Kassabok – Hur vi dokumenterar utgifter

Kassabok – Hur vi dokumenterar utgifter

Jag tycker det är nödvändigt att föra “kassabok” för att kunna bilda sig en bra uppfattning om ens egna utgifter. Det blir ett bra underlag för att kunna utvärdera om du lägger pengarna på det du vill. Möjligtvis hittar du en eller annan utgiftspost som du inte trodde fanns eller en som var mycket större än du trodde.

Jag började att föra kassabok redan 2008 när jag flyttade hemifrån. Då levde jag som student och att hålla kostnaderna nere var av yttersta vikt för att få ekonomin att gå ihop. Samma kassabok har levt med tills idag men jag har uppdaterat formatet och upplägget längs vägen ett flertal gånger. Jag tänkte i ett senare inlägg gå igenom mer i detalj hur mycket vi lägger på varje kategori.

Upplägg av en kassabok

I dagsläget delar jag och Fru Oberoende upp våra kostnader i nedan kategorier:

  • Hushållsinköp
  • Driftskostnad
  • Bil/pendling
  • Kläder
  • Huset/trådgård
  • Nöjen
  • Övrigt
  • Sparande

Det går att trixa fram och tillbaka med fler eller färre kategorier, det viktiga är att de känns relevanta för dig och att du förstår vad som ingår i de olika kategorierna. Nedan är vad vi inkluderar i våra kategorier.

Hushållsinköp

Våra inköp av mat, apoteksvaror och systembolaget

Driftskostnader

Kostnader kopplat till driften av vår villa (exkluderat renoveringar som vi har ett buffertsparande för) så som räntan på lånet, bredbandsavgift, elnätsavgift, elavgift, radiotjänst, villaförsäkring, vatten&avlopp och sophantering. Inkluderat här är också några av våra fasta månadsutgifter kopplat till oss personligen som arbetslöshetskassa+fack, tandvårdsförsäkring, olycksfallsförsäkring och mobilabonnemang. De sistnämnde är kanske lite malplacerade men av de kategorier vi har passar de bäst här.

Bil/pendling

Är kostnader för våra bilar och eventuella transporter med kommunala färdmedel. Till exempel bensin/diesel, bilförsäkring, vägskatt och service/lagningar av bilarna, resor med buss&tåg.

Kläder

Är precis vad det låter som, kläder inklusive skor solglasögon, smycken t.ex.

Huset/trädgård

Är kostnader för lite löpande “fixande” av huset med småinköp på bauhaus, byggmax, clas ohlson, IKEA etc. Här ingår också inredningsdetaljer och om vi hyr släp för att slänga skräp från trådgården. Alla blommor, växter, buskar, jord etc vi handlar till trädgården hamnar också här.

Nöjen

Är för oss restaurangbesök, sportaktiviteter som tennis och golf, bio, konserter, prenumerationer, köp av prylar.

Övrigt

Samlar upp det mesta som inte går in i de ovan nämnda kategorierna. Till exempel presenter, parkeringsutgifter, välgörenhet (Röda korset).

Sparande

Allt vårt sparande som går till pengamaskinen, sparande till resor och buffertsparande.

 

Hur gör du? För du kassabok, och vilka kategorier har du? Saknar du något i vår uppdelning?

Följ mig på facebook för att få information om att jag lagt upp nya inlägg!

 

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *