Världens billigaste globalfond

Världens billigaste globalfond

I fredags kom nyheten att Avanza släpper världens billigaste globalfond. Det är häftigt att Avanza driver utvecklingen för billigare sparande vilket gynnar oss som investerar i aktier och fonder.

Avgifter på fonder

Normalt sett så bör du vara mycket observant på fondavgifter om du sparar i fonder. På lång sikt har avgifterna potential att äta upp en stor del av din avkastning. Samtidigt har passiva indexfonder historiskt varit ett väldigt stabilt sätt att investera på. Jag kommer mer utförligt beskriva fondsparande framgent. Det är något som intresserar mig mer och mer men det kräver ett längre inlägg och mer research från min sida.

Aktiva och passiva fonder

Men för att kort bara gå igenom så tänkte jag beskriva skillnaderna mellan aktiva och passiva fonder. En fondförvaltare kan bestämma sig för att skapa en aktivt förvaltad fond där förvaltaren försöker slå sitt jämförelseindex (ett index är en samling aktier där du följer utvecklingen för gruppen aktier istället för enskilda aktier. Det finns många olika sådana index). Förvaltaren i fråga jobbar hårt för att hitta fördelar inom vissa företag/branscher och försöker på detta viset skapa sig en mer-avkastning till dig som investerat i fonden. Om du sparar i en aktivt förvaltad fond behöver du oftast betala en ganska hög avgift (1,0-2,5%). Anledningen till den höga avgiften motiveras oftast av att du måste bekosta fondförvaltarens utgifter och arbete för att överprestera sitt jämförelseindex.

En fondförvaltare kan också skapa en passiv fond. Då väljs ett specifikt index ut som fonden ska följa. T.ex. SIX30RX som är stockholmsbörsens 30 mest omsatta bolag inklusive deras utdelningar. Där kommer fonden automatiskt att följa detta index och det är ingen förvaltare som behöver jobba hårt för att välja vilka aktier som ska ingå i fonden utan det är redan förutbestämt. Fördelarna med en passivt förvaltad fond är att avgifterna är betydligt mycket lägre än aktiva och du vet i förväg att din avkastning kommer följa ett visst index.

Ett exempel på en populär indexfond är Avanzas ”Avanza Zero” som följer just indexet SIX30RX och är gratis!

Världens billigaste globalfond

Nyheten som nu kom i fredags är att Avanza släpper en globalfond med en avgift på 0,1%. Enligt en undersökning de gjort tillsammans med Morningstar är det världens billigaste globalfond. Avanza gör ett hästjobb för oss sparare och fortsätter att hitta nya billigare lösningar vilket vi såklart gillar. Att Avanza inte lyckats göra globalfonden gratis (som Avanza Zero som följer svenska aktier) är lätt att förstå. Det tillkommer en hel del avgifter vid handel utomlands. Dock är 0,1% fortfarande väldigt lågt.

Vårt sparande i globala aktiefonder

I vår pengamaskin idag har vi en global indexfond just för att få exponering mot marknaden utanför Sverige. Fonden vi har gillar jag skarpt och den heter ”Länsförsäkringar Global Indexnära” och avgiften för den är 0,22%. Fortfarande lågt men Avanza slår ju detta. Vårt mål med aktie och fondsparandet är ju väldigt långsiktigt. Därför kan det vara intressant för oss att kanske fördela om vårt fondinnehav och sätta av allt eller en del av fondsparandet i Avanzas Globalfond istället för den vi har idag. Det återstår att se exakt hur vi gör.

 

Jag har ett samarbete med Avanza och tvekar inte en sekund på att rekommendera dem till andra som är intresserade av att komma igång med sparande och investeringar. Är du inte redan kund rekommenderar jag att du startar ett konto för att komma igång med ditt sparande. Avanzas nya Globalfond kan vara en bra grundpelare i en stabil portfölj. Är du redan igång med ditt sparande kan det vara värt att se över om Avanzas globalfond passar in i din portfölj.

6 thoughts on “Världens billigaste globalfond

 1. Investeraren_tw

  Visst har avgifter betydelse, speciellt om vi pratar om höga sådana (flertal procent per år). Men idag har avgifterna kommit ned rejält emot hur det var förr. Så jag tycker samtidigt att man idag inte enbart ska beakta avgiften, för det kan bli riktigt dyrt. Avanzas svenska indexfond har tex underpresterat väldigt många år nu, vilket inte är en slump. När allt mer pengar indexeras, så uppstår allt bättre möjligheter för oss som är stock pickers.

  1. Herr Oberoende

   Hej Investeraren-tw! Jag håller med om att man inte bara ska stirra sig bling på avgiften. Det kan finnas guldkorn även om statistiken visar att de aktivt förvaltade fonderna ofta har svårt att slå sina jämförelseindex.
   Vilken fond menar du hos Avanza, Avanza Zero? Den har följt precis det index den ska följa så jag förstår nog inte riktigt vad du menar?

 2. Investeraren_tw

  Personligen tycker jag egentligen bäst om de fåtal globalfonder med förvaltare som har historisk edge, och dessutom nyttjar det till sin fördel genom mandat för visst belåningsutrymme eller att ligga underexponerad mot börsen.

  1. Herr Oberoende

   Har du några exempel du kan dela med dig av? 🙂

 3. Fonden låter väldigt intressant! Ser fram emot om/när någon bloggare i ämnet gör en djupare analys på den. Orkar tyvärr inte göra jobbet själv.

  Hälsningar,
  mrFIRE
  svenskafire.se

  1. Herr Oberoende

   Hej mrFIRE! Vad är det för djupare analys du tänker på? Jag gör gärna en djupare analys.
   De flesta globala indexfonder följer samma världsindex, “MSCI World Index”. Så om fonderna följer samma index är det egentligen bara avgiften som skiljer dem åt. Och då vore det kanske logiskt att ta den som är billigast tänker jag 🙂

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *