Att drömma sig bort – om jag fick 10 miljoner

Att drömma sig bort – om jag fick 10 miljoner

Ibland är det lite befriande att kunna tänka ”om”. Tänk om jag fick 10 miljoner, vad skulle jag göra med pengarna?

Klassisk frågeställning

Jag minns själv när jag var yngre och man tillsammans med kompisarna frågade sig ”vad skulle du göra om du fick 10 miljoner”. Oftast handlade det om vilken bil man skulle köpa, vilka tillbehör, vilken färg och om man kanske skulle ta två lite billigare, för 5 miljoner var, eller en dyr för 10 miljoner. Det kunde handla om Ferrari, McLaren, Aston Martin etc. Det var enkelt att drömma när jag var yngre. Nu är jag äldre, klokare och mer realistisk (tråkig???). Det är inte så ofta jag går och drömmer om framtiden på samma sätt som när jag var ett barn. Jag är realist och kan räkna på hur verkligheten ser ut. Varför skulle jag gå och drömma, det kommer ändå inte hända.

Men det är inte så dumt att försöka drömma om hur det skulle kunna vara. Det är faktiskt när du drömmer på det viset som du kanske hittar din motivation till varför du ska spara. Vad är det du skulle göra om du hade alla pengar i världen? Nuförtiden kanske det inte handlar om vilken bil jag vill ha, jag har insett att prylar inte köper lycka. Det handlar såklart om friheten pengarna kan ge.

Så vad skulle jag göra med 10 miljoner?

Om jag utgår från vårt nuläge med hus, bil, några miljoner som vi sparat ihop i pengamaskinen och lägger 10 miljoner på det, vad skulle jag göra?

Jag tror prio ett skulle vara att sätta tillräckligt med pengar i pengamaskinen så att vi kan känna att vi skulle kunna leva utan förvärvsinkomst. Då har vi uppnått vårt långsiktiga mål med ekonomiskt oberoende och vi kan göra precis vad vi vill med vår tid. Check!

Resor är alltid något som vi älskat och är det som gett oss många fina minnen. Vi hade nog försökt resa en del, och dessutom bjudit med familj och vänner för att skapa minnen tillsammans. Definitivt någon/några volontärresor. Den vi gjorde i Sydafrika förra året under vår tjänstledighet var verkligen en av de bästa resor vi någonsin gjort.

Prylar, utbildning och boende

Prylar och saker då? Köpa ny bil? Nja, jag ser inget värde i att ha en annan bil. Den vi har är nästan 10 år gammal men den fungerar för det vi behöver den till och jag är inte så intresserad av bilar att jag skulle gå och köpa en sportbil bara för att det är kul. Vi har ett gemensamt intresse i fotografering så kanske hade vi investerat i lite mer och bättre utrustning där. Den utrustningen hade vi säkert fått glädje av när vi reser och är ute i naturen här hemma med vår nyvunna frihet.

Utbildning tror jag också hade blivit en viktig punkt. Jag hade gärna gått lite mer utbildningar inom personlig utveckling. Mer om yoga/meditation hade jag velat lära mig om. Det finns hela tiden saker som är intressant att lära sig mer om.

Boendet som vi har idag är vi nöjda med. Ibland drömmer vi om att ha ett boende närmare naturen, men det är hela tiden en balans mellan vad som är naturnära och var som är praktiskt i vardagen med närhet till samhällsservice, matbutiker, jobb med mera. Inte säker på att vi skulle flytta. Eventuellt skulle vi införskaffa en sommarstuga där vi kan komma närmare naturen och få utlopp för den kreativa delen av oss (speciellt fru oberoendes) när det kommer till att fixa och renovera.

Den svåra frågan

Jag tror det som jag skulle ha mest svårt med är att bestämma hur stor andel som ska in i pengamaskinen. Ju mer vi stoppar in ju mer kassaflöde kommer vi ha framåt. Om vi sätter 10 miljoner på börsen och antar 4% regeln så är det 400 000kr om året, ca 33 000kr i månaden. Kombinerat med vår befintliga pengamaskin så skulle det bli väldigt högt kassaflöde. Vi har månadsutgifter på ca 25 000kr i månaden just nu. Så vi hade inte behövt sätta allt i pengamaskinen.

Sannolikt skulle jag sätta in pengar i pengamaskinen så vårt kassaflöde skulle hamna mellan 30-35k i månaden. Då har vi så det täcker vårt behov idag och en rejäl buffert/extra kassaflöde till ”lyx” i vardagen och ökade utgifter med mer upplevelser och gåvor till andra t.ex.

Uppdelningen

Så lite siffror på det tack! Jag hade satt av enligt nedan:

6 miljoner till pengamaskinen.
2 miljoner till en sommarstuga.
1 miljon på resor (utspritt på många år skulle jag tro och bjuda med många andra)
0,5 miljon att ge bort till välgörenhet
0,4 miljon till utbildningar (också för flera år framåt)
0,1 miljon till kamerautrustning

Jag vet inte varför men jag tycker det är så galet kul att tänka i de här banorna, det är befriande på något sätt. Vad som skulle kunna hända.. Vad hade du gjort om du fick 10 miljoner?!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *