Invanda och ovana mönster

Invanda och ovana mönster

Tiden går och jag har inte skrivit på länge. Tänkte att det var dags att ge er en uppdatering om hur det går för oss.

Livet

Det är mer än ett halvår sedan jag skrev på bloggen och jag summerade mycket kring utvecklingen under 2022, våra utgifter och vår nya budget för 2023. I vissa perspektiv är 6 månader inte speciellt lång tid men i andra perspektiv kan det hända ganska mycket på 6 månader. Som rubriken på det här inlägget antyder tänkte jag prata lite om vissa saker som vi gör som vi alltid gjort men också vissa saker som vi gör lite annorlunda.

Invanda mönster

Trots att vårt stora mål i livet är att ha mer frihet, kanske jobba mindre och ha mer tid till andra saker så jobbar vi fortfarande 100% båda två. Fru oberoende har snart varit två år på sitt nuvarande jobb där hon trivs riktigt bra. Det är kul och väldigt viktigt att tycka det är kul på jobbet. Det gör livet så mycket trevligare. Själv har jag nyligen tagit beslutet att säga upp mig på mitt nuvarande jobb för att prova något nytt. Jag har nästan jobbat 10 år inom den bransch jag är i nu och det kom en möjlighet att prova något annat och där kommer jag börja jobba den 1a december. Det blir både spännande och kul samtidigt som det också gör att vi får lite högre inkomster så vi kan spara mer till pengamaskinen!

Just för tillfället så känns det ganska okej att jobba 100%. Jag tror mycket tack vare vår uppdaterade budget så “tvingas” vi aktivera oss och hitta på många roliga saker som gör att vardagen känns kul.

Vardagen rullar med andra ord på. Vi jobbar och sparar varje månad till pengamaskinen. Pengamaskinen är förresten på all time high, just nu ligger vi betydligt bättre än både svenska och amerikanska börsens index.

Ovana mönster

Som sagt så tror jag att vår nya budget gör att vi tycker livet känns lite roligare. För er som inte läst kring uppdateringen så handlar mycket om att vi valt att spendera mer pengar på upplevelser. Vi planerar weekends 5 gånger per år. Hittills har vi gjort utflykter till spa, weekend i Malmö, på Österlen, vi var på Öland en helg och weekend på en vingård i nordöstra Skåne. Alla upplevelser har varit väldigt trevliga, kul och är redan roliga minnen med många härliga stunder.

En annan förändring som vi gjorde var att införa “månadens restaurang” vilket innebär att vi letar upp en restaurang som vi vill prova och går dit. Det kanske inte låter så speciellt men just att vi bestämt att vi ska göra det en gång i månaden “tvingar” oss att planera in det. Det som planeras in blir också gjort. För oss fungerar det väldigt bra och det är superkul för vi gillar mat och dryck!

Också kopplat till ökade utgifter inom kategorin som vi kallar nöjen är resor. Vi sparar numera mer pengar till lite längre resor. I somras gjorde vi en 3 veckors roadtrip i Sverige där vi upplevde så mycket saker. Det var en verkligen en fantastisk resa med väldigt blandat innehåll även om mycket var kopplat till natur som vi är väldigt intresserade av.

Men vad är planen egentligen?

Egentligen är planen oförändrad. Vi har redan från starten 2013 sagt att vi vill spara ihop ett kapital som täcker våra utgifter. Där är vi inte än, vi har till och med en ganska bra bit kvar. Nu med vår nya budget, inflation och ökade räntor så seglar målsnöret längre och längre bort på horisonten. Men insikten är också att vi inte ska ha bråttom. Det viktiga är nuet, att vi trivs bra och har det bra i nuet. Om vi inte trivs på våra jobb så är det okej att byta. Prova något nytt. Är vi sugna på att vara tjänstlediga så kan vi göra det. Vill vi skola om oss och göra något att så är det också en möjlighet. Pengamaskinen täcker inte våra utgifter än men den ger trygghet och möjligheter i nuet. Vi behöver inte oroa oss att pengarna inte ska räcka i slutet av månaden eller att vi inte skulle klara oss om någon av oss (eller båda för den delen) skulle gå utan jobb under en längre period. Det är lyx och en väldigt härlig känsla. Så pengamaskinen hjälper oss redan idag.

På något vis så vet jag inte heller riktigt vad jag skulle göra om vi hade en pengamaskin som täckte alla våra utgifter. Jag tror att jag fortfarande söker lite efter hur jag vill fylla mina dagar när jag har den friheten. Jag tror att jag vill fortsätta arbeta/jobba och bidra. Men om det sker som anställd, i eget företag eller i någon typ av ideell verksamhet vet jag inte. Men jag kan ju prova på de olika alternativen NU så jag vet hur jag vill ha det sen. Min poäng och insikt på sistone är att livet inte börjar när vi nått vårt mål. Livet är här och nu så vi får göra det mesta av det här och nu baserat på de förutsättningar vi har.

När jag läser den sista meningen i stycket ovan så låter jag nästan som kritikerna som skrev till mig när jag uppmärksammades i media 2017. “Du måste leva nu”, “Sluta snåla”, “Tänk om du dör imorgon”. Alla dessa påhopp handlade om att vi sparade undan pengar för vår framtid och att det tydligen verkade som att vi snålade och inte levde ett bra liv. Den situationen vi är i nu är att vi kan ha både och. Vi kan både leva ett liv där vi upplever och gör massa roliga saker samtidigt som vi kan spara mycket pengar till vår pengamaskin. Det måste inte vara det ena eller det andra. Men det bygger på en medvetenhet om din privatekonomi och att du tar kontrollen. För utan kontrollen är det lätt att pengarna rinner iväg och att det inte blir något sparat. Utifrån kanske det verkar svårt och omöjligt men det är det inte.

Nya spelregler

Det har ju inte undgått någon att saker och ting har blivit dyrare. Det påverkar även oss. Vi har bostadslån på både vårt hus och sommarstuga så räntor och elkostnaderna har ökat markant där. Även maten och en del andra saker har blivit dyrare. Det här hade nog ingen av oss riktigt kunnat förutspå. Men det visar på att det kan hända saker som vi inte kan förutse, vi måste kunna vara flexibla och anpassa oss. Vi har försökt ta höjd för det i vår uppdaterade budget men det kanske behövs justeras ännu lite till inför 2024. Det som blir konsekvensen för oss är att vårt sparande minskar.

Nu när utgifterna ökar så slår det mig att jag tror att de flesta av oss har haft det väldigt bra de senaste 10 åren. Låga räntor som gjort att vi kunnat använda majoriteten av våra inkomster till annat än boendet. Så har det inte varit historiskt och är inte längre idag. De 10 åren vi hade med lågräntemiljö har varit en supertillfällighet att spara pengar. Jag är tacksam för att vi kunnat bo i hus och kunnat spara undan så mycket som vi kunnat under de här åren.

Det märks också att räntehöjningarna inte riktigt bitit. Folk spenderar fortfarande, man har ganska mycket luft i sin privatekonomi. Trots att man nu betalar många tusenlappar mer i räntor och elavgifter så fortsätter vi att konsumera. För mig är det slående att det är så många som inte påverkas av de höjda räntorna. Vad gjorde de med alla pengar innan? Sparade? Jag hoppas det men vågar inte riktigt tro på det. När boendet helt plötsligt kostar mycket mer så måste något annat dras in på. Om sparandet blir lidande till förmån för konsumtion är det väldigt synd. De flesta av oss behöver fortfarande tänka på vår framtida pension och att den allmänna pensionen inte kommer täcka speciellt mycket när vi går i pension. Har du behövt “dra in” på några utgifter, eller sparar du mindre nu när utgifterna kopplat till mat, räntor och el har ökat så mycket som de har?

Nästa gång vi hörs

Framåt de kommande månaderna ska jag avsluta på min nuvarande arbetsplats och komma igång med mitt nya jobb i december. Inför årsskiftet så blir det lite summeringar av 2023 och utblick inför 2024. Det kan hända att det blir lite budgetuppdateringar, båda pga ökade inkomster men också pga ökade utgifter som vi inte kan påverka. Kanske kommer vi också ha en del insikter efter vårt första helår med den nya budgeten om det fungerar bra eller inte. Vissa saker kommer vi att vilja tweaka lite.

Vi får se om jag får feeling att skriva om något mer under hösten, annars hörs vi närmare årsskiftet.

Är det något speciellt du undrar över eller vill jag ska skriva om får du gärna nämna det i kommentarerna eller höra av dig till mig via email 🙂

4 thoughts on “Invanda och ovana mönster

 1. Befree43

  Jag vet inte om det är så att folk har så mycket luft i sin ekonomi, eller om det är “rester” från pandemin. Då kunde man inte gå ut på restaurang på samma sätt, man kunde inte resa. Det vi ser nu kan vara senarelagd konsumtion. Sen har vi på grund av pandemin och kriget i Ukraina en väldigt mörk period bakom oss (och framåt också tyvärr) vilket kan göra att man unnar sig för att må bättre generellt. Jag själv har haft en del luft fram tills nu, men nu behöver jag börja prioritera lite. Det kommer bli en blandning av minskad konsumtion och sparande, då jag till råga på allt tänkte börja plugga också i dessa tider. 😅 Men både jag och min man har ett okej kapital på både börsen och sparkontot (dock inte i närheten av vad ni har!) så jag är inte så orolig.

  1. Herr Oberoende

   Tack för att du delar med dig. Mmm det påverkar oss alla på något vis 🙂 Nya tider..

 2. Viktor

  Kul att höra från dig igen med en uppdatering. Och kloka reflexioner och insikter som vanligt!

  1. Herr Oberoende

   Tack Viktor! 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *