Alternativa investeringar – vad och varför?

Alternativa investeringar – vad och varför?

Varför ska man egentligen bry sig om att ha alternativa investeringar? Finns det fördelar med alternativa investeringar och vad ger det oss som investerare om man jämfört med börsen t.ex.?

Vad är alternativa investeringar?

Till att börja med kan vi definiera vad som inte är alternativa investeringar. Enligt litteraturen är aktier, räntor, obligationer och fastigheter det som kallas traditionella investeringar. Dock så brukar jag lite slarvigt kalla allt som är utanför börsen för alternativa investeringar. Anledningen till detta är att de flesta som sparar långsiktigt och bygger en pengamaskin har majoriteten av sitt kapital på börsen. Allt som hamnar utanför blir en alternativ investering.

Oftast är syftet med att investera i alternativa investeringar att slippa börsens svängningar. På så vis kan de ge en mer förutsägbar avkastning för dig som investerare. I vissa fall kan även avkastningen på alternativa investeringar vara högre än vad börsens i genomsnitt ger.

Vår filosofi

Det är nu ungefär tre år sedan vi på riktigt började titta på alternativa investeringar. När vi började spara strukturerat till vår pengamaskin 2013 så var det bara aktier som gällde. Men under 2016/2017 när vi fått ihop ganska mycket kapital började vi känna att vi ville sprida riskerna och ha mer än bara börsinvesteringar i vår pengamaskin. Den största anledningen då var att skydda kapitalet från en dipp på börsen.

En annan tankegång som vi har med oss när vi tänker att vi vill ha mer alternativa investeringar är att direktavkastningen oftast är högre jämfört med börsen. Direktavkastningen på börsen är ju egentligen utdelningen från aktierna som kanske ligger på 3-4% i snitt. 4%-regeln som också används för att planera hur mycket kapital du behöver innan du är ekonomiskt oberoende räknar just med att du kan ta ut 4% från ditt kapital som du har på börsen varje år.

Alternativa investeringar kan ge en direktavkastning som ligger mycket högre än 4%. Varför är det intressant kanske du tänker? Om vi tänker att jag och fru oberoende har utgifter på 300 000kr per år så behöver vi enligt 4%-regeln spara ihop 7 500 000kr för att kunna leva på kapitalet. Genom att investera i alternativa investeringar kan vi höja vår genomsnittliga direktavkastning. Vi tar ett exempel:

Exempel

Vår pengamaskin skulle kunna se ut så här:
75% på börsen (4% direktavkastning)
25% i alternativa investeringar (8% direktavkastning)

Vår genomsnittliga direktavkastning blir nu 5%. Vad innebär det? Jo att vi ”bara” behöver spara ihop 6 000 000kr för att täcka våra utgifter (istället för 7 500 000kr med bara aktier).

Så genom att ha mer alternativa investeringar i vår pengamaskin kan vi korta ner tiden tills dess att vi har en pengamaskin som täcker våra kostnader.

Andra risker

Den största invändningen mot alternativa investeringar är att risken är högre jämfört med börsen. Visst är det så att för alternativa investeringar så kan du förlora hela ditt investerade kapital. Har du dina pengar i en globalfond på börsen så kommer du aldrig att förlora alla dina pengar. Det skulle bara hända om alla världens största bolag skulle gå i konkurs samtidigt vilket är väldigt osannolikt.

Det innebär också andra typer av risker när du investerar i alternativa investeringar. Du som investerare behöver allt som oftast vara mer påläst och ”känna” investeringen bättre jämfört med att investera på börsen. En person som precis ska börja spara kanske startar ett konto hos en fondrobot eller köper fonder själv hos en nätmäklare. Det är en låg risk på det viset att det kommer ge god långsiktig avkastning med god riskspridning. Hade en nybörjare satt sina pengar i en alternativ investering istället hade risken varit betydligt högre.

Jag ser själv alternativa investeringar som ett komplement. Det är inget som jag skulle sätta 100% av mina investeringar i. Vår bas i pengamaskinen är fortfarande och kommer fortsätta vara börsen med breda passiva fonder. Det lägger en bra bas. På det kan vi sedan komplettera med lite alternativa investeringar för att t.ex. öka vår direktavkastning och kanske även känna att vissa investeringar gör skillnad som impact investing handlar om.

I vanlig ordning så handlar det om att balansera risk mot avkastning och eventuellt andra värden så som högre direktavkastning.

Alternativa investeringar kan vara så många olika saker så det är svårt att prata om riskerna rent generellt.

Alternativa investeringar som jag pratat om

De senaste åren har jag skrivit om ett antal olika alternativa investeringar enligt nedan:

För mig så har det kristalliserats ner till egentligen tre olika kategorier som vi kommit i kontakt med så här långt när det gäller alternativa investeringar. Det är impact investing (Better Globe och TRINE), Kreditmarknader (Fellow Finance och Lendify) och fastigheter (Tessin). Egentligen är Tessin också krediter bara att de enskilt går till att finansiera fastighetsprojekt. Lendify och Fellow Finance är mest konsumentkrediter.

Lite nyheter

Framåt kommer jag göra en liten serie med tre inlägg som handlar om alternativa investeringar. Ett inlägg kommer vara en utvärdering och recension av kreditplattformen Savelend. Jag har nämnt den på bloggen tidigare men egentligen aldrig betygsatt och utvärderat den i ett riktigt inlägg. Det är den plattform för krediter som vi gillar bäst och har mest pengar hos i vår pengamaskin.

Ett annat inlägg kommer handla om Tessin som utvecklat en ny investeringsprodukt för oss småsparare som jag tänkte gå igenom.

Det sista inlägget är en nyhet som jag inte nämnt tidigare på bloggen. Det handlar om en fastighetsobligation som investerar i fastigheter i USA med möjlighet till bra avkastning.

Med det hoppas jag att ni som läsare har några spännande inlägg se fram emot. Nästa vecka kommer en bokrecension och efter det kommer de tre inläggen om alternativa investeringar.

4 thoughts on “Alternativa investeringar – vad och varför?

 1. Johan

  Direktavkastning är inte alltid der jag letar efter. Bara för att något ger högre direktavkastning ökar det inte mina pengar värde mest. 3% direktavkastning och 8 % värdeutveckling under 1 år är ju mycket bättre än 5% direktavkastning och 0% värdeutveckling…

  1. Herr Oberoende

   Bra kommentar Johan! 🙂 Du har helt rätt, man ska inte bara stirra sig blind på direktavkastningen utan även titta på totalavkastningen vilket också inkluderar värdeökningen av tillgången.

   Däremot så kan vi som investerare ha olika mål och syfte med våra investeringar. Vissa kanske är ute efter största möjliga totalavkastning medan andra letar efter investeringar som kan ge ett högt kassaflöde (direktavkastning) som blir som en “lön”. Jag tänker t.ex. på att en bostad kan öka i värde och din värdeutveckling kanske är jättebra men det ger dig inga pengar i fickan. Aktier ger kanske 3-4% i utdelningar och vissa alternativa investeringar kan ge 8-12% i direktavkastning.

   Jag tror smaken är som baken här men så länge du aktivt vet varför du har de investeringar som du har i din portfölj så är det bra.

 2. Johan

  Direktavkastningen är ju inte heller fast. Den kan ju variera lika mycket som en aktiekurs. Alternativa investeringars direktavkastning har jag ingen erfarenhet av. Det krävs nog många år för att kunna dra en slutsats av det..

  1. Herr Oberoende

   Nej det är sant. För det mesta ligger avkastningen för alternativa investeringar stabilt, det är en fix ränta. Men det finns aldrig någon garanti såklart..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *