Shoppa dig lycklig

Shoppa dig lycklig

Jag fick ett spännande mail härom veckan. De menade att lösningen till att semestern var slut var att shoppa. Kan shopping verkligen göra oss lyckliga och är det rätt sak att göra när vi känner oss lite vemodiga på jobbet?

Längta tillbaka till sommaren

Det är lätt att tänka tillbaka till sommarsemestern hur varmt och skönt det var. Alla lata dagar som var så härliga, vi åt och drack gott, träffade familj och vänner. Riktigt härligt var det. När det då dimper ner ett mail i inboxen några veckor efter att semester är slut enligt nedan bild börjar jag fundera lite.

Den här sortens reklam borde förbjudas men den fungerar säkert. Att köpa sig lycklig eller att köpa lyckokänslor går inte. Det blir ett kortvarigt rus som du sedan måste fortsätta hålla uppe genom att konsumera mera. Istället för att ”shoppa sig lycklig” så borde du istället fråga dig varför du inte är nöjd med din situation som reklamen anspelar på. Det kanske är så att om du istället för att shoppa upp pengarna kan spara och investera dem för att få ett bättre liv. Antagligen kommer det inte bli perfekt på en gång men på lite längre sikt så blir det så.

Vad är det du vill ha?

Reklamen anspelar på ett citat som jag använder ganska ofta och det är ”istället för att längta till semestern, skapa ett liv du inte behöver ta semester ifrån”. Längtar du tillbaka till semestern för att du vill fly från något? I så fall kanske du borde se över din vardag och försöka förbättra den. Längtar du till semestern för att du brukar göra roliga saker då? Satsa i så fall på att försöka få in fler liknande aktiviteter i vardagen. Går inte det så krävs kanske en pengamaskin som kan göra att du kan gå ner och jobba deltid.

Att det skulle gå att få samma känsla som på semestern genom att shoppa känns inte rimligt. Det är en fälla som är lätt att fasta i, för det känns ju oftast ganska bra och härligt när vi shoppar nya saker. Det blir en kortsiktig lösning som inte kommer hjälpa dig på lång sikt.

Om du är intresserad hur du kan använda dina pengar för att öka din lycka rekommenderar jag boken Happy Money som jag recenserat på bloggen tidigare. Där ingår inte shopping som en lösning, utan det finns flera olika andra sätt att öka sin lycka på med dina pengar.

Skapa din lycka

Tänk om du istället för att shoppa varje månad skulle spara pengarna. Lägger du undan 2 500 kr varje månad i 25 år med 10% avkastning så blir det drygt 3 miljoner. Enligt 4%-regeln så kan du få en månadsinkomst på 10 000 kr från en sådan pengamaskin. Det kanske innebär att du kan arbeta halvtid, resa mer, eller våga satsa på din egen affärsidé. Det här var om du sparar 2 500 kr i månaden.

Tänk om du kan spara 10 000 kr i månaden istället. Då har du en pengamaskin på 12 miljoner efter 25 år som ger 40 000 kr i månaden enligt 4%-regeln.

Ibland är det lätt att dras med av reklam och shoppingtryck från olika håll. Men det är viktigt att tänka efter om det du gör idag tar dig närmare det du vill i framtiden. Sparandet kan vara din väg att ta dig dit du vill.

Vill du prenumerera på mitt nyhetsbrev, signa dig i rutan längst ner på sidan!

7 thoughts on “Shoppa dig lycklig

 1. Jan S

  Så rätt! Det behövs insikt, vilja och sen uthållighet. På samma sätt som med vikt – det spelar inte någon större roll vad du äter och gör en viss dag utan vad du äter och gör de övriga 364 dagarna.

  1. Herr Oberoende

   Ja vanor kan både vara svåra att bryta och svåra att starta. Men om vanorna tar dig dit du vill i ditt liv så har du kommit en bra bit på vägen! 🙂 Det viktiga är att bli medveten om dem så att du själv kan ta aktiva beslut.

 2. Investeraren_tw

  Tyvärr är nog människan beskaffad som så att vi reagerar på kortsiktig stimulus. Men, man kan ju faktiskt lära sig hantera sitt agerande på många områden, inklusive shopping. För egen del brukar jag innan jag köper något översätta priset till antalet extra arbetstimmar det innebär. Därefter blir det enklare att avgöra om jag verkligen behöver detta, eller inte. Jag har dessutom lärt mig att tänka att lycka för mig är att se mitt kapital växa. För varje krona det växer så växer min frihet och trygghet. Alltså motsatsen till meningslös konsumtion.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Ja det är ett smart sätt att översätta det i antal jobbade timmar! Då blir det en måttstock på hur mycket tid och energi tröjan kostar snarare än att bara uppnå något slags kortsiktigt rus 🙂

 3. Martin

  Kan bara instämma!

 4. Viveka

  “Den som visste sin lycka fore inte illa! heter ett gammalt ordspråk! Kanske är det sant? Men jag tror på balans i livet. En massa smålyckor framför stora påkostade lyckor. Att ha inplanerade och traditionsbunda aktiviteter, t ex, en gång varje sommar tjejträff med trerätters middag i trädgården. Därav följer också att man blir bortbjuden. Julbord på Casinot för en billig peng. Resor till Tyskland ett par gånger om året (när de har extrapris på resan inkl buffé). Konstrundor till påsken med tillhörande lunch med vännerna. T ex. Återkomma till en badplats varje år, bada samt göra stan där. För min del gärna Höganäs hamn och gå på Iiitala outlet. Kul. Gå på konserter, t ex julkonserter. Och ja, varför inte följa en spännande tv-serie? Varje månad skall innehålla något eller några saker. Utmaningar. Lära sig att spela eller bli bättre på att spela något instrument. Mycket går att finna på nätet. Göra en smörgåstårta! Mura en trappa! Inreda sitt hem med vackra saker (behöver inte vara dyrt). Att ge barn och barnbarn presenter ibland (när man hittar något fint och prisvärt ute, som man tror de skulle bli glada för är en idé). Eller bjuda på en liten resa. Laga mat och ge bort. Ibland unna sig själv något man gärna vill ha och inte skämmas för det. Såklart bör man spara pengar varje månad för att känna sig trygg om något händer. Arbetet kan också ge lycka och tillfredsställelse. Att hela tiden ha något att se fram emot är min filosofi! Men också vara spontan ibland. Inte bara “uppskjuten” lycka i framtiden när man fått ihop ett kapital. Lycka till!! 😉

  1. Herr Oberoende

   Vad härligt det kändes när jag läste din kommentar Viveka! 🙂 Jag kan bara instämma, det är i vardagen vi måste ha små moment eller aktiviteter som skapar vår lycka. Jag minns att jag läst att lyckan kan delas upp i tre delar; först när du ser fram emot något du ska göra, sedan under själva upplevelsen, till sist minnet av det du gjorde. Det handlar alltså om att fylla livet med roliga och spännande aktiviteter, och det behöver inte bara vara jättestora saker utan även mindre saker kan fungera bra! Tycker du har många bra tips som många säkert kan dra nytta av. Tack! 😀

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *