Det är lätt att bara haka på ett telefonabonnemang eller avtal med en telefon som man sedan inte ifrågasätter. Frågan är om du kan hitta en billigare lösning och spara pengar?
*inlägget innehåller sponsrade länkar.
Att äga en telefon
Det finns lite olika sätt att äga en telefon. Antingen köper du en telefon där du samtidigt binder upp dig på ett specifikt telefonabonnemang. För detta betalar du en fast månadskostnad och slipper betala en hög startavgift för att köpa själva telefonen. Samtidigt är månadskostnaden ganska hög.
Ett annat sätt är att köpa en telefon själv och att köpa ett kontantkort. Då har du inga fasta månadskostnader utan grundidén är att du “laddar” din telefon med pengar och betalar endast när du t.ex. ringer eller skickar sms. Detta system var oerhört populärt när jag var i unga tonåren (kring millennieskiftet) för då fanns inte mobildata vilket gör kontantkort lite omodernt idag. Dock har jag förstått att det finns “kontantkort” idag som endast gäller en viss tidsperiod där mobildata är inkluderat men då är det ju mer som ett abonnemang kan jag tycka.
Sista sättet som jag tar upp här är att du köper telefonen själv och själv signar upp dig på ett abonnemang. Här lämnas du som konsument att själv välja leverantör och vilket typ av abonnemang du vill ha. Det kan vara ganska svårt att veta vilka abonnemang som passar dig bäst eftersom de innehåller olika saker och har ofta olika villkor och fördelar/nackdelar etc. När jag och Fru Oberoende slutade använda kontantkort så har vi båda gått över till den här setupen.
Minska dina utgifter
Baserat på ovan tre nämnda alternativ att äga en telefon och baserat på min egen erfarenhet tänkte jag prata om hur du kan hitta billiga telefonabonnemang som kan minska dina utgifter kopplat till mobilen. En viss tid använde vi både Telia och Tele2 t.ex. men idag är de inte de som är billigast på marknaden. Det finns andra bättre alternativ. Enligt mig finns det två aktörer som sticker ut. Det är Hallon och Vimla.
Om du kan hålla dig till deras minsta paket vilket innebär 60 fria samtal, 2GB data och fria SMS/MMS så kostar det 99kr/mån hos Hallon och 100kr/mån hos Vimla. Vi har lyckats hålla oss till det lilla paketet genom att alltid göra större nedladdningar när vi har tillgång till WiFi, göra Skype/FaceTime samtal när det finns WiFi t.ex. Det räcker gott och väl för oss.
Hallon kör på operatören 3:s nät och Vimla kör på Telenors nät. En spännande sak med Vimla är att du för varje vän du värvar får 10kr mindre abonnemangsavgift varje månad. Så är du duktig kan du sänka dina månadskostnader drastiskt!
Båda operatörerna brukar har starterbjudanden där du får halva månadskostnaden i 3 eller 6 månader. Det är ju inget som hindrar dig från att prova båda för att spara ytterligare lite extra om du orkar med besväret vill säga. Eller för att undersöka vilket nät som passar dig bäst där du bor.
Hur mycket lägger du på din telefon varje månad? Är det dags att byta abonnemang? Vi gör av med 99kr/mån och det fungerar hur bra som helst för oss! Använd gärna mina länkar om du vill stötta bloggen, tack!
Kuriosa / Anekdot
Det är lätt att glömma bort hur snabbt tekniken utvecklas nuförtiden, speciellt inom telefoni. När jag gick på mellanstadiet använde jag något som kallades för telefonkort. Då gick jag till en telefonkiosk efter skolan för att ringa mamma och fråga om jag kunde följa med en kompis hem. Sedan gällde det att kunna ringa från kompisens hemtelefon för att meddela när det var dags att bli hämtad etc. Det här känns som att det skulle vara stenåldern, det är knappt 20 år sedan. Sedan dess har mobiltelefonen kommit med dunder och brak och blivit “vår bästa vän”. Det går att göra allt med våra telefoner idag. Det gör också att jag börjar känna mig lite gammal! 😀