Det här med att läsa böcker

Det här med att läsa böcker

När jag var liten så var jag jättedålig på att läsa böcker. Det var bland det värsta jag visste. Nu när jag blivit lite äldre börjar jag se charmen med att läsa och få inspiration och glädje från att läsa böcker.

Varför läser vi böcker?

Som sagt har jag aldrig varit någon bokmal. Det känns nästan som om jag skulle kunna räkna antalet böcker jag läst under mina första tjugo levnadsår på mina två händer. Riktigt så illa är det kanske inte, men jag läste mycket lite. På mellanstadiet fick jag till och med extraläxa att läsa bok för att öka min kreativitet (jag hade svårt att hitta på berättelser på svenskalektionerna).

För mig var läsande bara en pest, inget som gav mig spänning, glädje eller lust att läsa vidare. Efter att jag läst två sidor var jag rastlös och ville göra något annat. Även om jag läste en bok som alla andra tyckte var spännande som Da Vinci Koden eller Harry Potter så kunde jag efter att jag avslutat ett kapitel med cliffhanger ändå lägga ifrån mig boken med enkelhet. Då skulle jag bara uppfylla min kvot att läsa 30 minuter varje kväll som var stående läxa för mig under en annan period i skolan.

Så de som läser, varför läser de? Ni som läser bloggen får gärna kommentera vad det är som gör att ni gillar att läsa böcker. Min uppfattning är att det upplevs som avslappnande, underhållande och spännande kanske. Många förknippar semester med att ha tid för att läsa en bok.

Olika typer av böcker

Skönlitteratur som genre med fiktiva berättelser är populärt. Själv har jag aldrig fastnat för skönlitteratur. Den kategori som jag börjat gilla mer och mer är facklitteratur.

Facklitteratur ger mig väldigt mycket när jag läser. Jag får nya insikter inom olika ämnen. Det kan vara ekonomi, psykologi, beteendevetenskap etc. Jag tycker det är oerhört inspirerande och kul att lära mig nya saker inom de ämnen jag vill utforska mer.

Jag har en vän som sa ”Om du står och överväger att köpa en bok men tycker den är för dyr, köp den ändå. En bok har potentialen att ändra ditt liv”. Jag tycker uttrycket är grymt bra! Lite så har jag känt med vissa böcker jag läst. Det blir som en uppenbarelse om olika tankesätt som jag aldrig skulle fått lära mig om annars, om jag inte läst boken. Så är det något du inte ska spara in för mycket pengar på är det böcker. Självfallet kan du ju försöka låna på bibliotek om det går.

Framgångsrik av att läsa?

Det finns många studier och jag har också läst om att många av världens mest framgångsrika människor läser mycket böcker. Bill Gates är en sådan person som läser mycket böcker och varje år brukar han tipsa om de bästa han läst varje år. Otaliga framgångsrika VD har också vanan att läsa mycket böcker. För mig säger det att de är högst sannolikt mycket välinformerade och kan mycket. Genom att läsa många böcker så skapar du dig nya synsätt, sätter dig in i hur andra människor tänker och du själv kan lättare hantera din vardag och få en överblick hur saker och ting hänger ihop. Där tror jag att bokläsning gör att du kommer ligga steget före många andra om du läser mycket.

Reflektera

Jag märkte när jag pluggade på Gymnasiet och Universitetet att jag inte lärde mig så mycket av att bara läsa, jag lärde mig mest på föreläsningarna. Idag så brukar jag ofta prata med Fru Oberoende om vad jag läst. När jag själv sätter ord på det så blir det också en annan sak än att bara läsa det. Då startar vi diskussioner och Fru Oberoende kan komma med frågor och input som gör att mina insikter blir ännu större.

Min poäng här är, beroende på din personlighet, att du kan få ut mer av ditt läsande genom att prata om boken med andra (eller skriva bokrecensioner som jag gör här på bloggen). Fru Oberoende har också blivit inspirerad till att läsa på sista tiden och vi tänker att vi båda kan läsa samma bok ibland för att sen diskutera innehållet! Hittar du likasinnade vänner eller personer i din närhet så kan ni starta bokklubb för att göra samma sak.

När ska man ha tid att läsa?

Tid är den mest jämlika resurs vi har som människor och vad vi gör med vår tid är upp till var och en. Vill du läsa måste du prioritera din läsning. Kanske kan du skippa TV:n 30 minuter varje kväll för att läsa istället. För min egen del har det fungerat att läsa fler korta stunder än få långa. Det kan vara 15-20 minuter när det blir en stund över och sen lite längre lässtunder under helgerna. Vissa läser innan de lägger sig. Det gäller att hitta något som passar dig.

 

Jag samlar allt jag läser under Inspirationsfliken och jag lovar att jag kommer fortsätta läsa och recensera. Förhoppningsvis kan du få lite tips och inspiration om vad du vill läsa om!

4 thoughts on “Det här med att läsa böcker

 1. Intressant inlägg, tyvärr är bokläsande och småbarnsförälder inte kompatibelt överhuvud taget. Finns många intressanta titlar jag gärna hade plockat upp och satt mig med på altanen, men får väl vänta sisådär 10 år. När jag vill läsa vill jag ha några timmar på mig, i en rogivande och trivsam miljö. Inte en 3-åring som skriker en i örat 😉

  Tyvärr, en av många saker man får lägga på hyllan tills dess barnen växer upp. Håller annars med, skult bildande och informativt. Läst faktiskt en bok OM Bill Gates för ca 5 år sen under en bananpalm på en sandstrand lyssnandes på Sydkinesiska sjöns vågor… gissa om man längtar tillbaka dit 🙂

  1. Herr Oberoende

   Aha jag förstår 🙂 Ja om det inte går att hitta tid att läsa hemma kanske du kan lyssna på ljusbok på vägen till jobbet eller liknande? Beror på hur din situation ser ut men jag har även börjat lyssna på pod i bilen till jobbet även om min pendlingstid “bara” är 25 minuter enkel resa. Jag hinner lyssna ganska mycket på en vecka! 🙂

 2. E

  Jag läste SJUKT mycket under hela min uppväxt. Nästan jämt satt jag med näsan i en bok. Och visst är det bra på många sätt. Jag tror att jag har mitt läsintresse att tacka för min stora framgång i skolan. Varför jag läste? Tja, varför spelar vissa fotboll eller stickar eller vindsurfar?
  Det var min största hobby helt enkelt. I samband med att jag började på högskolan svalnade intresset. Jag tvingades läsa så mycket i studierna att orken för annan läsning försvann. Jag träffade även min man och tid började läggas på annat.
  Senaste åren har jag dock hittat ljudböcker och poddar och avverkar nu många på det sättet. Då kan jag städa, diska, tvätta och göra många de tråkiga sysslorna hemma roliga. Periodvis är det mycket skönlitteratur, periodvis faktaböcker.

  1. Herr Oberoende

   Tack E för att du delar med dig. Speciellt eftersom det verkar vara väldigt annorlunda jämfört med min uppväxt! 🙂 Kul att du hade det som hobby.

   Ja visst är det bra med ljudböcker och poddar. Håller med om att det kan göra tråkiga sysslor eller transporter mer intressanta och givande!

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *