Uppdatering av våra utmaningar

Uppdatering av våra utmaningar

Vi startade höstens stora utmaning i början av september och avslutade den nu i slutet av november. Det var shop-stop, tänkte berätta i det här inlägget hur det gått för oss.

Shop-stop

Vi bestämde oss i slutet av augusti för att ha shop-stop från 1a September till 30e November. Vår begränsning var egentligen att inte köpa kläder och prylar. Vi fick fortfarande köpa upplevelser, förbrukningsvaror, mat etc. Vi hade också några undantag att vi fick köpa souvenirer på vår semesterresa i Kenya, renoveringar av huset och presenter till andra.

Utmaningen handlade egentligen inte så mycket om att spara mer pengar utan att verkligen känna på hur det är att inte kunna köpa något om vi behövde det eller kände ett sug för att köpa något som vi kanske inte behövde.

Resultat

I och med att vi redan är ganska duktiga på att hålla nere inköp av kläder och prylar var utmaningen inte jättetuff. Men det uppstod två situationer där jag verkligen fick säga till mig själv att jag inte fick handla. Den ena gången var när jag var på en tjänsteresa i Italien. Jag körde förbi en outlet för Quiksilver-kläder (som är en av mina favoriter) och jag var supersugen på att åka dit och titta och köpa något. Men eftersom vi hade shop-stop så gjorde jag inte det. I efterhand så saknar jag inget. Hade jag gått dit hade jag säkert köpt något fint men som jag egentligen inte behövde.

Den andra händelsen var när det var rea på rusta och de sålde ut mattor som vi har i sovrummet och vi tänkte att vi kunde komplettera med en till likadan. Men pga shop-stop gjorde vi inte det och vi har överlevt.

Jag tror insikten med shop-stop förstärker den inställning vi redan har. Inför varje inköp, fundera igenom två gånger vad inköpet kommer ge dig. Är det värt pengarna och behöver du det verkligen? Det är som i boken ”Your Money or Your Life”, om du tänker att du säljer din egen livsenergi vid varje inköp känns det inte lika uppmuntrande att göra inköpen. Bättre att hålla i pengarna och kunna investera dem/skänka dem etc istället där pengarna kan göra mer nytta.

Andra utmaningar under hösten

Utöver shop-stop har vi faktiskt haft två utmaningar till som jag inte berättat om på bloggen. Den första var att avinstallera alla appar kopplat till sociala medier på mobilen under oktober och den andra var att inte äta några snacks (godis, chips, nötter, glass) under november.

Avinstallera sociala medier

Tid är det vi är på jakt efter med vårt mål om ekonomiskt oberoende. Ändå hittar vi oss själva alltför ofta sittandes med mobilen i handen stirrandes in i skärmen och scrolla genom olika flöden. Många gånger tror jag det för mig är ett flyktbeteende. Jag vet inte vad jag ska hitta på, tycker det känns lite jobbigt och tar då upp mobilen och börjar titta igenom alla ”flöden”. Vad ger det mig egentligen? Jag är inte närvarande och lever i nuet, jag undviker det till och med genom att dämpa mina känslor med mobilen.

Den stora frågan vi ställde oss inför den här utmaningen var hur det skulle kännas att inte vara inne på facebook varje dag och titta. Skulle vi bli stressade, skulle vi känna ångest, utanförskap, FOMO (fear of missing out) etc. Eller skulle det kanske kunna vara befriande att inte känna behovet av att kolla facebook hela tiden?

Resultat

Första dagarna kändes det väldigt konstigt att inte ha appen på telefonen. Det var ett hål på mobilskärmen och kändes lite som ett hål inombords också. Men dag efter dag som gick så infann sig en frihetskänsla. Det var skönt att bara kunna skita i vad som hände på facebook, det jag såg och läste där tidigare tog mig inte märkbart framåt i mitt liv ändå.

Varje söndag går jag in och publicerar mitt inlägg för bloggen på facebook (på en dator) och då kollar jag av mina notiser. Oftast struntar jag i att läsa det som kommit upp och loggar ut igen.

Att inte per automatik öppna mobilen (det går ju att försvinna i andra appar än sociala medier tyvärr) när jag känner mig uttråkad eller liknande har gett mig en större trygghet med mig själv. Jag kan istället observera min omgivning, analysera mig själv vad jag känner och vad jag EGENTLIGEN behöver för att må bättre istället för att öppna telefonen.

Tanken var att utmaningen skulle vara under oktober men vi har båda valt att inte installera tillbaka apparna på telefonen efter utmaningens slut. Riktigt härligt och fantastiskt vilka insikter en utmaning kan ge.

Istället för att lägga tid på meningslöst surfande och scrollande lägger vi den tiden på saker vi verkligen vill göra. Ökad livskvalité på riktigt.

Godisuppehåll

Jag och Fru oberoende har (kanske) en lite udda vana. Vi väger oss varje morgon och skriver upp vår vikt på ett excel-blad som sitter på insidan av en skåpsdörr i badrummet. Jag brukar skriva min vikt, och skriver in om jag tränat. Fru Oberoende är lite mer noggrann och skriver även in om vi ätit ute, ätit snacks etc för att på så vis se mönster. Om vi ätit mycket och vikten går upp så finns en förklaring t.ex.

Det var i oktober när vi skulle sätta upp nya viktblad, de gamla var fulla, som Fru Oberoende sa att hon skrivit något nästan varje dag att det var något speciellt med vad vi ätit. Det var godis, chips, glass, öl, 3-rätters etc. Nästan varje dag i ett kvartal. Det fick oss att inse att vi är riktiga snacksmonster! Svårt att erkänna men nästan varje kväll åt vi något ”gott”. Lite glass, en öl, lite nötter, chips etc. Därför satte vi upp utmaningen att inte äta snacks under hela november.

Resultat

Det nya viktbladet som sitter i badrumsskåpdörren just nu saknar information om snacks och vi har varit duktiga att stå emot frestelser att äta godis, chips etc. I början av November var det oerhört svårt, sötsuget var såå starkt. Men vi hjälptes åt att hålla oss ifrån det!

Förutom att vi sparar lite pengar på att inte äta snacks så mår även våra kroppar bättre av att vi inte stoppar i oss så mycket socker och fett. Men den stora överraskningen är att vi båda gått ner 1 kg i vikt. Ingen av oss är överviktiga eller ”behöver” gå ner i vikt men genom att sluta äta våra snacks på kvällarna har vi gått ner i vikt. Helt otroligt!

Nu tror jag inte att vi helt kommer sluta med snacks. Det vankas jul och då brukar vi både laga och äta julgodis själva. Dock var insikten ganska stor kring hur mycket godisätandet gjorde på vår vikt och att vi alla säkert har invanda beteenden som vi inte tänker på. Det känns också bra att inte stoppa i sig lika mycket dåligt socker och fett. Vi har säkert fler vanor vi skulle kunna utmana, får se om vi ”hittar” dem 😊

dags att fira

Kommande utmaning december-februari

Vi var på en riktigt intressant utbildning i November som handlade mestadels om pengar. Ett avsnitt av utbildningen handlade om budget/kassabok och hur de tyckte att man skulle fördela sin inkomst på olika utgiftskategorier.

Även om vi idag lägger mycket pengar på det vi kallar nöjen (resor inkluderat) så föreslog de att man i en parrelation fick en liten månadspeng som du kan göra vad du vill med under den månaden. Du får inte spara pengarna utan pengarna måste spenderas och det ska vara något för dig själv.

För oss som både är ”sparare”, alltså att vi gillar att spara och inte spendera, kan tanken att spendera 500 kr var i månaden på vad vi vill vara en tuff utmaning i sig. Ofta gör jag inte det för jag tänker att det är bättre att spara, men som med allt i livet behöver vi balans och det kan en månadspeng kanske ge.

Därför kommer vi under kommande 3 månader att få en egen månadspeng på 500kr som vi kan göra vad vi vill med. Vi får inte ifrågasätta varandra vad vi lägger våra pengar på, det är viktigt för att inte förstöra känslan hos den som köpt något som den vill ha.

På samma utbildning pratade de också om att 5% av den disponibla inkomsten ska skänkas enligt deras setup. Vi skänker lite idag till Röda korset. Utöver det investerar vi i Impact Investing men vi skulle kunna skänka mer pengar. Vi skänker inte 5% av vår disponibla inkomst idag. Men utmaningen blir att vi ska göra det de kommande tre månaderna.

 

Vad gör ni för utmaningar där hemma? Dela gärna med er. Eller vad vill ni att vi ska göra för utmaningar? Vi behöver tips och inspiration!

5 thoughts on “Uppdatering av våra utmaningar

 1. Hej,
  Så kul att läsa om er. Jag har också shop-stop på kläder och prylar och jag väger mig också varje morgon. För mig kom den stora skillnaden vad gäller vikten när jag slutade dricka alkohol. Inte för att jag har varit en storkonsument men visst blev det några glas prosecco och vin varje helg. Happy Hour och vin före, under och efter maten. It adds up. Vad gäller shop-stop så har jag gått från det ena extrema till det andra, men jag saknar det inte och tycker att livet känns lugnare på något sätt nu när jag bara använder det jag redan har. Enkel glädje på något vis.
  Heja er och all lycka till! Min målgång vad gäller ekonomiskt oberoende ligger ca. tre år i framtiden.

  Ha det gott!
  Mvh, Anneli

  1. Herr Oberoende

   Hej Anneli!
   Vad kul att höra att du också väger dig varje dag 😀
   Spännande med alkoholen, vi kanske ska testa den utmaningen också.
   Tack och tack detsamma, kul att du är så nära “målgången” 🙂

 2. Josephine

  Hahah men va kul, jag væger mig också varje dag och skriver upp i en anteckning på mobilen vad jag væger! Har ingen bantningspress alls men gillar att ha koll på læget 🙂 Extra vanligt bland oss med liknande mål i livet kanske?

  1. Herr Oberoende

   Haha vad roligt att höra! 😀 Ja det kan ha att göra med att vi som har mål och vill någonstans i livet har bra koll på läget, vi låter inte saker bara ske av “sig själva”.

   1. Josephine

    Precis 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *