Spara pengar på dina matvanor

Spara pengar på dina matvanor

Det finns flera saker du kan göra för att spara pengar inom kategorin mat och livsmedel. Jag delar med mig av tips och hur vi gör.

Inledning

Jag tycker det finns några olika områden att fokusera på när det kommer till att spara pengar på mat och livsmedel.

 1. Först och främst handlar det om att planera sin matlagning, göra planering och utnyttja butikernas erbjudanden. Här ingår även att inte slänga mat vilket är en del av planeringen.
 2. För det andra kan det handla om valet att göra matlåda istället för att äta lunch ute. Jag tänkte prata lite om matlåda, hur mycket du kan spara och hur du gör roliga matlådor att ha med till jobbet.
 3. För det tredje så kan du genom att välja inriktning på din matlagning spara mycket pengar. Det går att undvika dyra köttbitar och äta mer vegetariskt/veganskt. Det behöver heller inte vara det ena eller det andra utan att börja med att laga en vegetarisk rätt i veckan kan vara ett första steg mot att spara pengar.
 4. Det sista punkten kanske är lite kontroversiell men det handlar om att dra ner på snacks, godis och alkohol. Baserat på egna erfarenheter har vi sett att snacks och alkohol har potential att bli en stor utgiftspost i matbudgeten.

Planering och erbjudanden

Vi har alla olika förutsättningar med stor/liten frys, inget skafferi, timing med andra aktiviteter, långt till matbutiken, nära till matbutiken etc. Oavsett vad du har för förutsättningar så går det att planera dina matinköp och vad du planerar att laga för mat.

Veckoplanering

Hemma hos oss så veckoplanerar vi. Normalt sätt så planerar vi på måndagen vad vi ska äta resten av veckan. Vi är två i vårt hushåll och lagar mat 3-4 gånger i veckan. Resten av måltiderna blir matlådor. Det innebär att vi när vi planerar går vi igenom vår receptpärm som vi byggt upp genom åren med goda recept. Baserat på vad vi har i frysen och vad som är på erbjudande just den här veckan planerar vi upp 3-4 olika rätter. Utöver rätterna lägger vi till andra förbrukningsvaror som behövs. Det kan vara tvål, bakplåtspapper, frukostsaker, frukt etc.

Jag skulle säga att vi lägger mellan 1-1,5 timme per vecka att planera, åka till butiken och inhandla vår mat.

Angående att vi bara handlar en gång i veckan så invänder vissa och säger att de måste handla två gånger för att saker hinner bli dåliga annars. Jag köper det till viss del. Men vi gör oftast så att om vi har en/flera rätter som det ska vara färska grönsaker till t.ex. så lagar vi dem i början av veckan. De som ska använda frysta eller andra produkter som håller längre senare i veckan. Det går att planera så att en inhandling per vecka fungerar.

Erbjudanden

Vårt system bygger också mycket på butikernas erbjudanden. Vi har både kyl/frys och ett ganska stort skafferi. Det innebär att vi en vecka kan köpa knäckebröd, schampo, tortillas, tacosås, fryst kyckling och torkade kikärtor även om vi inte behöver det den här veckan. Varför? Jo för det är rabatt vilket sparar oss pengar och vi kommer använda upp varorna förr eller senare ändå. Det bygger såklart på att varorna håller en lite längre period och att vi är säkra på att vi kommer använda det. Det fungerar inte för färska varor som mejeri och frukt/grönt på samma sätt.

Förr var vi mer rabattjägare än vad vi är idag. Då kunde vi titta på rabatterna i flera butiker för att sedan åka runt och köpa erbjudandena i flera butiker. Det gör vi inte längre för vi inte tycker det är värt tiden. Vi handlar en gång i veckan på Willys. Hade vi bott mer centralt och kunnat ta eftermiddagspromenader för att köpa erbjudandena i andra butiker kanske det hade varit annorlunda men så är inte våra förutsättningar just nu.

Eftersom vi handlar i ”förebyggande” syfte så har vi ofta lite lager av råvaror som vi kan utgå ifrån när vi sätter oss och väljer vad vi ska laga för mat i veckan. Säg att vi bestämmer oss för att göra en kyckling och kikärtsgryta. Då kanske vi använder fryst kyckling som vi köpte på rabatt för 6 veckor sedan, vi tar kikärtorna som vi köpte på rabatt för 4 veckor sedan, fryst mango som vi köpte på rabatt 2 månader sedan, kokosmjölk som vi köpte på rabatt förra veckan. Jag tror ni förstår.

Det ska sägas att mitt exempel ovan är hypotetiskt, vi köper varje vecka varor till fullpris också. Det går inte att bara köpa saker på rabatt och återanvända det vi har köpt tidigare veckor. Eller snarare, det går kanske men så noga orkar vi inte vara och variationen skulle eventuellt bli lidande. Vi har lagt det på en nivå som vi tycker fungerar för oss.

Att slänga mat

Det sägs och skrivs i undersökningar att vi svenskar slänger mycket mat varje dag. Enligt en ganska färsk studie från SVT så slänger en familj på fyra personer 1kg om dagen. Det är hemskt, speciellt med tanke på all tid, kraft, resurser och pengar som lagts på att framställa maten. Att sedan bara slänga maten är inte ansvarsfullt. Det måste förbättras, det kan hjälpa klimatet om vi slutar slänga så mycket mat.

Tack vare vår veckoplanering så slänger vi nästintill ingen mat. Det är oerhört sällan som vi slänger något. Vi spontan-handlar inte under veckan, vi behöver inte tänka när vi är i butiken vad vi ska äta ikväll och köpa hem saker som inte går åt etc. Med vår inköpslista går vi och plockar det vi behöver och sedan är vi klara.

Jag vet att vi fungerar olika och att vissa människor köper hem saker och sen ”hittar de på” något att laga. Det känns ju spontant och härligt men jag tror risken att något blir dåligt för man glömde att det fanns i kylen etc är relativt stor.

Ett annat tips som vi använt några gånger är siten Matsmart.se (affiliatelänk) . De säljer varor som butiker haft som utgående artiklar eller saker som börjar närma sig sitt utgångsdatum. Priserna är oftast kraftigt rabatterade (20-90%). Där går att göra stora kap, men det bygger också på att du köper ganska mycket varje gång för frakten kostar 49kr. Kolla gärna på det om du är nyfiken.

Matlåda till jobbet

Jag och Fru Oberoende har nästan alltid matlåda till jobbet och äter som lunch. Det är undantagsfall som vi äter ute. Kan vara någon happening med jobbet eller att vi vill unna oss en lunch ute. I snitt äter vi ute mindre än en gång per månad.

Det finns flera anledningar till att vi har matlåda med oss till jobbet. Det första är att vi får äta god mat. Ibland kan lunchrestaurangen ha ganska tråkig, översaltad mat. Såklart finns också de som gör väldigt goda luncher!

Den andra anledningen till att vi har matlåda är en den ekonomiska besparingen. Våra maträtter kostar ca 20kr per portion i snitt och en lunch ute kostar ca 95kr där vi jobbar. Mellanskillnaden är 75kr per dag. Kan låta lite men per månad är det ca 3200kr för oss båda. På ett år (bortdraget semesterveckor) så landar det på ca 33 000kr. Det är en semesterresa!

Vi sparar alltså 33 000kr per år tillsammans på att ha med oss matlåda till jobbet och jag lider verkligen inte. Jag njuter av maten eftersom jag tycker vi lagar god mat.

Roliga matlådor

Jag hör ibland invändningar att matlådor är tråkiga och att de inte gillar att värma upp maten igen. Första tipset till dem är att inte värma maten på ”jet-start”. Det fungerar inte med all mat, prova att värma på lägre effekt.

Ibland har jag 4 olika lådor med mig till jobbet, det är min ”matlåda”. Kan vara sås, sallad, andra röror som kommer vid sidan av huvudrätten. Ta dig tid på jobbet att fixa en riktigt fin tallrik med maten du tagit med dig. Bara för att det är matlåda behöver det inte vara tråkigt.

Har du redan i din veckoplanering räknat med att du ska ha med matlåda blir det heller ingen stress eller problematik kvällen innan att du måste fixa en matlåda och ställa dig och koka makaroner och steka köttbullar.

Olika mat kostar olika mycket

Vi handlar mycket sällan huvudingredienser/matråvaror som kostar mer än 100kr/kg. Egentligen har det inte varit något aktivt val utan mer blivit så. Vad är det som kostar mer än 100kr/kg? Det är främst nötkött, vilt och fisk. Det vi köper under 100kr/kg är kyckling, nötfärs, fryst fisk, fläskprodukter, korv, falukorv m.m.

Väljer du att köpa mycket färskt nötkött och fisk så är det helt okej så länge du är medveten om att det kostar ganska mycket mer jämfört med andra råvaror.

Vegetariskt och veganskt

Vi lagar mer och mer vegetariskt och veganskt. Dels tycker vi det är gott, ofta är det billigt och det är en insats för klimatet att skippa kött. Ofta när vi lagar vegetariskt kan det bli någon god soppa med tillbehör, grytor baserade på bönor, linser eller kikärtor, rätter med halloumi (vilket kostar mer än 100kr/kg!), pajer, pastarätter. Vi använder inte speciellt mycket ”ersättningsprodukter” som quorn, soya-baserat etc utan lagar vanlig mat fast utan kött och fisk.

Vi hade en utmaning för ungefär ett år sedan där vi bara åt vegetariskt i en månad. Det visade sig att allt blev väldigt gott och vi sparade några hundralappar per månad jämfört med en normal månad.

Vill du aktivt sänka dina matkostnader skulle du kunna prova att laga mer vegetariskt. Några favoriter bland de vegetariska/veganska alternativen har vi fått från Portionen under tian.

Snacks, godis och alkohol

Det är gott med chips, lösgodis och glass. Även en kall öl eller vin till maten. Både Fru oberoende och jag är intresserade av god mat och dryck och vi dricker gärna något gott lite då och då.

Jag pratade i ett annat inlägg om att vi märkte att vi åt snacks i princip varje dag tidigare i någon form. Snacks är dåligt på två sätt. Det kostar pengar och din kropp behöver det egentligen inte. Ofta är sötsuget svårt att stå emot och det är väldigt gott med chips och godis, det ska jag erkänna! Det viktiga i sammanhanget är att vara medveten om hur mycket du lägger på snacks och om det är rimligt?

I våra värsta perioder skulle jag tro att 10% av våra hushållsutgifter gick till snacks (bortsett från alkohol). Det är ganska mycket pengar.

Alkohol står ungefär för 15% av våra totala hushållsutgifter. Det är ganska mycket pengar det med. Nu menar jag inte att du ska sluta dricka alkohol. Men det kan vara värt att reflektera över hur mycket du lägger på det. Om du dricker mycket kanske du kan dra ner på konsumtionen och verkligen uppskatta det när du tar en öl t.ex. mer än att det är en dålig vana. När vi tar en öl eller öppnar en flaska vin njuter vi verkligen och uppskattar det som ett nöje.

Summering

Jag tycker det finns mycket att göra på fronten matkostnader. Just planering, erbjudanden från butiker, matlåda och inte för dyra huvudingredienser tror jag är nycklar till att minska utgifterna. För mig blir det ingen uppoffring att göra det här, det är bara sunt förnuft.

Väljer du att följa mina råd och ändra på dina vanor finns det tusenlappar att spara varje månad. De kan du antingen investera i din pengamaskin eller hitta på andra roliga saker med.

Har jag missat något som du tycker gör en stor skillnad kopplat till dina matutgifter?

6 thoughts on “Spara pengar på dina matvanor

 1. P

  Hej! Bra råd, tror vi redan gör allt du nämner!

  Ett tips till som vi använder ofta.. Jag veckohandlar alltid tidigt på helgerna då vi har småbarn och ändå redan är uppe. Då har många mataffärer sorterat ut kött och fisk som går ut samma eller nästa dag och ger 30-50% rabatt. Det håller ofta några dagar till, eller så kan man tillaga samma dag eller frysa.

  1. Herr Oberoende

   Vilket bra tips! Jag älskar varor med kort datum 🙂

 2. Genom att börja planera lite och veckohandla så tror jag vi sänkte matkostnader med 10-15 procent. Men den stora besparingen kom när vi slutade handla på Ica och bytte till Hemköp och Lidl. Hela 40 procent sparat på bara det beslutet, för samma mat.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Oj wow det var stor skillnad! Det lönar sig att jämföra 🙂

 3. Frasse

  Tack för ett bra inlägg!

  Vi har precis tagit makten över våra matkostnader vilket gett oss tusenlappar över i månaden. Mat är viktigt hemma hos oss. Den ska vara näringsrik och god (vi har två smakdomare i form av barnen), jag är något av en hälsonörd så det funkar inte för mig att leva på korv, pasta och ketchup. Massor av grönsaker plus kött av bra kvalité är det som gäller. För mig är det inte alls kontroversiellt att skippa snacks. Det måste vara ett av de bästa sätten att spara pengar. Dessutom är det bra för miljön när vi inte äter sånt som är onödigt.

  Matkostnaderna tog vi tag i genom att skriva upp under tre månader vad vi köpte och summera vad de olika matvarorna kostade oss. Därefter bytte vi ut en del och minskade på annan mat. Vi började också se efter var de matvaror vi köpte var billigast. Ibland är Lidl billigast och ibland Willys. Vi handlar nästan allt på Willys men om det är Lidl som är billigast cyklar vi ibland dit och bunkrar.

  Sedan har vi planering av vad vi ska äta varje vecka och den styrs mest av vad som alltid finns till lågt pris, snarare än veckans erbjudanden. ALLTID matlåda, av hälsoskäl men också för plånbok och miljö.

  1. Herr Oberoende

   Tack Frasse för en bra kommentar! Tycker allting du säger är sunt och bra. Helt klart bra att skära ner på ’onödiga’ utgifter som du säger. Kul att du/ni fått så bra resultat av att ta tag i utgifterna 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *