Vad gör du med skatteåterbäringen?

Vad gör du med skatteåterbäringen?

Vad du gör med din skatteåterbäring (om du får någon) skvallrar ganska mycket om vad du är för personlighet. Tänkte prata om några olika varianter.

Skatteåterbäringen

Ja årets skatteåterbäring har nyligen kommit för de av oss som fick pengar tillbaka. Jag fick själv en slant tillbaka vilket såklart alltid är trevligt.

Att få “tillbaka på skatten” innebär att skatteverket har fått för mycket pengar inbetalt från dig och nu får du tillbaka överskottet. Egentligen är det en dålig affär eftersom du har lånat ut dina pengar för ingen ränta alls. Men sånt är systemet och det är inte så mycket att göra åt det. När pengarna väl kommer tillbaka kan man vara glad att man slipper betala mer i skatt istället.

Vad är du för en personlighet

När det plötsligt kommer ett extra tillskott i kassan genom skatteåterbäringen inbillar jag mig att vi reagerar lite olika.

Spenderaren

Den som inte har kommit igång med sparande kommer säkert att tycka skatteåterbäringen är ett välkommet tillskott. Det gör att du kan äta lite mer ute, en extra krogrunda den här månaden, köpa en ny dator, cykel eller vad det nu kan vara. Spenderarens syn på pengar är att de ska spenderas och att det nu kom lite mer in den här månaden gör bara att du kan köpa lite mer saker, härligt eller hur?

Extremspararen

Extremspararen är egentligen sur över att ha fått pengar tillbaka. Pengarna har lånats ut till skatteverket utan någon ränta. Hade pengarna utbetalats som de skulle hade extremspararen haft 8-10% avkastning på pengarna i ett helt år, så egentligen har han ju förlorat pengar! När skatteåterbäringen kommer åker hela beloppet vips in i pengamaskinen. Extremspararen har ju sån koll på sina utgifter att den extra inkomsten ändå inte kommer användas så det är lika bra att pengarna sparas.

Familjen oberoende

Familjen oberoende var mer extremsparare tidigare men glider sakta in lite mer mot “mitten”. I år fick herr oberoende ganska mycket pengar tillbaka. Vi resonerar som så att vi kan använda lite av pengarna för att göra/köpa saker som vi velat göra under en längre tid. Men självfallet kommer vi att sätta in en hel del till vår sparande också.

Andra mittenvägar

Det finns säkert ett oändligt antal varianter mellan spenderaren och extremspararen. Vissa kanske bjuder ut familjen på middag, vissa kanske skänker lite extra pengar till välgörenhet den här månaden. Andra går och köper något som de länge velat köpa men inte riktigt gjort sig råd.

Jag hoppas ändå att de flesta ser det som en möjlighet att boosta sitt sparande den här månaden. Lite som man kan tänka med löneökningar; 50% går till sparandet och 50% kan du använda för att spendera mer i din vardag.

Hur gör du med din skatteåterbäring? 🙂

One thought on “Vad gör du med skatteåterbäringen?

  1. Therese

    Fick tillbaka på skatten vid påsk 😊. Sparar oftast extra inkomsten dock sparar vi inte extremt framförallt då vi nyligen köpt hus och gjort massa markarbeten och andra kostsamma åtgärder så i år flöt återbäring in idet och Robotgräsklippare. Men det är inte direkt så att pengarna öronmärktes till det utan blev bara en del av projektet.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *