Årsrapport 2022

Årsrapport 2022

2022 har passerat och det är dags att uppdatera läget av vår pengamaskin och våra investeringar.

Pengamaskinen 2022

VI summerar ett ganska turbulent år på börsen. Även om våra börsportföljer har utvecklats negativt så har vi fortsatt att investera “nya” pengar och det har också inneburit att vi nästan är på samma nivå nu som vi var för ett år sedan. Detta kan ses i nedan graf.

Vi har inte jobbat aktivt med att försöka ändra sammansättningen av vår totala portfölj. Vi letar heller inte efter andra alternativa investeringar längre. Erfarenheten som vi fått hittills från alternativa investeringar har fått oss att inse att visst det kan bli riktigt bra men det kan också gå riktigt dåligt. Av den anledningen har vi fortsatt att fokusera vår nyinsättningar på börsen under året. Vi behåller de alternativa investeringarna vi har och håller kapitalnivån hos dem stabilt. En fördelning med 80-90% på börsen är vad vi siktar på, så trots nedgången under 2022 så ligger vi inom vårt önskade intervall.

Börsen

Som redan nämnts så har börserna varit röda under 2022, med vissa ganska tunga nedgångar på sina ställen. Trots detta har vår portfölj lyckats hålla emot bättre än de flesta index vi brukar jämföra oss med. Vi gick totalt ner 13,15% för portföljen vi har på Avanza och pengarna på Lysa gick ner 10,6%.

VI håller fast ca 20% av vårt börskapital hos Lysa i deras hållbara alternativ som känns väldigt prisvärt för att få en hållbar fond.

Jag minns inte om det var förra året som Avanza introducerade funktionen med att se “ditt år”, men jag tycker i alla fall att den är väldigt trevlig att gå igenom och få lite statistik. Det visar sig (även i år) att vi presterat bättre än både index men också genomsnittsavanzianen. Vår passiva investerings-strategi verkar fungera ganska bra än så länge. Precis som förra året så har genomsnittsavanzianen presterat sämre än index vilket jag tolkar som att många försöker vara aktiva och “slå index” genom att investera i aktier. Det är en spekulation men det man kan ganska säkert kan säga är att genomsnittsavanzianen antagligen inte är så diversifierad i sin portfölj oavsett om det är aktier eller fonder.

Summering av 2022 och tankar om 2023

Trots att börsen gått ner känner jag mig nöjd med året. Det känns ju såklart bra att ha gått bättre än index trots att börsen gått ner. Att jag säger att vi gått bättre än index är ju egentligen en lögn. Det känns bara bra att titta på graferna som jag visat i det här inlägget. Anledningen att det ser bra ut är att det inte finns något index som motsvarar vår sammansättning av vår portfölj. Vi har bara indexfonder i vår portfölj så vi har gått lika bra som det index som skulle motsvara vår portfölj. En liten parantes bara.. Det är det mänskliga psyket som blir så uppåt av att se att vi är “bättre” än alla andra och index att jag nästan lurar mig själv att så är fallet. Nästa år när vi eventuellt ligger sämre än de index vi jämför oss med så innebär det inte att vi gått sämre än “index”, bara att vi gått sämre än de index vi jämför oss med.

Vi har fortsatt att städa lite bland våra alternativa investeringar och tycker att vikten av alternativa investeringar ligger på en okej nivå, mindre än 20% av totalt kapital. Vi är också väldigt trygga i våra börsportföljer och att vi numera bara har fonder. Jag lägger inte alls lika mycket tid och energi på att följa börsen nu som jag gjorde när vi hade aktier. Det beror kanske inte bara på att vi växlat från aktier till fonder utan också att jag är trygg i att vi långsiktigt kommer få en bra avkastning och att jag inte behöver lägga energi på om börsen går upp eller ner just idag/den här veckan/månaden etc.

Det har också blivit tydligt under 2022 att våra kostnader kan öka ganska snabbt, vilket vi i och för sig varit förberedda på. Som tur är har vi goda marginaler i vår ekonomi och vi kan hantera det genom att minska vårt sparande även om det inte är kul såklart. Jag kommer i ett senare inlägg prata om våra faktiska utgifter för 2022 och hur vi tänker framåt. Det är ju helt klart dyrare nu att äga hus och sommarstuga än det var för några år sedan. Vi har även lagt upp en ny budget för 2023. Jag kan redan nu avslöja att vår nya budget är ganska så annorlunda jämfört med den vi satte inför 2022. Dels pga ökade kostnader med el, räntor, mat etc men också för att vi valt att göra vissa saker annorlunda inför 2023. Vår budget kommer jag prata om i inlägget efter våra utgifter för 2022. Så det kommer en del intressanta inlägg här de kommande veckorna!

Under 2023 kommer vi att jobba som vanligt, 100%, och vi sparar så mycket vi kan på börsen.

6 thoughts on “Årsrapport 2022

 1. Kristoffer

  Kul att höra ifrån er och att ni är nöjda med förra året – ser fram emot de kommande inläggen.

  Allt gott!

  1. Herr Oberoende

   Kul att höra! Nästa inlägg kommer på söndag 🙂

 2. Johan

  -12 % Var ju ungefär vad global index gick ner. Så det är väl där man hamnar när man mest har global index-fonder. Inte alls konstigt.
  Men som du skriver är det spännande vad medel-avanzianen sysslar med. Det måste finnas en hel del människor som tappar mycket pengar. Och det inte bara 2022.

  1. Herr Oberoende

   Ja tyvärr är det lite tråkig statistik!

 3. Hanna

  Kul med årssummeringar och nya mål 🙂 Jag låg på -24% förra året men det är framförallt för att en aktie som utgör en stor del av portföljen och den föll en hel del 2022. Men kollar man på sikt är jag ändå flera 100% upp på den sedan köp samt utdelningar på det. En annan aktie (fastighet) som jag köpte för sju år sedan var tillbaka på samma nivå i december som när jag köpte. Kändes först trist, men räknade jag med utdelningarna täcker det 50% av inköpsbeloppet. Köpte också fler av den aktien och har köpt rätt mycket på börsen under 2022 och hoppas på bättre utveckling framåt, hittills i år har det varit kul!

  1. Herr Oberoende

   Hej Hanna,
   Ja precis, jag tror det var bra tänkt att köpa lite extra under 2022 i dipparna. Vi gjorde också det, det borde ge bra långsiktig avkastning 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *