Bokrecension – Tribe of Mentors

Bokrecension – Tribe of Mentors

Tim Ferriss har blivit lite av en idol för mig. Kanske inte bara för att han lyckats ekonomiskt utan mer för hans inställning till livet. Den första boken jag läste som han skrivit var ”4-hour work week”. Nu har jag läst hans senaste bok som heter ”Tribe of Mentors – short life advice from the best in the world”.

Något som Tim utvecklat hela sitt liv (och kanske tack vare detta blivit så framgångsrik som han är) och blivit mycket duktig på är att ställa bra frågor. Han har aldrig varit rädd att ställa frågor till de han ser upp till och inte heller att försöka lära från de som lyckats med det som han själv eftersträvar att nå. Idag driver han en pod som heter ”The Tim Ferriss Show” där han intervjuar många framgångsrika personer och han är mycket duktig på att ställa rätt frågor för att få intressanta svar.

Ett tips jag tagit med mig från när jag lyssnat på honom är att inte ställa frågor som du kan hitta svaret på google till. Gå på djupet, fråga om folks känslor och upplevelser, deras åsikter och erfarenheter. Där kan du på riktigt lära dig intressanta saker. Speciellt när du frågar de som varit framgångsrika.

Boken

Boken Tribe of Mentors är just vad det låter som. En bok där du får råd och tips från de bästa mentorerna i världen. Tim har ställt 11 mycket välformulerade frågor till 133 framgångsrika människor. Frågorna som Tim har ställt har jag listat nedan på engelska:

 1. What is the book (or books) you have given most as a gift, and why? Or what are one to three books that have greatly influenced your life?
 2. What purchase of $100 or less has most positively impacted your life in the last six months (or in recent memory)?
 3. How has a failure, or apparent failure, set you up for later success? Do you have a “favorite failure” of yours?
 4. If you could have a gigantic billboard anywhere with anything on it – metaphorically speaking, getting a message out to millions or billions – what would it say and why? It could be a few words or a paragraph. (If helpful, it can be someone else´s quote: Are there any quotes you think of often or live your life by?)
 5. What is one of the best of most worthwhile investments you have ever made? (Could be investment of money, time, energy, etc.)
 6. What is an unusual habit or absurd thing that you love?
 7. In the last five years, what new belief, behavior, or habit has most improved your life?
 8. What advice would you give to a smart, driven college student about to enter the “real world”? What advice should they ignore?
 9. What are bad recommendations you hear in your profession or area of expertise?
 10. In the last five years, what have you become better at saying no to (distractions, invitations, etc.)? What new realizations and/or approaches helped? Any other tips?
 11. When you feel overwhelmed or unfocused, or have lost your focus temporarily, what do you do? (If helpful: What questions do you ask yourself?)

Upplägg

Den här boken är inte upplagd som en vanlig bok. Det finns 133 kapitel, en för varje mentor. I varje kapitel har Tim plockat ut de mest värdefulla svaren där du får ta del av mentorernas tips och råd. Oftast publiceras inte mentorernas svar till alla 11 frågorna utan det varierar mellan 4-11 med ett medel på 6-7. Varje kapitel kan vara mellan 2 till 8 sidor långt.

Många av de som blivit tillfrågade i boken kommer från USA (Tim är själv därifrån) men det finns fortfarande många som inte är från USA som är med i boken. Den enda svensken som är med är Daniel Ek, grundaren av Spotify. Dock kommer mentorerna från olika branscher. Det är sportstjärnor, författare, professorer, entreprenörer, investerare, modedesigners, musikartister, filmskapare, kända bloggare, VD för stora bolag, pokerspelare etc. Det är jättemånga av namnen i boken som jag aldrig hört tidigare men några exempel på mentorer som är med är: Tony Hawk (legendar inom skateboard), Matt Ridley (författare), Ashton Kutcher (skådespelare), Ben Stiller (skådespelare), Vitalik Buterin (skapade kryptovalutan Etherum), Ray Dalio (grundare Bridgewater Associates, världens största hedgefond), David Lynch (producent, regissör), Drew Houston (grundare och VD på Dropbox).

Tribe of mentors

Det blir väldigt svårt att recensera en sådan här bok eftersom den innehåller så oerhört mycket input från olika människor. Att försöka återge vad de olika 133 personer har sagt går helt enkelt inte. Dock har jag lyckats se vissa mönster från vissa frågor som jag tänkte sammanfatta.

1. What is the book (or books) you have given most as a gift, and why? Or what are one to three books that have greatly influenced your life?

Det är ganska uppenbart. Alla som är mentorer i den här boken läser mycket böcker själva! Många säger att det finns ett flertal böcker som ändrat deras liv, och att böcker är otroligt viktigt att läsa för att utvecklas. Vill du ha tips på bra böcker kan du hitta många i den här boken.

3. How has a failure, or apparent failure, set you up for later success? Do you have a “favorite failure” of yours?

Ganska genomgående för den här frågan är att mentorernas största misstag under deras karriärer har slutat som deras största framgång. T.ex. att någon inte blivit antagen på utbildningen de jobbat för hela sin uppväxt. De tvingades att klara sig på egen hand och hitta alternativa vägar till sina mål och har på detta vis lyckas bli dem de är idag. Många tycker också att misstag eller ”failures” är vägen till framgång. Som någon i boken skrev det ”Losing makes you think in ways victories can´t. You begin asking questions instead of feeling like you have all the answers”.

Samtidigt är det också en del som tycker att hela ”lära av misstag” kulturen är överskattad. Att det är bättre att fokusera på det som går bra och inspireras av de som är bättre än vad du är istället för att gräva i misstagen.

5. What is one of the best of most worthwhile investments you have ever made? (Could be investment of money, time, energy, etc.)

Det finns väldigt manga olika svar på den här frågan men en reflektion är att det är oerhört få som pratar om pengar på den här frågan. De flesta pratar om att investera i sig själv som att t.ex. träna, meditera, sova, läsa böcker, spendera tid med de man tycker om, uppleva nya saker etc.

7. In the last five years, what new belief, behavior, or habit has most improved your life?

Väldigt olika svar på den här frågan då mentorerna är i olika skeden av sina liv, jobbar med olika saker etc. Men jag tror mig sett en röd tråd genom många av svaren. Det handlar om att ta hand om dig själv. Att inte göra saker för att det känns som att du måste. Stå upp för dig själv och gör bara sånt som du tycker är roligt och som ger dig energi. Livet är kort och det är viktigt att inte bry sig för mycket vad andra tycker om dig, det viktiga är att du bryr dig om dig själv.

Ett konkret tips från Kyle Maynard: När du står inför ett beslut, fråga dig själv hur gärna du vill göra aktiviteten på en skala från 1 till 10. Gör inget under 8! Är det inte ett ”hell yes” så kan du hitta roligare saker att göra.

8. What advice would you give to a smart, driven college student about to enter the “real world”? What advice should they ignore?

Många av mentorerna pratar om att följa din inre drivkraft, vad du tycker är kul. Gör inte saker för att det är bra lön, för att alla andra gör så eller för att du blir rekommenderad att följa ett visst spår. Livet är för kort för att försöka imponera på andra. Våga följa dina egna drömmar och det du tycker är roligt. Du kanske inte tjänar mycket pengar på det i början men oftast blir det du gör väldigt bra om du brinner för det och då kommer pengarna så småningom ändå.

Jobbsäkerhet kan göra att ditt liv blir tråkigt och inte som du tänkt dig. Våga ta risk, speciellt när du är ung.

Att ignorera råd är det många som tar upp. Att lyssna på råd kan vara bra men alla ger råd utifrån deras egna erfarenheter och livssyn. Bara för att något har varit rätt beslut eller väg att gå för andra behöver det inte betyda att det är rätt för dig.

Håll dig borta från negativa människor och de som drar ner dig. Negativitet smittar och gynnar dig inte. Sök dig istället till människor som kan hjälpa dig att bli en bättre version av dig själv.

11.When you feel overwhelmed or unfocused, or have lost your focus temporarily, what do you do? (If helpful: What questions do you ask yourself?)

Till den här frågan finns det en tydlig röd tråd vad många gör när de känner sig stressade eller oroade. Många tar till meditation, många tar en promenad och vissa skriver ner vad det är som gör att de känner sig stressade. Anledningen till att meditation och promenader hjälper för många verkar vara att de, när de kommer tillbaka till där de var, har större självinsikt i vad som är viktigt och hur de ska ta sig an det de gör på ett bra sätt.

Omdöme

Tim Ferriss levererar igen, även om det inte är han som skrivit boken själv egentligen. Tanken att ta råd från andra som är framgångsrika tycker jag är briljant. Sen att han lyckas få en samling tips som han kan sätta ihop till en bok som han tjänar pengar på är också ganska smart.

Jag har tagit till mig väldigt mycket från de tips och råd mentorerna ger i boken. Det är ingen tvekan om att det finns mycket att hämta från de 133 mentorernas livserfarenheter. Jag tror också att boken är relativt tidlös. De tips som skrivs i boken kommer vara applicerbara i en lång framtid. Jag kommer nog själv att kunna läsa om boken ett flertal gånger och ta till mig olika saker beroende på var jag är i mitt liv.

Boken har gett mig mycket inspiration och idéer om hur jag själv vill leva mitt liv, så den har definitivt haft påverkan på mig. En del av insikterna summerade jag ovan men det finns så mycket mer än vad jag skriver om i den här recensionen. Har du en speciell favorit bland mentorerna så har många av dem skrivit egna böcker, driver bloggar etc så det går att lära sig ännu mer från dem. På det viset blir det en väldigt bra bok att hitta egna idoler och personer som kan inspirera dig att fortsätta utvecklas.

Eftersom en av frågorna handlade om vilka böcker mentorerna helst ger bort så har jag fått många bra boktips som jag ska försöka läsa igenom framöver!

En självklar bok att läsa för dig som vill skapa dig ett bättre liv och få tips från de som lyckas bra med sina liv. Finns på Bokus.

3 thoughts on “Bokrecension – Tribe of Mentors

 1. Miss L

  Jättebra inlägg! Mer sånt:)
  Bra recenserat med. Upplyftande!
  Tycker det där ”gör bara det du känner för om det är en 8:a eller högre” är svårt.
  Ligger mer på en 3-7:a för det mesta tror jag. En 8:a skulle mer vara, nu drar vi ifrån det här landet, höst, mörker, kyla, valet, allt.
  Lever loppan, shoppar loss, äter gott, tränar lite, flirtar, får massage varje dag…
  Osäker om det fortsätter vara en 8:a efter några månader, kanske inte..
  Letar man ny 8:a då?:)

  1. Herr Oberoende

   Tack för feedback Miss L! 🙂
   Ja om du tittar på allt som du har i ditt liv hamnar kanske inte allt på 8 eller högre, inte för mig heller. Men jag tror mer det handlar om att när du ställs inför nya frågor eller utmaningar så kan du använda det tankesättet för att bara ta in sånt som du verkligen gillar i ditt liv!
   Handlar nog inte bara om vanor utan också engångsaktiviteter där du inte bara ska hoppa på allt som flyger förbi utan att först tänka efter om du verkligen vill 🙂

 2. Miss L

  Japp, du har helt rätt. Har blivit mer medveten med åren (vissa mognar långsamt ).
  Som när det gäller vänner, nu sållar jag på ett heeelt annat sätt än innan.
  Ju mer pengar man har desto kräsnare när det gäller jobb blir man med.
  Som 20-åring och nu dubbelt så gammal (men rikare hehe), är det stor skillnad..
  Kommer bli spännande att se hur man gör när man nått målet ekonomiskt oberoende.
  Också insett en viss ödmjukhet vuxit fram.
  Fanns inte på samma sätt innan.
  Självförtroendet&självkänslan växer också..

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *