Kvartalsrapport Q2 2019

Kvartalsrapport Q2 2019

Andra kvartalet av 2019 har passerat och jag tänkte uppdatera läget av vår pengamaskin.

Pengamaskinen Q2 2019

Under andra kvartalet i år så har vår pengamaskin utvecklats positivt. Främst tack vare börsen som har fortsatt gå upp. Samtidigt så tickar värdet för våra alternativa investeringar också uppåt. Nedan är grafen över våra totala tillgångar.

Sedan årsskiftet har våra totala tillgångar ökat med ca 20%, det är smått otroligt och det är verkligen inte något vi kan räkna med att det kommer fortsätta så!

Börsen har varit dragloket i uppgången i vår pengamaskin även det här kvartalet. Nedan är vår utveckling. Vi gick upp ca 5,9% och index upp 4,87% för Q2.

Dock ligger vi fortfarande efter index för 2019, från Q1 så hade vi ett gap på ca 4%, nu har vi kommit ikapp lite grann och ligger ca 3% efter hittills i år. Nedan är utvecklingen för börsportföljen för 2019.

Jag och Fru Oberoende diskuterar mer och mer om vi borde göra ändringar i vår börsportfölj och köpa mer passiva indexfonder istället för att direktäga aktier. Enligt vetenskapen så ska det vara det bästa för småsparare som jag skrev om i ett inlägg förra året.

Jag läser just nu boken Winning the Loser´s game av Charles D. Ellis som just handlar om att det egentligen är omöjligt både för småsparare och aktiva förvaltare att slå index långsiktigt. Det är också vad de flesta studier visar. Väldigt intressant och jag återkommer med en recension av boken senare i år.

Aktivitet under Q2

Även om vi inte månadssparar nu när vi är tjänstlediga så har det ändå hänt en del saker. Dels har vi fått mycket utdelningar från våra innehav på börsen. Det har kommit återbetalningar från Tessin och vi har också mottagit ett mindre arv som vi har börjat investera. Hos TRINE har vi investerat snart två år och här får vi varje månad återbetalningar från projekten vi investerat i. Dessa pengar återinvesterar vi i nya projekt på deras plattform.

Det är nu ungefär 1,5 år sedan som vi investerade hos Tessin första gången och det är några av projekten som vi varit med i som blivit utbetalade under Q2. Även om ett av projekten blev försenat så har det fungerat som förväntat. Återkommer med en mer utförlig utvärdering efter sommaren.

Utdelningar

Våren är ju en tid för utdelningar och det har kommit en hel del pengar för oss. Själva utdelningarna har vi inte återinvesterat på börsen utan vi har tagit ut pengarna och investerat i andra alternativa investeringar. Anledningen är att vi fortfarande vill minska aktieportföljens vikt i vår pengamaskin och sätta mer i tillgångar som ger större kassaflöden jämfört med börsen.

Det trevliga med utdelningar från aktier är att de ofta höjs, vi får “löneökning”. I år var ökningen OK, 4.4%, om man tittar på en genomsnitt av våra innehav. Nedan är en tabell som sammanfattar informationen.

Vårt hyresfastighet

För er som undrar hur det går med vårt hus i USA så har vi goda nyheter! Från månadsskiftet maj/juni så har vi nu hyresgäster i båda våra lägenheter i huset vi äger. Det känns jättekul att vi nu får chansen att få in lite inkomster. Fram tills nästa kvartalsrapport har jag förhoppningsvis lite mer info om hur det fungerar för oss nu när vi har hyresgäster i huset.

8 thoughts on “Kvartalsrapport Q2 2019

 1. Investeraren_tw

  Kul att höra om husaffären i Usa, det är ju lite annorlunda än vad de flesta gör. Har ni börjat nå er målavkastning än där, som kalkylen byggde på?

  Men, det där med boken om att det är omöjligt att slå index? Det är ju kvalificerat trams att påstå något sådant. Förutsatt att du är villig att lägga ned den arbetsinsatts so krävs, så kan du naturligtvis göra det. Är det ett sammanträffande att de flesta böcker och forskning som gjorts om detta är gjort av personer som själva är oförmögna att slå index? Index är en regelstyrd strategi, som som alla andra, köp det största och oavsett pris. Naturligtvis kan man identifiera företag med bättre utsikter än de i index, om man vet vad man bör leta efter.

  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Nej det har vi inte eftersom vi precis fått in våra första hyresgäster. Men framåt räknar vi med att vi ska få en relativt bra avkastning. Som sagt är det svårt att säga exakt var det landar men hoppas på mellan 10-15% efter skatt.

   Är det? Jag tycker själv diskussionen är jätteintressant! Har du källor eller studier som stärker det du säger? Jag skulle gärna vilja läsa mer om du har. Jag förstår inte vad du menar med att de som skriver om det är oförmögna att själva slå index? Det finns många olika studier som visar på att indexplaceringar visst är bättre än aktiv förvaltning. Motiveringen ligger främst i att mer än 90% av ägandet på börsen består av “professionella” investerare. Om du ska vara smartare än alla andra välutbildade och välinformerade förvaltare så krävs något utöver det vanliga. De flesta lyckas inte slå index eftersom de inte kan eller vet mer än sina konkurrenter. Jag tror såklart att vissa klarar av att slå index på kortare sikt, kanske upp till 10 år. Men tittar du på längre tidsperioder än så börjar de som legat bättre än index dras ner till “medel” eller till och med under det. I och med att aktiv förvaltning dessutom startar i uppförsbacke pga avgifterna så är det synnerligen svårt för dem att slå index. Som sagt, återkom om du har mer info om aktiv förvaltning, jag läser gärna på mer!

 2. Oscar

  Tror dock du missat få med siffrorna från screenshoten. Vad är nuvarande värde samt utdelning?

  1. Herr Oberoende

   Det är helt medvetet att siffrorna inte är med 🙂 Jag vill inte gå ut med vårt kapitalinnehav offentligt men den relativa ökningen/minskningen kan du se. Utdelningarna från börsen har legat mellan 50 och 80 tusen de senaste två åren.

   1. Niklas

    1,45msek på börsen mao och gissningsvis från första bilden så har ni 70% på börsen. Så totalt runt 2msek. Är det inte tråkigt med passiva indexfonder? 😉

    1. Herr Oberoende

     Det är just det som är grejen Niklas, det ska vara tråkigt. Om du tycker det ska vara roligt med dina investeringar så visar det sig i studier att du blir en förlorare på lång sikt. Anledningen är att du blir utsatt för alla psykologiska utmaningar som finns på börsen. Du köper och säljer vid fel tillfällen, lyssnar på medier som pratar om kriser hit och dit. I slutändan kommer du ha bytt aktier många gånger fram och tillbaka men inte lyckats att slå index.

     Flera studier visar att kvinnor presterar bättre än män på börsen. En av förklaringarna är att kvinnor köper och behåller. Män däremot köper och säljer och har aktiesparandet som ett “intresse”. Att de har det som intresse gör att de presterar sämre än kvinnor och index.

     Jag skriver om det i min kommande bok en del, men för att bli framgångsrik investerare på börsen krävs minimal ansträngning. Sätt igång ditt månadssparande till en eller några passiva indexfonder och låt dem vara. Lyssna inte på media och andra som pratar om vad man “borde” göra på börsen. Våga vara inaktiv och få genomsnittsavkastning vilket i många fall är bättre än vad de flesta småsparare uppnår!

     Om du sedan tycker börsen är det bästa du vet och har det som intresse kan du kanske leka med 5% av ditt kapital för att du tycker det är kul. Inte för att du ska slå index 🙂

 3. Katarina

  Hej!
  Vilken fastighetsförvaltare har ni till huset i USA? Vad tar fastighetsförvaltaren hand om och tycker ni att det fungerar bra att ha ett företag som sköter? Är intresserad av att investera i en fastighet att hyra ut, men inte fysiskt sköta den så att säga.
  Tack,
  Katarina

  1. Herr Oberoende

   Hej Katarina,
   Det finns flera olika fastighetsförvaltare som du kan välja på i området. Tanken med förvaltaren är att de sköter allt på plats i USA; de tillsätter hyresgäster, fixar om något behöver lagas med mera. Oftast har man en online-portal där du följer inkomster och utgifter för att följa utvecklingen och vad som händer.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *