Stolt och glad över dina investeringar

Stolt och glad över dina investeringar

Ibland går jag och funderar på våra investeringar och vad de gör för nytta för oss men också vad de gör för nytta för andra.

Traditionella investeringar

Om du investerar i aktier och fonder så gör du som de allra flesta svenskar som är någorlunda insatta i vad som ger rimlig avkastning över tid. Tyvärr är det ju även många som samlar sina pengar på hög på ett sparkonto hos banken. Där förlorar pengarna snarare i värde då de äts upp av inflationen. Att investera i aktier och fonder kan vara roligt men jag har en annan spaning här.

För oss så är aktier och fonder antagligen de ”tråkigaste” investeringarna vi har. Visst de förväntas ge oss avkastning och växa över tid, vilket är bra, men jag får inte direkt någon kick eller lyckokänsla när jag tänker på att vi äger aktier i Skanska t.ex.

Att investera i fastigheter blir lite mer personligt och roligt då du antagligen ”hjälper” andra med boende och du kan bistå med service och någonstans att bo för dina hyresgäster. Nu äger vi ingen fastighet än men jag kan tänka mig att det är lite mer inspirerande att tänka på jämfört med aktier och fonder.

Visst de finns de som går igång när de pratar om olika aktier och försöker hitta nästa Fingerprint etc. men jag anser inte att det är klassisk investering då de jagar något som är oerhört svårt att hitta. Det är mycket svårt att tjäna pengar på sådana spekulationer enligt mig. Du måste vara extremt duktig för att lyckas hitta rätt.

Impact investing

Men så finns det andra typer av investeringar som skiljer sig åt från de klassiska sätten att investera sina pengar. Jag har tidigare pratat om impact investing. Bara för att kort säga vad det är så innebär det att du investerar dina pengar i något som gör skillnad för andra människor samtidigt som du också får avkastning. En win-win situatuion. Sedan finns det impact investing alternativ som till och med har en tredje faktor som att göra en gärning för klimatet vilket då blir en win-win.win situation. Riktigt grymt.

Tillbaka till känslan kring våra investeringar. Även om merparten av våra pengar ligger i just aktier och fonder så är det inte de som gör mig stolt eller glad när jag tänker på våra investeringar. Vi har sedan ett tag tillbaka börjat investera i det jag kallar impact investing. Fru Oberoende och jag själv har rest en hel del i Afrika (vi har ”the african bug”) mycket för vi älskar djuren och naturen men också människorna som är oerhört vänliga. Trots att de många gånger har det väldigt tufft ekonomiskt så verkar glädjen finnas kvar hos dem ändå och de uppskattar helt andra saker som vi oftast tar för givet.

Vad vi gör

När jag tänker på våra investeringar i trädplantage hos Better Globe så blir jag glad för jag vet att när vi köper träd så skapar vi arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Jag vet att planteringen av träden stoppar ökenspridningen och hindrar jorderosion som kan förstöra för de småskaliga bönderna på landsbygden. Jag vet att träden binder koldioxid och gör planeten gladare. När jag köper donationspaket (som innehåller mer än bara träd) hos Better Globe vet jag att jag finansierar skolgång, vattenförsörjning och mikrofinansiering för lokalbefolkningen. Allt detta bidrar jag till samtidigt som jag för avkastning på min insats. Det är riktig win-win-win det. Helt klart en investering som jag blir glad och stolt av när jag tänker på den. Jag har skrivit mer om Better Globe tidigare.

Jag tänker också på TRINE som hjälper till att sprida solenergi i Afrika. Du som investerare kan låna ut dina pengar till en bra ränta och göra solenergi tillgängligt för lokalbefolkningen i främst Kenya än så länge. Lokalbefolkningen slipper elda med fotogen som är skadligt för hälsan och miljön. Med LED-lampor kan de göra läxor senare på kvällen jämfört med tidigare och prestera bättre i skolan. De kan gå på toaletten och ha en LED-ficklampa med sig för att slippa stöta på vilda djur i mörkret. De kan ladda sina mobiler i sina hem istället för att gå till centrum och betala för att ladda mobilen. De kan lyssna på radio för att ta del av senaste nyheterna. Igen så ser jag denna investering som något fantastiskt där mina pengar gör att andra får det bättre samtidigt som jag för avkastning på min insats. Vill du veta mer så har jag skrivit om TRINE tidigare.

Jag letar med ljus och lykta efter fler sådana här typer av investeringar då jag tycker att de i grunden är helt fantastiska. De personer som startat de här möjligheterna förtjänar ett stort tack. Vem vill investera i tråkiga aktier när man kan göra verklig skillnad med sina pengar istället? Okej jag kanske överdriver lite då det finns andra risker med dessa investeringar jämfört med aktier. Dock är jag övertygad att mina pengar gör mer ”nytta” och ger mig mer lycka när jag har investerat dem i impact investing möjligheter.

Våga göra annorlunda

Det är lätt att köra i redan uppkörda hjulspår. Aktier och fonder har funnits länge och det är allmänt känt att det är så de flesta investerar sitt kapital för att få tillväxt och god avkastning. Självklart har vi också merparten av vårt kapital investerat på det här viset. Men för att få resultat som skiljer som från mängden måste du våga göra annorlunda. Det enklaste är att starta i liten skala och prova på för att sedan öka på om det känns bra.

”De största belöningarna finns bakom ett beslut att ta sig förbi en rädsla”

 

Dela gärna med dig om du har fler intressanta impact investing möjligheter!

4 thoughts on “Stolt och glad över dina investeringar

 1. Miss L

  Frågan är hur säkra de där investeringarna är? Läst lite här och lite där på nätet..
  Annars är det såklart bra och fint att göra nytta för någon annan.

  1. Herr Oberoende

   Hej Miss L. Det finns alltid en risk med alla investeringar såklart 🙂 Det viktiga är att du som investerare är medveten om riskerna. Ja jag vet att det florerar en del påståenden och information på nätet som jag tycker är felaktig. Jag svarade på några invändningar i kommentarerna till ett inlägg jag skrev tidigare.

   Det jag funderar över är varför det sprids så mycket, enligt mig, felaktig information och att det är just den informationen som de flesta snappar upp när de googlar. Då verkar det helt plötsligt bli en sanning bara för att man har läst det utan att fråga sig vad bakgrunden är till påståendena, har de fakta för att underbygga vad de skriver etc?
   Personligen tror jag det handlar om just det jag skrivit om i det här inlägget. Folk är rädda och behöver hitta fel för att kunna säga att det inte går eller att det är för riskfyllt etc. Men jag står fast vid min ståndpunkt. Ta reda på fakta själv och våga prova om du tycker det låter intressant.

   Har du eller andra läsare frågor som ni vill få besvarade kan ni antingen skriva här i kommentarerna eller maila mig så ska jag försöka svara så gott jag kan.

 2. Miss L

  Det är sant. Man måste bilda sin egen uppfattning. Fungerar det blir ingen gladare än jag som helst äter vego och tycker miljön och jorden är viktig. Se Before the flood och andra viktiga filmer. Skulle gärna investera i en film som Earthling om tillfälle dyker upp i framtiden.
  Kom på, fundedbyme finns om man vill investera i företag.
  Googlar man på mikrolån kommer nog en hel del upp med. Sen kan man bli affärsängel om något intressant dyker upp.
  Startup Event kan vara bra ställen och gå på då.
  Inte gjort något av detta än utan fortsätter med aktierna, men kan tänka mig på sikt att det kan vara bra och kul att bredda lite..

 3. Miss L

  kiva finns också. Mikrolån till företagare i tredje världen om jag minns rätt.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *