Kan man köpa lycka?

Kan man köpa lycka?

Något vi brukar svara på frågan hur vi kan spara så mycket är att vi inte köper så mycket prylar och saker. Tänkte skriva ner lite tankesätt som kan hjälpa dig att stå emot att konsumera. Istället kan du öka din konsumtion på upplevelser och bli lyckligare på kuppen!

Ibland känns livet som en enda lång uppgradering. Hela tiden ställer omgivningen krav på att du nu ”borde” ha hus eller nyare bil eller finare kläder eller att dina barn ska ha senaste tekniken etc. Det kan vara svårt att stå emot men om du sätter dig själv först och verkligen ifrågasätter det gängse mönstret kan du komma ut som en lyckligare och rikare person på andra sidan.

Inställningar och tips för konsumtion kopplat till lycka

Tänk på varje potentiell förändring med perspektivet vad det kommer ge dig om ett år. Oavsett om det handlar om konsumtion av tv, bil, kläder, en resa du ska göra till att äta lunch ute imorgon. Hur kommer det beslut du gör idag påverka ditt liv om ett år? Det här sättet att se saker kan ge dig insikt i vad som verkligen är viktigt för dig och vad som ger dig glädje och långsiktig lycka/välbehag.

Likt det jag läste om i boken ”Happy Money” så kan du försöka försena saker du gärna vill göra. Ofta är tiden innan du genomför/köper något det som ger dig mer lycka än själva tillfället när det händer (typ som att se fram emot en resa du ska göra i sommar). Om du skjuter upp ditt inköp minskar du dessutom dina utgifter samtidigt som du kommer känna glädje när du längtar tills du ska köpa det du nu ska köpa.

Genom att dela upp dina uppgraderingar eller inköp i flera steg får du uppleva spänningen vid flera tillfällen.

Lägg fokus på köp som verkligen gör skillnad i din vardag. Saker som gör dig lyckligare. Att köpa en ny bil när du redan hade en som fungerade kommer sannolikt inte ge dig speciellt mycket lycka. Men att t.ex. köpa en stavmixer för att spara tid när du lagar mat hemma jämfört med att mixa allt i omgångar i en matberedare är ett inköp som kommer spara dig tid och besvär. Det är något som verkligen gör skillnad för dig och som du kan vara tacksam över.

De gånger du gör uppgraderingar, försök koppla dem till att generera mer lycka. T.ex. att göra det till en utmaning, att du måste lära dig något innan du gör inköpet, välj saker där du måste stärka relationer med familj eller vänner, eller att välja det mest hälsosamma alternativet av de alternativ du väljer bland.

joy

Använd frestelsen att köpa nya saker eller uppgradera som en trigger för att ändra ditt beteende. När du går förbi kylskåpet en varm sommardag och tänker att det vore gott med en kall öl så kan du göra det till en trigger att du måste göra 50 armhävningar först (eller istället?). Även om du i slutändan dricker ölen så har du skapat dig en hälsosam vana att träna innan du tar ölen!

Sista tipset är att ha en lista på kylskåpet, eller annan plats du ser ofta, med dina personliga mål och vart du är på väg i livet. Det kan vara att förbättra din hälsa, nå ekonomiskt oberoende, meditera, vara mer generös etc. Genom att titta på din lista ofta och ha den i bakhuvudet varje gång du ska ta beslut om ett inköp/uppgradering kan du lättare tänka på om inköpet tar dig närmare dina mål. Här kan du lyckas sålla bort onödiga saker och istället fokusera på det som gör dig lycklig och tar dig mot dina personliga mål.

Kör hårt!

 

Dela gärna med dig om du har några tips för att minska onödig konsumtion!

5 thoughts on “Kan man köpa lycka?

 1. Investeraren_tw

  Jag vill påstå att man absolut kan köpa lycka. Men, för min del ligger det inte i prylarna jag kan köpa. Utan snarare i det lugn i sinnet som f-you pengar skapar, det är en skön känsla väl värd att sträva mot.
  Mvh

  1. Herr Oberoende

   Så det är egentligen känslan som ditt kapital ger dig som skapar den sköna känslan? jag håller helt med dig. Att veta att vi har en ekonomiskt trygghet och inte behöver oroa oss över vår privatekonomi om något skulle hända är något som stärker vårt självförtroende och kanske också lyckokänsla 🙂

 2. Z-Mannen

  Man kan normalt inte köpa kärlek – man kan baaraaa köpa avköniningar.
  Prostitution är således enbart förnedrande för båda könen.

  MEN

  Det går att få förhållanden o giftermål OM man är rik.

  OM man blir tagen för pengarna blir man sannolikt dumpad när pengarna sinar.

  MEN MEN MEN

  Om man får tag i ett vettig partner pga sina pengar o pengarna aldrig sinar-
  ja då vet man inte om man tagits för sina pengar.

  Det är juste med Looooliiiitaaz men det har sina risker – Lolitorna dumpar
  nästan alltid sina gubbar – i dom få Lolitaförhållanden som funkar finns i princip
  ALLTID gemensamma barn – sett från andra hållet – vilka tjejer/kvinnor drömmer om
  att dra-sin-gamla-man i rullstolen när de själva är lite över 40 – ha ha

  Men man kan köpa juste bil – päls o guldklocka – de springer inte bort som looolitaaz

  1. Herr Oberoende

   Hej Z-mannen,
   Även om din kommentar nästan känns lite stötande tror jag du ändå har en poäng. Det är viktigt att inte låta pengarna styra dina förhållanden, att attraktionen ligger i pengar och prylar snarare än förhållandet. Sådana förhållanden kommer inte att vara långvariga eller lyckliga. Så av den anledningen skulle jag vilja säga att det inte går att köpa lycka i just det här sammanhanget.

   Det var någon klok person som sa att ju mer pengar du har ju större ansvar har du också. Att låta pengarna vara en maktsymbol (t.ex. skaffa tjejer som söker pengar) och utnyttja detta är inte rätt sätt att använda dina pengar på enligt mig.

 3. Z-Mannen

  “Att låta pengarna vara en maktsymbol (t.ex. skaffa tjejer som söker pengar) och utnyttja detta är inte rätt sätt att använda dina pengar på enligt mig.”

  Man äger inte en annan människa även om man har pengar.

  Det finns dock ett annat hyfsat sätt att KANSKE få fungerande lolitförhållande – barnlös mycket rik man skaffar dam med BortByting o behandlar detta barn som sitt eget riktiga barn.

  Sen handlar damer inte alltid om pengar – det handlar om någon form av status som kvinnorna vill ha – kolla när Beatles kom till flygplatsen i USA.

  Det var lite liknande när Björn Borg spelade i Wimbledon som tonårig o kom till/ var i Australien.

  Tar en liknande skrattretande story om de två tjejerna som var groupies o åkte runt o delade säng med popartister – intervjuaren – vad tycker Era föräldrar/mammor – ena tjejen – min
  mamma kan inte säga något för hon åkte runt o jagade Thore Skogman där han uppträdde.

  Sen har vi Muhammed Ali – han såg en vit äldre kvinna som brukade sitta ringside på alla hans matcher – o det kostade så klart ink resor o hotell. Vid ett tillfälle stötte de ihop i samband med match – M A sa tillhör du också mina beundrare eftersom du verkar åka på mina matcher o köpa dyra biljetter eller är du boxningsintresserad i största allmänhet – Ingetdera jag åker till dina matcher för att jag hoppas vara på plats när någon täpper till din stora stöddiga trut

  Skulle vilja ta några negativa exempel – Bert Milton Senior o Lord Shaftesbury.

  I sistnämnda fall handlade det baaaraaa om pengar – o LS var fullständigt förhäxad i Lolitas
  vilket kostade honom livet.

  Det viktiga i dessa två exempel är ju att det INTE handlade om pengar specifikt

  Som alltid är laaagooom bäst – lagom ålderskillnad – lagom med pengar* (lagom* i den bemärkelsen att som miljardär springer damerna benen av sig – vet en äldre man i småland som vann storvinst på tips – okända damer kontaktade honom plötsligt – innan var han mycket ensam.

  * lagom är inte bäst om man skall vara ensam o kosta på sig – inte heller i ett fungerande förhållande med barn – the more the better

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *