Lysa lanserar hållbar fondrobot

Lysa lanserar hållbar fondrobot

Jag har tidigare skrivit om Lysa som jag tycker är den bästa fondroboten på marknaden. Nu kommer nästa steg i Lysas utveckling när de lanserar en hållbar fondrobot.

* jag har ett samarbete med Lysa, läs mer om bloggens samarbetspartners här.

Lysa

För dig som inte känner till Lysa sedan tidigare kan du med fördel läsa mitt inlägg där jag beskriver vilka Lysa är och vad en fondrobot är för något.

Lysa har utvecklas mycket positivt och med ordentlig fart på sista tiden. De är numera Nordens största fondrobot som hjälper oss kunder att investera våra pengar enkelt, billigt och smart. De har drygt 23,000 betalande kunder och 3 miljarder i förvaltat kapital är vilket som sagt gör dem till Nordens största fondrobot.

Hållbar fondrobot

Vad är det som är nytt med den hållbara fondroboten? Lysa har tagit utgång från Svenska kyrkans principer för hållbart sparande. Kortfattat kan man säga att det innebär bl.a. en begränsning av möjligheten att investera i bolag vars omsättning kommer från produktion eller distribution av t.ex. vapen, droger, kommersiell spelverksamhet eller fossila bränslen. Utöver detta innebär det en inkludering av bolag med starka hållbarhetsarbeten som ges en större vikt jämfört med index.

Baserat på dessa principer har Lysa sedan gjort en noggrann research för att hitta ett fondbolag som kunnat möta kraven och som kan leverera en globalfond, en sverigefond och en räntefond med hållbar inriktning. Det slutade med att Öhman fonder tog hem priset som bästa leverantör. Nedan är de tre fonderna som ingår i Lysas hållbara fondrobot:

 • Öhman Sverige Marknad Hållbar
 • Öhman Global Marknad Hållbar
 • Öhman Räntefond Kompass Hållbar

Avgiften och lansering

Avgiften på den hållbara fondroboten kommer vara samma som för den vanliga fondroboten. Lanseringen är den 15e November 2019. Om du är intresserad av att starta en hållbar fondrobot hos Lysa kan du göra det här.

Mina tankar om fondroboten

För det första är jag en av de många kunder till Lysa som har efterfrågat en hållbar fondrobot så jag tycker det är fantastiskt att det äntligen har kommit. För det andra är jag jätteglad att avgiften inte höjs! Det är som att köpa hållbara fonder till rabatterat pris. Eftersom min avgift hos Lysa idag ligger runt ca 0,4% och fonderna som ingår i Lysas hållbara fondrobot har avgifter mellan 0,3-0,9% så tycker jag det är väldigt prisvärt.

Nackdelen är att riskspridningen blir mycket lägre jämfört med den traditionella fondroboten. I den traditionella fondroboten ingår för mig 8 aktiefonder och 8 räntefonder idag. Om man jämför det men 2 aktiefonder och 1 räntefond i den hållbara fondroboten så blir riskspridningen inte lika bra. Med det sagt så är fonderna som ingår i den hållbara fondroboten fortfarande breda och riskspridningen är god.

Det här är ett jättestort steg i rätt riktning. Tänk bara hur mycket pengar som kan flyttas från traditionella fonder till hållbara fonder tack vare den här lanseringen. I och med att avgiften är densamma blir det heller ingen tröskel eller extra “kostnad” för att spara hållbart.

Jag tror att den främsta feedbacken Lysa kommer få är att diversifieringen inte blir lika bra i den hållbara fondroboten jämfört med den traditionella. Därför tror jag också att Lysa kommer att jobba på att kunna få in fler fondalternativ i sin hållbara fondrobot givet att de uppfyller deras kriterier. Men det är bara en gissning från min sida.

Sammanfattningsvis är det fantastiskt kul att Lysa lanserat en hållbar fondrobot! Jag har längtat och resultatet är bra tycker jag. Skulle du vilja bli kund till Lysa och starta antingen en vanlig fondrobot eller kanske en hållbar fondrobot får du gärna använda min sponsrade länk.

One thought on “Lysa lanserar hållbar fondrobot

 1. Investeraren_tw

  Här måste jag, som ofta, inta motsatt ställning. Exakt vad är det som kan anses hållbart med att enbart utesluta vissa företag eller vissa sektorer?
  Personligen anser jag det faktiskt som direkt ohållbart. Ska man bedriva passiv indexförvaltning, då krävs det att förvaltningen inte engagerar sig i ägarfrågor. Och det är det egentliga skälet till uteslutning, det och marknadsföringsskäl.
  Det är däremot hållbart om förvaltarna aktivt går in och engagerar sig i företagen. Tex kan de ske genom att ägarna av vapenproducenter ser till att inte klusterbomber säljs till diktaturer. För övrigt anser jag att vapen ofta kan vara en garant mot krig, dvs vara hållbart. Det är inte så enkelt som ja eller nej, verkligheten är mer komplext än så.
  Mvh

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *