Investera i fastigheter – Tessin.se

Investera i fastigheter – Tessin.se

Har du varit sugen på att investera i fastigheter men inte haft tillräckligt med kapital. Nu finns en möjlighet för småsparare via tessin.se. Jag fortsätter utforska investeringar utanför börsen!

*inlägget innehåller affiliatelänkar.

Fastighetsinvesteringar

Jag och Fru Oberoende har många gånger pratat om att investera i fastigheter. Det känns som en ganska trygg investering och samtidigt bra diversifiering till en aktieportfölj.

Vi har både räknat på och tittat på lämpliga fastighetsobjekt att investera i. Dock har vi aldrig kommit längre än så. Det finns några anledningar till att vi aldrig kommit igång med våra planer att investera i fastigheter. För det första krävs det ofta ett stort startkapital (flera miljoner) för handpenningen till en hyresfastighet med flera lägenheter. För det andra är priserna så pass höga numera att direktavkastningen för ett hyreshus inte ligger på speciellt intressanta nivåer (i alla fall i vårt närområde). Något som också är lätt att glömma är att du måste driva din uthyrningsverksamhet som ett företag. Det innebär att vinsterna går till ditt företag och för att du själv ska få pengar i fickan måste du betala ut det som lön vilket gör att en stor del går till skatter och andra avgifter.

Ett alternativ till att köpa hyresfastigheter för att få exponering mot fastighetsmarknaden är att investera i fastighetsaktier på börsen. Dock är det kanske inte riktigt samma sak som att äga en fastighet eller vara del av ett fastighetsprojekt.

Tessin.se

Vad gör då tessin.se? Tessin.se är en crowdfunding-plattform för dig som vill placera ditt kapital direkt i fastigheter och fastighetsutvecklingsprojekt. Här kan du som investerare, genom att gå ihop med andra, investera i projekt du tror på och samtidigt få en bra avkastning på ditt kapital. Vad du egentligen gör är att du lånar ut pengar till fastighetsutvecklarna som sedan betalar tillbaka pengarna plus upplupen ränta efter en utsatt tid.

Att komma igång är enkelt. Allt du behöver göra är att registrera ett konto.  Det är kostnadsfritt att starta ett konto och är det som krävs för att du ska kunna investera i fastighetsprojekten som finns på plattformen.

Tessin är egentligen “bara” en plattform som kopplar ihop fastighetsutvecklare som behöver pengar med investerare som vill låna ut sina pengar.

Fastighetsutvecklarna kan komma till Tessin med ett byggnadsprojekt och be om finansiering. Då lägger Tessin ut projektet på sin plattform och du som investerare kan välja att låna ut dina pengar till fastighetsutvecklaren. Det finns alltid en detaljerad beskrivning av projektet, vilka risker som finns, tillhörande dokument, projektets löptid, frågeforum etc.

Tessin som investering

Jag ser Tessin som en mycket god möjlighet till att investera i fastigheter och fastighetsprojekt. Den förväntade avkastningen är 9-13% vilket är högt. Det betyder också att risken är relativt hög. Enligt mig är det en god diversifiering av portföljen men jag skulle inte rekommendera att satsa 100% av ditt kapital hos Tessin.

En fördel med en sån här investering (som oftast är ett lån till fastighetsutvecklaren) är att du inte har några svängningar på ditt insatta kapital. Sätter du in 50 000 kr så kan du räkna med att du har 55 000 kr ett år senare med 10% avkastning. Det kan vara en fördel jämfört med börsen för investeringar på medellång sikt.

Hittills har alla projekt som gjorts via Tessin.se återbetalats, dock finns risken att något projekt kanske inte lyckas framöver och du kan förlora dina pengar (precis som med de flesta andra investeringar). Eftersom risken är relativt hög är det också bra att investera i flera olika projekt för att sprida risken. Minsta insatsen är oftast 50 000 kr vilket är ganska högt. Ibland finns det undantag, jag har själv investerat i ett projekt där minsta beloppet var 30 000 kr men det är mest vanligt med 50 000 kr som minimum.

Beskattningen görs som vanlig beskattning av vinst på kapital med 30%.

Summering

För sig som är intresserad av att investera i fastigheter, diversifiera dina investeringar, lära dig mer om fastigheter och få god avkastning är Tessin något som kan vara intressant för dig.

För övrigt gillar jag Tessins nyhetsbrev skarpt, de tipsar om väldigt bra och intressanta artiklar som hjälper dig att förstå mer om fastighetsbranschen. Registrerar du dig för deras nyhetsbrev får du också Tessins e-bok som heter ”9 hemligheter bakom en lyckad fastighetsinvestering”. Den ger dig bra grundinformation om du är intresserad av att komma igång med fastighetsinvesteringar.

Tycker du att Tessin låter intressant rekommenderar jag att du registrerar dig på Tessins hemsida, vilket krävs för att du ska få tillgång till att se tillgängliga projekt. Därefter kan det vara bra att bara bevaka de första projekten som dyker upp för att förstå vilka typer av projekt det rör sig om, vilken information som finns tillgängligt, kanske chans att ställa frågor etc. innan du bestämmer dig för att börja investera.

Nedan är också en kort introduktionsvideo om Tessin och hur deras plattform fungerar (1min).

 

 

2 thoughts on “Investera i fastigheter – Tessin.se

 1. Peter

  Hej och tack för en intressant blogg. Jag använder själv Tessin som ett sätt att sprida risker och hitta alternativa investeringar men det här inlägget var lite för onyanserat för att inte kommentera. Du skriver bla “Hittills har alla projekt som gjorts via Tessin.se återbetalats”
  Av de 3 projekt som jag har investerat i så har det första inte kunnat återbetalas när det skulle för några månader sedan. Får se om de får sålt de sista delarna i projektet och kan betala så småningom.
  Projekt nr 2, preferensaktier, har sedan en tid tillbaka ställt in utdelningarna pga att de inte kan betala och de försöker nu rekapitalisera bolaget. Osäkert om det lyckas…
  Projekt nr 3 ska återbetalas om ca ett år, får hoppas på det iaf.
  Jag tycker fortfarande att Tessin är en intressant plattform men man måste som investerare vara medveten om den höga risken med den här typen av projekt i dagens fastighetsmarknad.

  1. Herr Oberoende

   Hej Peter och stort tack för att du delar med dig! Intressant läsning.
   Då använder vi Tessin med samma syfte, att sprida våra risker och hitta alternativa investeringar.
   Jag har utgått från den offentliga information som finns att alla projekt har betalats tillbaka. Det du skriver låter ju inte jättekul och det är kanske en del av risken man tar kontra den höga avkastningen. Som jag nämner i inlägget är Tessin inte något jag hade lagt allt mitt kapital i utan det är en riskspridning och kan vara en mindre del av det totala värdet av vår pengamaskin.
   Håller tummarna för att dina projekt går i mål som de ska och jag gör detsamma för de projekt som vi investerat i!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *