Prylar eller upplevelser

Prylar eller upplevelser

Vad lägger du dina pengar på? Vissa av oss köper prylar, elektronik, inrednings-saker, bilar, hus medan andra fokuserar på upplevelser som resor, restaurangbesök, utbildningar etc.

Lite olika sätt att använda pengar

Många gånger har jag funderat på hur jag får ut mest lycka och nytta för mina pengar. Ibland handlar det om att försöka minska våra fasta kostnader för att få mer pengar över. Initialt ger det mig en viss lycka. Att veta att jag lyckats minska våra fasta kostnader så det blir mer över varje månad till annat. Men den känslan försvinner ganska snabbt och vardagen tuffar på som vanligt.

Att spara pengar och investera brukar också kännas ganska kul. I alla fall tidigare när vi var mer aktiva. Det var en gedigen process varje löning för att titta ut vilka av våra aktieinnehav vi skulle fylla på med fler aktier i. Ibland delade vi upp månadssparandet (vilket kunde vara runt 20 000 kr) på 3-4 olika aktier. Det var en kul process. Men det var roligt för stunden och inget som jag gläds åt längre.

När vi flyttade in i vårt hus som vi bor i idag för 6 år sedan gjorde vi en hel del nyinköp för att inreda och möblera huset. Bland annat köpte vi en ny säng, ny TV, och många nya möbler som bord, stolar, soffor etc. När vi köpte sakerna var det väldigt spännande och kul men sakerna har förutom sin funktion inte gett mig så mycket mer glädje sedan dess.

De senaste 10 åren har vi rest väldigt mycket. Vi har varit i Afrika på långa rundresor sex gånger de senaste 10 åren. Utöver det har vi varit i Asien och Amerika några gånger också. Det har varit ett aktivt val från vår sida att lägga mycket pengar på resor. När jag tittar tillbaka på resorna vi gjort blir jag varm och glad i hela kroppen. Det är upplevelser och minnen för livet. Fantastiska saker som vi gjort och upplevt som finns dokumenterat på bild och film. Jag är oerhört tacksam för att vi haft möjligheten att göra alla dessa resor.

Sedan ungefär ett år tillbaka så skänker vi 1000 kr varje månad till välgörenhet. Det startade när vi var på en ekonomiutbildning där de föreslog att alla skulle ge tillbaka till andra som behövde hjälp. Jag håller helt med. Varje månad väljer jag ut organisationer som jag vill skänka pengar till. Även om det via de större välgörenhetsorganisationerna blir lite opersonligt vet jag ändå att jag är med och stöttar människor (eller djur och natur) som är i behov av akut hjälp. Det är en viktig insikt från många av våra resor i Afrika att vi kan vara oerhört tacksamma att vi är födda i Sverige. Det finns så många människor i världen som inte har samma lyx och standard som vi har här hemma och som är i behov av hjälp.

Att utveckla sig själv och växa som person är en häftig investering. De pengar som du lägger på att utbilda dig själv är något som du kommer ta med dig resten av ditt liv. Det behöver inte vara en klassisk utbildning som snickare eller ingenjör utan inom pengar, företagande, mat och dryck etc. Eller att du går till en personlig tränare eller livscoach. De pengar du investerar i dig själv kommer vara något som följer med dig resten av livet.

Vad är bäst?

Det finns nog inget rätt och fel hur du ska använda dina pengar. Dock finns det vetenskap som visar på att din lycka ökar mer om du lägger pengar på upplevelser istället för prylar. En viktig komponent för att vara lycklig är också att ge till andra. Att hjälpa och stötta andra som behöver hjälp är något som kan ge otrolig mening och välbefinnande hos dig som ger. Det behöver inte vara pengar utan kan också vara tid eller kläder/saker som du ger till de behövande.

Självklart måste vi alla köpa saker. Vi behöver nya kläder ibland, datorn kraschar, det behövs blommor i trädgården, det saknas en köksmaskin som behövs etc. Det du kan göra inför varje inköp av en pryl är att fråga dig vad alternativet är. Om du inte lägger pengarna på prylen, vad hade du kunnat göra istället? Hade det kunnat hjälpa fattiga att få kläder eller mat. Hade pengarna räckt till en middag ute på restaurang med familjen, eller till och med en weekend på spahotell? Det kan vara en nyttig övning bara för att ställa saker i relation till varandra. Sen kanske du verkligen behöver prylen så det inte är så mycket du kan göra åt det. Men om du inte behöver prylen utan du bara handlar ”för att” så kan det eventuellt hjälpa dig att ta ett annat beslut än att köpa prylen.

Upplevelser skapar minnen som du antagligen minns under lång tid framöver. Upplevelser kan också göra att det skapa lycka och glädje innan det har hänt. Du har kanske själv bokat en resa någon gång och sedan gått och längtat och tänkt hur kul och trevligt det ska bli att resa iväg. Sedan har du såklart väldigt kul och trevligt under själva resan också. Så upplevelser kan sägas ha en tre-delad effekt på din lycka och välmående. Före, under och efter upplevelsen.

Har du inte provat att ge pengar eller tid till andra så skulle jag föreslå att du provar. Prova att ge något i tre månader. Det enklaste är att ge pengar, men det går också att ge sin tid vid språkcafén eller andra aktiviteter som hjälper andra människor.

Har du några tips på hur du får ut så mycket lycka och välmående som möjligt av dina pengar?

6 thoughts on “Prylar eller upplevelser

 1. Investeraren_tw

  Jag upplever att jag blivit mer välmående av att sätta långsiktiga mål, jag vill senare kunna se tillbaks på mitt liv och känna tillfredsställelse i att jag uppnått det jag arbetat mot. För mig är lycka idag inte förknippat med vad jag gör med pengar. Pengar är enbart ett medel till annat.

  1. Herr Oberoende

   Har du några konkreta exempel på vad det kan vara för mål? Hur använder du dina pengar som ett medel till annat?

 2. Fundersam

  Tack för ett bra och tänkvärt inlägg! Det är väl egentligen det här ekonomi handlar om! Ekonomi är så mycket mer än pengar. Det handlar om politik, etik, miljö, sociologi, värderingar….För mig känns det som om ekonomi i slutändan hänger ihop med frågan om meningen med livet!

  Vi lägger mest pengar på hög (tyvärr dessutom inte så strategiskt placerade pga okunskap och bristande intresse) och det gör mig frustrerad! Har inget direkt mål med sparandet…

  En god ålderdom? Tja jag känner inget direkt behov av prylar nu och har svårt att tro att jag kommer vilja ha mer i framtiden.. Tror inte att jag kommer ha några större problem med att leva på liten inkomst när jag blir äldre (om jag ens kommer bli det).
  Spara till barnen? Jo, men visst, det gör vi… Fast de behöver ju komma igång och stå på egna ben! Det är väl det handlar om att bli vuxen?
  Resa? Jo det är ju trevligt! Men flygskammen…Den har satt klorna i mig! Och det är inte helt enkelt att komma ifrån livet hemma för att göra längre resor med tåg. Och så är det ju roligare om man kan få med sig någon…
  Köpa prylar? Lockar mig inte alls! Är snarare minimalist! Och har tankar på om att vi människor snarare borde leva så att vi inte tar mer av jordens resurser än att ”kretsloppet” kan rulla på för evigt (tyvärr är det nog rätt kört med tanke på alla teknikprylar mm jag redan konsumerat…)
  Spara för att gå i tidig pension? Nä, inget för mig! Jobbet är det roligaste jag har! Gå ner i tid skulle vara skönt, men är svårt med arbetsuppgifterna jag har nu. Det skulle bara bli stressigt!
  Ge bort pengarna till välgörenhet? Bra alternativ! Då ”slipper jag” funderingarna enligt ovan och skulle göra nytta för andra! Men skulle få leva med oron att jag inte har nog till mina barn och min ålderdom… Hur stor är en lagom buffert egentligen??

  Så här sitter jag en smula bitter med pengar jag inte riktigt vet vad jag ska göra med! I-landsproblem så det stänker om det! 🙂

  Du tipsar om utbildning. Det är ett bra förslag! Belastar inte miljön något större, är ej beroende av en att någon närstående vill samma, en lärdom/minne för livet. Det får nog bli det!! Och kanske en retreathelg för att fundera över livet!

  1. Herr Oberoende

   Kul kommentar Fundersam!
   Dina tankar sammanfaller ganska mycket med mina egna när det kommer till frågan “vad ska man med pengarna till”. Om du inte ser behov/möjlighet att jobba mindre för att kunna ägna dig mer åt familj, intressen, ideellt arbete etc så blir frågeställningen ännu lite svårare.

   Kanske kan du intressera dig mer för sparande och investeringar? Om du nu har pengar som du lägger på hög, se till att göra skillnad med pengarna. Du kanske kan investera i utvecklingsprojekt utomlands som du också kan besöka och känna att du bidrar. Eller sätt pengar i välgörenhetsprojekt eller andra “impact investing” möjligheter. Då kommer du säkert må bättre utifrån att dina pengar gör någon nytta 🙂

   1. Fundersam

    Har du något tips på var jag hittar vettiga och pålitliga utvecklingsprojekt att investera i? Det låter ju som en bra idé! 🙂

    1. Herr Oberoende

     Vi har hittills investerat i TRINE och Better Globe som är investeringar som hjälper både människor och planeten samtidigt som du får avkastning. Risken är relativt hög men det är en fin investering tycker jag. Pengarna som investeras gör troligen mer “nytta” än välgörenhetspengar då impact investing bygger lokala ekonomier och tillväxt i lokalområdena. Jag har inga fler på rak arm, letar själv efter mer. Annars finns det välgörenhetsorganisationer som Peace Parks, Wildhood, WWF. Men det är ju inga investeringar..
     Lycka till!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *