Mina topp 5 böcker

Mina topp 5 böcker

I dagens inlägg listar jag mina 5 bästa böcker jag någonsin läst. Blandning av ekonomi och personlig utveckling.

Bokrecensioner på bloggen

Jag brukar publicera en bokrecension var 4:e inlägg. Det har jag lyckats med i några år nu. Det innebär att jag har läst en bok i månaden i snitt, vilket jag tycker har varit bra och intressant.

På sista tiden så har jag hamnat lite på efterkälken. Jag lyckas inte läsa lika många böcker nu som jag gjorde tidigare. Det beror nog på två saker. När vi var tjänstlediga lyckades jag läsa många fler böcker än när jag jobbade så jag “byggde upp ett lager” av bokrecensioner som jag sedan kunnat leva på ett tag. Den andra anledningen är konstigt nog att jag inte reser med jobbet längre. På grund av corona så åker jag inte på tjänsteresor. När jag gjort det tidigare har jag använt väntetid på flygplatser, kvällar på hotell med mera för att ta mig tid att läsa. På det viset lyckades jag läsa ca en bok i månaden.

Förra året läste jag kanske runt 7-8 böcker. Det handlar i slutändan om prioriteringar såklart. Jag skulle kunna lägga mer tid hemma på att läsa böcker också men det har inte blivit så.

Mina bästa fem böcker

Eftersom jag inte har någon bokrecension tillgänglig just nu tänkte jag det kunde vara kul att titta tillbaka och lista de fem bästa böckerna jag läst de senaste 3-4 åren. Jag har ändå läst runt 50 böcker som handlat om privatekonomi, lycka, personlig utveckling, att vara mer medveten, ha ett rikt mindset med mera.

De böcker som jag gillat absolut bäst är de som verkligen har påverkat mig i grunden. Det finns de böcker som ger såna stora aha-upplevelser att det kan ändra ditt och mitt liv. Jag har läst några såna under de senaste åren. Det finns ett ordspråk, eller kanske mer ett uttryck, att en bok kan ändra ens liv. Om du funderar på att köpa en bok och läsa men inte är säker, köp den för den kanske ger dig något fantastiskt!

Mina fem bästa böcker har jag listat här nedan:

4 hour work week – Tim Ferriss

Rich Dad Poor Dad – Robert Kiyosaki

Quiet – Susan Cain

Your Money or Your Life – Vicky Robin

Getting Things Done – David Allen

Har du inte läst de här böckerna så skulle jag varmt rekommendera att du gör det. Quiet är kanske framförallt för dig som är introvert men de andra är verkligen böcker som jag tror ger alla en väldigt bra läsupplevelse.

Motiveringar

Tim Ferriss första bok där han beskriver hans egen resa hur han kopplade bort sig från att jobba långa arbetsveckor till att skapa system som kan hjälpa honom att leva det liv han älskar är en magisk bok. Jag har bara läst den en gång men nu när jag tänker på den vill jag läsa den igen. Den här boken har kraft och innehåll som definitivt kan ändra ditt liv.

Rich Dad Poor Dad kan ha varit den första boken jag läste i samband med att jag startade bloggen. Det här var en riktigt ögonöppnare när jag läste den. Den handlar bland annat om att ha ett rikt mindset. Att inse att du inte behöver jobba för pengar utan att du kan sätta pengar i arbete för att arbeta för dig. Riktigt bra bok och trevlig historia som gör den lättläst.

Quiet var en bok som ändrade min syn på mig själv och alla andra som också är introverta. Det var en sån oerhörd igenkänningsfaktor och förklaring till mitt och andra beteenden som jag sällan upplevt i någon annan bok eller sammanhang. Jag minns att jag läste den här boken på stranden i Vietnam medan vi var tjänstlediga och efter varje kapitel var jag helt lyrisk och återberättade allt för min fru på kvällarna.

Your Money or Your Life är kanske den första boken som på riktigt beskriver FIRE, även om det inte kallades så då. Vicky Robin var pionjär på området att spara en stor del av din inkomst för att skapa dig mer frihet i livet. En riktigt bra bok med många värdefulla tankar och även tankesätt som du kan applicera i ditt liv.

Getting Things Done har hjälp både mig och min fru att få ett system för “allt”. Ett system där du lagrar, planerar, samlar info om dagliga saker du ska göra men även större projekt. Jag är väldigt tacksam att jag läst boken och att jag numera använder GTD systemet för att organisera mitt liv.

Andra böcker

Såklart har jag läst många fler böcker som varit riktigt bra. De som jag gillar allra bäst hittar du på min inspirations sida. Jag har även en lista på böcker jag vill och ska läsa i framtiden, där finns en del spännande. Det ser jag fram emot och om något år kanske min topp 5 lista ser helt annorlunda ut.

Vad har du för favoritböcker?

Har du missat att jag precis släppt en bok kan du läsa mer om den här.

5 thoughts on “Mina topp 5 böcker

 1. Viveka

  Tjena rikskändisen! 🙂 Förutom “The power of now”, som jag tyckte jag fick en
  kick av så gillar jag biografier/genealogi. Det kan ju naturligtvis vara hur folk burit sig åt för att bli rika, men även böcker från allmänmänsklig synpunkt. Berättelser från livet. En författare som jag tycker om är Karin Thunberg, som skrivit böckerna “En dag skall jag berätta om min mamma” eller “Eller en dag skall jag ta mig någon annanstans”. Verkligheten överträffar ju ofta dikten som det heter.
  När jag nu har dig på skärmen så undrar jag om du kan tipsa mig om en (eller flera) indexfonder med låg avgift? Jag har tyvärr satsat på en dyr fond med hög avgift, 1,50%, den har visserligen växt men är ju onödigt dyr. Dags att satsa på något annat. Tips? Säg mig åtminstone hur och var jag skall leta. För egentligen är jag novis.

  1. Herr Oberoende

   Hej Viveka! 🙂 Ja nu är jag kanske lite rikskändis ändå 🙂
   Just det, The power of now har jag också läst och tyckte var väldigt intressant. Jo det är nog sant som du säger att verkligheten intresserar, kanske får spana in Karin Thunberg även om jag inte läst speciellt mycket skönlitterärt på sista tiden.

   Angående fonderna så kan du kanske inspireras av vår pengamaskin. Vi blandar ju lite sverigefonder, globalfonder och tillväxtmarknadsfonder. Alla med tonvikt på låga avgifter. Annars är det att försöka söka med olika filter hos Avanza/Nordnet och sortera på avgifter i deras fondsökning. Lycka till!

   1. Viveka

    Tack för tipset!

 2. Niclas Andersson

  Jag är lite nyfiken.

  Hur gör du nu när allt kraschar?
  Vi står förmodligen inför den värsta börskraschen någonsin.

  Visst försöker centralbankerna bromsa allt lite med att trycka pengar i rasande takt och kasta pengar i ansiktet på folk (helikopterpengar) men faktum kvarstår.
  Vi har skyhög arbetslöshet utbrett i världen och skulderna är högre än under finanskrisen.

  Hur gör du med dina indexfonder om börsen faller 80% kommande 3-7 åren?

  1. Herr Oberoende

   Hej Niclas,
   Min strategi är att sitta still, sen kan det vara svårare att genomföra än man tror om börserna faller.
   Även om du har dina argument så är det ändå ingen som vet när börsen kommer krascha. Jag personligen tycker det är onödigt att spekulera utan försöker tänka att börsen långsiktigt kommer gå upp.
   För att svara på din fråga, om börsen går ner 80% kommer jag köpa så mycket jag kan, inte sälja något längs vägen för att försöka tajma marknaden 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *