (o)frivilligt jobba 50%.

  1. Herr Oberoende

   Hej P!

   Kul att höra att du vill se fler inlägg! 🙂

   Vi har ingen plan för barn än, det kan både bli barn eller inga barn. Visst kan det vara en “möjlighet” att kunna kombinera att vara hemma och jobba. Samtidigt så kanske tid hemma med småbarn inte är samma som att vara hemma för att träna, jobba med egna projekt eller liknande. På ett sätt tror jag att vara hemma med barn är “enklare” utifrån perspektivet att skaffa sig något att göra. De kommer alltid kräva din uppmärksamhet och du blir sysselsatt, tror inte det blir samma sak som när vi var tjänstlediga och det uppstår ett tomrum där jag måste engagera mig för att skapa sysslor att hålla på med. Hoppas du kan följa min tankegång 🙂 Men det är fortfarande en bättre balans än att göra något 100% så jag tror det kan vara något som skulle passa mig ganska bra ändå.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *