Reflektioner efter att ha fyllt 35 år

Reflektioner efter att ha fyllt 35 år

I veckan fyllde jag 35 år. Jag har mycket av livet framför mig (hoppas jag, det vet man aldrig) men har ändå fått en hel del insikter på min resa så här långt.

Ålder

Att bli äldre är ganska härligt. Ju mer jag tänker på det ju trevligare blir tanken. Att tänka på hur jag fyllt mitt liv med aktiviteter, upplevelser och olika händelser. Det blir också tydligt hur mycket jag själv påverkar mitt eget liv och hur ”lycklig” jag känner mig. Mer och mer tänker jag på att jag när jag ligger på min dödsbädd inte vill ångra något. Jag vill ha gjort det där som jag drömt om, upplevt saker, skapat och bidragit till andra, haft fina relationer och att hittat mitt inre lugn.

Det sistnämnde tror jag är vägen till att vara nöjd med livet vad som än händer. Att hitta sitt inre lugn (”be at peace” på engelska). Alla människor går igenom svårare perioder i livet och vi kan inte vara glada och ”lyckliga” hela tiden. Men det går att ha förståelse och respekt för att det händer svåra saker i livet också. Att tro att livet är en dans på rosor hela tiden är att vara naiv.

Det senaste året har jag verkligen utvecklat en bättre förståelse för det här med att vara lugn och stabil i mig själv och inte låta yttre omständigheter påverka mig hur jag mår, det är mitt ansvar. Hur omvärlden eller andra människor omkring mig är eller uttrycker sig ska inte behöva påverka mig och hur jag mår. I mångt och mycket tror jag det är där man ”hittar” lyckan. Att hitta sitt inre lugn, vara stolt och trygg i sig själv. Inte låta yttre omständigheter få påverka ditt mående utan vara stark i dig själv och gå din egen väg. Jag tror också på att ha tydlighet. Det är viktigt att veta vad du vill i livet, annars blir det flummigt och man ”fastnar” i vardagen och låter livet rulla på utan att du har en klar och tydlig riktning. En vardag som bara rullar på utan att du styr är inte något som skapar de extra fina minnen som du kan tänka på när du blir äldre. Visst är vardagen en stor del av livet och den är högst viktig, men du måste ha en klar bild av hur du vill ha den och vad du fyller den med. Det tror jag i alla fall.

Minnen

Jag har inte fått tag på boken än men lyssnade på en recension av boken ”Die with Zero”. Den var väldigt inspirerande och handlade lite om vad som är viktigt i livet. Enligt Bill Perkins som skrivit boken så är livet, och det som gör livet rikt, samlingen av dina upplevelser och minnen kring dessa. Så för att dra en väldigt sammanfattande slutsats från en oerhört innehållsrik bok så ska vi försöka att skapa minnen som vi kommer ta med oss resten av våra liv.

Det är just det jag börjar inse nu när jag är 35 år. Jag har samlat på mig en hel del minnen. Precis som att pengar ger ränta-på-ränta så kan dina upplevelser och minnen också ge dig avkastning ju äldre du blir. För i slutändan är det minnena som du har med dig när du är 80-90 år och har levt ditt liv.

Om jag tittar tillbaka på de senaste 10 åren, alltså perioden mellan 25-35år, så känns det som en väldigt bra period i mitt liv. Man kan göra övningen att fråga sig vad man minns? För mig är det resor, bröllop, köp av hus, köp av sommarstuga, olika utflykter till naturreservat, spa-upplevelser, födelsedagsfester, när jag startade mitt företag, vår tjänstledighet, när jag publicerade min bok, första gången jag var med i TV kopplat till min blogg, vandringar med min pappa, träffar och högtider med familjen med mera. Men jag minns även svåra saker som när min mamma gick bort, andra familjemedlemmar som gått bort, när jag hade problem med min axel, när jag blev uppsagd eller andra perioder när det varit lite ”tungt”.

Det är en härligt blandning av både glada och mindre glada minnen, men jag är ändå väldigt glad över alla. Det jag inte minns så mycket är vardagen, alltså jobb, att-göra listorna hemma, vardagsaktiviteter som laga mat, städa, TV, film, träna etc. Min insikt här är att det krävs lite planering och insatser för att göra det ”lilla extra”, roliga och nya aktiviteter, utflykter etc för att skapa minnen som jag kommer ihåg efter flera år.

Pengar

Under den senaste 10-års perioden så har vi ju i bakgrunden av alla härliga minnen jobbat på vår pengamaskin och haft en strategi om att kunna bli ekonomiskt oberoende. Idag är jag oerhört tacksam att vi började spara som vi gjorde vid 25-års ålder. ”Trots” att vi sparat i snitt 50% av våra löner så har vi ändå lyckats fylla våra liv med många fina aktiviteter och minnen. Även om vi inte har en pengamaskin som täcker våra utgifter så är det en enorm trygghet och frihets-möjliggörare som vi har med oss.

Vi har gjort en resa genom att prova olika typer av investeringar. Även har det varit lite små gupp och jobbiga upplevelser på vägen men det har varit lärorika insikter som gör oss mer trygga framåt hur vi vill investera våra pengar som jag är tacksam för.

På 10 år har jag ökat min grundlön med 100% och dessutom har jag numera en årsbonus och mer semester än jag hade när jag började jobba. Vilken utveckling egentligen! Jag har nu nått en lönenivå som jag är väldigt nöjd med och känner inget måste att jag måste jaga mycket högre för då ökar också ansvaret betydligt vilket jag just nu inte är intresserad av. Stora delar av arbetslivet fram tills idag har lönen varit väldigt viktig för mig och jag har hela tiden jagat nya jobb och högre löner. Idag kan jag vara glad för det men jag är inte längre så styrd av det, dels för att jag är på en väldigt bra nivå nu men också för att jag värderar andra saker högre i ett arbete än lönen.

Inom den här kategorin med pengar så har jag också blivit äldre och mer klok. I början var målet att sluta jobba och hoppa av ekorrhjulet. Idag har jag en lite annan syn. Jag vill gärna jobba mot mer balans och hitta ett arbete som jag trivs med snarare än att jobba för att inte göra något. Målet måste ju vara att fylla livet med något som jag gillar och trivs med.

Livet framåt

Det finns så mycket kvar av livet och saker som jag vill göra. Jag vill utveckla min fotograferingsverksamhet. Vem vet, kanske får jag inspiration att skriva en ny bok om några år.

Pengamaskinen finns i bakgrunden och gör att vi har flexibilitet att välja friare vad vi vill göra med vår tid. Just nu jobbar vi båda 100% och trivs med det. Framtiden kanske ser annorlunda ut, men när och hur det skulle se ut vet vi inte just nu.

Vi är också i en annan situation nu med kostnader vilket ingen kan ha missat. Så just nu är det ett bra läge att fortsätta jobba och pumpa in mer pengar i pengamaskinen.

Jag kommer i en framtida inlägg och berätta lite mer om hur vi lagt om våra utgifter för att faktiskt öka dem och fylla våra liv med mer rikt innehåll. En del inspirerat från boken Die With Zero och att vi nu vill göra mer utflykter, weekends, restaurangbesök, resor, ge mer till andra med mera. Det gör också att vår pengamaskin täcker mindre än vad den gjorde tidigare och vi ser framför oss en kombination av anställningar och egna verksamheter för att leva ett så rikt liv som möjligt.

Jag har snuddat vid ganska många olika ämnen idag med minnen, upplevelser, pengar, inre stabilitet och välmående. Vad vill du höra mer om framåt i mina inlägg?

4 thoughts on “Reflektioner efter att ha fyllt 35 år

 1. Moq

  Är det inte dags för summering av 2022 🙂

  God fortsättning

  1. Herr Oberoende

   Hej Moq, jo det är det 🙂 Men den blir lite försenad i år

 2. Sebastian

  Hej, intressant att läsa som vanligt 🙂
  Jag tror ett inlägg som hade intresserat mig är att se vad du hade gjort annorlunda ifall du fortfarande var 25 och började om vägen till ekonomiskt oberoende.

  Jag har själv nyligen börjat jobba och har exempelvis svårt att veta när jag ska vara nöjd med min sparkvot (speciellt eftersom mer sparande nu innebär längre tid på börsen osv) och det hade varit intressant att se din åsikt om det.

  1. Herr Oberoende

   Hej Sebastian,
   Ja det är en intressant frågeställning! Det är ett bra tips för kommande inlägg, jag får klura lite så kanske det kommer något under första halvåret i år 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *