Det ska jag göra när jag har mer pengar

Det ska jag göra när jag har mer pengar

Det är lätt att säga, ”det ska jag göra när jag har mer pengar”. Men kan vi tänka annorlunda, borde vi verkligen skjuta upp saker för att vi vill ha mer pengar först?

Att spara pengar

Alla vi som vill skapa oss mer frihet i våra liv mår bra av att spara och investera pengar. Vi bygger en pengamaskin som blir en trygghet och stöd för att låta oss göra mer av det vi vill med vår tid.

Samtidigt finns det de som sparar extremt mycket, inte bara i absoluta tal utan också i relativa mått. Alltså de som lyckas ha en sparkvot på över 70%. De är extremt duktiga på att minimera sina kostnader och på så vis kunna lägga undan en väldigt stor andel av sin disponibla inkomst till sparande.

Mina tankar kring sparande har förändrats lite grann under vår resa mot ekonomiskt oberoende. I början ville jag spara så mycket det bara gick, försöka dra ner på utgifterna oavsett om det var passiva eller aktiva utgifter. Men hela poängen med livet är ju att det ska levas utefter de värderingar du har här och nu. Det handlar inte om att göra något nu för att kunna leva ditt drömliv senare. Ju längre vi kommit på vår resa ju mer inser jag att det är nu jag lever och det är nu jag måste försöka leva precis så som jag vill leva, så gott det går. Om vi kan leva det liv vi vill och fortfarande spara till vår pengamaskin så är det kanon. Här gäller det att vara smart med sina utgifter, fokusområden, hobbys med mera för att både kunna leva i nuet och spara för framtiden.

Det gör jag när jag har mer pengar

Jag kommer tydligt ihåg ett minne från ett av de första åren som vi sparade till vår pengamaskin. Jag jobbade då i Danmark och åkte bilpool med några kollegor. En dag när vi körde hem från jobbet pratade vi om att skänka pengar till välgörenhet. Båda mina kollegor i bilen skänkte 200-300kr i månaden till WWF, Unicef eller liknande organisationer. Mitt svar var ”det ska jag göra när jag har sparat klart och har mer pengar”. Då tyckte jag det var ett bra svar men när jag tittar på det idag tänker jag att det är helt fel.

Jag vill hjälpa andra och jag vill gärna skänka pengar till välgörenhet och till de som behöver hjälp ute i världen. Men trots detta valde jag att säga att jag skulle göra det senare när jag hade mer pengar. Min tanke här är att det är en vana att skänka pengar eller inte. Oavsett hur mycket pengar jag har så är det mina vanor som kommer avgöra om jag kommer skänka något eller inte. Eftersom jag mår bra av att skänka pengar så har vi sedan ett år tillbaka skänkt 1 000 kr i månaden till olika välgörenhetsorganisationer. Det här gör ju såklart att vi inte kan spara lika mycket till vår pengamaskin och att det kommer ta längre tid att nå våra mål. Men jag känner mig mer nöjd med hur jag lever mitt liv idag vilket är väldigt viktigt.

Det viktiga i sammanhanget är att tänka på att du lever ditt liv precis så som du vill leva det. Jag tror att du kan göra det samtidigt som du sparar mycket pengar. Såklart är det en balans för jag skulle kunna säga att jag vill leva i nuet och köpa en Ferrari för att jag vill göra det nu. I vissa sammanhang handlar det om uppskjuten belöning men att kunna leva i nuet och skänka pengar, äta på restaurang, få massage, gå på konserter är fortfarande superviktigt.

Jag tror att man kan använda sig av tankesättet. ”Om jag dog idag, hade jag ångrat hur jag levde mitt liv?” Säger du ja på den här frågan behöver du antagligen göra förändringar. Jag tänker att målet är att kunna svara nej på den frågan och ändå kunna spara mycket pengar.

Att snåla sig rik

Under 2017 och 2018 när jag var en del i media frågade i princip alla om det inte var jobbigt att snåla så mycket. Redan då hade vi kommit till insikten att det var viktigt att leva ett bra liv här och nu. Mitt svar var oftast att vi inte snålade, utan att vi tagit kontroll över vår ekonomi vilket innebar att vi kunde leva det liv vi ville och samtidigt spara 50% av våra inkomster till pengamaskinen.

Mycket handlar om att våga ta tag i sin privatekonomi, ha koll på var pengarna går. Det blir lätt att pengarna försvinner på lite mat här, lite kläder där, lite inredning, uteluncher med mera som du kanske egentligen inte hade behövt? Det är där du kan göra de stora besparingarna. Utgifterna som bara blir utan att du egentligen har tagit ett aktivt beslut om att det är något som berikar ditt liv.

För att komma tillbaka till de som sparar mer än 70% av sin lön så blir jag lika imponerad varje gång jag hör om någon som klarar av det. Samtidigt ställer jag mig just frågan om de hade varit nöjda med sina liv om de dog idag och tittade tillbaka. Det kanske de är, vissa gillar att leva enkelt och minimalistiskt. Men om de aktivt snålar och inte gör saker idag som de egentligen vill då tror jag de är på fel bana.

Hitta balansen

För dig som läser det här handlar det om att hitta din balans där du har kontroll över din privatekonomi och känner att du lever ett bra liv samtidigt som du kan spara pengar till din pengamaskin. Beroende på din livssituation kommer din sparkvot att variera, men för de flesta av oss tror och hoppas jag att vi kan spara till en pengamaskin.

För att få utlopp för mina tankar och idéer kring privatekonomi och att ha ett ”bra liv” så har jag startat en ny verksamhet där jag coachar privatpersoner kring deras privatekonomi och livsstilar. Just nu erbjuder jag ett 15 minuters gratis coachsamtal där vi tittar på din situation och om jag skulle kunna hjälpa dig framåt med din privatekonomi. Titta gärna in min sida privatekonomicoachen.se och hör av dig till info@privatekonomicoachen.se om du skulle vilja prata en kvart med mig om din ekonomiska situation!

13 thoughts on “Det ska jag göra när jag har mer pengar

 1. Precis så går mina tankar just nu. Att hitta balansen, i sparandet, med träning, med maten osv. Skrev faktiskt ett inlägg i min blogg igår för första gången på nåt år om just detta. Döpte dessutom om den för att få fokus på balans. Känns lite som en process de flesta går igenom, först full fokus på sparandet, sen allteftersom så dyker andra tankar upp om just dessa frågor och vilken nivå man ska lägga sig på. Kan ju också då gälla balansen mellan hälsosam mat och unna sig eller träning och lata sig i soffan med Netflix./Hea

  1. Herr Oberoende

   Helt rätt, du verkar redan vara inne i samma tankegångar som jag själv. Balansen som krävs för att vi ska tillfredsställa våra mål, värderingar, drömmar med mera. Det är en riktigt kul utmaning så länge man jobbar aktivt med att hitta balansen 🙂

 2. Investeraren_tw

  Ja, det där med balansen är intressant och väl värt att reflektera över. Ibland kan jag tänka att vi har allt för låg sparkvots ambition i familjen, med bara strax norr om 20 procent. Men, så påminner jag mig om att vi faktiskt bör unna oss här och nu också.

  1. Herr Oberoende

   Bra att du har reflekterat över det i alla fall! 🙂

 3. Hej,
  Angående att skänka pengar till behövande så är det min upplevelse att om man börjar ge (trots att man själv försöker spara så mycket som möjligt) så händer något magiskt med ens egen förmögenhet, och ofta börjar det komma in mer pengar. Om det är attraktionslagen, universums lag eller kvantfysik vet jag inte, men det är min erfarenhet att om man är generös så får man mer tillbaka medan snåla människor oftast blir utan på alla plan.

  Ha en fin dag!

  Mvh,
  Anneli

  1. Herr Oberoende

   Hej Anneli!
   Ja det är många som brukar beskriva det precis som du gör, riktigt härligt! 🙂

 4. Sandra

  Vi sparar 70% av våra löner och skulle vi dö imorgon så vet jag isåfall att pengarna går till mina barn ☺️

  Vi snålar inte och lever livet men vi har höga löner som gör det möjligt att spara 70%.

  Det är ju skillnad att spara 70% av lönen om man har x eller y kr i månaden

  1. Herr Oberoende

   Det är bara att gratulera er om ni kan spara 70% och samtidigt leva livet som ni själva vill. Det kommer ge er en enorm ekonomiskt trygghet och även frihet att välja hur ni vill ha era liv! 🙂

 5. Utdelningsbagaren

  Semi-FI är också en väg att gå. Dvs vara kvar i arbetslivet men jobba mindre. Många inom FIRE strävar efter just det. Jag tycker en optimal balans är att jobba 2-3dgr i veckan. Det skulle fungera långsiktigt för mig sålänge hälsan håller. Det gör också att sparkvoten inte behöver vara extremt hög för att få detta.

  Enda problemet är arbetsmarknadsn, svår hitta kvalificerade jobb med mindre än 50% arbetstid.

  1. Herr Oberoende

   Nej det där är en mycket intressant väg att gå och jag tror också att den är kanske mest hållbar för de allra flesta. Under vår tjänstledighet tidigare i år insåg jag att jag gärna går till ett jobb för att “leverera och prestera”. Många med mig tror jag har ett behov av att ha ett sammanhang att gå till och just jobba. Sen om det gick att göra det på halvtid för att få utrymme till annan i vardagen utöver jobb, då tror jag att jag själv skulle ha hittat rätt i alla fall.

   Sen har du helt rätt, det är svårt att hitta kvalificerade jobb på halvtid. Den lösningen som jag tror är enklast där, i alla fall för mig som ingenjör, är att starta eget och jobba som konsult i så fall. Men det är inte det enklaste heller att veta att du hela tiden är belagd den mängd som du önskar och att du ens har några uppdrag.

 6. Viveka

  Ja det är ju det där med balansen som är viktigt tycker jag. Inget ofantligt slöseri men heller ingen “uppskjuten” lycka. Tryggheten i ett sparande, men ändå unna sig. Annars blir man lätt som Joakim von Anka. Som badar i sina pengar. Sen gör man väl kanske ändå dumma investeringar ibland, men det får väl sättas på “livets skola”-kontot. Man skall inte gräma sig över spild mjölk!
  Vi får fortsätta att gå ut på jakt efter den optimala “balansen”! Den tycks gömma sig! 🙂

  1. Herr Oberoende

   Exakt, jag tror att vi kommer leta efter den optimala balansen hela livet 🙂 Ju mer vi letar och provar ju bättre kommer vi nog också att förstå och inse var vi har just vår balans.

 7. Z-Mannen

  Det finns dom som sparar 100% av sin lön – o det är dom som har höga kapitalinkomster
  och ändå jobbar.

  Sen kan man fråga sig vilka som VILL HA LÅÅGPRIISPRODUKTER

  Själv försöker jag undvika konsumentprodukter – ö h t – för merparten är baaaraaa skiit.

  Ta Wascators tvättmaskiner o torktumlare – de är verkligen värzzttingar – men det är inte
  konsumentprodukter.

  O vem VILL egentligen köra Seat Dacia o Renault Clio när det finns Mercedes S-klass o
  BMW 6-7 serie?

  I ett juste samhälle – skall man verkligen behöva hämmas av att inte ha råd?

  Jag vill ha Mercedes S-klass men jag åker beg Ford KA för jag har inte råd med den bil jag vill ha. (Sverige anses vara juste – men är det juste)

  Jag bor i HyresOrätt för jag har inte råd med köpebostad (o gör ännu fler fasthetsägare till miljardärer)

  Det är väl inget roligt om man är kvalitetsmedveten att tvingas köpa saker som man egentligen inte vill ha för att de är billigare – alt de enda man har råd med

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *