Våra faktiska utgifter för 2016

Våra faktiska utgifter för 2016

Som efterföljande inlägg till kassaboken tänkte jag visa på våra faktiska utgifter vi hade under 2016.

I vår excelfil har varje månad en egen flik och på sista fliken summerar jag alla årets utgifter. Det är egentligen på årsbasis som utvärderingen blir mest intressant. I alla fall för oss som t.ex. betalar villaförsäkring, bilförsäkring och några andra saker en gång per år. Våra el och VA räkningar kommer kvartalsvis t.ex. Av den anledningen kan det ibland vara farligt att göra en utvärdering av sin privatekonomi på för kort period. Gör man det bara under sommarmånaderna kommer uppvärmningskostnaderna inte vara så stora till exempel.

Nedan är min första bild. Baserat på de kategorier jag gick igenom i förra inlägget så fördelas våra utgifter för 2016 enligt nedan.

diagram1

Förra året klarade vi av att hålla en sparkvot på 60% vilket jag tycker var i lägsta laget. Jag hade hellre legat närmare 70%. Får se hur det blir i år då vi under Juli månad inte sparade något alls till pengamaskinen för att testa hur det var att leva utan att spara. Det får jag återkomma till i Januari 2018 hur det blev.

Ovan bild visar procent men faktiska kronor kan också vara intressant att studera. Nedan kommer på årsbasis.

diagram2

Och här kommer på månadsbasis

diagram3

Varje månad så är sparandet klart största utgiften om man får kalla det för en utgift. Sen är nöjen faktiskt det vi lägger mest pengar på. Kanske förvånande för vissa då somliga tror att vi inte ”unnar” oss att göra sånt som är roligt. Värt att nämna är att att 8 000 kr av sparandet går oavkortat till resor så det är ju vårt största nöje kan man säga! Sen är det de tråkiga passiva utgifterna med driftskostnad och bil/pendling som kostar ganska mycket. Hushållsinköp, alltså mest mat och dryck, på 3 400 kr i månaden känns ganska rimligt. Vi lagar i princip all mat som vi äter, förutom de gånger vi går på restaurang vilket inte är jätteofta. Kläder köper vi inte mycket, vi lägger heller inte så mycket på hus/trädgård men fortfarande lite grann.

För oss är det här en rimlig budget som vi lever efter och tycker att vi har ett bra liv utifrån. Vi snålar inte på något sätt utan lever ett bra liv med hus, bil (hade en bil under 2016) och lägger en hel del pengar och tid på våra nöjen och sånt vi tycker är roligt. Däremot tycker vi att vi inte har några onödiga utgifter och prylinköp. Såna typer av utgifter har vi skalat bort så mycket vi bara kan för att kunna maximera vårt sparande.

Hur fördelar sig era utgifter? Har man barn ser det kanske lite annorlunda ut.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *