Bokrecension – Prylbanta

Bokrecension – Prylbanta

Författarna Elisabeth Byström och Johan Erfors, som även driver bloggen ”minimalisterna”, har skrivit en bok som hjälper dig att bli av med dina prylar. Även att förstå vad fördelarna är med att inte ha för mycket prylar i ditt hem.

Boken

Boken är egentligen uppdelad i fyra delar:

 1. Grundläggande information om minimalism
 2. Varför du ska prylbanta, alltså att göra dig av med saker i hemmet
 3. Varför det kan vara utmanande att prylbanta
 4. Handbok i hur du konkret kan prylbanta inom olika kategorier

Huvudtemat i boken är mycket kopplat till Elisabeth och Johans filosofi om att försöka leva minimalistiskt. Inte bara för sakens skulle utan för att det är bra både för dig själv och miljön att göra det. Många kanske tycker att det endast är pengar som är kopplat till alla de prylar vi har i hemmet. Men faktum är att prylar också tar både tid och energi i anspråk dels när du gör inköpet men också under ägandet.

Genom att prylbanta, vilket innebär att minska antalet prylar i ditt hem, kan du skapa dig själv utrymme för mer tid, energi och pengar. Det kan tyckas vara sunt förnuft, men det finns många tankefällor som vi lätt faller in i vilket gör att vi konsumerar och skaffar mer och mer prylar till våra hem.

I boken får vi lära oss att vi inför varje inköpsbeslut ska göra en behovsanalys samt en konsekvensanalys. Alltså om du verkligen behöver den här prylen som du just är på väg att köpa, om det så är en tröja, en matlåda, en lampa, en bil etc. Den andra delen är konsekvensanalysen som innebär att du försöker uppskatta vad den här prylen kommer ta i anspråk när det gäller din tid, energi och pengar samt vad den har för miljö- och humanistisk påverkan.

Prylbanta

I dagens samhälle är det generellt ganska svårt att stå emot alla utomstående tryck som vill att vi ska köpa saker. Det kan handla om reklam som numera finns överallt, tryck från omgivning och vänner på att du ska ha och se ut på ett visst sätt etc. Samtidigt har vi generellt svårt att göra oss av med saker. Det kan uppstå känslor som är jobbiga att ta itu med, och då är det lättare att bara gömma sakerna I en bra förvaringslösning istället till exempel.

Utan att avslöja för mycket kan jag berätta att det sista kapitlet i boken handlar om konkreta tips på hur du kan prylbanta olika kategorier. Exempel är garderoben, bokhyllan, prydnadssaker och mycket mer.

Omdöme

Den här boken var underhållande och gav energi och kraft att ta tag i prylbantandet. Jag gillade att läsa om hur prylar påverkar oss på olika plan. Både ekonomiskt, tidsmässigt och energimässigt. I boken tas många konkreta exempel upp som visar på hur en vardag blir mycket enklare och härligare med färre prylar i ditt hem. Det är lätt att bli blind för hur du själv har det ända tills du läser boken och inser att du antagligen har alldeles för mycket saker hemma.

Tack vare boken har jag och Fru Oberoende rensat flera olika kategorier med mycket bra resultat. Behovsanalysen är klockren och det blir mycket enklare att genomföra rensningen/prylbantningen efter att ha läst boken.

Jag gillar speciellt sista delen av boken som steg för steg hjälper dig att ta dig igenom olika kategorier som oftast behöver prylbantas. Du får hjälp med hur du rent praktiskt ska genomföra rensningen. Men också olika frågor som du kan ställa dig själv för att det ska bli enklare att ta beslut om dina prylar ska skänkas, säljas eller slängas.

Minimalism känns som en närbesläktad granne till FIRE (Financial Independence Retire Early). Många av tankesätten och filosofierna kring minimalismen rimmar bra med filosofierna hos FIRE. Självklart är det inte riktigt samma fokus men slutmålen som vill uppnås kan i flera aspekter likna varandra. Mer frihet, tid, energi, pengar till exempel.

Boken gjorde vid flertalet tillfällen att jag la den ifrån mig och gick och började rensa saker på en gång. Det var riktigt motiverande att börja göra det när jag läste. Ett gott betyg på att författarna skapar ett intresse att prylbanta och att det inte känns så jobbigt heller.

Helt klart en bok att ställa i bokhyllan och ta fram då och då när vi behöver inspiration eller tips på hur vi ska prylbanta olika kategorier i vårt hem.

Boken finns att köpa på Bokus eller Adlibris.

4 thoughts on “Bokrecension – Prylbanta

 1. Investeraren_tw

  Tänk att det behövs en bok om något så självklart som behovs- och konsekvensanalys? Dvs sådant som varje ansvarstagande förälder tidigt borde lära sina barn som en ren självklarhet. Det säger väldigt mycket om dagens samhälle. Man kanske skulle köpa ett ex och skicka till Rosenbad?
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Jag vet inte om det är så självklart? Visst är det kanske sunt förnuft men det är lätt att glömma i dagens stress och hets. I boken finns många bra konkreta tips på hur du kan tänka kring olika områden som du vill rensa, jag tycker det är superbra hjälp. Det är inget fel i att ta hjälp när man behöver, det tyder på styrka snarare än att det är något fel på dagens samhälle? 🙂

 2. Martin

  Jag tycker att det är lustigt att “prylbantning” går ut på att slänga saker – det sparar man inte pengar eller miljö på och det påverkar inte grundproblemet; inflödet av prylar. Jag hade förväntat mig tips exempelvis på hur man genom att använda sina befintliga prylar på annat sätt kan minska inköpet av nya prylar, hur man kan komma över sitt begär att köpa den senaste mobiltelefonen och hur man kan förklara för vännerna varför man hellre använder gamla saker än köper nytt.

  1. Herr Oberoende

   Bra poäng Martin! Det kanske inte kom fram i recensionen men författarna har en trestegsprocess för att hantera det du inte ’behöver’. Först frågar du dig om saken kan säljas. Om inte, kan den ges bort/skänkas? Om inte, då slänger du.

   Jag håller dock med dig att grundproblematiken är att sluta få in nytt. Sedan är författarna minimalister och pratar ganska mycket om behovsanalys vilket hjälper läsaren att ifrågasätta inköp av nya saker 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *