Kort uppdatering om Better Globe

Kort uppdatering om Better Globe

Jag har tidigare skrivit om Better Globe som en möjlighet för oss privatpersoner att investera i samtidigt som vi hjälper lokalbefolkningen, miljön och klimatet. Här kommer en kort uppdatering.

*inlägget innehåller affiliatelänkar, läs gärna om bloggens samarbetspartners här.

Bakgrund

För dig som inte känner till vad Better Globe gör så rekommenderar jag att du först läser min sida om Better Globe alternativt tittar på deras hemsida.

Kortfattat kan man säga att du som privatperson köper träd i östra Afrika genom företaget Better Globe. Genom ditt köp blir du ägare av trädet och kommer få avkastning under de kommande 20 åren tills trädet avverkas, under tiden tar Better Globe hand om skötseln. Utöver att du får avkastning på din investering så kommer det att bidra till förbättrade livsvillkor för lokalbefolkningen, en förbättrad lokalmiljö och till sist även motverka klimatförändringarna.

Bara det senaste halvåret har jag stött på en handfull vetenskapliga artiklar och reportage som pratar om att trädplantering ”kan vara lösningen på klimatkrisen”. Sett till hur enkelt det är, att vi vet hur det fungerar och att det finns mycket mark som vi kan odla på runt om på vår jord så finns det stor potential. Träden binder koldioxiden och så länge vi inte använder virket och eldar upp det så kommer träden att bidra till en nettominskning av koldioxid i atmosfären. Skulle du vilja läsa några av artiklarna finns de nedan:

Göteborgsposten
The Guardian
Reuters om just det träd (Mukau) som Better Globe planterar i Kenya och Uganda
Vox

Varför köpa träd från Better Globe?

Jag vill gärna att mina investeringar ska vara bra för klimatet och inte tvärtom. Tyvärr är många av våra investeringar inte just det, bra för klimatet. Det finns studier som visar att 100 000kr investerat i en globalfond ger utsläpp på ca 3 ton koldioxid per år. Utsläppen kommer från de företag du indirekt äger via fonden. Även om svenska börsen har ett lägre värde jämfört med en globalfond så går det inte att komma undan att börsinvesteringar har påverkan på klimatet.

Tänk om det fanns ett alternativ där vi kan bidra till ett bättre klimat med våra investeringar. På engelska kallas det ofta för impact investing. Normalt sätt inkluderar det inte bara fördelar för klimatet utan även förhållanden för människor och lokal miljö.

I Better Globes fall så innebär deras verksamhet att partnerbönder planterar träd på sina odlingar. Det ger skugga och håller fukten bättre vilket ger dem bättre skördar. Planteringen av träd skyddar också mot erosion vid kraftiga skyfall. Träden skapar en barriär mot ökenspridning i vissa av delarna i östra afrika där Better Globe planterar sina träd. Att Better Globe har verksamhet i Kenya och Uganda skapar också arbetstillfällen för lokalbefolkningen.

Better Globes vision är också att utöka verksamheten och arbeta med förädling av träden som odlas i Kenya och Uganda. Normalt sätt exporteras råvaror till andra länder vilket innebär att ekonomierna i länder som Kenya och Uganda inte får chansen att utvecklas.

Det finns alltså tre ben i en investering som klassas som impact investing; lokalbefolkningen får det bättre, klimatet tjänar på det och du som investerare får avkastning på dina pengar.

Vad gör du för klimatet?

Oavsett om du tycker Better Globe låter intressant eller inte så tycker jag det är viktigt att vi alla försöker bidra till att hjälpa klimatet. Vi kan alltid göra något. Tipsa gärna hur du investerar hållbart och på ett sätt som är bra för klimatet i kommentarerna!

Om nu trädplantering är ett bra sätt att hjälpa klimatet så tycker jag att Better Globe är ett jättebra alternativ. Och det finns säkert många andra aktörer att plantera träd/skog via. Det som dock är viktigt att poängtera är att träden som planteras inte får eldas upp efter avverkningen. Då blir det ingen vinst för klimatet utan det bygger på att träden antingen får stå kvar och växa alternativt att virket används till att bygga hus och möbler t.ex.

Att äta mindre kött, flyga mindre, köpa mindre kläder etc innebär ju att vi minskar våra utsläpp. Men att plantera träd känns som att det är på en helt annan nivå. Sakerna kopplat till ditt privatliv och konsumtion kan du bara minska till en viss nivå. Antalet träd som du kan plantera är oändligt, här går det att göra en enorm insats om du kan och vill.

Men riskerna då?

Det är ju synd att en sådan fin investering inte är lika trygg som en globalfond, eller hur? Att köpa träd via en ensam aktör innebär såklart förhöjda risker, inte bara för att det är ett enskilt bolag utan också för att det är ett relativt litet bolag och att det inte ligger i Sverige. Du binder dessutom pengarna i 20 år och kan inte sälja träden under tiden.

Av ovan anledning är det också rimligt att inte stoppa in hela sitt sparande hos Better Globe. Du får själv hitta en nivå som du känner dig trygg med men det är viktigt att du sprider riskerna i din pengamaskin. Jag och min fru köper 10 träd och ett donationspaket varje månad vilket blir 14 träd totalt, 12 av dessa behåller vi och 2 skänks via donationspaketet till lokalbefolkningen.

Som avslutning får du gärna titta på den här 5 minuters filmen som gjordes av en av privatpersonerna som besökte plantagen i Kenya i somras. Den ger en väldigt bra bild av hur plantagen ser ut, information om hur planteringen sker från frö till träd och till sist lite information om partnerbönderna.

Skulle du vara intresserad av att läsa mer om Better Globe, få svar på frågor som du har eller till och med börja spara så har jag samlat lite länkar nedan:

Länk till Better Globes hemsida

Länk för att köpa träd

Svar på vanliga frågor om Better Globe

Tipsa som sagt gärna hur du sparar och investerar för ett bättre klimat! Jag är på jakt att kunna lägga fler ”hållbara ägg” i vår pengamaskin.

2 thoughts on “Kort uppdatering om Better Globe

  1. Skogsanna

    Jag köper också träd i Better Globe men mera blygsamma 2 st varje månad. Men jag kanske ökar när jag får se att avkastningen fungerar.

    1. Herr Oberoende

      Okej men två träd är en bra start! De gör skillnad de med 🙂

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *