Investera i dig själv

Investera i dig själv

Ibland tror jag vi glömmer bort oss själva. Vi är så fokuserade på att få vardagen att gå runt och att pengarna vi sparar hamnar i bra investeringar. Tänker du på dig själv?

Bakgrund

I dagens samhälle snurrar hjulen väldigt snabbt. Det är jobb, hämta/lämna, laga mat, fixa med huset, ordna med bilen, boka semester, bjuda på middagar etc. Det är lätt att hamna i ett ekorrhjul som bara snurrar snabbare och snabbare.

Men mitt i allt det här så borde vi stanna upp och fråga oss själva om vi tar hand om vår kropp och hjärna. Vad vill vi göra med vår tid och hur vill vi utvecklas.

När det pratas om investeringar så handlar det oftast om hur vi ska placera våra pengar för att få ut maximal avkastning till så låg risk som möjligt. Men hur ofta pratar vi om att investera i oss själva?

Att investera i dig själv

Hur länge sedan är det du gick på en utbildning privat som du betalade för själv? Har på provat något nytt på den senaste tiden, ett intresse eller hobby som du velat testa på? Känner du att du utvecklas som person och växer som individ. Var är du på väg och vad vill du bli bättre på?

I stressen som många av oss upplever så är det lätt att glömma bort sig själv. När det verkligen blir för mycket så tar vi oftast bort sådant som kanske är det mest vitala att behålla. T.ex. sömn och träning. Vid de här tillfällena är det svårt att tänka tanken ”den här kroppen (och knoppen) ska jag ha resten av mitt liv så se till att ta hand om dem och vårda dem”. Men faktum är att det är superviktigt att ta hand om sin kropp och även knoppen för att må bra.

Hur investerar man i sig själv? Det kan vara så enkelt att du planerar in två gympass i veckan. Det är en investering i dig själv och ditt välmående. För att verkligen ta dig till gymmet och få ut maximalt av din träning kanske du investerar i att anlita en PT. Behöver du hjälp med att slappna av kanske en yogakurs passar dig och blir en investering i ditt välmående.

Förutom att investera i sitt välmående är det också viktigt att ha personlig utveckling och känna att du utvecklas inom områden som intresserar dig. Det går att anlita en personlig coach som kan guida dig i ditt liv och hur du kan växa vidare. Du kanske kan gå en kurs i ekonomi/investeringar om du vill lära dig mer om det. Kurser inom matlagning, spela instrument, dreja, silversmide, målning etc är också en typ av investering i dig själv. Du ser till att du utvecklas och få utlopp för dina önskningar och viljor.

Mina insikter

Personligen är det här insikter jag fått ganska nyligen. Tidigare har jag inte tänkt så mycket på att ta hand om min personliga växt utanför arbetet. Men när jag 2018 gick en kurs i ekonomi/personlig utveckling så kändes det helt rätt. Efter det har jag gått en yogakurs, använt en meditationsapp varje dag i ett år, gått ett 3-månaders gruppcoaching program och nu senast i våras en utbildning i fotografering. Det har blivit mycket på en gång men det har varit oerhört roligt och givande.

Har du något svar på var du är på väg i ditt liv? Vad vill du göra och vad vill du hitta på med din tid? Det är inte enkla frågor men att våga prova nya saker och utbilda/investera i sig själv hjälper dig att hitta rätt på resan. Så länge du inte står still så är du på väg någonstans. Att stå still för länge och glömma bort sig själv kan vara direkt skadligt. Glöm inte bort att ta vara på din tid och ditt liv. Det kanske blir enklare att ta tag i det om du sparar undan eller budgeterar ett belopp varje månad/år som du ska investera i dig själv. Prova, det kan inte skada.

Att investera i dig själv är nog den bästa investeringen du kan göra.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *