Nya bilskatter från 1a Juli – en liten heads up

Nya bilskatter från 1a Juli – en liten heads up

Om du går i tankar om att köpa en ny bil finns det anledning att tänka till en extra gång. Det införs nya bilskatter från och med 1a Juli i år vilket kan innebära att det kan löna sig att antingen ska köpa innan eller efter 1a Juli.

En liten heads up

Huvudsyftet med den nya bilskattereglerna (som kallas bonus-malus) är att öka andelen miljöanpassade fordon med lägre koldioxidutsläpp på våra svenska vägar.

Rent konkret innebär det att bilar med koldioxidutsläpp om 0-60 g/km får bonus på mellan 10 000 – 60 000 kronor. Maximal bonus får bilar utan utsläpp och sen sjunker bonusen i takt med att utsläppen ökar, till taket 60 g/km. Det nya bonus-malus systemet ersätter den nuvarande supermiljöbilspremien samt den femåriga skattebefrielsen för miljöbilar. Bonusen får max utgöra 25 procent bilens totalpris och kommer utbetalas sex månader efter inköpet.

Bilar med koldioxidutsläpp mellan 60–95 g/km (gäller ej dieslar) får ingen bonus men förhållandevis låg fordonsskatt. Bilar med koldioxidutsläpp över 95 g/km får en höjd skatt under de tre första åren med 82 kronor/g för utsläpp mellan 95-140 g/km. För utsläpp över 140 g/km gäller 107 kronor/g. Dieselbilar får dessutom betala ett så kallat miljötillägg om 250 kronor per år samt bränsletillägg på 13,52 gånger antalet gram koldioxidutsläpp per kilometer.

Malus-skatten skall betalas under en treårsperiod från det datum då bilen registreras. Därefter återgår bilen till dagens skattenivåer som ligger på 22 kronor/g utsläpp utöver 111 g.

Hur ska man tänka?

Det här påverkar bara nyköpta bilar och kommer inte påverka redan befintliga bilar. Därför är detta intressant för dig som planerar att köpa bil inom kort. Så om du planerar att köpa en el-, gas- eller laddhybrid så tjänar du på att vänta tills efter 1a juli med ditt köp/registrering eftersom du kommer maximera din bonus.

Hade du däremot tänkt att köpa en bensin-, diesel eller icke laddningsbar hybrid så gör du klokt i att registrera bilen innan 1a Juli om du vill minimera din skatt.

 

Jag har tidigare skrivit på ämnet bil/transport och det absolut bästa är kanske att inte köpa någon bil alls? Det gynnar både din egen privatekonomi och miljön!

Referenser: MestMotor, CompricerRegeringen

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *