Julklappstips för spararen

Julklappstips för spararen

Hur ska man tänka med julklappar när du gillar att spara mycket pengar? Går det att ge bort saker som är billiga men samtidigt uppskattas av mottagaren?

Snål eller medveten konsumtion?

Det händer att jag hör de som kopplar FIRE med att vara snål. Enligt mig är det helt fel. Visst det kanske finns de som sparar mycket pengar som också är snåla men det är verkligen inte så jag ser mig själv. Jag vill vara generös mot min omgivning samtidigt som jag är medveten om mina egna utgifter.

Att jag är sparsam är inget som ska påverka min omgivning så att de uppfattar mig som snål. Tvärtom, jag vill kunna vara medvetet generös mot mina medmänniskor och vara en bra “givare”.

Snål är du om din sparsamhet går ut över din omgivning. Typ som att du inte bidrar till gemensamma presenter på jobbet, eller försöker komma så billigt undan som möjligt vid gemensamma aktiviteter. Ditt beteende speglas av din snålhet och att ditt sparande yttras så att din omgivning tycker att du är besvärlig eller just snål.

Att vara medveten om sin konsumtion innebär att du kan vara “snål” mot dig själv och skära bort utgifter på sådant du inte behöver eller vill prioritera bort för att kunna spara mer. Samtidigt är du också villig att spendera mer pengar på de områden som du gillar i livet. Jag anser också att det är viktigt att fortsätta vara generös. Det återkommer i många böcker jag läst om pengar och sparande att vi måste fortsätta ge. Att ge är en stor källa till lycka. Om det så är saker, tid eller pengar så är givandet en viktig del i att du ska vara lycklig.

FIRE och klimatsmart samma sak?

Under de senaste åren så har jag insett mer och mer att en FIRE-livsstil faktiskt också är en hållbar livsstil. Båda försöker minska på sin konsumtion för att antingen få mer pengar över till sparande eller göra sitt klimatavtryck mindre. Som jag ser det blir det en win-win där vi kan få mer pengar över till sparande samtidigt som vi gör klimatet och miljön en tjänst genom att konsumera mindre.

Den stora utmaningen i vårt samhälle är just att vi måste börja minska på vår konsumtion av alla möjliga saker för att vår jord ska klara av trycket från den påverkan som vi människor gör. Om vi då kan minska vår konsumtion, välja bättre råvaror i de saker som vi fortfarande handlar, reser smartare/mindre, bor mindre för att minska uppvärmningskostnader, åker mer kommunalt mer mera så uppstår en situation där vi slår två flugor i en smäll (kuriosa: jag lärde mig precis att uttrycket “två flugor i en smäll” heter “two birds with one stone” engelska. Inte lika upplyftande?!).

Julklappar för spararen

Okej så med ovan i bakhuvudet, att vi inte ska vara snåla mot sin omgivning, hur kan man ändå ge något bra som inte kostar en förmögenhet? Faktum är att jag tror fler och fler uppskattar om man inte får prylar och saker längre utan snarare får upplevelser eller att pengar skänks till bra ändamål istället. Nu pratar jag helt från mina egna värderingar men jag försöker till min fulla makt att inte ge bort en nyköpt sak eller pryl till någon. Mina tips på julklappar har jag listat nedan:

 1. Saker köpta på second hand; kläder, porslin, krukor, brädspel, böcker, leksaker, tavlor med mera. Det finns oändligt mycket att köpa på second hand. Att ge något begagnat ser jag inte som att någon är snål, jag skulle snarare tänka att personen som ger mig detta tänker på klimatet/miljön vilket jag skulle uppskatta långt mycket mer än att få en nyköpt pryl.
 2. Ge bort upplevelser, kan vara att mottagaren får en upplevelse att uppleva själv eller att ni gör något tillsammans. T.ex. presentkort på en behandling, smak provning, restaurang. Egengjort presentkort att ni ska göra en picknickutflykt tillsammans, kanske en provning hemma hos dig? Blir billigare och mysigare att anordna en provning själv. Du kan ge bort att ni ska på konsert, bio eller teater tillsammans.
 3. Ätbara presenter. Ge bort en matkorg, vin, lyxiga delikatesser eller lokalt producerade råvaror (kolla upp din närmaste REKO-ring på facebook!)
 4. Egengjorda saker. Du kanske är duktig på handarbete och kan sy, virka, sticka något. En grytlapp, mössa eller liknande. Om du är duktig på att snickra kanske du kan hjälpa till med något som mottagaren behövt få gjort under en lång tid. Du kan baka något, göra eget vaniljsocker eller baka knäckebröd och ge bort.
 5. Tid. Till småbarnsföräldrar kan du ge bort barnpassning eller erbjud dig att hjälpa till med storstädning hos farmor t.ex.
 6. Skänk pengar i mottagarens namn. En personlig favorit det här. Det finns många olika organisationer som du kan skänka pengar till. Där gör de mer nytta än att du köper (ytterligare) en kökspryl till någon som redan har allt.
 7. Aktier/Fonder. Det är inte fel att ge bort investeringar, ge bort pengar i fonder. Starta ett sparande till dina barnbarn, barn, föräldrar (?)

Tipsen ovan har olika karaktär. Vissa är billiga, vissa är dyra. Men snåla inte när du ska ge eller uppleva saker med dina nära och kära. Det är viktigt att leva livet trots att du sparar. Jag pratar om det så ofta och det är balansen. Visst ska vi spara så mycket vi kan för att bli ekonomiskt oberoende men gör det inte på bekostnad av din livskvalitet och lycka.

Vad har du för julklappstips?

7 thoughts on “Julklappstips för spararen

 1. Viveka

  Jag brukar ha ett presentlager hemma, sådant som jag köpt på rea. Oftast blir det servetter, ljus och andra förbrukningsvaror. En snygg duk som jag själv sytt (av fint tyg från Ikea). Jag köper ofta julservetter efter jul. påskservetter efter påsk etc (när det är billigt och som jag sparar) t ex. Osv osv. Dessa ger jag bort till nästa jul, eller påsk eller midsommar…. Det händer att jag gör småkakor. t ex sirapsbröd och ger bort. Eller godis. Hemmagjord sylt eller saft. En annan idé är att göra tvål själv, beskrivning finns i mängder på nätet. Något som är väldit viktigt tycker jag är att det är fint inslaget.
  Godis, kakor, två etc i fint celofanpapper med rosett om. Det känns lyxigt. Överhuvud taget är detta något som inte bara gäller till jul utan hela året. Ett ha ett litet presentlager hemma.

 2. Viveka

  En sak jag glömde. Om man är bra på det här med fröer och växter. Att ge bort fröer från trädgården. Till rätt personer förstås, sådana som är intresserade av trädgård.
  Och så glömde jag mandelmusslorna. Oerhört populärt att få. Dyrt i affären och mycket godare hembakade.

  1. Herr Oberoende

   Hej Viveka,
   Vilka fantastiska tips! 🙂 Jag håller med dig om att inslagningen kan göra upplevelsen till något extra. Hemgjorda grejer slår mycket, helt enig där också 🙂

 3. Emil

  Nej, FIRE och klimatsmarthet är inte samma sak. Ett FIRE-liv kan vara klimatsmart men det behöver inte vara det. Ett klimatsmart liv kan vara FIRE men behöver inte vara det. Några motiveringar:

  * För att bli mer klimatsmart behöver vi minska vår konsumtion och därmed förvärvsarbeta mindre. Det kan göras på FIRE-sätt (att arbeta som en galning tills man är 30-40 år och sedan inte alls) eller genom att exempelvis jobba halvtid tills man är 70 år. Man kan välja.

  * Man behöver inte leva sparsamt med FIRE; det är bara att se till att man sparar ihop dubbelt så mycket innan man slutar jobba om man vill konsumera dubbelt så mycket när man har slutat (grovt).

  * Om man placerar sitt FIRE-kapital oklokt torde det finnas en risk att klimatpåverkan från investeringarna blir väldigt stora. En investering i oljesand eller även en ren indexfond torde inte vara så bra. Om man däremot sätter allt på nya miljöteknikbolag kan det bli klimatsmart.

  * Det spelar stor roll vad som händer med ens kvarvarande FIRE-kapital när man avlider; huruvida det används till oljesandsprojekt, jordenruntresor för ett antal personer eller doneras till Greenpeace.

  Själv har jag inte satsat på FIRE utan har snarare gått den andra vägen: jag har, främst av miljöskäl, levt snålt men har haft en bra lön och har gjort lyckosamma investeringar så jag har insett att jag kan leva gott på miljonerna på banken resten av livet. Nu har jag i femtioårsåldern slutat jobba; det var inte miljömässigt hållbart att arbeta vidare. Jag har skänkt en hel del till välgörenhet och har gjort en hel del, ekonomiskt sett misslyckade, investeringar i smärre nya miljöteknikbolag. Nu söker jag något miljöinriktat att arbeta med – avlönat eller inte. Det har känts bra för mig.

  En sak till: angående förslaget att minska sin bostadsyta: Det beror vilket av valen i KTH:s forskningsstudie “Bortom BNP-tillväxt: Scenarier för hållbart samhällsbyggande.” som man siktar på; om man siktar på en delningsekonomi eller att konsumera så lite som möjligt kan det vara rätt väg. Om man däremot satsar på att bli självförsörjande, odlar mycket, själv reparerar det man har, lagrar saker som kommer i ens väg för att minska sina inköp senare etc. krävs boyta. Däremot behöver inte allt vara uppvärmt.

  1. Herr Oberoende

   Väldigt intressanta tankar Emil, tack!
   Du har såklart rätt i det du skriver. Min utgångspunkt har varit FIRE i bemärkelsen att spara ihop så att inkomsterna från kapitalet precis räcker dina utgifter. Men sedan kan utgiftsnivån ligga var som helst precis som du skriver, det behöver inte vara hållbart bara för att det är FIRE.

   Var pengarna placeras är en ytterst intressant fråga. Jag läste i en rapport from Swedwatch från 2015 att 100 000kr investerat i en global indexfond motsvarar ca 2 ton/CO2 per år. Säg att du har några miljoner investerat på det viset så är din klimatpåverkan (indirekt) väldigt stor. Långt över nivån som krävs för att vi ska leva hållbart. Här behövs alternativ som inte är så riskfulla som att investera i enskilda miljömässigt hållbara företag.

   Det låter som du har en väldigt sund inställning till världen och synen på ett hållbart samhälle. Kul att du delar med dig av dina tankar, uppskattas verkligen! 🙂

 4. Emil

  Det finns bra mellanting mellan att investera i en ren indexfond och att köpa enskilda miljöteknikbolag. Flera fondförvaltare erbjuder indexnära fonder där bolag med hög klimatpåverkan eller andra tvivelaktiga verksamheter exkluderas. (Vissa fonder har även en smärre andel klimatlösningsfokuserande bolag.) Dessa fonder har en tämligen låg avgift och går även att välja för ens pensionspengar. Det finns olika jämförelsetal för hållbarhet på fonderna.

  Om man har en aktieportfölj kan man undvika vissa miljöstörande bolag. Det är ju en mindre risk än att aktivt köpa små miljöteknikbolag.

  Du skulle nog göra en avsevärd miljöinsats om du skrev om detta och jämför några slika fonder och jämför med en vanlig indexfond.

  1. Herr Oberoende

   Ja du har rätt Emil, en sådan jämförelse skulle vara intressant. Inte bara för läsarna på bloggen utan även för min egen del. Min spontana respons är att ett mycket bra alternativ är att använda fondroboten Lysa och deras hållbara alternativ, om man är intresserad av fonder vill säga. Då får man Öhmans hållbara fonder till en mycket attraktiv avgift.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *